Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Beer Taps. Πολύχρωμα αντικείμενα του πόθου

Για πολλούς φίλους της μπύρας, η επίσκεψη σε μια μπυραρία σημαίνει όχι τόσο το ότι θα πιεί μια καλή μπύρα – αυτή μπορεί να τη βρει και στην κάβα και να την απολαύσει στην άνεση του σπιτιού του - αλλά ότι θα βρεθεί σε έναν όμορφο χώρο, πλημμυρισμένο απ’ το χρώμα της μπυροκουλτούρας. Καθρέφτες και διαφημιστικά ζυθοποιϊων δίνουν χρώμα στους τοίχους, ποτήρια κρεμασμένα πάνω απ' το μπαρ, παλιά μπουκάλια στα ράφια, μπυροσυλλεκτικά αντικείμενα στολίζουν τους τοίχους και τις προθήκες σε μια προσεγμένη μπυραρία.

Στη φωτό επάνω η Villa Marietta στον Άλιμο - ένα απ' τα πιο ατμοσφαιρικά beer restaurants στην Αθήνα και κάτω ο Ζύθος στο Χαλάνδρι

Αλλά ένα χαρακτηριστικό αντικείμενο που συνδέεται άμεσα με τη μπύρα που προσφέρεται στο μαγαζί και χτυπά κατευθείαν στο μάτι του επισκέπτη είναι οι μπυροκάνουλες, γνωστές και ως Beer Taps. Γι αυτές τις λατρευτές μπυροκάνουλες θα θελα να γράψω σήμερα.


Αυτές τις αντλίες – αντικείμενα του πόθου που τραβούν το αγαπημένο μας ποτό απ’ το βαρέλι τους και γεμίζουν το ποτήρι μας. Πολύχρωμες, πληθωρικές, εκκεντρικές, τραβούν εκτός από μπύρα και το βλέμα μας, παρασύροντάς μας να τις επισκεφτούμε!




Οι όμορφες αυτές βρύσες που στολίζουν τη μπάρα κάθε μαγαζιού είναι το σήμα κατατεθέν πως εδώ θα βρούμε μπύρα. Και όσο περισσότερο προσανατολισμένο στη μπύρα είναι το μαγαζί, τόσο περισσότερες μπύρες σε βαρέλι έχει. Και όσο περισσότερα taps τόσο περισσότερο επιστρατεύεται η καλλιτεχνική επένδυση της κάθε μπυροκάνουλας που θα την κάνει να ξεχωρίσει απ' τις διπλανές.


Μπορεί να μην υπάρχουν πολλών τύπων συστήματα τροφοδοσίας, τουλάχιστον για το μηχανολογικό μέρος της διάταξης, αλλά όσον αφορά το διακοσμητικό μέρος της λαβής, οι κατασκευαστές είναι ευφάνταστοι στον τομέα αυτό, έχοντας δημιουργήσει αμέτρητα σχέδια.


Κάποιες φορές οι καταστηματάρχες προτιμούν ένα βασικό τύπο λαβής και απλά επιστρατεύονται  τα σήματα των ζυθοποιϊων που μπαίνουν πάνω στα χερούλια των taps. Άλλες φορές, ιδιάιτερα σε pubs που ανήκουν στις ίδιες τις ζυθοποιίες, συναντάμε ειδικά χερούλια, εμπνευσμένα απ' την ίδια τη ζυθοποιία, όπως οι λευκές χήνες στο brewpub της Goose Island.


Οι μεγάλοι μοχλοί που βλέπουμε στις μπυραντλίες, προέρχονται από τις cask beers, την παραδοσιακή μέθοδο χειρονακτικής άντλησης μπύρας χωρίς τη χρήση προωθητικού αερίου, μια μέθοδο που κατάγεται και ακόμα χρησιμοποιείται σε κάποια παραδοσιακά pubs στη Μεγάλη Βρεταννία.



Για την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή μέθοδο, όπως και γενικότερα για τη βαρελίσια μπύρα θα μιλήσουμε σ' επόμενη δημοσίευση. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε cask beer pubs, αλλά όλες οι βαρελίσιες μπύρες είναι σε kegs.


Στην χώρα μας μάλιστα είναι πολύ δημοφιλείς οι γερμανικές και τσέχικες μπύρες, οι οποίες φέρουν τις παραδοσιακές πορσελάνινες αντλίες, που από μόνες τους αποτελούν ένα κόσμημα.


Έργα τέχνης αποτελούν γενικότερα οι μπυροκάνουλες και οι μαγαζάτορες που έχουν μεράκι κοιτούν να στολίσουν όσο καλύτερα μπορούν μ' αυτές τα καταστήματά τους.


Tο ολοκαίνουργιο beer bar Lion's Pride στο Meine των ΗΠΑ, στολίζεται με μια σειρά από taps όπου κάθε χερούλι είναι από ίδιου σχήματος αλλά διαφορετικών χρωμάτων χειροποίητο γυαλί.  


To Lion's Pride βέβαια αποτελεί εξαίρεση μεταξύ των beer pubs στην Αμερική, όπου στα taps κυριαρχεί η πολυμορφία η πρωτοτυπία αλλά και οι φανταχτεροί συνδυασμοί 




όπως για παράδειγμα στο Simmzy's pub στην Καλιφόρνια (επάνω) ή στο Double Wide Grill pub (κάτω) στο Pittsburgh των ΗΠΑ


Δυστυχώς στην Ελλαδίτσα μας, τέτοιες πληθωρικές εικόνες δεν ευτυχήσαμε να δούμε ποτέ ως τώρα. Τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. 


Μοναδική εξαίρεση ποιοτικής υπερσυγκέντρωσης μπυρών - έστω και με μινιμαλιστικά taps - είδαμε στο περίπτερο του beer.gr στην περσινή "μπυροπανήγυρη" του ΣΕΦ. 


Κάποιοι επιστρατεύουν τη φαντασία τους για να διακοσμήσουν τη μοναδική τους βαρελίσια Heineken (όχι, δεν μπήκα στο πειρασμό να πιω), όπως στο cafe Ρέμβη της Αίγινας


ενώ κάποιοι γνωστοί που δεν το βάζουν κάτω, κουμπώνουν βαρέλια ποιοτικής Kwak στο σπίτι τους...


Χαιρετώ σας πολύχρωμα αντικείμενα του πόθου. Εύχομαι να ρέει πάντα ποιοτική μπύρα μέσα σας.

Προσθήκη: Και μια ακόμα φωτό για κάποιους συλλέκτες σαν τον Panagiof...



5 σχόλια:

  1. Μέγιστη Δημοσίευση ... αγαπητέ Chalice !! και μόνο ένας πραγματικός λάτρης της μπύρας μπορεί να καταλάβει το γιατί !!
    Άγιιξες την ευαίσθητη χορδή του κάθε μπυροπότη ...
    τι να λέμε τώρα !! Ολη η πραγματική ηδονή της διαδικασίας σερβιρίσματος της μπύρας βρίσκεται ακριβως σε αυτά τα "μασίνια"!
    Όλη η μαγεία συνάμα της μπύρας γενικότερα βρίσκεται ακριβώς εδώ ..
    Μπάρα .. για να είσαι δίπλα τους και το αγαπημένο μας υγρό να ρέει γεμίζοντας το αντίστοιχο με τη μπύρα ποτήρι σου ...
    Και αν μάλιστα η ολη τελετουργία σερβιρίσματος της μπύρας γίνει σωστά .. η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση είναι πολλαπλή όταν το ποτήρι φτάσει μπροστά σου ...

    Ευτυχώς που μόλις γύρισα από έξω όπου ήπια ουκ ολίγες μπύρες γιατί αλλιώς και μόνο με την αναρτηση αυτού του θέματος θα ήμουν ικανός να πάρω τους δρόμους για να αράξω δίπλα σε καμιά μπάρα !!

    Φωτογραφίες αν αναζητήσει κάποιος στο διαδίκτυο 1000άδες από μασίνια ,από beer taps, που σου κλείνουν με θράσσος το μάτι και σε κάνουν να ήθελες να βρίσκεσαι δίπλα τους!!

    Ζημιά ... !
    Μπράβο Νικόλαε Μέγα !! Αυτή είναι μια δημοσίευση που μιλάει απευθείας στην καρδιά του καθε μπυρο-λάτρη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο κι από μένα, την απόλαυσα την ανάρτηση!
    Όντως πολύ ωραίες φωτογραφίες, κάποιες είναι και λίγο αστείες ίσως, σίγουρα πάντως η δημιουργικότητα δεν περιορίζεται μόνο στις συσκευασίες των μπουκαλιών μπύρας! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πράγματι ωραίο θέμα, έργα τέχνης κάποιες φορές. Παρεμπιπτόντως προσφάτως είδα τις πιο περίτεχνες βάσεις για κάνουλες. Θα αναφερθώ σύντομα σε κάποιο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όντως πρωτοτύπησε ο Νικόλας πάλι με το θέμα του... Μακάρι να ήταν πιο εύκολη η ανεύρεση των taps, καθώς ως συλλογή θα ήταν ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη και όμορφη. Ίσως μέσα σε λίγα χρόνια να επεκταθούμε και σε αυτό το τομέα... Αρρώστεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και για κάποιους "άρρωστους" γιατρούς... πρόσθεσα ακόμα μια φωτό στο τέλος της δημοσίευσης :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή