Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Σνίτσελ με Paulaner weiss kristal

Για κάποιον που του αρέσει η μαγειρική, δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να δοκιμάζει πράγματα στην κουζίνα με τοπικά υλικά! Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη Γερμανία τους προηγούμενους μήνες, ο Δόκιμος πειραματίστηκε αρκετές φορές αλλά καμία προσπάθεια δεν έφτασε την τελειότητα της συνταγής που θα παρουσιάσουμε σήμερα! Με υπερηφάνεια λοιπόν σας κοτσάρουμε την απόδειξη για το μπυρο-σνίτσελ γαλοπούλας που έκλεψε την παράσταση στο τραπέζι μας!


Βier schnitzel του Δόκιμου




Θα χρειαστείτε:
- 2 φιλέτα γαλοπούλας (ή χοιρινά αν προτιμάτε). Στη δικιά μας περίπτωση, αγοράζαμε κρέας από το γερμανό χασάπη της γειτονιάς (ένα 50άρη που ήταν τύφλα απ' το πρωί και λάτρευε το Μιχάλη το Μπάλακ - οκ, κανείς δεν είναι τέλειος!)
- 4 μπουκάλια μπύρα, μάρκα ό,τι γουστάρετε αλλά μια και μιλάμε για σνίτσελ πάρτε κάτι γερμανικό
- λίγη καυτερή μουστάρδα (εμείς βάλαμε αυτή τη φοβερή)
- τριμμένη φρυγανιά για το κουρκούτι (πλέον μπορείτε να βρείτε έτοιμη σε σακουλάκι)
- ένα αυγό για να κολλήσει το κουρκούτι (το αυγό να είναι free range παρακαλώ!)
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα (το τελευταίο αν δεν σας αρέσει δεν είναι απαραίτητο)
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Ανοίξτε την πρώτη μπύρα, ρίξτε το 1/3 της φιάλης σε ένα μπολ, προσθέστε τη μουστάρδα, ανακατέψτε να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα και βάλτε τα φιλέτα να μαριναριστούν για κανα 2ωρο στο ψυγείο. Πιείτε την υπόλοιπη μπύρα, ανοίξτε αν θέλετε ακόμη 1-2 μπουκάλια, ακούστε τίποτα τέτοιο και χαλαρώστε... Αφού περάσει το 2ωρο, πηγαίνετε πάλι στην κουζίνα. Τοποθετείστε ένα τηγάνι που έχετε βάλει λίγο λαδάκι σε μέτρια φωτιά. Βγάλτε τα φιλέτα απ' το ψυγείο, κρατήστε τα λίγο ψηλά να στραγγίξουν το πολύ ζουμί και αλατοπιπερώστε. Κατόπιν, σπάστε ένα αυγό μέσα σε ένα πιάτο σούπας και χτυπήστε το. Ρίξτε αρκετή τριμμένη φρυγανιά σε ένα ξέβαθο πιάτο. Πάρτε το πρώτο φιλέτο, βουτήξτε το πρώτα στο αυγοπιάτο, μετά στο πιάτο με τη φρυγανιά -και από τις δύο μεριές- και κατευθείαν στο τηγάνι. Κάντε το ίδιο και για το δεύτερο. Όταν ψιλοροδίσει η μία μεριά, γυρίστε τα φιλέτα και από την άλλη. Λίγο προτού είναι έτοιμα, πασπαλίστε με πάπρικα και θα με θυμηθείτε!

Μπορείτε να σερβίρετε με σαλάτα, με πατάτες, με ρύζι ή όποιο συνδυασμό θέλετε. Για να έχετε όμως το ολοκληρωμένο πακέτο, ανοίξτε και την τελευταία μπύρα και απολαύστε! Εμείς συνοδέψαμε με Paulaner weiss kristal, μία σταρένια δηλαδή που έχει φιλτραριστεί και δεν έχει θολό παρουσιαστικό.


Η μπύρα δεν είναι κακή αλλά χάνει αρκετά στη γεύση σε σχέση με την Paulaner Hefe-Weiss που όλοι σας πιστεύω έχετε δοκιμάσει. Έχει 5.5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ α.φ., με ξανθό διαυγές χρώμα και λευκό αφρό που διατηρείται σχεδόν μέχρι τέλους. Αρώματα μαγιάς και μπανάνας αλλά όχι έντονα όπως της θολής αδερφής της. Στη γεύση υπάρχουν τα malts, η μπανάνα πάλι, λίγο λεμόνι και λίγα μπαχάρια. Γενικά τείνει προς το γλυκό ενω και το τελείωμα είναι γλυκό, αν και νιώθεις το λυκίσκο. Το σώμα είναι μέτριο και η ενανθράκωση υψηλή. Η αίσθηση σαφώς πιο βελούδινη σε σύγκριση με την κανονική σταρένια. Γενικά, μία μπύρα που ικανοποιεί αλλά δεν τρελαίνει. Για το σνίτσελ όμως ήταν ταμάμ!

Εις υγείαν όλων των μπυραματιστών,
Δόκιμος

3 σχόλια:

  1. Πολλές οι χάρες και τα ταλέντα του φίλτατου Δόκιμου, απλή συνταγή μεν, νόστιμη και αγαπητή από όλους, δε! :)
    Η μπύρα μπαίνει και στην κουζίνα, σε φαγητά και σε γλυκά ακόμα!
    Ελπίζω σ' αυτό το σίγουρα κατάλληλο blog, να δω κι άλλες μπυροσυνταγές στο μέλλον και προτάσεις για συνδυασμό μπύρας - φαγητού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας άνοιξες την όρεξη φίλτατε Δόκιμε :)

    Το σνίτσελ είναι απ' τ' αγαπημένα μου πιάτα και προσωπικά το φτιάχνω σχεδόν όπως εσύ, αν και πολλές φορές η λαιμαργία μου με αναγκάζει να παραλείψω τη μαρινάδα. Μια που όμως μας προτείνεις μια μπυρομαρινάδα, οπωσδήποτε θα τη δοκιμάσω την επόμενη φορά :)

    Να ρωτήσω όμως μια μικρή λεπτομέρεια; Από τις 4 μπύρες των υλικών, χρησιμοποιήθηκαν μόλις η μισή! Οι υπόλοιπες; Μην απαντήσεις... Καταλάβαμε :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Dark Chef: Kathws eisai nomizw h pleon armodia apo tous taktikous episkeptes, mhpws na skarwseis ki esy kapoia stigmh kamia omorfh mpyro-syntagh gia xarh twn Beeramatismwn? Exeis dwsei allwste ta diapisteuthria sou pollakis :)

    @Chalice: Xexe, to fantasthka oti tha eisai latrhs! Na dokimaseis th marinada me prwth eukairia, anebazei to kreas epipedo!
    Gia tis mpyres, opws grafw k sto post:
    - mish gia th marinada (kai mish ftiaxnontas th)
    - 2 gia na perasei h wra ;)
    - h tetarth gia na synodeyeis to piato

    ΑπάντησηΔιαγραφή