Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Παρέα με 4 χήνες στο Beerstore :: Sofie - Matilda - Pere Jacques - Pepe Nero από την Goose Island !

Σε μια όμορφη και χαλαρή μάζωξη χθες στο Beerstore της Θεσσαλονίκης είχα τη χαρά να δοκιμάσω τις 4 από τις 5 χήνες της σειράς Vintage Ales της Goose Island ...
Η σειρά ολόκληρη έχει ένα συγκεκριμένο concept με τα 650ml μπουκάλια της να θυμίζουν συσκευασία από μπουκάλι κρασιού και οι συνταγές τους να προορίζονται ώστε αυτές οι μπύρες να αποτελούν μια άριστη συνοδεία γεύματος ...


Όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί εδώ στους Μπυραματισμούς, οι έννοιες Μπύρα και Φαγητό απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους ζυθοποιούς ανά τω κόσμω, ειδικότερα μάλιστα αυτούς των Ηνωμένων Πολιτειών ...
Η όλη φιλοσοφία βασίζεται στην αντικατάσταση του κρασιού με τη μπύρα στη συνείδηση των καταναλωτών όσον αφορά το τί θα προτιμήσουν ως συνοδευτικό του γεύματός τους ...


Η σειρά Vintage Ales ( Belgian style ales) της γνωστής μας Ζυθοποιίας από το Σικάγο αποτελείται από 5 ετικέτες όλες τους να χαρακτηρίζονται από την ζυθοποιία ως Belgian Style Ales. Χθες, συντροφιά μας κράτησαν οι 4 από αυτές ...

Sofie
Belgian Style Farmhouse Ale (όπως την χαρακτηρίζει η Goose)
6,5% ABV - IBU : 25


Η Sofie είναι μια "σαμπανιζέ" saison ετικέτα, πολύ ευχάριστη και ευκολόπιοτη με έντονη την αίσθηση των εσπεριδοειδών (λεμονιού και του πορτοκαλιού) τόσο σε άρωμα , όσο και σε γεύση. Ελαφρώς πικάντικη και πιπεράτη, ημίγλυκη,ξηρή στο τελείωμα με ελαφριά τσιμπήματα λυκίσκου (Amarillo), με σχετικά υψηλή ενανθράκωση!
Σαμπανίζει ελαφρώς, αλλά όχι ξεκάθαρα! Κατεβαίνει πολύ εύκολα, έχει μέτριο σώμα και όπως προτείνουν οι άνθρωποι της Goose αποτελεί άριστο συνοδευτικό ψαριών και θαλασσινών.
Μου άρεσε ιδιαίτερα το άρωμά της και το πολύ ισορροπημένο φινάλε της.


Η Sofie είναι παλαιωμένη σε βαρέλια κρασιού και μπορεί να διατηρηθεί -παλαιωθεί στο μπουκάλι μέχρι και 5 χρόνια ... Μια πολύ ευχάριστη και αξιόλογη επιλογή με ή χωρίς συνοδεία γεύματος θα έλεγα ειδικά για το ξεκίνημα ... Σαν κριτήριο σύγκρισης με κάποια βελγική ale θα έλεγα πως έχει κατά βάση όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζονται και υποστηρίζουν το χαρακτηρισμό αυτό!


Matilda
 Belgian Style Pale Ale
7% ABV - IBU : 32


Η Matilda είναι μια ελαφριά σε αίσθηση και ευκολόπιοτη ετικέτα. Το άρωμά της είναι φρουτώδες, ελαφρώς spicy και όταν είναι δροσερή ο λυκίσκος αναδύει αρώματα χόρτου φρεσκοκομμένου ή γρασιδιού, ενώ όσο ζεσταίνεται μάλλον το άρωμα γίνεται ελαφρώς πιο malty και αλκοολικό. Σίγουρα πολύ καλό άρωμα!
Στη γεύση επικρατεί η ίδια αίσθηση και η ετικέτα αυτή μεταβάλλεται αισθητά και γλυκίζει καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, ενώ τα φρούτα και τα μπαχάρια είναι παρόντα. Φινάλε μακράς διάρκειας και ξηρό που σου αφήνει μια ευχάριστη αίσθηση στο τελείωμα κάνοντας την ετικέτα να φέρνει ελαφρώς σε λευκό κρασί.


 Άλλη μια ευχάριστη δοκιμή, πολύ κοντινή και αυτή σε βελγικές γεύσεις που γνωρίζουμε. Με κλειστά τα μάτια θα έλεγες σίγουρα πως προκειται για βελγική ετικέτα! Μέτριο σώμα, μέτρια ενανθράκωση!
Προτείνεται να συνοδεύει μύδια από θαλασσινά και κοιλιά χοιρινού από κρέας. Εμένα μια χαρά μου κάθισε και νέτη σκέτη, αλλά θα προτιμούσα τη Sofie ( υποκειμενικά τα πάντα βέβαια ...)
Και η Matilda επιδέχεται παλαίωση έως και 5 έτη!


Pere Jacques
Belgian Style Abbey Ale
8% ABV - IBU: 25


Αυτή είναι μια πραγματικά πολύ καλή βελγική ale. Σαν να πίνεις μια κλασσική Dubbel της ακαταμάχητης βελγικής σχολής. Το σύκο έχει εξ΄ολοκλήρου το πάνω χέρι σαν πρώτη αίσθηση του αρώματος, με το αλκοόλ, ελαφρώς την καραμέλα και το δαμάσκηνο να ακολουθούν. Τα ίδια στη γεύση όπου η πρώτη αίσθηση μου θύμισε την Stille Nacht της De Dolle όπου κι εκεί το σύκο και η σταφίδα παίζουν κυρίαρχο ρόλο.
Το σώμα της γεμάτο, malty και γλυκιά η αίσθηση, ενώ όσο η μπύρα ζεσταίνεται το αλκοόλ φαίνεται ολο και πιο πολύ στη γεύση. Τελείωμα ημίγλυκο, μακράς διάρκειας.

 Η καλύτερη από τις ετικέτες που δοκίμασα χθες. Μια κλασσική βελγική συνταγή μιας δυνατής dubbελιάς.
Προτείνεται να συνοδευτεί με παλαιωμένη Gouda ή Stilton και φυσικά με μαυρη σοκολάτα ( τί έκπληξη και οι δυο προτάσεις ... )
Μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 5 χρόνια στο μπουκάλι ...


Οι 3 παραπάνω ετικέτες ήταν μαζί σε μια πολύ όμορφη συσκευασία - κουτί και πάνε πακέτο δοκιμής με αυτή τη σειρά που τις περιέγραψα!

Pepe Nero
Belgian Style Farmhouse Ale
6% ABV - IBU : 30


Πολύ όμορφο και αυτό το μπουκάλι αν και η ετικέτα αυτή με συγκίνησε λιγότερο από όλες τις άλλες!
Άρωμα από καβουρδισμένα malts, ελαφρώς πιπεράτη και spicy με ελαφριά παρουσία δαμάσκηνου. Μια από τα ίδια στη γεύση που είναι ημίγλυκη κατά βάση και πικάντικη, αλλά χάνει πολλά η γενικότερη αίσθηση από το ελαφρύ της σώμα.

Καλό το τελείωμα με καλή ισορροπία malts-λυκίσκου και με ελαφριά τσιμπήματα μπαχαριού!


Προτείνουν να τη συνοδεύσετε με ψητά κρέατα και λαχανικά. Δεν είναι καθόλου άσχημη, αλλά σίγουρα περιμένεις περισσότερα αν κρίνεις από το όμορφο μπουκάλι της. Μόνη της κατεβαίνει πολύ εύκολα και το αλκοόλ της ούτε που της φαίνεται. Θαρρείς ότι έχεις να κάνεις με μια μπύρα στα 4% ABV και όχι στα 6% ...

Αυτά που λέτε αγαπητοί φίλοι Μπυραματιστές έγιναν χθες το βράδυ στο Beerstore κι εγώ οφείλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο Αλέξη που μοιραστήκαμε παρέα ε-μπυρική ευχαρίστηση και εντυπώσεις ...


Ας ευχηθώ κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, όπως τουλάχιστον ευελπιστούν οι αρμόδιοι του Beerstore, να καταφτάσουν κάποιες ετικέτες της εξαιρετικής Goose Island στη Θεσσαλονίκη ως μόνιμη συνεργασία !
Καμιά Bourbon County ή καμιά Night Stalker επίσης θα έλεγα εγώ ...

Δείτε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ζυθοποιία από το Σικάγο καθώς και την παρουσίαση της εξαιρετικής Bourbon County εδώ  δια χειρός Chalice ...

9 σχόλια:

  1. Μπράβο στο Beerstore και περισσότερα μπράβο σε αυτούς που δοκιμάζουν αυτά που φέρνει. Για να μη μένουν στο ράφι όχι τίποτα άλλο.
    Καμία προσπάθεια να φέρει ιταλικές μπύρες υπάρχει σαν σκέψη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παράξενος mode on / Δεν μου αρέσει καθόλου η συσκευασία και πιο συγκεκριμένα οι ετικέτες τους που είναι τόσο απλές και θυμίζουν κρασί. Μου βγάζουν κάτι ψευτο-gourmeδιάρικο. Αυτό το μίνιμαλ στυλ κατ'εμέ δεν ταιριάζει σε ετικέτα μπύρας , αλλά γούστα είναι αυτά. Παράξενος mode off.
    Πολύ καλή παρουσίαση, μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eγω παντως γουσταρω που οι ετικετες ειναι μινιμαλ και θυμιζουν ετικετες κρασιου γιατι ειναι ενας πολυ εξυπνος τροπος να περασει στην συνειδηση του κοσμου, αρχικα απο την ετικετα, οτι η μπυρα δεν εχει να ζηλεψει τιποτα σαν συνοδεια οποιουδηποτε φαγητου σε συγκριση με το κρασι. Ενα μεγαλο μπραβο στο Beerstore που την ψαχνει τοσο πολυ και βεβαια ενα μεγαλο μπραβο στον Μιχο μας που μας παρουσιαζει οτι γινεται στην μπυρο-αεικινητη Θεσσαλονικη...

    Καλα αν φερει Bourbon County και Night Stalker εχω μετακομισει μονιμα Σαλονικα...:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίες φαίνονται αυτές οι χήνες και με ακόμα πιο όμορφα ονόματα! :)
    Θα συμφωνήσω κι εγώ ότι η εμφάνισή τους που θυμίζει μπουκάλι κρασιού μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην αγορά και ακόμα περισσότερο, το κομψό τους προφίλ μπορεί να έχει απήχηση και στις γυναίκες.
    Και προσωπικά, μου αρέσουν πάντα οι προτάσεις των συνδυασμών μπύρας - φαγητού! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ καλη η παρουσίαση Φίλε Μιχο. Φινετσατες οι φιάλες και οι ετικετες, στυλατα ονόματα και ενδιαφέρων περιεχόμενο. Το αν μοιάζουν με μπυκαλια κρασιού δεν με χαλάει καθόλου. Το ωραίο είναι πάντα ωραίο. Τους χαιρετισμούς μου στην σαλλονικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να'μαι και εγω! καταρχας φιλε μιχο σε ευχαριστω πολυ για την παρουσιαση και μεσα απο εδω!! εχω μονο να πω οτι ειμαστε πολυ κοντα στο να εχουμε αυτες τις φανταστικες ετικετες σαν 'μονιμους' στο Beerstore σε λιγο καιρο, και θα προσπαθησουμε να φερουμε ολη την γκαμα (το παλευουμε παιδια!) γιατι ξερω εχει φανατικους χεχε. Για τις μπυρες τωρα: προσωπικα θα ελεγα οτι η Pere Jacques ηταν η πιο 'δυνατη' απο τις τεσσερεις και η Sofie ο αδυναμος κρικος. Οσο για το styling.. περι ορεξεως που λεμε, αλλα οταν τις συγκρινεις πλαι πλαι με τις 'κλασσικες' τους ετικετες (οπως η IPA η η 312) χανουν οπως και να εχει.. παντως ξεκιναει καινουργια ταση στις ΗΠΑ η μπυρα να μπει για τα καλα σε μεγαλα εστιατορια οπου μονοπωλει το κρασι, πραγμα πολυ θετικο για μας που θα τις απολαμβανουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξερει να μου πει καποιος αν εχει φερει τελικα αυτες τις μπυρες της goose island το beerstore η καποιες καινουριες αλλες αμερικανικες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητε Λευτερη, εχει γινει επαφη με την Goose, απλα οπως καταλαβαινεις επειδη ειναι και στην αλλη ακρη του κοσμου τα πραματα θα αργησουν λιγακι μεχρι να κανονιστουν και οι τελευταιες 'λεπτομερειες'.. παντως ειμαστε σε καλο δρομο, εγω προσωπικα ελπιζω για μεσα νοεμβριου να υπαρχουν ηδη αυτες οι εξαιρετικες ετικετες στην Ελλαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστω πολυ Alex για την ενημερωση. Θα περιμενουμε επομενως μεχρι Νοεμβριο να ερθουν με το καλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή