Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Η θεωρία του χάους

Εεεπ… Προεκλογική περίοδος τέλος… Δεν επιτρέπονται άλλες θεωρίες συνωμοσίας… Απαγορεύεται ρητώς η καταστροφολογία!
Καλά βρε παιδιά… με παρεξηγήσατε… Μια μπυρίτσα θέλω να παρουσιάσω… της BrewDog. Ναι, ξέρω τι θα πείτε… πάλι BrewDog σήμερα; Κι θα έχετε δίκιο… Μόλις προχθές δημοσιεύσαμε το όμορφο αφιέρωμα για τη νέα “Α Dog” που κυκλοφόρησε για τα 5 χρόνια της ζυθοποιίας αλλά και στα καπάκια ο Μίχος μας παρουσίασε μια απ’ τις “πιο φυσιολογικές” imperial stout της BrewDog, την Rip Tide”. Φυσιολογική την ονομάζω, συγκρινόμενη με κάποιες άλλες (κάπως) δυνατότερες και πιο φαντεζί ετικέτες, στο ίδιο στυλ, που κυκλοφορεί η σκωτσέζικη ζυθοποιία. Η μπυρίτσα που θα γνωρίσουμε σήμερα δεν είναι καθόλου μα καθόλου φυσιολογική, τουλάχιστον στο όνομα…


Chaos Theory IPA “A predictably random IPA” χαρακτηρίζεται στην ετικέτα.


BrewDog_ChaosTheory_g&b

Για να μας κινήσει την περιέργεια θα μου πείτε… κλασσικό κολπάκι των Σκωτσέζων, τα φανταχτερά ονόματα και οι χαρακτηρισμοί. Διαβάζοντας το κείμενο στο πίσω μέρος της ετικέτας, παίρνουμε μια ιδέα του τι συμβαίνει στο μυαλό του τρομερού διδύμου. Αν προσπαθήσετε να προσαρμόσετε τη θεωρία του Χάους στην Βρετανική σκηνή του ζύθου, ή να εξηγήσετε το πως μια σειρά από απρόβλεπτες κινήσεις (από τους Σκωτσέζους φίλους μας άραγε; ) θα δημιουργήσουν ανεμοστρόβιλους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (εδώ κολλά το Butterfly Effect), σας εύχομαι καλή τύχη Γελαστούλης 
BrewDog_ChaosTheory_backlabel

“Forget about the Butterfly Effect and envisage the BrewDog Effect. We want to be that random, artisanal butterfly that flaps its tiny wings on the Scottish coast and causes a tornado on the other side of the world”


Ας αφήσουμε όμως τις θεωρίες και ας περάσουμε στην πράξη…
Δοκιμάζω την Chaos Theory, λίγο πιο ζεστή απ' ότι θα 'πρεπε, στους 10 περίπου βαθμούς. Το χρώμα της βαθύ πορτοκαλί, φωτεινό. Ο αφρός της λευκός και πλούσιος, φτιάχνει ένα στιβαρό κεφάλι που δε βιάζεται να πέσει και όπως υποχωρεί αφήνει πληθωρικά τα δαντελωτά του ίχνη.


BrewDog_ChaosTheory_foamyglass
BrewDog_ChaosTheory_g&b_2

Το άρωμά της πλούσιο και γενικά γλυκό, με πρωταγωνιστές τα malts. Αισθήσεις από ήπια μπαχάρια, μπισκότο βουτύρου, κέικ με φρούτα και αλκοόλ. Ο λυκίσκος (Nelson Sauvin) επίσης παρών, μας ταξιδεύει σε μέρη παραδεισένια, τροπικά. Νησί με φοινικόδεντρο
Σώμα στιβαρό. Αίσθηση γεμάτη και λιμπιστική. Διακριτικό το τσίμπημα στη γλώσσα, έρχεται να επιβεβαιώσει τους “φόβους” μου πως ο λυκίσκος έχει γενικά χάσει τη ζωντάνια του. Η ενδεικτική ημερομηνία λήξης (best before) είναι “δυστυχώς” περασμένη κατά 5 περίπου μήνες – κάτι που δυστυχώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε όταν παραγγέλνουμε απ’ έξω Ενοχλημένος )
Το ενδιαφέρον συνεχίζεται και κορυφώνεται στη γεύση. Ντελικάτες πικρές ριπές πολιορκούν το γλυκό malty υπόβαθρο, διατηρώντας τους ήπιους τόνους. Σύντομη η επίγευση, σε κάνει να περνάς γρήγορα στην επόμενη γουλιά. Πικάντικη, εύγευστη και επικίνδυνα ευκολόπιοτη, φέρνει έναν άλλο αέρα στο χώρο των IPAs και άνετα θα αποτελούσε συχνότατη αγοραστική επιλογή μου. Βαθμολογία: 9- στα 10.


BrewDog_ChaosTheory_inhand

Η συγκεκριμένη ετικέτα πρωτοκυκλοφόρησε σαν δοκιμαστική το 2008 και επιλέχθηκε από το κοινό (μεταξύ τριών συνολικά) ώστε να μπει σε μόνιμη παραγωγή (δείτε το σχετικό post στο BrewDog Blog). Μην με ρωτήσετε τι έγινε και δεν υπάρχει πια στην λίστα με τις μπύρες σταθερής παραγωγής… Τελευταία κυκλοφόρησε το 2010 και μετά… Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που την δοκίμασα, έστω και “ληγμένη” Ανδρικό φλερτ


Την αφιερώνω σε όλους όσους  και αναλύουν θεωρίες “Χάους” στα προεκλογικά παράθυρα, αλλά και προβλέπουν “Butterfly Effects” για την επόμενη μέρα. Καλό βόλι!!! Ευχή για καλή τύχη Ο Γελαστούλης ζεσταίνεται 


Υ.Σ. H παραγγελία εστάλθη… οι ενδιαφερόμενοι κατάλαβαν

3 σχόλια:

  1. Χαοτική ζυθοποιία πραγματικά η Brewdog, βγάζει τα πάντα για όλους !! Πράγματι τυχερός Nick the Great που δοκίμασες την περιβόητη "Θεωρία του Χάους", η οποία όπως ορθά αναφέρεις από μπύρα σταθερής παραγωγής που "έπρεπε" να είναι έχει φτάσει στο σημείο να είναι ίσως από τις πιο δυσεύρετές τους μπύρες!
    Όσο για τον όποιο παραλληλισμό κάνουν στην ετικέτα τους περιαυτολογώντας για μια ακόμη φορά, θα έλεγα πως έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν γιατί πράγματι "άλλαξαν" ριζικά των έννοια ale στη Μεγάλη Βρετανία και δημιούργησαν ουκ ολίγες φορές ανεμοστρόβιλους σε όλο τον μπυρο-πλανήτη ( και όχι μόνο, αν σκεφτεί κάποιος την ιστορία με τα ταριχευμένα ζωάκια) με τις συνταγές τους και την γενικότερη πολιτική που ακολουθούν ...

    Θα σας ψοφήσουμε στη Σκωτία μου φαίνεται, μιας και οι επόμενες δημοσιεύσεις που εγώ τουλάχιστον έχω στα σκαριά αφορούν μπύρες από τη χώρα των κιλτς!!!

    Καλό Νέο Χάος λοιπόν ... σε λίγες ώρες που οι κάλπες θα ανοίξουν, αλλά δυστυχώς το μόνο σίγουρο είναι ότι καμιά μα καμιά πληγή δεν πρόκειται σύντομα να κλείσει, όποιο και να ναι το εκλογικό αποτέλεσμα!
    Δεν ειναι δα και εύκολο πράγμα να συμμαζέψεις ένα ΧΑΟΣ ... ειδικά όταν το έχεις δημιουργήσει ο ίδιος και δεν έχεις πάρει καν χαμπάρι εδώ και χρόνια ότι το δημιούργουσες ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και για να "αλαφρύνουμε" ελαφρώς το κλίμα ως αντίσταση στη θεωρία του Χάους λίγο πριν την ψήφο μας ... αλλά και για να δούμε έστω και αλληγορικά ποια θα είναι η αυριανή πραγματικότητα .. διαβάστε το παρακάτω ανεκδοτάκι ::

    Πέθανε ένας πολιτικός και πάει στον παράδεισο...Εκεί βλέπει τον Αγιο Πέτρο ο οποίος του λέει:

    "Επειδή είσαι πολιτικός μεγάλων διαστάσεων θα σε αφήσω να περάσεις μια μέρα στην κόλαση και μια στον παράδεισο και μετα να επιλέξεις που σου αρέσει πιο πολύ να μείνεις..."

    Παίρνει το ασανσέρ ο πολιτικός και κατεβαίνει στην κόλαση εκει ανοίγει μια πύλη και βλέπει μπροστά του ένα τεράστιο γήπεδο του γκόλφ...κάτι φίλους του πολιτικούς που είχαν πεθάνει και αυτοί, ντυμένοι όλοι στην τρίχα, να παίζουν, να πίνουν και να διασκεδάζουν με κάτι νεαρές γκομεναρες... Για ποτε πέρασε το 24ωρο χαμπάρι δεν πήρε...

    Την άλλη μέρα παίρνει το ασανσέρ και ανεβαίνει στον παράδεισο όπου πέρασε μια μέρα πηδώντας απο σύννεφο σε σύννεφο και παίζοντας άρπα όλη μέρα..!
    Ερχεται ο Άγιος Πετρος το πρωί και του λέει...

    -Τι αποφασισες να διαλεξεις?

    -Κοιτα Αγιε Πετρο καλός ο παράδεισος αλλα σαν την κόλαση δεν έχει..!

    "Ενταξει" του λεει ο Αγιος Πέτρος ...

    Παίρνει λοιπον πάλι το ασανσερ ο πολιτικός και κατεβαίνει στην κόλαση. Ανοιγει η πύλη και βλεπει μπροστα του μια τεραστια ερημο γεματη σκουπίδια, τους φίλους του ντυμένους με κουρέλια και κατι γριες να τους την πέφτουν.. Τρελάθηκε!

    Τρέχει στον Αγιο Πετρο και του λέει

    "Τι πραγματα ειναι αυτα...εγω άλλα ειδα χθες ...άλλα εζησα..."

    οποτε του απαντα ο Αγιος Πετρος...

    "ΧΘΕΣ ήταν προεκλογική εκστρατεία..
    ΣΗΜΕΡΑ ψηφισες!..."


    Ελπίζω να σας άρεσε ... αλλά έτσι κι αλλιώς αυτή είναι η αλήθεια είτε θελουμε να την δούμε είτε όχι!

    Ρε θα σας ψοφήσουμε ( και ουχί ψηφίσουμε) στη Σκωτία λέμεεεεεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ανέκδοτο μούφα, η παρουσίαση κορυφή! ΜΙΧΕ άλλαξε ρεπερτόριο! αχχαχαχα

    Νικόλα πάλι μας έκανες και γουστάραμε με τις φωτογραφίες σου και τα λόγια σου και όλα...

    Άλλη μια ετικέτα στις άμεσες προς δοκιμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή