Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Oud Beersel - Oude Kriek Vieille

Καλοκαιριάζει ... τι καλύτερο λοιπόν από μια δροσερή μπυρίτσα. Για αυτές τις μέρες λοιπόν, μιας και ο Dokimos μας τις επανέφερε στο προσκήνιο, θα δούμε από την ζυθοποιία Oud Beersel την Oude Kriek Vieille.

Η ζυθοποιία Oud Beersel βρίσκεται στο Βέλγιο και εδρεύει στο Beersel. Είναι μία από τις λίγες που κρατούν τις πατροπαράδοτες μεθόδους για την παραγωγή Lambic. Η ύπαρξη της πάει πολλά χρόνια πίσω απ' όταν ο Henri Vandervelden το 1880 εργαζόταν σαν αγρότης για την ζυθοποιία De Kroon, ώσπου το 1882 ανοίγει το δικό του χώρο παραγωγής. Η ιστορία της μέσα από τα χρόνια και αφού άλλαξε αρκετά χέρια έφτασε σε σημείο να αναθέσει την παραγωγή στην ζυθοποιία Boon. Το 2005 και αφού οι μπύρες της άρχισαν να μην υπάρχουν και αντιμετώπιζε το κίνδυνο οριστικού κλεισίματος (από το 2002 περίπου) πέρασε στα χέρια του Gert Christiaens όπου μέχρι σήμερα και αφού έκλεισαν και τα 125 χρόνια της ζυθοποιίας συνεχίζουν ακόμα να παράγουν και να βελτιώνουν τις υποδομές προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση. ΕΔΩ θα δείτε την ιστορία τους σε τίτλους.

Για τις Lambic έχουμε μιλήσει αρκετές φορές εδώ μέσα ΕΔΩ υπάρχει και ένα πολύ ωραίο άρθρο από τον MONK κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις της Cantillion. Επιγραμματικά ν΄αναφέρω ότι οι lambic είναι μπύρες που δημιουργούνται από αυθόρμητη ζύμωση από τους μικροοργανισμούς που είναι ελεύθεροι στον αέρα. Αφού παλαιωθούν σε ξύλινα βαρέλια για τουλάχιστον 3 χρόνια γίνεται μίξη όπου το αποτέλεσμα είναι οι γνωστές πλέον Gueuze. 


 Όταν στις lambic προστίθενται κεράσια, όπως και στην μπύρα που θα δούμε παρακάτω, έχουμε τις kriek όπου με την εμφιάλωση η ζύμωση συνεχίζεται μέσα στο μπουκαλάκι της. Οι συγκεκριμένες μπύρες έχουν διάρκεια ζωής έως και 30 χρόνια. Για την Oude Kriek Vieille χρησιμοποιούνται κεράσια Morello σε αναλογία 400γραμμαρίων σε 1 λίτρο μπύρας, η συγκεκριμένη ποικιλία δίνει μια ξινή γεύση και όχι γλυκά όπως τα γνωστά κεράσια και χρησιμοποιούνται περισσότερο στην ζαχαροπλαστική. 

Πάμε τώρα να δούμε την λέει και αυτή η "γριούλα" (vieille=κάτι παλιό). 
Oude Kriek Vieille από την Oud Beersel αλκοόλ στο 6,5% αλκοόλ στο κλασσικό μπουκαλάκι των 375ml. Σερβίρω γύρω στους 8 βαθμούς Κελσίου, εμφάνιση προκλητική με το βαθύ κόκκινο χρώμα της και το κεφάλι της πυκνό,μικρό και ελαφρώς ροζ.


Άρωμα σχετικά γλυκό, με τα κεράσια και τις φουντουκιές μες στην μύτη σου. Σαν βολτίτσα στην εξοχή ένα πράμα και μετά να φτάνεις μέσα στον σταύλο (δεν μπορούσα να το γράψω καλύτερα ... χαχα).
Γεύση γλυκόξινη με το φρουτένιο χαρακτήρα της να ξεχωρίζει και η αίσθηση του βαλσάμικου να μπαλατζάρει τις γεύσεις, το βαρέλι και η χαρακτηριστική "σταβλίλα" δεν λείπει ούτε από δω.


Επίγευση ξινή αφήνοντας την γνωστή dry αίσθηση. Το σώμα της ελαφρύ προς μέτριο με μέση ανθράκωση. Μια αρκετά καλή ετικέτα που την ευχαριστήθηκα είναι αυτο που λένε "η γριά η κότα έχει το ζουμί", αν μου δινόταν η ευκαιρία θα την προτιμούσα και ειδικά τις ζεστές μέρες.

Βαθμολογία : 8,5



Στην υγεία όλων και ειδικά στο φιλαράκι τον Chalice για αυτό το δωράκι !!! 

5 σχόλια:

  1. Καλά... τρελό χρώμα η Oud Beersel. Χαίρομαι που την ευχαριστήθηκες Ροκά και που της αφιέρωσες κι αυτό το ωραίο post. Πράγματι ενδιαφέρουσα η ιστορία της ζυθοποιίας που κατάφερε στο παραπέντε να επιβιώσει, σε μια περίοδο που οι lambic κουλτούρα δεν είχε πέραση ακόμα σε αρκετούς φίλους της μπύρας. Μάλλον θα πρέπει να την ξαναπαραγγείλουμε τώρα που ζεσταίνει ο καιρός και "ανθίζουν οι ξινόμπυρες" :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελεία και Παύλα (._) Ροκά μου είσαι... Τάβλα!!
    Το χρώμα όπως παρατήρησε και ο Νίκος ... απλά μαγευτικό! Ούτε οι καλύτεροι ζωγράφοι στο καβαλέτο τους δεν θα μπορούσαν να το αποδώσουν .. Αλλά όπως είναι γνωστό άλλωστε ... Η μπύρα είναι μια ατέρμονη Τέχνη από μόνη της! Να 'στε καλά βρε Νικολάκηδες (χορηγός και δοκιμο-παρουσιαστής)!

    Αναμένουμε και άλλες τέτοιες γευστικές και όχι μόνο ε-μπυρίες που να μας υπενθυμίζουν τις παραδοσιακότερες των συνταγών από τους μαέστρους Βέλγους !!!

    Υ.Γ. Εντωμεταξύ, κάθε που ξανα-βλέπω το τουρ της Cantillon από το Σπύρο ... τρελαίνομαι λλλλέμεεεε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο Νικολακη μου πολυ ωραια παρουσιαση...!!! Ολα τα λεφτα ειναι παντως η περιγραφη του αρωματος "Σαν βολτίτσα στην εξοχή ένα πράμα και μετά να φτάνεις μέσα στον σταύλο "...πιο ζωντανη περιγραφη δεν θα μπορουσες να δωσεις...πολυ σωστος ο Ροκας μας...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Poly wraia moiazei h ''palio-keraso-mpyra'' BeerRocker, mprabo gia th nostimotath parousiash! Ante kapoia stigmh kai sta dika mas pothria :0)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο μωρέ Ροκά...δεν την είχα παρατηρήσει τόσο καιρό αυτή τη παρουσίαση!

    Ωραίο πράμα φαίνεται! Άντε και σε λίγο καιρό θα το ξινίζουμε παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή