Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Μπυροβόλτες στο Ρίο

Παρόλο που διατείνεται από παντού πως η κυκλοφορία το βράδυ στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο είναι επικίνδυνη, οι Cariocas είναι άνθρωποι έξω καρδιά, που τους αρέσει πολύ να διασκεδάζουν και να βγαίνουν. Ανάμεσα στα δεκάδες μπαρ που υπάρχουν κυρίως στις περιοχές Lapa, Ipanema και Leblon, ο απαιτητικός μπυρόφιλος μπορεί να εντοπίσει ορισμένα πολύ αξιόλογα σποτ για να απολαύσει μια πληθώρα τοπικών και εισαγόμενων ετικετών.  Αυτό που θα του προκαλέσει μάλλον έκπληξη δεν θα είναι η μεγάλη ποικιλία, αλλά οι τιμές. Η ακατανόητη βαριά φορολογία ωθεί τις τιμές των εισαγόμενων πάνω από τα 10 ευρώ και τις τοπικές μίκρο συνήθως πάνω από 5 ευρώ. Μάλιστα, κάποιες εξωτικές μπίρες φτάνουν σε εξωπραγματικές τιμές, όπως η περιβόητη DEUS που εδώ πωλείται 80+ευρώ, ενώ στο Σάο Πάολο υπάρχει μαγαζί που την πουλά στα 160…


Lapa Café

Η πιο γνωστή beer pub της πόλης βρίσκεται στην καρδιά της γειτονιάς της διασκέδασης, την Lapa; εξ’ ου και το όνομα. Συμπαθητικός και μεγάλος χώρος.  Αρχικά μακρόστενος, χωρίζεται από την κυρίως αίθουσα με πανύψηλες βελούδινες κουρτίνες σαν να πρόκειται για θεατρική σκηνή. Εντυπωσιάζουν τα παρατεταγμένα γεμάτα ψυγεία και ένα παλιό Land Rover αμέσως μετά.  Το ντεκόρ περιλαμβάνει ακόμα διαφημιστικά πλακάτ μπίρας, δημοσιεύματα και φωτογραφίες. Επίσης, στην αίθουσα υπάρχει μπαρ και ένα μικρό stage για live. 
 

Το μαγαζί άνοιξε το 2009 και έχει μια τεράστια λίστα που φτάνει τις 500! ετικέτες, χωρίς όμως να είναι διαθέσιμες όλες κάθε φορά. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μπίρες από 50 περίπου τοπικές μικροζυθοποιίες και 14 χώρες. 80% των πωλήσεων αφορά εισαγόμενες ετικέτες, ενώ 30% εξ αυτών είναι μόνο βελγικές. Οι θερμοκρασίες που φυλάσσονται οι μπίρες στα ψυγεία είναι 1 έως -5ο C.  Οι τιμές όπως προείπα είναι αλμυρές και στο λογαριασμό υπολογίζεται και 10% tip (ισχύει παντού). 



Το προσωπικό αν και δεν μου φάνηκε να το κατείχε ιδιαίτερα, ήταν αρκετά ευγενικό. Επέλεξα να πιω τελικά την Mistura Classica Black Ale που παράγεται στην πόλη του Ρίο και την οποία λάνσαραν στον κατάλογο ως Foreign Extra Stout. Καμία σχέση όμως. Pura Malta, όπως αναγράφεται σε πολλές ντόπιες. 6% αλκοόλ και τίποτα το ιδιαίτερο. Σερβίρεται και φαγητό, ενώ διοργανώνονται και συναντήσεις γευσιγνωσίας.

 


Αν και αποκομμένο σ’ ένα δρομάκι της περιοχής Botafogo, το Beerjack είναι το μέρος που σε προδιαθέτει να το κάνεις στέκι. Αυτό οφείλεται στους ιδιοκτήτες του.  Οι Marcio, Eduardo και Salo (πολύ καλός homebrewer όπως μου είπαν) έδειξαν την αγάπη τους για την ποιοτική μπίρα όταν αρχικά ασχολήθηκαν μόνο με την εμπορία. Ως φυσική συνέχεια ήρθε η δημιουργία της όμορφης παμπ με σήμα τον Μπυροπειρατή, η οποία στεγάζεται σένα διατηρητέο σπίτι. Στα δύο δωμάτια του ισογείου και στο ένα του πρώτου ορόφου κυριαρχεί η πέτρα και το ξύλο, ενώ τη διακόσμηση ολοκληρώνουν οι διαφημιστικές πινακίδες και τα μπουκάλια μπίρας.

Ο ιδιαίτερα κατατοπιστικός κατάλογος περιλαμβάνει διάφορα καλούδια που θα ικανοποιήσουν τoυς μπιρόφιλους. 200 μπουκάλια και 3 βαρέλια που αλλάζουν συχνά. Η σημαντικότερη guest star ήταν η La Trappe Quad. Επίσης, πέτυχα 2 αξιοπρεπείς draft της τοπικής Roter; μια APA και μια Wheat. Από εισαγωγής μεταξύ άλλων υπήρχαν οι Rogue, Anderson Valley, Brewdog, Delirium, Meantime. Σερβίρονται και δελεαστικά πιάτα. Το προσωπικό εδώ διαθέτει την απαραίτητη γνώση.


Κατά τις τρεις επισκέψεις μου επιδόθηκα στη δοκιμή τοπικών διαμαντιών. Να ναι καλά, δηλαδή, η Aline, η ψυχή του προσωπικού, και βέβαια ο φίλος και θαμώνας Eduardo για τις εξαιρετικές τους προτάσεις. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν μια καινούρια, πραγματική Russian Imperial Stout; η θαυμάσια Wäls Petroleum (θα γίνει ειδική αναφορά). Μετά ήπια μια πολύ καλή IPA, την Colorado Indica, μοιράστηκα μια μοναδική Scottish brown ale, την Bodebrown Wee Heavy και έκλεισα με την επίσης πολύ καλή “βελγίδα” tripel της Wäls. 

 photo by Eduardo L. Gomes


Το τρίτο σημαντικότερο beer-spot στο Ρίο δεν είναι άλλο από το Delirium Café. Ναι, πρόκειται για ορίτζιναλ DC; ένα από τα δύο εκτός Βελγίου. Αν και δεν κατάφερα να το επισκεφτώ, μάζεψα τις απαραίτητες πληροφορίες.  Βρίσκεται στην κυριλέ και τουριστική Ipanema.  Μαζεύει πολύ κόσμο και αρκετούς τουρίστες βεβαίως.
 
 Όμορφος διώροφος και μαζεμένος χώρος, εξωτερικά βαμμένος με το χαρακτηριστικό μπλε και με τα ελεφαντάκια της Delirium. Στη μπάρα του “κάθονται” περί τα 7-8 βαρέλια και ξεχωρίζει η μεγάλη ραφιέρα γεμάτη μπουκάλια. Η λίστα του είναι αρκετά δυνατή, με 300 ετικέτες, βραζιλιάνικες και εισαγωγείς. Οι βελγικές, ως αναμενόμενο, ξεχωρίζουν και είναι αρκετές, ενώ οι περισσότερες εισάγονται από τους ίδιους.

Τέλος, αξίζει να γίνει αναφορά σε ακόμη δύο μέρη. Το πρώτο είναι το gourmet super marketFarinha Pura Store”, επίσης στο Botafogo λίγο πιο πέρα από το Beerjack, με καλή ποικιλία εισαγόμενων και βραζιλιάνικων ετικετών για όποιον θέλει να κάνει τις αγορές του. Το δεύτερο είναι το  “Il Piccolo Caffe” στο κέντρο, που διαθέτει επίσης καλές τοπικές και εισαγόμενες μπίρες, τόσο για κατανάλωση επί τόπου, όσο και για αγορά για το σπίτι.

Ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες τους: Leandro-Lapa Café, Aline-Beerjack και τον Eduardo για τις όμορφες φωτογραφίες του στο Beerjack. 

9 σχόλια:

  1. Τελικά, ο "Θωμάς" όχι μόνο γύρισε ζωντανός και αλώβητος από την μακρινή Λατινική Αμερική, αλλά κουβάλισε μαζί του και πλούσιες μπυροεμπειρίες που μοιράστηκε μαζί μας... :O

    Μπράβο ρε ατρόμητε Thomas και χαρά στο κουράγιο σου!!! :)

    Άντε και στον Άρη την επόμενη φορά... έχω ακούσει ότι εκεί, ένα - δύο μπυροστέκια αξίζουν την τα λεφτά τους!!! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Έλληνας Cariocas ... γεια σου ρε Θωμά. Πολύ ωραίο οδοιπορικό σε μια χώρα που φημίζεται για πολλά άλλα πράγματα εκτός της μπύρας. Αλλα τσουπ έκανες την διαφορά και αντι για Κόπα Καμπάνα γνωρίσαμε όλα τα μπυροστέκια στο Ρίο. Αντε και στα επόμενα γρήγορα σου εύχομαι και περιμένω να δω Argentina και εχω και παραγγελιά ... μια φώτο που να μην εχει μπύρα αλλα.... @#$%$#$#^^*
    Keep BeerTraveling Thomas !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά είναι... διηπειρωτικοί μπυραματισμοί από τον (φρεσκοβαπτισμένο - ex Punk Rebous) "Θωμά" :)

    Μια χαρά μου φάνηκε το ταξιδάκι και το οτι βρήκες και αξιόλογες μπύρες στα θετικά του. Ειλικρινά δεν περίμενα να υπάρχουν τόσες πολλές μικροζυθοποιίες στη Βραζιλία. Αναμένουμε την παρουσίαση της imperial stout αλλά και τις κρυμένες τις "off topic" φωτό που λέει κι ο Ροκάς... και δεν μας πειράζει κι αν βγήκαν και λίγο "κουνημένες" :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kai elega ki egw, pou xathike autos o Punk Rebus... Telika, oxi monon epestreye me entypwsiakotato kai periektikotato diplo post (kai elpizw na epontai kai alla syntoma) apo thn allh akrh ths ghs, alla xanabaftisthke kiolas! Sthn ygeia sou Thwma, perimenoume na diabasoume gia th braziliana RIS!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φωταρα εισαι πολυ μπροστα λεμε...ανα και μου τα ειχες πει και προφορικα πανω κατω απολαυσα πολυ την δημοσιευση σου. Δεν πιστευω οτι υπαρχει περιπτωση να βουμε σε κανενα αλλο ευρωπαικο site ή blog αφιερωμα στην Craft σκηνη της Βραζιλιας...εχουμε ξεφυγει απο τα συνορα της ευρωπης...Αναμενω συνεχεια για Αργεντινη και βεβαιως για αυτην την τρομερη βραζιλιανικη Imperial stout...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειδικά για τον Ροκά μια...Βραζιλιάνικη Double Black IPA...

    https://lh4.googleusercontent.com/-NbvQOvWrK-I/T6QwoWiigGI/AAAAAAAACLY/lGRavnp8O0Y/s800/143%2520-%2520Rio%2520Copacabana.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου ρε Thomas!!!!
    Επειδή ομως εχω μια αγάπη οπως ειπα και στην Αργεντινή θα περιμένω και απο κει αντιστοιχες φωτογραφίες "μπυρών" ;)

    Πωπω ΠΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣΣΣΣΣ http://www.youtube.com/watch?v=TsPMLPnr6Go

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Wow , πραγματικά είστε μπροστά αγαπητοί μπυραματιστές... Μπράβο και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή