Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Η Ρώμη μέσα από το "φακό" του μαγικού κόσμου της μπύρας :: mini beer-guide of Rome - Part A' !

Mikkeller Tomahawk & De Molen Amarillo σε draught έτοιμες για σερβίρισμα στη μπάρα της καταπληκτικής Brasserie 4:20 στη Via Portuense 82, Portaportese Τrastevere, Roma.
Στην πιο "ζωντανή" συνοικία της Ρώμης, ο Alex Liberati κατάφερε να φτιάξει με μεράκι και φινέτσα ένα πανέμορφο χώρο όπου μερικές από τις καλύτερες ζυθοποιίες του κόσμου κοσμούν τον ατελείωτο κατάλογο της μπυραρίας αυτής, δίπλα στις όχθες του Τίβερη.


Σε κάθε μια από τις 18 κάνουλες του Bir and Fud ζωντανεύει όλη η σύγχρονη ιταλική μικροζυθοποιία όπως αυτή αναπτύσσεται ραγδαία στις μέρες μας. Ο Manuele Colonna έχει καταφέρει να βάλει για τα καλά την ντόπια ιταλική μπύρα στα ποτήρια των Ρωμαίων έχοντας δημιουργήσει 3 εξαιρετικά μπυροπόστα στην Αιώνια Πόλη. Τα δυο από αυτά βρίσκονται ασφαλώς και πάλι στο Trastevere, στην Via di Benedetta σε απόσταση 5 μέτρων μόλις το ένα από το άλλο.

Το Ma che siete venuti a fà ( Μα τι γυρεύεις εσύ εδώ ?? ) αποτελεί το δεύτερο μαγαζί του Colonna μετά το Bir & Fud, στην Via di Benedetta 25, στο Trastevere της Ρώμης. Μέσα σε μια "τρώγλη" που είναι ζήτημα 20 τ.μ. η μπύρα έχει βρει ένα ασφαλές ποιοτικό καταφύγιο και ο Manuele βλέπει κάθε χρόνο περιχαρής το όνομα αυτής της football pub που έχει στήσει, να φιγουράρει σε μόνιμη βάση ανάμεσα στα καλύτερα beer-bars του κόσμου.

Σε κάθε ένα από τα μασίνια της Brasserie 4:20 κρέμεται και το γνωστό καρτελάκι του Ratebeer όπου αναγράφονται όλα τα χαρακτηριστικά της μπύρας, καθώς και η βαθμολογία της ετικέτας αυτής, όπως αυτή προκύπτει από τα reviews των μελών της τεράστιας αυτής διαδικτυακής κοινότητας της μπύρας στον κόσμο.

Ο πίνακας όπου αναγράφονται οι ετικέτες που βρίσκονται κάθε φορά κουμπωμένες στα μασίνια του
Ma che siete.


Πολλά από αυτά είναι εποχιακά και αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οπότε ποτέ δεν ξέρεις τι διαφορετικό μπορεί να δοκιμάσεις κάθε φορά που επισκέπτεσαι αυτή τη μικρή football pub.

 Εκτός από τα πολλά μασίνια που φιλοξενούν ευλαβικά τα αποστάγματα των ιταλών μικροζυθοποιίων, στο Bir & Fud μπορεί κάποιος να βρει μια τεράστια ποικιλία από μπουκάλια ιταλικών ετικετών στα ψυγεία του μαγαζιού αυτού.


Ένα από τα ψυγεία του Bir & Fud, φορτωμένο με πολλά ιταλικά "μικρο-μπουκάλια" και όχι μόνο.

Ένας μονάχα πίνακας από τους διάφορους που είναι αναρτημένους μέσα στην Brasserie 4:20 και που αναγράφουν τις βαρελίσιες ετικέτες που μπορεί να βρει κάποιος εκείνη την ημέρα. Τα βαρέλια αλλάζουν συνεχώς κι έτσι οι μπυρο-δοκιμές αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον. Σημειωτέον πως στη μπυραρία αυτή κάποιος μπορεί να βρει μερικά από τα καλύτερα αποστάγματα whiskey που υπάρχουν παγκοσμίως, αλλά σαφώς σε τιμές σχεδόν απογορευτικές για το "μέσο" πορτοφόλι.

Μια δοκιμή από τα διάφορα βαρέλια του Bir & Fud θα σας δώσει μια πρώτη άποψη για το πως κινούνται οι μικρο-ετικέτες στη  γειτονική μας Ιταλία.


Θεωρώ πως αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή, ώστε αφού αποκτήσετε μια πρώτη εντύπωση, να περάσετε την επόμενη μέρα από το Domus Birrae και να διαλέξετε μερικά μπουκάλια ιταλικών μικροζυθοποιιών που τυχόν θα θέλατε να πάρετε μαζί σας πίσω κατά την επιστροφή στα πάτρια.

Τρελό το ντεκόρ της Brasserie 4.20, αφού από παντού ξεφυτρώνουν γιρλάντες λυκίσκου κάνοντας το μέρος πραγματικά εντυπωσιακό και επιβλητικό από κάθε άποψη. 


 Το Bir & Fud είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει : ένα ζυθεστιατόριο. Εδώ κάποιος μπορεί να φάει νόστιμα πιάτα από pasta και κυρίως να γευτεί  διαφορετικές γεύσεις πίτσας ως συνοδεία με την μπυρίτσα του.

 
Η πολύβουη Via di Benedetta στο Trastevere της Ρώμης, την πιο ζωντανή περιοχή της, ακόμη και το βράδυ που η υπόλοιπη Ρώμη αποσύρεται να ξεκουραστεί νωρίς, εμφανώς εξαντλημένη από τις δύσκολες παραστάσεις που δίνει καθημερινά μπροστά στο κοινό της που την κατακλύζει για να την απολαύσει και να την θαυμάσει.

 

 Ένας "Ναός της Ιταλικής Μικροζυθοποιίας" το Domus Birrae, αγαπητοί φίλοι, αποτελεί το τελευταίο δημιούργημα του Manuele Colonna, αφού μετράει μέχρι σήμερα λιγότερο από ένα χρόνο ζωής.
Via Cavour 88
000184 Roma
06 97997570
http://www.domusbirrae.com/
Ανοικτά: καθημερινά 10.00-21.00

 Στο Domus Birrae μπορεί κάποιος να βρει και άλλες ευρωπαϊκές ετικέτες, πλην των ιταλικών που ασφαλώς αποτελούν το 95% της ποικιλίας του μαγαζιού.



Το  " Σπίτι της Μπύρας"  αποτελεί αυτή τη στιγμή ό,τι καλύτερο υπάρχει σε ολόκληρη την Ιταλία, όσον αφορά τις ιταλικές μικροζυθοποιίες. Σε προηγούμενη δημοσίευση εδώ στους Μπυραματισμούς κάναμε εκτενέστατη αναφορά στην ιταλική μικροζυθοποιία, στη λεγόμενη Birra Artigianale με πλούσιο φωτογραφικό υλικό τόσο από το Domus Birrae, όσο και από το Bir & Fud.

Στο Ma che siete κάποιος θα συναντήσει και μια μεγάλη γκάμα ετικετών σε μπουκάλι από τις καλύτερες που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά. Αυτό θεωρώ ασφαλώς πως είναι και ο βασικός λόγος που το μαγαζί θεωρείται ένα από τα top που υπάρχουν, γιατί ο ίδιος ο χώρος καθευατός δεν έχει απολύτως τίποτε εντυπωσιακό να σας επιδείξει.
Πάντως, επειδή το μαγαζί είναι πολύ, μα πολύ μικρό, θα σας πρότεινα να το επισκεφτείτε μια πιο ουδέτερη ώρα. Θα έλεγα πως νωρίς το βραδάκι ( περί τις 20.00) θα ήταν πολύ καλύτερα να πάτε εκεί και να κάνετε την προθέρμανσή σας με μερικά ποτηράκια βαρελίσιας μπύρας πριν συνεχίσετε για τα υπόλοιπα. Στην αντίθετη περίπτωση, μπορείτε να αρκεστείτε στο να πάρετε το ποτήρι σας ανά χείρας και να την πέσετε έξω από το μαγαζί, όπως κάνουν εξάλλου πολλοί θαμμώνες. Ας θυμηθούμε και την παλιότερη αναφορά μας στο "διάσημο" αυτό στέκι εδώ

 Η συνοικία του Trastevere έχει και πολλά άλλα στέκια όπου θα βρείτε μπύρα. Θα πρότεινα απλά να τα προσπεράσετε χωρίς να σπαταλήσετε ούτε ένα λεπτό σε αυτά ...


Ο "δαιμόνιος" Alex Liberati έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ισχυρό όνομα στην "πιάτσα" της μπύρας, αφού εκτός από την Brasserie 4.20 και την μεγάλη του κινητικότητα στον χώρο των Εισαγωγών Ζύθου στην Ιταλία, είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της  Ζυθοποιίας Revelation Cat Craft Brewing όπου αναφερθήκαμε κατά το παρελθόν.


Οι βαρελίσιες ιταλίδες, όπως αναγράφονται στον πίνακα του Bir & Fud μπαίνοντας από την είσοδο στο δεξί σου χέρι. Θα πρέπει κάποιος να αναζητήσει όλο τον μπυροκατάλογο για να δει πως εκτός από τα εγχώρια προϊόντα, υπάρχουν πάμπολλες εξαιρετικές ετικέτες από όλο τον κόσμο, ενώ, αν είστε τυχεροί, μπορεί να σερβιριστείτε μέχρι και Westvleteren ...


Παρόλο που η Brasserie 4.20 βρίσκεται στο πολύβουο Trastevere, οφείλω να σας γνωστοποιήσω πως είναι πολύ απομονωμένη σε έναν ερημικό δρόμο δίπλα στον Τίβερη, που θυμίζει από έξω παλιά αποθήκη. Αν αποφασίστε μετά το Ma che siete και το Bir & Fud να κατηφορίσετε με τα πόδια προς τα εκεί, θα πρότεινα να μην το πράξετε, ειδικά μάλιστα το βράδυ.
Η απόσταση δεν είναι καθόλου μικρή σας πληροφορώ και επιπλέον υπάρχει το ενδεχόμενο να μπερδευτείτε κινούμενοι μέσα στα στενά δρομάκια του Trastevere με την ανύπαρκτη ρυμοτομία. Στον επάνω κεντρικό δρόμο της Via di Benedetta θα βρείτε πολύ εύκολα κάποιο TAXI να σας πάει μέσα σε ένα 5-7λεπτο περίπου. Φροντίστε να πείτε στον "ταρίφα" όχι μόνο το όνομα της μπυραρίας, αλλά και την ακριβή οδό, μιας και έχω την εντύπωση πως η Brasserie 4.20 είναι μάλλον πιο γνωστή στους τουρίστες, παρά στους ντόπιους.
Επίσης ΠΡΟΣΟΧΗ και κατά το γυρισμό. Φροντίστε να έχετε πάρει κάποια κάρτα  εταιρίας TAXI μαζί σας, ή ζητήστε κάποιο νούμερο από τη reception του ξενοδοχείου όπου διαμένετε, ώστε να το καλέσετε να έρθει να σας πάρει.
Το μέρος είναι όπως είπα απομωνομένο και όλοι φτάνουν εκεί με δικό τους όχημα. Η πιθανότητα να βρείτε κάποιο ταξί έξω από την μπυραρία είναι ανύπαρκτη, ενώ με λίγη τύχη μπορεί να περάσει κανένας ξεχασμένος ταξιτζής μέσα στο πρώτο δίωρο. Ούτε κατά διάνοια ασφαλώς να σκεφτείτε να επιστρέψετε με τα πόδια πίσω μέσα σε εκείνη την ερημιά !!

O κατάλογος της 4.20 είναι βαριά φορτωμένος από πάμπολλες ετικέτες ζυθοποιιών τόσο της Ευρώπης, όσο και της Αμερικής. Κάποιος μπορεί να συναντήσει ετικέτες που δεν υπήρχε περίπτωση να τις βρει οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.


Δυστυχώς όμως τα μπουκάλια - σε αντίθεση με τα drafts που είναι πραγματικά πάμφτηνα για την αξία των ετικετών που δοκιμάζεις- είναι πολύ ακριβά. Το ίδιο ισχύει και για το φαγητό της Brasserie 4.20 όπου το μενού αποτελείται από πολύ εκλεκτά πιάτα θαλασσινών και ζυμαρικών που κοστολογούνται πολύ ακριβά. Καλό θα ήταν κάποιος να πάει εκεί φαγωμένος και απλά να επενδύσει τα χρήματά του στα βαρέλια που θα βρει εκεί και μόνο σε αυτά.


Ο Manuele Colonna ( στα αριστερά όπως κοιτάτε) έχει δώσει άλλη πνοή στο χώρο της μπύρας στη Ρώμη με τα 3 αυτά πολύ αξιόλογα μπυροπόστα που δημιούργησε. Για την ακρίβεια ... με τα 4 μπυροπόστα, αφού το Bir & Fud έχει διπλή υπόσταση μιας και υπάρχει και το
ομώνυμο παράρτημα - κάβα, το bir & fud, Bottega Beershop
Via luca valerio, 41/43. Roma - Zona Marconi.
Tel. 06.5561677 & 328.2896366



Πριν ένα χρόνο περίπου βρέθηκα για 3 ημέρες στην ακαταμάχητη Αιώνια Πόλη, τη Ρώμη, όπου φρόντισα να ιχνηλατίσω όσο πιο σωστά μπορούσα τον κρυφό θησαυρό μπύρας που υπάρχει στην πρωτεύουσα της "γειτόνισσάς" μας Ιταλίας ...
Σε λίγες μέρες από σήμερα και με διαφορά μόλις μιας βδομάδας μεταξύ τους, θα εκδράμουν στην Ρώμη, τόσο ο Θανασάκης μας, όσο και ο Νικόλαος ο Μέγας ( aka Chalice). Αυτός ήταν και ο λόγος που δημοσιεύω σήμερα αυτό το πρώτο μέρος της περιήγησης μου στη Ρώμη, με σκοπό από τη μια να τους βάλω "φωτιές" και από την άλλη να βοηθήσω με αυτόν τον τρόπο όσο το δυνατόν περισσότερο τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν κάτα τη διάρκεια της ολιγοήμερης επίσκεψής τους.



Σε αυτό το πρώτο μέρος επομένως, αναφέρθηκα στα μαγαζιά-κράχτες της Ρώμης, όπου προσωπικά, αν επισκεπτόμουν πάλι σήμερα την πόλη αυτή, θα ξόδευα όλο σχεδόν τον μπυρο-χρόνο μου σε αυτά και μόνο σε αυτά ( άντε και σε κανα-δυό ακόμη που αναγκαστικά θα συναντούσα στο διάβα μου κατά την περιήγησή μου στο κέντρο της υπέροχης Ρώμης) ...
Στο δεύτερο μέρος που θα ακολουθήσει άμεσα (αύριο-μεθαύριο το πολύ) θα αναφερθώ και σε μερικά ακόμη  "δευτερεύοντα", πλην όμως αρκετά αξιόλογα τηρουμένων των αναλογιών, μπυρο-στέκια της Αιώνιας Πόλης, ενώ ταυτόχρονα θα δώσω και τις τελευταίες "συμβουλές" προς ναυτιλομένους ...



Evviva ... !!!
στους "ταξιδιώτες" μας λοιπόν ...
με την ευχή να εμπλουτήσουν αυτό το μπυρο-ρεπορτάζ της Ρώμης με ακόμη περισσότερο  φωτογραφικό και όχι μόνο υλικό ...

Εις αναμονήν του δεύτερου μέρους λοιπόν ...
και ως τότε ...

Arrivederci ...

8 σχόλια:

  1. Όχι ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι, αρκετά κατατοπισμένοι και με τους χάρτες ήδη ανα χείρας, αλλά όπως και να το κάνεις, το να ακούς (διαβάζεις) κάποιον σαν τον Μίχο να σου προτείνει βάσει των προσωπικών του εμπ(υ)ριών για την Ρώμη, είναι άααλλο πράγμα ;)

    Μιχάρα, ευχαριστούμε για τον χρόνο που αφιέρωσες με σκοπό να ενημερώσεις εμάς τους ταξιδιώτες και αναμένουμε με ανυπομονησία το δεύτερο μέρος...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Poli wreo arthro.
    Tha einai to mono exiridio pou tha xriastw otan episkeftw tin aiwnia poli.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικά κατατοπιστικός όπως πάντα ο Χρηστάρας! Σ' ευχαριστούμε πολύ φίλε :)

    Πάντως από τις πολλές προειδοποιήσεις που μας έδωσες να μην περπατάμε το βράδυ στις ερημιές, είναι σαν να μας μιλάς εκ πείρας... Μήπως μας κρύβεις τίποτα φιλαράκι; ;)
    Το δεύτερο μέρος (που είμαι σίγουρος πως θα περιλαμβάνει και τις πιο "ζουμερές" πληροφορίες) αν δε σε παίρνει ο χρόνος να το δημοσιεύσεις αύριο μεθαύριο, το ανεβάζεις και μετά την 25η Μαρτίου... Τι; Θα 'χεις φύγει Θανάση μας; Τι κρίμα... :D Εγώ πάλι όχι... Θα κάτσω να παρακολουθήσω τη παρέλαση :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίο, αναλυτικό και κατατοπιστικό άρθρο όσον αφορά μια χώρα που σίγουρα φημίζεται για την αγάπη της στο κρασί και όχι στη μπύρα!
    Αυτά τα μπυρο-ταξίδια που κάνει κανείς νοητά εδώ μέσα πολύ μου αρέσουν!
    Αναμένω και το 2ο μέρος, ακόμα κι αν ταξιδέψω με τη φαντασία μου μόνο. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι καλόψυχο παιδί αυτός ο Chalice!!!... και καθόλου χαιρέκακος... :O

    Μόνο που είναι και απρόσεχτος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόσεξε το "πως" ξεκίνησα το σχόλιό μου...

    ... πράγμα που σημαίνει ότι με ή χωρίς τον Μίχο είμαι έτοιμος εδώ και καιρό ;)

    Φιλαράκο, για όποιον ενδιαφέρεται, πουλάμε χάρτες και σημειώσεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά βρε φιλαράκο... ούτε ένα αστείο δε σηκώνεις... :P

    Πότε είπαμε επιστρέφεις να έρθω να μου "δανείσεις" χάρτες και σημειώσεις... και να σε βοηθήσω ν' ανεβάσεις σπίτι τη βαλίτσα... Ασήκωτη θα 'ναι :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Apolaustikos o Mixos, opws panta allwste!
    Diplh shmasia exoun osa grafei afou milaei oxi apla epeidh agapa thn kalh mpyra alla ek peiras. Dipla tyxeroi omws einai kai oi 2 mpyramatistes pou etoimazontai gia episkeyh sta stekia ths Rwmhs, afou pleon exoun mpousoula gia ta ''basika''... Kai aaaan meinei xronos, eimai bebaios oti tha pane mia bolta kai st' arxaia.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντα ειναι καλο να πηγαινουμε λιγο πολυ προετοιμασμένοι thanasis στα ταξίδια μας. Και γώ 'έτσι κάνω μερες πριν ταξιδεψω ! Ομως το να ακους απο πρωτο χερι καποιον που έχει παει και εχει προσωπικη εμπειρία ειναι παντοτε πολυ πιο χρησιμο!
    Υπεροχο το αφιερωμα-οδηγος. Όπως ειπε και ο costas μπορεί να αποτελεσει το μονο εγχειριδιο που θα χρειαστει να παρει καποιος μαζι του στ Ρωμη για μπυροπεριπετειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή