Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Brugge - Gent - Antwerp - Kortrijk

Μετά απο τη Γερμανία ήρθε η ώρα να πάμε και σε μια διπλανή "μπύρο"χώρα το Βέλγιο. Επίσημη δικαιολογία ήταν να βρεθούμε στο 4ο Alvinne Craft Beer Festival, όμως έτσι βρήκαμε την ευκαιρία να πάμε στην Μπρύζ και να γνωρίσουμε επίσης τη Γάνδη και την Αμβέρσα.
Πρώτη μέρα στη Μπρύζ.
  
Ο καιρός ήταν βροχερός, ευτυχώς από την επόμενη μέρα παρόλο που ήταν αρχές Μάρτη είχε γενικά καλό καιρό. Λόγω συνθηκών και αφού ήταν δύσκολο να γυρίσουμε με την ησυχία μας την πόλη, η καλύτερη επιλογή ήταν το Brouwerij De Halve Maan.



Εδώ να αναφέρω ότι μια και ο Μίχος έχει κάνει ένα εξαιρετικό οδηγό, στα μέρη τα οποία αναφέρει δε θα κάνω κάποια ιδιαίτερη αναφορά παρα μόνο συμπληρωματικά. H ξενάγηση στη ζυθοποιία αν πάτε για πρώτη φορά είναι ότι πρέπει. Αυτό που μπορώ να συμπληρώσω είναι ότι δεν πρέπει να περιμένετε μια μπυραρία σαν αυτές που γνωρίζουμε και ακολουθούν πιο πολύ το στύλ των Γερμανικών, είναι πολύ πιο απλή και θυμίζει εστιατόριο.


Aν θέλετε να πάτε για φαγητό να ξέρετε ότι σερβίρουν μέχρι τις 14.30 και η ξενάγηση είναι μέχρι τις 17.00. Οι μπύρες που δοκιμάσαμε φυσικά ήταν η Brugse Zot Blonde και η Brugse Zot Dubbel. Παρόλο που οι πιο πολλοί θα διαφωνήσουν η Brugse Zot Dubbel μου άρεσε περισσότερο βαθμολογία 7.5 η πρώτη και 8 η δεύτερη.


H μέρα θα είχε συνέχεια αλλά δυστυχώς ένα μικρό ατύχημα μας ανάγκασε να γυρίσουμε σχετικά νωρίς στο ξενοδοχείο.


H επόμενη μέρα μας βρίσκει σε μια ηλιόλουστή Μπρύζ. Κάτι που φυσικά προσπαθήσαμε να εκμεταλευτούμε μια και ποτέ δεν ξέρεις σε αυτές τις χώρες αν ο καιρός θα κρατήσει. Αφού γυρίσαμε την πόλη αρκετά και αποτίσαμε φόρο τιμής στους Φλαμανδούς εργάτες που έσφαξαν τα γαλλικά στρατεύματα (το άγαλμα στην κεντρική πλατεία)

  ήρθε η ώρα να φάμε και φυσικά να πιούμε. Για όσους έχουν πάει Βέλγιο ξέρουν οτι το δεύτερο είναι πολύ εύκολο αλλά το πρώτο έχει δυσκολίες. Αποφασίσαμέ να πάμε στην Bierbrasserie Cambrinus.

  Πραγματικά ένα απο τα πιο γνωστά και πολυσύχναστα μαγαζιά της πόλης. Καλό θα είναι να πάτε μεσημέρι το βράδυ μόνο με κράτηση μια και γίνεται χαμός. Ο κατάλογος απο μπύρες είναι τεράστιος και μπορείς να πιείς και την Westvleteren, πράγμα το οποίο έπραξα δοκιμάζοντας την blond και την 8. Πιθανόν λόγω της μυθολογίας που έχει αναπτυχθεί γύρω απο αυτές τις μπύρες μπορώ να πώ οτι αρχικά δεν ήταν όσο καλές περίμενα. Πάντως μόλις ζεστάθηκαν κι άλλο ανέβηκάν κατακόρυφα στην εκτιμησή μου. Βαθμολογία 8.5 η blond και 9 η dark. Στην συνέχεια δοκιμάσαμε ακόμα την Struise Witte και την Blanche de Namur βαθμολογία από 7 στην καθεμία.


Το βραδάκι πάμε σε ένα απο τα καλύτερα μπυροστέκια στην πόλη το 't Brugs Beertje.

Φαγητό και εδώ δε υπάρχει καλό είναι να πάτε αφού εχετε φάει. Εδώ συναντήσαμε πρώτη φορά κάτι που τελικά είναι αρκετά συνηθισμένο σε πολλά μπυρομάγαζά του Βελγίου, η παρουσία της κλασικής μουσικής η οποία στην αρχή σε ξενίζει, αλλά το συνηθίζεις εύκολα ειδικά αφού έχουν πολύ καλές επιλογές στα κομμάτια που βάζουν. Ο κατάλογος τους είναι εξαιρετικός και αφού κάναμε κανα τέταρτο να διαλέξουμε για αρχή ήπιαμέ t Smisje Catherine The Great Imperial Stout βαθμολογία 8,5 και Delirium Nocturnum βαθμολογια 7,75 στη συνέχεια δοκιμάσαμε την Straffe Hendrik Quadrupel βαθμολογία 7,5 και την Struise Cuvee Delphine βαθμολογια 9.



Επόμενη μέρα είχε ταξιδάκι στην Γάνδη. Εξαιρετική πόλη που δυστυχώς την είδαμε με συννεφιά.

  Αν θελήσετε να γυρίσετε την πόλη και όχι μόνο να πιείτε πάρτε απο το τουριστικό γραφείο ενα οδήγο που σε 1.30 ώρα το πολύ μπορείτε να δείτε τα κυριότερα σημεία της.Αρκετά μπάρ και κανα δύο μπυρομάγαζα εντόπισα στην βόλτα. Όλα σχεδόν ήταν κλειστά ανοίγανε μετά τις 5 το απόγευμα. Τελικά πήγαμε στο Het Waterhuis aan de Bierkant ένα απο τα γνωστότερα μαγαζία της Γάνδης ακριβώς απέναντι υπάρχει και το μπυρομάγαζό τους.


  Όταν μπήκαμε μέσα υπήρχε μια ομίχλη απο τον καπνό του τσιγάρου και έτσι ανεβήκαμε πάνω που είναι για τους μη καπνιστές και είμασταν τελείως μόνοι. Το μαγαζί μέσα είναι ότι νά'ναι όπως νά'ναι, δεν υπάρχει καρέκλα στα τραπέζια που να είναι ίδια με την διπλανή της μη πω ούτε και με καμία άλλη στο χώρο και διάφορα παλιά κομματια επίπλων σε μια άκρη.

  Πήραμε δύο μπύρες και κάτι να τσιμπήσουμε παρόλο που έχει φαγητό. Η μια ήταν η Oerbier Stille Nacht και η άλλη η guest του μαγαζιού η Bink Blond. Όταν λέω guest εννοώ ότι το μαγαζί κάθε εβδομάδα φέρνει και μια διαφορετική μπύρα για δοκιμή. Βαθμολογία για Bink Blond 7 και για Stille Nacht 8,5.
  Κάτι ακόμα όταν κατέβηκα για να πληρώσω να φύγουμε και κοίταξα λίγο παραπάνω πρέπει να προσθέσω ότι ο καπνός είχε ποτίσει όλο το μαγαζί και το κακό ήταν ότι δυστυχώς υπήρχαν κανα 2 οικογένεις με μικρά παιδία που καθόνταν μέσα σε ένα πολύ ανθυγιεινό περιβάλλον.


Het Waterhuis aan de Bierkant
Groentenmarkt 9
9000 Gent

Tel. 09 225 06 80

http://www.waterhuisaandebierkant.be/
info@waterhuisaandebierkant.be



Η βόλτα στην πόλη συνεχίστηκέ αλλά πριν φύγουμε κάναμε μια στάση σε ένα μαγαζι που είναι και ξενοδοχείο απέναντι σχεδόν απο το σταθμό του τρένου, το Bierhuis Castel.

Ωραίο μέρος με καλό κατάλογο. Εδώ δοκιμάσαμε τις Rodenbach Grand Cru και την Pater Lieven Tripel. Βαθμολογία 7 και 7,5.



Bierhuis Castel
K. M. Hendrikaplein 9
9000 Gent, Belgium

Phone: +32 9 242 02 92

Monday till friday: 11.00-11.00

Saturday : 12.00-11.00

Sunday : closed
http://www.hotelcastel.be/en/


Το βράδυ το περάσαμε στο Comptoir des Arts, το οποίο πράγματι είναι ωραίο μαγαζί και βάζει και καλή μουσική, όταν πήγαμε εμείς είχε πιο ρόκ ακούσματα. Την μόνη μπύρα που δεν είχα ξαναπιεί και δοκιμάσαμε εκεί ήταν η Dupont Monk’s Stout που δεν είναι και κάτι ιδιαίτερο βαθμολογία 6,25.


Την άλλη μέρα είχαμε άλλη μια εκδρομή αυτή τη φορά στην Αμβέρσα.
  Την πόλη την αδικεί η ιστοσελίδα της απίστευτα, αφού όταν την είχα δει σκεφτηκά να μην πάω καθόλου. Ευτυχώς δεν το έκανα και έτσι είχα την τύχη να πάω σε μια πολύ ωραία πόλη που θα ήθελα πολύ να ξαναβρεθώ και να μείνω.

Μετά απο μια καλή βόλτα στη πόλη ήρθε η ώρα για την πρώτη στάση μας στο Afspanning 't Waagstuk. Ένα ωραίο στέκι με εντυπωσιακό ντεκόρ στην είσοδο με πήλινα ποτήρια στο ταβάνι.

 
Ευτυχώς μεσημέρι ήταν ανοιχτό κάτι που δεν είναι αυτονόητο στο Βέλγιο και φυσικά δεν ήταν κάνεις άλλος μέσα. Τσιμπήσαμε κάτι σε φτήνες για Βέλγιο τιμές και τιμήσαμε την πόλη πίνοντας την τοπική μπύρα De Koninck και όχι μόνο. Δοκιμάσαμε την De Koninck βαθμολογία 6 την Triple d'Anvers βαθμολογια 6,5 και η οποία είναι η καινούργια tripel που αντικατέστησε την παλιότερη De Koninck Tripel και τελείωσαμε με μια μπύρα που μου άρεσε αρκετά την Hopus βαθμολογια 7,5.

Afspanning 't Waagstuk

Stadswaag 20
2000 ANTWERPEN

TEL.: 03/225.02.19

Weekdays from 10.00 to 02.00

Friday from 10.00 to 04.00

Saturday from 14.00 to 04.00

Sun and holidays from 14.00 to 02.00

http://www.waagstuk.be/



Επόμενη στάση το Kulminator, που θεωρείται από πολλούς ένα απο τα καλύτερα στον κόσμο. Μέσα είναι πολύ συμπαθητικό με πολύ πράσινο σαν ζούγκλα και ατελείωτές κούτες και καφάσια με μπύρες παντού.

Το μέρος αυτό πραγματικά δεν υπάρχει, ο κατάλογος είναι τεράστιος με πολλές και καλές μπύρες και ο μισός απο αυτόν το κατάλογο είναι παλαιωμένες μπύρες σε πολύ καλές τιμές, όπου μπορείς να βρεις το οτιδήποτε. Απο μοναστηριακές 10+ ετών μέχρι αυτές που δοκίμασαμε. Για αρχή πήραμε τις Unibroue Eau Benite που απ'ότι είδα έχει σταματήσει να βγαίνει πλέον και Florival tripel βαθμολογία 8,5 και 6 αντίστοιχα. Μετά πήραμε 2 παλαιωμένες την Eku hefeweizen dunkel του 1989 και την Monchshof Urstoff special starkbier απο το 1985.


Δεν μπορούν να κριθούν σαν μπύρες ειδικά η δευτερή ήταν πιο πολύ σαν κονιάκ. Πάντως και οι 2 μπορούσες να τις πιείς αλλά αν θα είχα επιλογή θα έπαιρνα την Urstoff. Μια λεπτομέρεια ακόμα και οι 2 αυτές μπύρες είναι απο το Kulmbacher Brauerei και ίσως δεν είναι τυχαίο οτι το μπάρ έχει πάρει το ονομά του απο μια μπύρα που πλέον δε βγαίνει την EKU Kulminator.



Kulminator
Vleminckveld 32
2000 Antwerpen, Belgium
phone: +32 (0)32 32 45 38
closed :

* sundays and bank holidays

* between Christmas and New Year

* first weeks of August
Open :
Monday : 20h00 until 00h00
Tuesday to Friday : 11h00 until 00h00

Saturday : 17h00 until 00h00
http://www.facebook.com/group.php?gid=40513293400



To βράδι επιστροφή στην Brugge και βόλτα στη πόλη με μια γρήγορη στάση στη 't Poatersgat.
 Εξαιρετικό μπαράκι, (πρέπει να πω πως μας ρωτησανε καμια 10 φορες αν εχουμε σκοπο να αναψουμε καμια φωτιά μολις τους είπαμε οτι είμασταν απο Ελλάδα, και ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί). Δοκιμάσαμε 2 μπύρες την De Dolle Arabier και την De Dolle Extra Export Stout πολύ καλές και οι δύο βαθμολογία 7,75 και 8,75 αντίστοιχα.

Την άλλη μέρα είχαμε ένα τρελό τρέξιμο στη πόλη με καταπληκτικό καιρό που μας ξεθέωσε και το μεσημέρι ήρθε η ώρα για το κλασικό πρόβλημα στο Βέλγιο που είναι το φαγητό τελικά καταλήξαμε να πάμε σε μια απο τις ταβέρνες που είναι πάνω στη πλατεία την La taverne Brugeoise. Οι μπύρες που βρίσκεις σε αυτά τα μέρη είναι μόνο οι κλασικές επιλογές που θα έβρισκες και στην Ελλάδα και έτσι πήραμε τις Jupiler Pils και Brugge Tripel για τιμές δεν λέω γιατί άστα να πάνε.Βαθμολογία 6 και 6,25 αντίστοιχα.



Το απόγευμα πήγαμε σε ένα ωραίο καφέ που είχαμε δει και μας άρεσε το Cafe Rose Red.

Ένα ωραίο συμπαθητικό μέρος με όλες τις μοναστηριακές μπύρες ακόμα και Westy μπορείς να πιεις αλλά και να αγοράσεις. Εκεί δοκιμάσαμε Rochefort 6 και Bellegems Bruin που ήταν η μπύρα που της εβδομάδας που πρότεινε ο BAB (Bruge's Autonomous Beer tasters ). Βαθμολογία 8 και 7 αντίστοιχα.



Cafe Rose Red
Cordoeaniersstraat 16
B-8000 Bruges
Tel: +32 (0)50 33 90 51

Email: info@cordoeanier.be
http://www.cordoeanier.be/en/



Τελευταίο σταθμό και αναφορά στη Brugge άφησα το de Garre, στο οποίο βρεθήκαμε 2 φορές. Πραγματικά ο χώρος είναι δυσκολο να βρεθεί πάντως είχε αρκετούς τουρίστες που συχναζάν αφού την δευτερή φορά παραλίγο να μη βρούμε να κάτσουμε. Η μπύρα τους ίσως είναι απο τις καλύτερες tripel που δοκίμασα στο ταξίδι αυτό και για μένα και απο τις καλύτερες που έχω πιει γενικότερα. Φαγητό μη σας παρασύρει ο Μίχος δεν υπάρχει, ένα πίατο με αλλαντικά και τυριά μόνο διαθέτουν. Δοκιμάσαμε την πρώτη φορά Ename tripel βαθμός 5.75, XX Bitter βαθμός 7.25, Duchesse de Bourgigne βαθμός 7, St Bernardus Tripel βαθμός 7.25, Garre Tripel βαθμός 8 και Moinette Bruin βαθμός 7. Την δευτερή φορά Sint Canarus Tripel βαθμός 7, De Witte Van Celis βαθμός 7, Bornem Dubbel βαθμός 7, Ne Flierefluiter βαθμός 7.5.


Αφού περασα από σχεδόν από παντού δε γινοταν να μην πάω εκει που οι υπόλοιποί δεν κατάφεραν. Ο λόγος για το Bacchus Cornelius, πήγα 2 φορές για να μπορέσω να το βρω ανοιχτό και πρέπει να πέρασα άλλη μια φορά και πάλι ήταν κλειστό.

Τελευταία μέρα λέω δε γίνεται θα το πετύχω ανοιχτό. Φτάνω, το βλέπω απ'έξω και δεν κινείται τίποτα μέσα, ο φωτισμός σχεδόν ανύπαρκτος και ενώ είμαι έτοιμος να φύγω, λέω ας κάνω μια δοκιμή να δω αν είναι ανοιχτή η πόρτα. Πράγματι ήταν, μόλις μπήκα φάνηκαν από το πουθενά το ζευγάρι που το έχει και αρχισε να ανάβει τα φώτα. Τέλος πάντων είναι ένα αρκετά μεγάλο μαγαζί και σε αυτό μπορείς να βρείς τα πάντα απο μπουκάλια, ποτήρια, gift packs και οτι άλλο μπορείς να σκεφτείς. Τιμές αρκετά καλές με εξαιρέσεις, ιδιαίτερα στα ποτήρια μου φάνηκε λίγο πιο ακριβό, όμως έχει μεγάλη ποικιλία απο μπύρες και μάλιστα σχεδόν όλη τη σειρά της t Smisje που αν δε κάνω λάθος δεν είχα βρει αλλού.



Πλησιαζουν πλέον οι μέρες του φεστιβάλ και έτσι είναι ώρα να μετακινηθούμε στο Kortrijk, μια ωραία πόλη με ορισμένα σημεία που αξίζει να τα δεις.

Όμως είναι ιδιαίτερα μικρή έτσι μέσα σε μια μέρα (και πολύ λέω) την έχεις δει όλη. Αν δεν ήταν το φεστιβαλ δεν θα άξιζε να μείνει κανείς παραπάνω. Προσοχή σε οσους υπάρχει περίπτωση να πάνε όλα κλείνουν το αργότερο 14.00 και ανοίγουν μετά τις 17.30. Επίσης το κάθε μαγαζί μένει κλειστό όποτε θέλει π.χ. άλλο μπορεί να είναι Τετάρτη άλλο Πέμπτη άλλο και 2 μέρες συνεχόμενες.


Το καλύτερο που μας έτυχε ήταν σε ένα ιταλικό που πήγαμε για φαγητό. Στο Βέλγιο έχουν μια πώρωση να ανάβουν τζάκι, συνήθως είναι απο τα σύγχρονα που δεν χρειάζεται να βάζεις ξύλα, στο συγκεκριμένο ήταν πολύ μπροστά όμως, είχαν το τζάκι σε βίντεο και το έπαιζάν στην τηλεόραση!!

Μικρή η πόλη όπως είπαμε αλλά 2-3 μπυροστέκια τα έχει. Το πρώτο είναι το Het Mouterijtje.
  Βασικά είναι εστιατόριο με μικρό αλλά όχι κακό κατάλογο απο μπύρες.Δεν πρόκειται να βρείς κάτι σπάνιο, αλλά σίγουρα θα βρείς κατι που αξίζει να πιείς. Αν θέλει κάποιος μπορεί να το συνδυάσει με φαγητό. Εκεί δοκιμάσαμε την Achel Blond 7,5 και Omer Blond 6,25.


Het Mouterijtje
Kapucijnenstraat 25A
Kortrijk, Belgium 8500

τηλ. 056 20 14 14

Hours:
Thu: 17.30
Sun: 11.30
Other days: 11.30 - 14 & 17.30 - ?



To βασικό μέρος όμως που πρέπει να πας είναι το Gainsbar.
  Ένα απο τα καλύτερα μπαράκια που έχω πάει. Με μεγάλη ποικιλία και πολλές καλές και σπάνιες μπύρες. Τα βαρέλια του έχουν συχνά πολύ καλές επιλογές.Το μέρος είναι μικρό, το καλοκαίρι έχει τραπέζια και έξω. Έγινε στέκι όσων είχαν έρθει για το φεστιβάλ. Το πρώτο που μας ρώτησαν ήταν αν έχουμε έρθει για το φεστιβάλ πράγμα αναμενόμενο. Αυτό που δεν περίμεναν όμως ήταν πως είχαμε έρθει από Ελλάδα! Την ίδια πλάκα έπαθε και ο ξενοδοχός ειδικά όταν του είπα οτι έχω έρθει για ένα φεστιβάλ μπύρας. Πάντως στο Gainsbar πήγαμε 2 φορές όπου δοκιμάσαμε αρκετές μπύρες.

Cuvee des Trolls βαθμός 5.5, St. Amatus 12 βαθμός 8, Struise Svea Ipa βαθμός 7.5, Oerbier Nat & Straf βαθμός 7.75, De Ranke Noir De Dottignies βαθμός 8.25,


Freaky Alvinne βαθμός 6.5, Gutenberg De Ranke βαθμός 7, Luxuria βαθμός 8.5, που είναι μια μπύρα απο ένα καινούργιο ζυθοποιείο στη περιοχή είναι η πρώτη μπύρα παραγωγής και μια πολύ καλή προσπάθεια.




Gainsbar
Vlasmarkt 1
8500 Kortrijk

Mon: Closed

Tue / Wed / Thu: 12am-01h

Fri: 12h-03h

Sat: 14h-03h

Sundays + holidays: 14h-01h

http://gainsbar.org/


Τελευταία μέρα και αφου φεύγαμε απόγευμα, είχαμε χρόνο για μια βόλτα στις Βρυξέλλες.

Αφού είδαμε αρκετά τη πόλη η οποία μου άρεσε πιο πολύ απ'όσο περίμενα, ήρθε η ώρα να κάτσουμε και κάπου. Μετά απο μια αποτυχημένη προσπάθεια στο Ιn t'Spinnekopke, που είναι κλειστό τις Κυριακές, καταλήξαμε στο Poechenellekelder.

  το οποίο βρίσκεται απέναντι απο την κύρια ατραξιόν της πόλης το Manneken Pis.

Ομορφό μαγαζί με ωραία διακόσμηση, ασφυκτικά γεμάτο,με καλό κατάλογο μπύρων και δυνατότητα για φαγητό. Είχε όμως πολύ κακό σέρβις, με ανάποδους σερβιτόρους που βαριούνται να σε εξυπηρετήσουν και το δείχνουν απροκάλυπτα. Μάλιστα επιμένουν να σου προτείνουν αυτοί τι να πίεις, στην Έφη ήθελαν σώνει και καλά να φέρουν μια φρουτόμπυρα που είναι "ιδανική" για τις γυναίκες!!!


Δοκιμάσαμε και τις τελευταίες μπύρες για το Βέλγιο τις Taras Boulba βαθμός 6.25, Watou Tripel βαθμός 7.5, Forestinne Ambrosia βαθμός 6, Affligem Tripel βαθμός 7.



Le Poechenellekelder
Rue Du Chene 5
Brussels, Belgium 1000


Εδώ τελειώνει η αναφορά στο Βέλγιο, στο φεστιβάλ θα αναφερθώ άμεσα σε επόμενη ανάρτηση.


Διαβάστε επίσης:

Brugge's mini Beer Guide, Part I :: Beer Bar & Restaurants 

Brugge's mini Beer Guide, Part II :: Beer Shops
Brouwerij De Halve Maan. Στη Ζυθοποϊία του Μισοφέγγαρου)

6 σχόλια:

  1. φανταστική και αναλυτικότατη παρουσίαση , μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα εύσημα κι από μένα γι αυτή την πολυπαρουσίαση Γιάννη :)
    Εκεί που είχαμε χαλαρώσει με τα πρώτα μπάνια του λαού και με τα οικονομικοπολιτικά δρώμενα να σκιάζουν τα όποια σχέδια για μπυροεξορμήσεις στας Ευρώπας (όχι οτι σχεδιάζω κάτι στας Αμερικάς... μην αγχώνεστε :P ) ήρθε αυτό το οδοιπορικό στα μπυρ-ιερά χώματα του Βελγίου και μας έφτιαξε :)

    Αν και όσες φορές πάει κάποιος στο Βέλγιο, όλο και κάτι καινούργιο και αξιόλογο θ' ανακαλύψει, πιστεύω πως κάποια μέρη παραμένουν κλασσικά. Μου άρεσε βέβαια κι επικροτώ την κριτική σου ματιά σε κάποιους από τους κλασσικούς προορισμούς. Πιστεύω πως χρειάζεται να μεταφέρουμε ξεκάθαρα την άποψη που αποκομίζουμε κάθε φορά, μια και τίποτα και κανένας δεν είναι τέλειος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Johny Walker!

    Αυτή τη φορά το οδοιπορικό σου το ανάρτησες πιο γρήγορα από το μνημειώδες αντίστοιχο της Γερμανίας.

    Συμφωνώ με Chalice. Μια χαρά τα γράφεις.

    Άντε και στον επόμενο "περίπατο"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μεγάλη αγάπη για τα ταξίδια συνδυασμένη πάντοτε με τον ανάλογο μπυρο-τουρισμό είναι το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων ανεξαιρέτως των Μπυραματιστών εδώ μέσα, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος από τα κατά καιρούς γραφόμενα ...

    Ο Ιωάννης μας ασφαλώς αποτελεί μαζί με το Φώτη το συνώνυμο του Ταξιδευτή, αφού αυτό που τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους εμάς είναι το γεγονός ότι μόλις επιστρέψουν από το ένα ταξίδι έχουν αρχίσει την επομένη κιόλας να προγραμματίζουν το επόμενο ...

    Δεν περίμενα τίποτε λιγότερο από αυτήν την αναλυτικότατη όπως πάντα περιγραφή και παρουσίαση των πάντων έτσι όπως τα βίωσες και τα ένιωσες φίλε Γιάννη ...
    Και αυτό πραγματικά για μένα έχει τη μεγαλύτερη αξία ... Να γράφει κάποιος αυθόρμητα και απαλλαγμένος από στεγανά ακριβώς κάθε σκέψη του και συναίσθημα που του δημιουργήθηκε σε κάθε μέρος που επισκέφτηκε χωρίς να υπερ-τιμά ή να υπο-τιμά με πρόθεση τίποτε !!

    Συγχαρητήρια και για αυτό το κατατοπιστικότατο δημοσίευμα ... και αν δεν ήμασταν να γράφουμε στην Δυσ-μπυρη Ελλαδίτσα μας, είμαι 100% βέβαιος πως τα στοιχεία που παρουσιάζονται κάθε φορά μετά από κάθε ταξίδι κάποιου εδώ στους Μπυραματισμούς μπορούν να αποτελέσουν τους πιο ασφαλείς μπυρο-οδηγούς για όλους τους Ευρωπαίους και όχι μόνο.

    Πείτε με Ψωνάρα, αλλά εγώ πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν έχω δει στο διαδικτυακό χώρο της μπύρας ευρωπαϊκώς τόσο υπερ-πλήρεις,αναλυτικές και κυρίως ειλικρινείς περιγραφές για τα μπυρο-πόστα που υπάρχουν ...

    Ζήλεψα και νοστάλγησα ταυτόχρονα διαβάζοντας όλα τα παραπάνω ... Κάθε τί που αφορά το μοναδικό στη μπύρα κατ'εμέ Βέλγιο μόνο ευχάριστες αναμνήσεις μπορεί να ξυπνήσει και μόνο διάθεση για νέα ταξίδια προς τα εκεί μπορεί να δημιουργήσει !

    Ευχαριστούμε John ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως να αλλάξεις το "fugitive" σε "traveller"? Ο φυγάς μας, ξέφυγε πάλι και αποτύπωσε σε μερικές γραμμές ένα ολόκληρο οδηγό ταξιδίου!

    Δε ξέρω τι γίνεται...αλλά αυτούς όλους τους οδηγούς που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί, θα τους ζήλευαν μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι!

    Συγχαρητήρια και πάλι...τα πολλά λόγια θεωρώ πως είναι περιττά μπροστά στο παραπάνω κείμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NOMIZΩ ΟΤΙ ΤΟ ROSE RED CAFE ΠΡΕΠΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΜΠΡΥΖ.
    ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ Η ΚΑΘΕ ΓΟΥΛΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή