Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Η Southern Tier και ο Βασιλοκολοκύθας

Το ξέρω, το ξέρω άργησα λιγάκι. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να έχασα το Haloween την αντίστοιχη σε 'μας Αποκριά αλλά με τόσους "καρνάβαλους" που μας περιτριγυρίζουν και μας τα κάνουν (@@) σαν κολοκύθες στην Ελλάδα είναι σαν να ζούμε κάθε μέρα σε 'κείνη την περίοδο. Άρα είμαι εντός εποχής για την μπυρίτσα που θα δούμε σήμερα από την Southern Tier προς τιμή του Haloween, πρόκειται για την Imperial Pumking.

H Southern Tier είναι μια ζυθοποιία που αν και δεν μετράει πολλά χρόνια ζωής έχει καταφέρει να γίνει μιά από της πιο γνωστές στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και όχι μόνο. Το 2002 έγινε η αρχή από τους Phineas DeMink και Allen “Skip” Yahn λίγο έξω από την Νέα Υόρκη στο Lakewood οπού ξεκίνησαν με την προοπτική μικρότερων batch αλλά ποιοτικών. Σε λίγο όμως καιρό, το 2009, αφού η ζήτηση για τα υπέροχα προϊόντα τους μεγάλωνε χτίστηκε ένας νέος χώρος όπου τους επέτρεψε να αυξήσουν την παραγωγή τους και να μην μας αφήσουν και μας παραπονεμένους που δεν βρίσκαμε τις μπυράκλες τους :) Ένα από τα αξιοσημείωτα είναι ότι με την επέκταση που έγινε εκτός από τους χώρους που μεγάλωσαν εξοπλίστηκαν μ' ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα εμφιάλωσης, ταπώματος και ετικέτας που σε μία ώρα έχει έτοιμες 10,000 φιάλες!!!

Bottle-line Southern Tier

H Imperial Pumking είναι μια μπύρα που ανήκει στο είδος των spice/herb/vegetable και ποιο συγκεκριμένα pumpking ale που ξεχωρίζει για τη προσθήκη κολοκύθας το οποίο έχει ξεκινήσει απο τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εποχή του Haloween όπως προανέφερα χώρις όμως αυτο να σημαίνει πως και 'μείς εδώ στας Ευρώπας δεν έχουμε προσπαθήσει να φτιάξουμε αντίστοιχες μπύρες. Ένα παράδειγμα είδαμε από τον Chalice με την φοβερή παρουσίαση για την Smisje Speciaal όπως επίσης πάρα πολλές πληροφορίες για το συγκεκριμένο είδος γι' αυτό κι εγω δεν σας ζαλίζω παραπάνω :)



Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:
Pumking is an ode to Púca, a creature of Celtic folklore, who is both feared and respected by those who believe in it. Púca is said to waylay travelers throughout the night, tossing them on its back, and providing them the ride of their lives, from which they return forever changed. Brewed in the spirit of All Hallows Eve, a time of the year when spirits can make contact with the physical world and when magic is most potent. Pour Pumking into a goblet and allow it’s alluring spirit to overflow. As spicy aromas present themselves, let it’s deep copper color entrance you as your journey into this mystical brew has just begun. As the first drops touch your tongue a magical spell will bewitch your taste buds making it difficult to escape the Pumking.


Για να δούμε λοιπόν που θα μας οδηγήσουν αυτά τα παγανιστικά πνεύματα που θα βγουν από το  μπουκάλι των 650ml στους 6-8 βαθμούς Κελσίου και 8,6% βαθμούς αλκοόλ.


Σερβίρω στο ποτηράκι αφρός λευκός 1,5 δάχτυλο που πέφτει σχετικά γρήγορα αφήνοντας όμως μέχρι το τέλος ένα λευκό καπελάκι. Το χρώμα της λαμπερό πορτοκαλοχάλκινο και διάφανο με τις φυσαλίδες του ανθρακικού ν ανεβαίνουν προς τα πάνω, έντονα στην αρχή μέχρι που καταλαγιάζουν κι αυτές.
Άρωμα εκπληκτικό, πραγματικά μπουκώνει η μύτη σου. Έντονα χτυπήματα από μια μίξη μπαχαρικών κανέλα, γαρύφαλο και ίσως κάρδαμο. Αρκετά γλυκιά η μυρωδιά της με την κολοκύθα από πίσω να κάνει την εμφάνισή της παρέα με καστανή ζάχαρη,σταφίδες και κάποιους ξηρούς καρπούς. Πραγματικά με μάγεψε το άρωμα της, νιώθεις ότι μόλις έβγαλες από το φούρνο μια μίξη κολοκυθόπιτας γλυκιάς και καρυδόπιτας. Κρίμα που η μαμάBeeRocker την έκανε μια εβδομάδα μετά αυτή την πιτούλα και δεν την είχα για συνοδεία :(


Γεύση δυνατή όπως και το άρωμα, γλυκιά αρκετά και ίσως λίγο κουραστικά γλυκιά, τα μπαχαρικά χτυπάνε και αυτά δυνατά πάνω στην γλώσσα με το γαρύφαλο και την κανέλα. Το αλκοόλ ούτε που φαίνεται πουθενά και η κολοκύθα πέρα από την γλύκα που μας πρόσφερε παρέα με την σταφίδα τίποτα παραπάνω καθώς τα μπαχαρικά υπερκαλύπτουν όλα τ άλλα. Με απογοήτευσε λιγάκι η γεύση, περίμενα λίγο πιο ισορροπημένες καταστάσεις. Βέβαια να δώσω και ένα ελαφρυντικό καθώς είναι η πρώτη τέτοιου είδους μπύρα που δοκιμάζω.
Επίγευση μέτριας διάρκειας γλυκιά με τα μπαχαρικά ν αφήνουν και εδώ τα σημάδια τους έντονα. Η ενανθράκωσή της μέτρια προς χαλαρή και το σώμα της μέτριο και βελούδινο.

Βαθμολογία 7,75

Ελπίζω να την ξαναπετύχω για μια καινούργια δοκιμή που ίσως αυτή την φορά να υπάρχει και κάποιο συνοδευτικό :D

4 σχόλια:

  1. Δεν είναι για να κατεβάσεις παραπάνω από ένα μικρό ποτηράκι αυτή η μπύρα γιατί όπως γράφτηκε στην παρουσίαση η μπύρα σε μπουκώνει από τη γλύκα και τις κανέλλες και τα γαρύφαλα. Το άρωμα της παντως σου ανοίγει την όρεξη για γλυκό.
    Ένα ποτηράκι ίσα για να τη δοκιμάσεις. Την ήπια με άλλο ένα άτομο και δεν μπορέσαμε να τελειώσουμε το μπουκάλι οι δυο μας και δυστυχώς το υπόλοιπο πήγε χαμένο. Έπρεπε να την ανοίγαμε όταν θα μπορούσαμε πιο πολλά άτομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα καμιά κολοκυθο-μπύρα αλλά τα συγκεκριμένα αρωματικά σίγουρα σε προϊδεάζουν για κάτι ευχάριστο. Η έντονη γλυκιά γεύση πάλι είναι και θέμα γούστου, π.χ. και η Samichlaus σε κάποιους δεν αρέσει επειδή είναι πολύ γλυκιά.

    Άντε τώρα να ψάχνουμε μέσα στην άνοιξη να βρούμε κολοκύθες για να παρηγορηθούμε με τα συνοδευτικά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε κουφάλα Ροκά που τη ξετρύπωσες αυτή??? Άλλο και τούτο! Σε λίγο θα κάνουν και ντοματόμπυρες... μετά από τα αγγούρια (βλέπε fix, amstel κλπ) θα μπορούμε να τις κάνουμε και μίξη ως χωριάτικη!

    Καλή φάση... Μπράβο τ αγόρι μου! Όλο κάτι τέτοιες περίεργες μου κινούν το ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο βρε Νικ... θυσιαστηκες πάλι για την ενημερωση της παρέας περί αυτού του ιδιαίτερου στυλ. Που πας βρε ξινομπυρα στα κανελογαρυφαλλα; :p
    Πάντως η κολοκυθομπυρα της ST θεωρείται κορυφαία στι είδος, οπότε μην το ψάχνεις... κάπως έτσι θα ναι αυτές.Ωραία παρουσίαση πάντως :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή