Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Hopus από τη Brasserie Lefebvre :: άλλη μια "αντιπρόταση λυκίσκου" από τους Βέλγους !

Ασφαλώς και όταν οι Αμερικάνοι αποφάσισαν να ξαναμπούν μετά από πολλά χρόνια δυναμικά στο παιχνίδι της Ζυθοποίησης έσπευσαν να αντιγράψουν στην αρχή συνταγές από τους Ευρωπαίους και δη τους Βέλγους ! Αλλά αυτό έγινε τόσο, όσο χρειάζονταν ώστε η υπερ-μηχανή που λέγεται Αμερική να πάρει ίσα ίσα μπρος και να ξεκινήσει να γράφει πάλι τη δική της ιστορία στο χώρο του Ζύθου!


Κανείς δεν επαναπαύτηκε σε τίποτε και ο ολοένα αυξανόμενος ανταγωνισμός από μικρο-ζυθοποιίες που ξεπετάγονταν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών, ανάγκασε τους Αμερικάνους να παίξουν και να το διασκεδάσουν ...
Αυτή τη στιγμή οι Αμερικάνοι παίζουν και πειρματίζονται με τα πάντα στις συνταγές τους. Με βύνες, μαγιές, λυκίσκους, μεθόδους πρωτοποριακές κατά τη διαδικασία παραγωγής τους που προσδίδουν στις ετικέτες τους έναν τεράστιο πλουραλισμό αρωμάτων και γεύσεων, ακόμη και σε μπύρες του ίδιου είδους ...

Το μαγικό αυτό φυτό που λέγεται λυκίσκος όμως, ήταν αυτό που έχει κάνει τη μεγάλη διαφορά! Ατέλειωτες εξαιρετικές ετικέτες από πάμπολλες μικρο-ζυθοποίες της Αμερικής οφείλουν την επιτυχία τους στο λυκίσκο ! Μετρ πλέον του είδους οι Αμερικάνοι έχουν κυριολεκτικά επιβάλλει και επιβληθεί στην παγκόσμια σκηνή της μπύρας με την αναβίωση του είδους India Pale ale (IPA).


Κάποια ανοιχτά μυαλά στην Ευρώπη ( Δανία, Σκωτία, Ολλανδία, Νορβηγία) φρόντισαν άμεσα να απεγκλωβιστούν από την παραδοσιακή χρήση των πρώτων συστατικών για την παραγωγή μπύρας , όπως αυτή επικρατούσε επί πολλά πολλά χρόνια στην Ευρώπη. Συγκεκριμένες βύνες, μαγιές και ασφαλώς συγκεκριμένοι και αυστηρά προκαθορισμένοι τύποι λυκίσκου !

Τεράστια και θεμελιώδης η σχολή Ζύθου των Βέλγων για όλο το παγκόσμιο στερέωμα της μπύρας! Αν μιλούσαμε με λογοτεχνικούς όρους θα λέγαμε πως οι Βέλγοι ζυθοποιοί είναι οι αντίστοιχοι κλασσικοί συγγραφείς, όπου πρέπει πρώτα να περάσεις από αυτούς για να συνεχίσεις σε κάτι διαφορετικό και παρεκλίνον!


Τα τελευταία χρόνια το καμπανάκι της "αλλαγής" ακούστηκε μέχρι και το Βέλγιο κι έτσι σιγά σιγά οι Βέλγοι Ζυθοποιοί άρχισαν να φτιάχνουν τις δικές τους συνταγές παιζοντας με τους λυκίσκους. Άρχισαν τις δικές τους IPA,  τις Belgian IPA, όπου ναι μεν ξεφεύγουν από τις παραδοσιακές συνταγές, αλλά δεν απομακρύνονται και πολύ πολύ !

Σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο μόνο καλό μπορούσε να προσφέρει στους μπυρόφιλους του κόσμου, αφού είναι αδύνατο να διανοηθεί κάποιος πως οι Βέλγοι θα καταπιαστούν με κάτι πάνω στην μπύρα και δε θα το κάνουν καλά, έστω και αν τα βήματα αυτά ήταν στην αρχή πολύ προσεγμένα και σχετικά συντηρητικά!


Η αρχή έγινε με τον Chris Bauweraerts της La Chouffe, που έφτιαξε την Chouffe Houblon, μια έκδοση της blonde με πολύ περισσότερο λυκίσκο ώστε να έχουμε ένα σαφώς πιο hoppy αποτέλεσμα και αρωματικά και γευστικά. Η συνέχεια ήρθε από τη Hildegard με την Urthel Hop-it, ενώ σύντομα ακολούθησε και η Duvel η οποία πήρε την κλασσική συνταγή της και την φόρτωσε λυκίσκο ώστε προέκυψε μια tripple-hopped Duvel ...

H αφύπνιση άρχισε και σιγά σιγά και άλλες Ζυθοποιίες των Βέλγων άρχισαν να σκέφτονται σοβαρά αυτήν την προοπτική στις συνταγές τους! Πιο χαρακτηριστικές αναφέρω τη Viven και τη Musketeers (Troubadour) όπου μας χάρισαν στο Φεστιβάλ της Bruges τις δυο χρονιές που παρεβρεθήκαμε 2 εξαιρετικές IPA - DIPA ...

Στο μικρό ποτηράκι μπαίνουν οι τελευταίες δόσεις της μπύρας με τα υπολείμματα της μαγιάς που έχουν κατακαθίσει στον πάτο του μπουκαλιού! Αν θέλεις το πίνεις και αυτό... Το αφήνουν πάνω σου!

To Νοέμβριο του 2009, κατά το 3ο Φεστιβάλ μπύρας στην Bruges του Βελγίου, άλλη μια ζυθοποιία έκαμνε το τόλμημά της παρασκευάζοντας μια Belgian IPA.
 Ήταν η Brasserie Lefebvre με τη Hopus!!!


Brasserie Lefebvre HOPUS
στα 8,3% ABV


Όμορφο θολό κιτρινοπορτοκαλί το σώμα της ( ασφαλώς και έβαλα τη μαγιά). Αφρός λευκός, εντυπωσιακός, γεμίζει και στολίζει το πολύ όμορφο ποτήρι της μπύρας αυτής. Θα αφήσει στα τοιχώματα τα ίχνη του παντού. Κάτι σαν τον αφρό της Duvel δηλαδή! Καθώς θα περάσει η ώρα θα υποχωρήσει αισθητά αλλά σε καμιά περίπτωση δε θα αποχωριστεί εντελώς το κύριο σώμα! Υπέροχη η πρώτη επαφή με την εμφάνιση να είναι όλα τα λεφτά!

Άρωμα: πολύ δυνατή η αρχική αίσθηση του λυκίσκου ( 5 διαφορετικοί τύποι λυκίσκου χρησιμοποιούνται), όταν ανοίγεις το flop καπάκι της! Χόρτο, γρασίδι και βότανα υπερκαλύπτουν τα πάντα! Στη συνέχεια ευτυχώς ισορροπούν όλα πολύ όμορφα, αφού αρχίζουν να αναδύονται τα malts, ελαφρώς το αλκοόλ και τα φρούτα ( εσπεριδοειδή) κι έτσι το άρωμα γλυκίζει αισθητά! Malts - λυκίσκος και πιο ανεπαισθητα η μαγιά ισορροπούν πολύ καλά στην πορεία! Στις υψηλοτερες θερμοκρασίες μια ελαφριά spicy  αίσθηση σίγουρα διακρίνεται!


Γεύση: παραπλήσια τα πράγματα και στη γεύση, η οποία ξεκινάει αρκετά hoppy για να καταλήξει σε μια εξισορρόπηση των πάντων. Βότανα, λεμονό-κιτρα, λυκίσκος και μαγιά παντρεύονται αρμονικά με τα malts. Πιπεράτη ελαφρώς αίσθηση και διακριρικά αλκοολική! Ημίγλυκο το αποτέλεσμα μεταξύ malts-λυκίσκου! Τα τσιμπήματα πικράδας τα νιώθεις πάντως στην αρχή πιο έντονα!

Επίγευση: σχετικά μακράς διάρκειας το τελείωμα με το λυκίσκο να επικρατεί σίγουρα πιο πολύ από τα υπόλοιπα, αλλά χωρίς να επισκιάζει τίποτε. Πολύ refreshing η αίσθηση σε μια μπύρα που γενικότερα είναι πολύ απαλή σε όλα της και καθεται πολύ καλά στον ουρανίσκο, ειδικά όταν αρχίζει να ζεσταίνεται!


Η Hopus σε καμιά των περιπτώσεων δε θυμίζει τις κλασσικές πλέον Αμερικάνικες IPA  που έχετε στο μυαλό σας. Σαφώς και είναι μια πιο hoppy ετικέτα, αλλά αν τη δοκίμαζα με κλειστά μάτια χωρίς να ξέρω τί πίνω,  θα έλεγα άνετα ότι μπορεί να πίνω μια golden ale, ακόμη και μια tripel !

Σίγουρα όμως θα προτιμούσα να δοκιμάσω είτε την αντίστοιχη της Viven είτε της Troubadour που τις θεωρώ εξαιρετικές Belgian (μη ξεχνιόμαστε) IPA !!

Σε γενικές γραμμές πάντως η μπύρα σαν μπύρα μου άρεσε πολύ. Σωμα πολύ καλό που βοηθάει με τη σειρά του στη γενικότερη απαλή αίσθηση που σου αφήνει αυτή η ετικέτα! Μέτρια ενανθράκωση που συμβαδίζει με την ολη "προσωπικότητα" της μπύρας! Όπως και να χει το πράγμα, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή, ειδικά τώρα με τις ζέστες. Αναζωογονητική και ευχάριστη σε όλα της. Τραβιέται εύκολα, για αυτό προσοχή γιατί το αλκοόλ της δεν είναι και ευκαταφρόνητο!

Βαθμολογία: 7,75

 


Pache ... !!!

16 σχόλια:

  1. Όμορφη παρουσίαση Χρήστο! Θα μου πεις με τέτοια ποτηράρα σου ανοίγει και η όρεξη για φωτογράφιση και μετά από τέτοιες φωτό, έρχεται και το τρελό το αφιέρωμα :)

    Αναμφισβήτητα αισθησιακή και γεμάτη μπύρα η Hopus, με το λυκίσκο να εξισορροπεί το δυνατό malty και παραπάνω απ' ότι θα θελα αλκοολικό χαρακτήρα.
    Θα την χαρακτήριζα σαν μια "hoppy strong ale" αν ήταν δόκιμος ένας τέτοιος όρος, αν και μάλλον οι δημιουργοί της είχαν μια "Belgian IPA" κατά νου. Αλλά τι είναι άραγε η Belgian IPA? Μια προσπάθεια για ένα καινούργιο είδος βελγικής μπύρας, εκμεταλλευόμενοι την επιτυχία της American IPA? Γιατί όχι; Το αν θα έχει επιτυχία και θα καθιερωθεί το στυλ θα φανεί πιστεύω τα επόμενα χρόνια.

    Βαθμολογώντας την είμαι ένα μόλις κλικ πάνω απ' τη βαθμολογία του Μίχου, δίνοντας 8 στα 10.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ekseretiko mpironi...
    To proto-tsakisa prin kana mina...kai apo tote to pinw mia fora tin vdomada.
    Na pou irthe i stigmi, oi Amerikanoi, na epireasoun allous.
    Me endiaferon parakolouthw tis ekseliksis sto neo afto idos Belgian IPA, afou eimai mega fan tou likiskou.

    POli wraia parousiasi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Sthn ygeia sas astamathtoi beeramatistes!

    https://picasaweb.google.com/112339017431442796158/mfNcbE#5635681042017526386

    Mia poly wraia mpyra, mesth se ola ths kai poly apolaustikh! H perigrafh tou Mixou einai pera gia pera antiproswpeutikh ths poiothtas ths! Dokimaste th kai den tha xasete!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άσε φίλε COSTAS ... κι εγώ την έρω ρημάξει να την πίνω αυτήν τη μπύρα, όπως και τη Houblon. Ιδανικές επιλογές τώρα για το καλοκαίρι και οι δυο !!
    η Houblon υπάρχει και σε 750άρι μπουκάλι ( ταμάμ για 2 άτομα) ενώ η Hopus υπάρχει και σε δίλιτρο !! χεχεχε ! να την ανοίξεις και να την πίνεις μέχρι να σκάσεις!

    Dokimos :: σιγά μη σου ξέφευγε αυτή η ετικετούλα! Ξέρουμε ότι σου αρέσουν οι μπύρες με λυκίσκο και ήταν αναμενομενο!

    Άσε Νικόλα... αυτό το ποτήρι είναι καταστροφή! και να μην θέλεις να πιεις σε " αναγκάζει" να πιεις !! Απο το φεστιβαλ του 2009 το χαλβάδιαζα, αλλά τότε ο ράθυμος τύπος της Lefebvre αρνιόταν πεισματικά να το πουλήσει!
    Σκέψου πόσο πιο καλές ( τουλάχιστον απο φανατσία σίγουρα) θα έβγαιναν οι φωτος από σένα ...
    Τί να κάνουμε ... από το 0 που ήμουν σε αυτόν τον τομέα... έχω κάνει κάποια βήματα προόδου τουλάχιστον ... οπότε πάλι καλα!! χεχεχεχε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλα τα λεει ο Μιχος καλες οι Belgian IPA αλλα σαν τις Αμερικανικες δεν ειναι...Μια χαρα μπυριτσα η Hopus την οποια την ειχμαε πρωτοδοκιμασει στο φεστιβαλ της Μπριζ του 2009 πρωτη φορα και μας ειχε αφησει αρκετα καλες εντυπωσεις. Αλλα αυτο που μας ειχε αφησει τις καλυτερες εντυπωσεις ηταν το ποτηρι της το οποιο επειδη δεν το πουλαγαν ειχαμε καταστρωσει σχεδιο με τον Πανο πως να το καβατζωσουμε :) αλλα πηγαν ακαρπες οι προσπαθειες...

    Λοιπον τωρα που θα ανεβουμε πανω παμε να σηκωσουμε Outblack, Houblon & Hopus και βουρ για Χαλκιδικη...:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εχουν βαλθει να μας τρελανουν οι βελγοι και οι αμερικανοι με τις 'τραμπες' τους.. IPA οι μεν, double και triple οι αλλοι! για την ωρα παντως το belgian IPA υπολειπεται του american IPA αλλα η αληθεια ειναι οτι το καλο αμερικανικο δυστηχως δυσκολα βρισκεται εκτος ΗΠΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να συμπληρώσω Χρήστο στις εκπροσώπους των belgian IPA και την επίσης πρωτοπόρο Gouden Carolus Hopsinjoor της Het Anker!

    Το είδος πιστεύω έχει να μας δώσει ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Ιδίως όταν οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να βάζουν βελγικό twist στις ήδη twisted IPA τους - βλέπε Flying Dog Raging Bitch ;)

    http://beeramatismoi.blogspot.com/2011/01/20-flying-dog-raging-bitch-snake-dog.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μέσα σε αυτόν τον οργασμό σχολίων σήμερα, τώρα πρόσεξα το σχόλιο αυτό Νικόλας Μέγα!
    Σωστά έπραξες και πρόσθεσες και την Hopsinjoor και κακώς μου διέφυγε ( σιγά τις πολλές που είναι για να την ξεχάσω ... χεχεχε)! Πολύ καλή συνολικά μπύρα, όπως όλες εξάλλου που βγαίνουν από την ζυθοποιία - εγγύηση σε ποιότητα Het Anker !!

    Όσο για τη Raging Bitch ...ό,τι και να πούμε είναι λίγο ! Αναρρωτιέμαι καμιά φορά αν η Flying Dog έχει βγάλει κάτι που να είναι απλώς καλό και όχι εξαιρετικό ! Τί να πεις και για αυτούς ... κορυφαίες συνταγες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μιας και αναφεραμε τις πιο πολλες hoopy μπυρες του Βελγιου να προσθεσω και τις De Ranke XX Bitter, Contreras Valeir Extra, De Struise Svea IPA. Δεν νομιζω να υπαρχει αλλη σε αυτο το στυλ προς το παρον βελγικη ετικετα...

    Παντως της Viven η Imperial IPA ειναι μακραν η καλυτερη και οταν την ειχαμε δοκιμασει το 2009 στο Bελγιο ο Μιχος την ειχε χαρακτηρισει ΜΠΙΜΠΑ HOP...το οποιο εμεινε στην ιστορια...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βέβαια. Η ΧΧ Bitter! Πως την ξεχάσαμε; Η πρώτη διδάξας! Την είχαμε παρουσιάσει κιόλας θυμάμαι με πολύ καλά λόγια μάλιστα... στο προηγούμενο το παρουσιαστήριο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Tελικα υπαρχουν και αλλες hoppy βελγικες μπυριτσες, εκτος απο την γνωστη
    DΕ STRUISE/MIKKELLER - ELLIOT BREW εχουμε και τις εξης:
    BELGOOBEER - ARBOO & BELGOO LUPPO,
    VAN DEN BOSSCHE - BUFFALO BELGIAN BITTER,
    DE RANKE - GULDENBERG & HOP FLOWER POWER & HOP HARVEST,
    ALVINNE- HOP TRILOGY CENTENNIAL & HOP TRILOGY SIMCOE,
    SINT-CANARUS - MAEGHT VAN GOTTEM,
    SENNE - TARAS BOULBA & ZINNEBIR.

    Τελικα ειναι καμποσες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάποιες απ' αυτές που γράφεις Σπύρο δεν μπορεί να είναι IPA λόγω χαμηλού αλκοόλ. Ιδιαίτερα τις δυο μπύρες της De La Senne, που τις έχω δοκιμάσει, μάλλον "hoppy blond ales" θα τις έλεγα, αν και ακόμα και αυτός ο όρος δεν είναι δόκιμος.

    Μια ενδιαφέρουσα περιγραφή του όρου Belgian IPA δίνει το BeerAdvocate:

    Inspired by the American India Pale Ale (IPA) and Double IPA, more and more Belgian brewers are brewing hoppy pale colored ales for the US market (like Chouffe & Urthel), and there's been an increase of Belgian IPAs being brewed by American brewers. Generally, Belgian IPAs are considered too hoppy by Belgian beer drinkers.

    Various malts are used, but the beers of the style are finished with Belgian yeast strains (bottle-conditioned) and the hops employed tend to be American. You'll generally find a cleaner bitterness vs.
    American styles, and a pronounced dry edge (very Belgian), often akin to an IPA crossed with a Belgian Tripel. Alcohol by volume is on the high side. Many examples are quite cloudy, and feature tight lacing, excellent retention, and fantastic billowy heads that mesmerize (thanks, in part, to the hops).
    Belgian IPA is still very much a style in development.
    Average alcohol by volume (abv) range: 6.0-12.0%

    Γενικότερα βλέπουμε και θα βλέπουμε πολλές hoppy εξάρσεις στην βελγική σχολή, όπως ακριβώς είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, τους Αμερικανούς να πειραματίζονται πάνω στα κλασσικά είδη μπύρας της βελγικής σχολής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν εγγραψα Νικο οτι ειναι IPA απλα οτι ειναι hoppy ales, δηλαδη οτι εχουν πιο εντονο λυκισκο σε σχεση με τις πιο πολλες βελγικες ετικετες, βεβαια μερικες απο αυτες ειναι IPA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βρηκα και αλλη χαχαχαχα....VAN HONSEBROUCK - BRIGAND IPA...:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ok Σπύρε. Σωστά το έγραψες εσύ. Απλα επηρεασμένος εγώ απ' την όλη συζήτηση περί belgian IPA το πήρα διαφορετικά :)

    Ψάξε λίγο ακόμα. Όλο και κάποια ακόμα θα βρεις. Μην ξεκινήσεις μόνο να μετράς και τις Αμερικάνικες... είναι ήδη πάνω από 200. Είναι της μόδας βλέπεις. Σε λίγο θα βγάλει και η Αθηναϊκή :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Την ηπια πριν λιγο καιρο! Πολλη καλη αλλα η houblon choffe μου αρεσε πιο πολυ οπως και η Viven IPA που ειναι οπως ειπε ο ΜΟΝΚ η πιο καλη απ ολες αυτες τις μπυρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή