Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ελληνικές Μικρο-Ζυθοποιίες :: Ζυθοποιία Χίου - Chios Beer


Πριν λίγες μόνο ημέρες, συγκεκριμένα στις 3 Μαΐου του 2012, εμφιαλώθηκαν τα πρώτα 1.210 μπουκάλια της Φρέσκιας, δηλαδή απαστερίωτης και αφιλτράριστης, Μπύρας Χίου ...
Για μια ακόμη φορά η νησιωτική Ελλάδα απέδειξε και κατέδειξε με πανηγυρικό τρόπο ότι είναι πρωτοπόρα στον τομέα της Ελληνικής Μικρο-ζυθοποιίας ...
Μετά τα ευχάριστα νέα που είχαμε πριν λίγους μήνες από τη Σαντορίνη, έρχεται ένα άλλο πανέμορφο και αγαπημένο μας νησί με Ιστορία και μοναδική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά να μας αιφνιδιάσει ευχάριστα ... Η Χίος !!! Χιώτικη μπύρα λοιπόν ...!


Ο Μάνος Ναζλίδης είναι το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία και παρόλο που δεν κατάγεται από το νησί, κατάφερε με την αγάπη του για τη Χίο και τη μπύρα, να φτιάξει μέσα στο 2011 τις εγκαταστάσεις της Chios Beer που θα μας προσφέρουν από εδώ και μπρος, ακόμη μια Ελληνική Φρέσκια Μπύρα με 4,9% ABV ... που διατηρείται μόνο σε Ψυγείο !!




"Η Φρέσκια Μπύρα Χίου είναι μια νέα καινοτόμα πρόταση στην αγορά. Παράγεται και εμφιαλώνεται στον Κάμπο από τη Ζυθοποιία Χίου. 
Παρασκευάζεται στον Κάμπο από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο.
Ζυμώνεται και ωριμάζει σε περιορισμένης ποσότητας παρτίδες, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων πρόσθετων.
Εμφιαλώνεται πάντα αφιλτράριστη και απαστερίωτη για να διατηρεί όλη τη γεύση και τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής μπύρας. Κάθε παρτίδα είναι μοναδική "


Φωτογραφία από την πρώτη εμφιάλωση στις 3 Μαΐου 2012 ... 

Η δυναμική του Ζυθοποιείου αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη αλλά από τον επόμενο μήνα είναι προγραμματισμένη να αγγίξει τα 4000lt/μήνα.
Ο σκοπός άλλωστε δεν είναι να αυξηθεί η παραγωγή στο μέλλον, αλλά να κρατηθεί η μικρή ταυτότητα που θα δίνει την ευχέρεια στο ζυθοποιό να παίζει με διάφορους τύπους μπύρας. Τώρα η πρώτη σύσταση γίνεται με μια ανοιχτόχρωμη ale, αλλά τα σχέδια περιλαμβάνουν συνέχεια με μπύρες που θα πλημμυρίζουν από χιώτικο χαρακτήρα ( όπως  με μαστίχα Χίου ).


Η μπύρα της Χίου ανήκει στις μπύρες υψηλής ζύμωσης, δηλαδή στις ale και παράγεται από το σύνηθες τετράπτυχο βύνη, λυκίσκο, μαγιά και νερό. Οι λεπτομέρειες όμως σε αυτά είναι που κάνουν την διαφορά ::
Η βύνη έρχεται από την Γερμανία και μάλιστα σε 2 διαφορετικούς τύπους, οι ποικιλίες του λυκίσκου από το Βέλγιο, όπως στις παλιές παραδοσιακές συνταγές και καθένας παίζει ένα αποκλειστικό ρόλο στο άρωμα και στη γεύση, η αφροζύμη είναι γαλλίδα και μάλιστα ξηρού τύπου και το νερό είναι χιώτικο, καθάριο από την πηγή Παναγιά Βοήθεια.
Η ζύμωση γίνεται αργά, παραδοσιακά χωρίς προσθήκες συντηρητικών ή καταλυτών . Η ωρίμανση είναι μεγάλη, περίπου 4 με 6 εβδομάδες και η εμφιάλωση γίνεται χωρίς παστερίωση και φιλτράρισμα.



Ζυθοποιία Χίου - Chios Beer
Ναζλίδης Νικ. Εμμανουήλ
Αγίου Μηνά 78
Κάμπος Χίου 82100
τηλ. 22710-33107 & 6973539145



Ρίξτε και μια ματιά και στα παρακάτω links :: 


Εμείς από τη μεριά μας δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε ολόψυχα
ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 
σε αυτό το ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα ...
και φυσικά ευχόμαστε και αναμένουμε πώς και πώς
να δοκιμάσουμε τη νέα αυτή μπύρα !!!


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23/09/2012

Επιτέλους, η μπύρα έφτασε στα χέρια μας και ήρθε η ώρα να σας πούμε μερικές κουβέντες για αυτήν.

FRESH CHIOS BEER house ale
στα 4,9% ABV



Πολύ όμορφο θολό ξανθοκίτρινο το χρώμα του σώματός της με πορτοκαλί ανταύγειες κάτω από το φως. Αφρός λευκός, θα στολίσει όμορφα το σώμα της, αλλά θα περιοριστεί γρήγορα σε ένα λεπτό στρώμα πάνω στην επιφάνεια.

Άρωμα :: Ευχάριστη έκπληξη το άρωμα της. Malts και λυκίσκος παίζουν ταυτόχρονα και μπλέκουν πολύ αρμονικά και ισορροπημένα αφήνοντας μια πολύ ευχάριστη αίσθηση βοτάνων-λουλουδιών μαζί με κιτρο-πορτοκάλι και ελαφρώς μήλο. Όσο πιάνουμε υψηλότερες θερμοκρασίες η συνολική αίσθηση γίνεται ακόμη καλύτερη και το τελικό αποτέλεσμα ακόμη πιο ισορροπημένο.



Γεύση :: άλλη ευχάριστη έκπληξη και η πρώτη γουλιά. Ημίγλυκη αίσθηση με ελαφριά τσιμπήματα πικράδας μαζί με την πάντα φρουτένια άποψη εσπεριδοειδών και πιο διακριτικά μήλου. Τα malts δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι στη συνολική εικόνα και αίσθηση. Όσο ζεσταίνεται η μπύρα το γλυκό αρχίζει να κερδίζει ακόμη περισσότερους πόντους.


Επίγευση :: Στην επίγευση έχουμε ούτε λίγο ούτε πολύ την γνωστή αίσθηση της μουλιασμένης βύνης στο κατακάθι μετά το βράσιμο που κατά βάση αφήνουν όλες αυτές οι απαστερίωτες-αφιλτράριστες ετικέτες. Μου θύμισε το φινάλε και της Χάρμα lager, αλλά και της απαστερίωτης ΖΕΟΣ pils. Η αίσθηση αυτή θα έλεγα ότι είναι μάλλον πιο έντονη και διαρκείας, αλλά τη συνηθίζεις σχετικά γρήγορα και συμβιβάζεσαι με αυτή μετά τις πρώτες γουλιές και όσο περνάει η ώρα.Τα τσιμπήματα του λυκίσκου αφήνουν μια διακριτική πικράδα στο τελείωμα μαζί με την ίδια διακριτική παρουσία βοτανοανθών όπως στο άρωμα.


Σώμα μέτριο προς γεμάτο. Ενανθράκωση μέτρια προς χαμηλή. Θα έλεγα πως συνολικά έχουμε να κάνουμε με μια πολύ αξιόλογη πρώτη προσπάθεια καθώς η μπύρα αυτή έχει όλη τη φρεσκάδα και ζωντάνια που θα ήθελε να δώσει ο ζυθοποιός, αποφεύγοντας την παστερίωση και το φιλτράρισμα. Το άρωμά της είναι σαφώς το δυνατό της σημείο, ενώ αν είχαμε μια καλύτερη ισορροπία στο φινάλε σίγουρα η μπύρα αυτή θα κέρδιζε και άλλους πόντους.
Τα χαμηλά ποσοστά αλκοόλης είναι σύμμαχος στο να κατεβαίνει αυτή η μπύρα πολύ εύκολα.


Η προσωπική μου άποψη και η συνολική εντύπωση για αυτήν την ετικέτα είναι πέρα για πέρα θετική και οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στον δημιουργό για το συνολικό του αποτέλεσμα, ενώ αυτά τα πρώτα δείγματα γραφής μάλλον μας προϊδεάζουν θετικά για τη συνέχεια στο μέλλον.

Βαθμολογία :: 7,75

Αφού ευχαριστήσουμε τον κο Μάνο Ναζλίδη που φρόντισε άμεσα να μας αποστείλει δείγματα της μπύρας για να τη δοκιμάσουμε, θα σας πληροφορήσουμε ότι η μπύρα θα υπάρχει σε μόνιμη βάση στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Ipanema Beer-Bar στον Τρίλοφο.


8 σχόλια:

  1. Καλή αρχή στην νέα προσπάθεια που ξεκίνησε σε ένα από τα πιο ξεχωριστά νησιά της Ελλάδας.
    Υπομονή και έμπνευση στον κύριο Ναζλίδη για τη συνέχεια και ελπίζω σύντομα να μπορεί να βγαίνει η μπύρα και εκτός νησιού και να φτάσει και σε εμάς κάποια στιγμή στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την πρώτη φορά που άκουσα για τις μπύρες που ετοιμάζονταν ακόμα στη Χίο, ήταν από τον Γιάννη τον Παρασκευόπουλο, στην μπυροσυνάντηση που έγινε πριν ένα μήνα στο Local, για την δοκιμή της Wild Donkey. Ο Γιάννης μάλιστα μου είχε δώσει το τηλέφωνο των παιδιών στη Χίο, ενθαρρύνοντας με να επικοινωνήσω μαζί τους γιατί κάτι καλό ετοιμάζουν. Δυστυχώς το τηλέφωνο μάλλον δεν το σημείωσα σωστά - ήταν πολλοί οι γάιδαροι εκείνο το βράδυ - και...
    Όπως βλέπετε όμως, τόσο η Dark Chef, όσο κι ο Μίχος δεν μας άφησαν παραπονεμένους και μας αναμετάδωσαν ευθύς την χαρμόσυνη είδηση ακόμα μιας ελληνικής μικροζυθοποιίας :)

    Ας ευχηθώ κι εγώ καλή επιτυχία στο εγχείρημα και ας έχουν τα παιδιά στη Χίο μια καλή υποδοχή στην προσπάθειά τους. Χάρηκα ιδιαίτερα που ο Γιάννης της Donkey έσπευσε να με ενημερώσει πως κάτι ακόμη κινείται στο χώρο, κάτι που μόνο θετικά μπορώ να το προσλάβω, οπότε με το καλό να δοκιμάσουμε και τα πρώτα δείγματα.

    Άντε και να δούμε και την πρώτη μπύρα με μαστίχα Χίου... αν και οι πρώτες προσπάθειες έχουν ήδη ξεκινήσει απ' ότι διαβάζω στο http://forum.beer.gr/showthread.php?t=516

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μόνο το γεγονός ότι ο Γιάννης αναφέρθηκε και γνωστοποίησε το "νέο" φτάνει να μας καταδείξει πως ίσως επιτέλους περνάμε σε μια άλλη φάση και κατάσταση στη χώρα μας όσο αφορά στις σχέσεις ανάμεσα στους μικρο-ζυθοποιούς μας ..
    Το να καταλάβουν ότι αυτά που τους ενώνουν ( και πρέπει να τους ενώνουν αν θέλει και ο καθένας χώρια, αλλά και όλοι μαζί ταυτόχρονα να εισβάλλουν σωστά στο μερίδιο της πίτας) είναι πλέον μονόδρομος για το μέλλον τους, ίσως μας οδηγήσει πολύ σύντομα στο να δούμε όλη αυτή την σύμπνοια να μετουσιώνεται σε ένα μίνι φεστιβάλ μικρο-ζυθοποιών στην Ελλάδα όπου όλοι μαζί θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο και από κοινού θα προσπαθούν να αναδείξουν την ποιότητα και τον κόπο τους στον Έλληνα καταναλωτή ...
    Το ήθος, η σύνεση, το σωστό μυαλό και η ισχυρή προσωπικότητα ορισμένων μικρο-ζυθοποιών της χώρας μας πιστεύω πως μας επιτρέπει να κάνουμε τέτοια "ρεαλιστικά" όνειρα!!!

    Όσο αφορά τη Χιώτικη μπύρα τώρα ... απλά θα αναφέρω ένα μέρος από την απάντηση του Μάνου, όταν επικοινωνήσαμε πριν 2 μέρες και η οποία δείχνει να μας αφορά :

    "Δυστυχώς, στην παρούσα φάση είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο όσον αφορά την παραγωγή και τη διάθεση και δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαθέσουμε την μπύρα μας εκτός Χίου. Για την ακρίβεια περιμένουμε την τελική έγκριση για την ετικέτα, οπότε οι γευστικές δοκιμές περιορίζονται στον χώρο του ζυθοποιείου.

    Δώσε μας μια μικρή πίστωση χρόνου "

    Ας κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή λοιπόν ... Το καλό πράγμα αργεί να γίνει ... και αυτό ισχύει από αρχαιοτάτων χρόνων !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητηρια και απο μενα για αυτη την καινουρια μπυρα με υλικα απο το νησι της Χιου
    θα περιμενουμε να την βρουμε και να τη δοκιμασουμε οταν καταφερουν να τελειωσουν τα τυπικα του θεματος

    Καλη αρχη και καλες δουλειες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχω διαγωνισμό σε εξέλιξη με Μπυρα Χιου!! αλλες 9 μερες για να λήξη!!

    http://www.katarraktisvillage.com/2012/07/blog-post_13.html#.UAldm2GdD88

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Φρέσκια Μπύρα Χίου έφτασε στα ποτήρια μας και θα παραμείνει σε αυτά εδώ στη Θεσσαλονίκη, αφού θα την βρίσκουμε πλέον στον Τρίλοφο και ασφαλώς στο Ipanema.

    Στο κύριο μέρος της δημοσίευσης μόλις προστέθηκε και η παρουσίαση της εν λόγω ετικέτας με φωτογραφίες !!

    Εις Υγείαν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαι πολύ χαρούμενος κι αισιόδοξος για την εξέλιξη των Ελληνικών μικροζυθοποιίων.Αρχίζουν να πληθαίνουν και να παράγουν αξιόλογες μπύρες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε σχέση με αντίστοιχες του εξωτερικού.
    Εχω την τύχη να βλέπω και να βιώνω την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, σε σχέση με την ποιοτική μπύρα, του Ελληνικού καταναλωτικού κοινού.Αρχίζουμε δειλά , δειλά να είμαστε πιο ανοικτοί σε εναλλακτικές προτάσεις.
    Εχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στο ΙΡΑΝΕΜΑ, μερικές από τις καλύτερες μπύρες των Ελληνικών μικροζυθοποιίων, όπως τις SEPTEM, ΦΡΕΣΚΙΑ ΜΠΥΡΑ ΧΙΟΥ , τα "γαιδουράκια" της Σαντορίνης, ΚΕΡΚΥΡΑ'Ι'ΚΗΣ κ.α. και με χαρά διαπιστώνουμε την αγάπη με την οποία τις υποδέχτηκε ο κόσμος εδώ.
    Από την πλευρά μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Ελληνες μικροζυθοποιούς που εργάστηκαν σκληρά και με πολύ μεράκι, ώστε εμείς να μπορούμε να απολαμβάνουμε σήμερα αυτές τις αξιόλογες Ελληνικές μπύρες,και που έδωσαν στον Ελληνα μπυρόφιλο μια εναλλακτική πέραν από τις μπύρες των περιπτέρων και των πανηγυριών.
    Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα καλύτερα έρχονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλά τα λες Γιώργο, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.
    Αν την ποιοτική προσπάθεια των Ελλήνων μικροζυθοποιών υποστηρίξει μια φιλότιμη προσπάθεια των Ελλήνων εστιατόρων και ιδιοκτητών bar, που θα φιλοξενήσουν και θα προβάλουν τις ελληνικές δημιουργίες, αλλά και μια αφύπνιση των Ελλήνων φίλων της μπύρας να προτιμήσουν αυτές τις μπύρες και να ζητήσουν απ' το στέκι τους να φέρει Ελληνικές ποιοτικές μπύρες (αν δεν το έχει κάνει ακόμα), τότε ναι... υπάρχει ελπίδα τα καλύτερα να έρθουν!

    Ας ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Άλλο το να στηρίζουμε και να προωθούμε ένα ποιοτικό ελληνικό προϊόν, από μια μικρή ζυθοποιία, έστω κι αν αυτό μπορεί να πωλείται πιο ακριβό απ' την τυπική μπύρα μαζικής παραγωγής (ας μην ξαναλέω ποιες είναι αυτές) και άλλο απλά να μπαίνουμε στο τριπάκι του "Αγοράζουμε Ελληνικά".
    Αν δεν προσπαθήσουμε όλοι εμείς στην παραπάνω αλυσίδα, να "σπρώξουμε" προς την παραγωγή και την κατανάλωση ποιοτικών ελληνικών προϊόντων, τότε απλά κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας ή ακόμα χειρότερα, αφήνουμε να εκμεταλλεύονται αυτή μας τη διάθεση, οι θιασώτες του λόμπυ "made in Greece" που ήδη προωθούν την δικιά τους βιολογική/περιορισμένης παραγωγής/μοναδικής ποιότητας ελληνική μπύρα που όμως... είναι μια απ' τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή