Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Carnavalsbier :: η πρώτη επίσημη μπύρα του Καρναβαλιού!

Σε λίγες μέρες τελειώνει για φέτος η περίοδος της Αποκριάς, αφού την Κυριακή που μας έρχεται θα "κάψουμε" τον βασιλιά Καρνάβαλο και από Δευτέρα θα μπούμε (?) στην γνωστή αυστηρή δίαιτα που επιβάλλουν οι 48 ημέρες της Σαρακοστής ...


Για αυτές τις μέρες του Καρναβαλιού λοιπόν, φτιάχτηκε στο Βέλγιο μια νέα εποχιακή μπύρα που αποτελεί την πρώτη αυθεντική επίσημη ετικέτα που έχει παρασκευαστεί ποτέ με αφορμή την περίοδο του Καρναβαλιού. Το όνομά της : Carnavalsbier !!

Η μπύρα αυτή που μετράει 6,1% ABV φτιάχτηκε κατόπιν παραγγελίας από τον ιδιοκτήτη του φημισμένου πλέον beer-bar Den Zytholoog στο Adegem της Ανατολικής Φλάνδρας. Ο ιδιοκτήτης του beer-bar αυτού κατέχει πλέον την τεράστια πρωτοτυπία στο μαγαζί του, αφού έχει σε μόνιμη βάση 1.500 διαφορετικές βελγικές ετικέτες μπύρας !!
Καταπληκτικό ....

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

De Struise & De Molen "Doppel Strauss" ... συντροφιά με βιεννέζικο Waltz !

Πραγματικά αναρρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος που, έστω και για μια φορά στη ζωή του, δεν έχει πιάσει τον εαυτό του να αφήνεται και να ταξιδεύει υπό το άκουσμα μιας από τις πάμπολλες εξαίσιες μελωδίες που έχει χαρίσει στην ανθρωπότητα ο Βασιλιάς του Βαλς, ο Johann Strauss ο νεότερος.
Η τεράστια απήχηση που γνώρισε το βαλς στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, τη Βιέννη, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα οφείλεται αποκλειστικά σε αυτόν. Δικαίως αποκαλείται επομένως, ως ο "Waltz King", αφού με το βιολί του και τη δεξιοτεχνία του συνέχισε με τον καλύτερο τρόπο το δρόμο που χάραξε πριν από αυτόν ο πατέρας του, Johann Strauss.


Καθώς οι Βιεννέζοι ξέρουν να εκτιμούν και να αναγνωρίζουν τον καθένα που έδωσε λάμψη και φινέτσα στην πόλη τους, δε θα μπορούσαν να αγνοήσουν τον υιό Johann Strauss II. Όσοι έχετε επισκεφτεί τη Βιέννη, ασφαλώς θα θυμάστε το άγαλμα του Johann με το βιολί του να στολίζει την όμορφη αυτή πρωτεύουσα και να ξυπνάει σε κάθε επισκέπτη μελωδίες και χορούς που ο ίδιος πριν πολλά χρόνια εκτέλεσε και πρωτοδημιούργησε με περισσή μαεστρία ...

Tο "4de Brugse Bier Festival 2010" ... σε ταινία !!

Μετά την πρώτη μας καταπληκτική εμπειρία να παραβρεθούμε στο 3ο Φεστιβάλ μπύρας στην πανέμορφη Bruges του Βελγίου το Νοέμβριο του 2009, η παρουσία μας και στο 4ο Φεστιβάλ το Σεπτέμβριο του 2010 που μας πέρασε ήταν απλά δεδομένη ...


Συνεισφέραμε με αυτόν τρόπο κι εμείς στο να ξεπεράσει αυτό το Φεστιβάλ για πρώτη φορά τους 10.000 επισκέπτες προερχόμενοι από 24 διαφορετικές χώρες του κόσμου.
8.500 δοκιμαστικά ποτηράκια δόθηκαν κατά τη διάρκεια των 2 υπέροχων αυτών ημερών, ενώ 8.200 λίτρα ποιοτικής βελγικής μπύρας καταναλώθηκαν μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες ...




Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Hopf Helle Weiβe.

Για την ζυθοποιια του Johann Hopf
που εδρευει στο κουκλιστικο Miesbach

εχουμε αναφερθει εδώ σε παλιοτερη δοκιμη.
Σημερα θα ασχοληθούμε με την αυθεντικη -κ υπο μονιμη παραγωγη- σταρενια του η οποια εφθασε προσφατα εκ Βαυαριας.
Oμολογω πως ημουν αρκετα προκατειλημμένος διοτι η δοκιμη της προηγουμενης με αφησε αδιαφορο καθως -αν κ επετειακη/εποχιακη-προκειται για μια μετρια σταρομπυρα.
Τεσπα ενας λατρης του ειδους πρεπει να κρατα ισορροπίες κρινοντας παντοτε κ μονον από το αποτελεσμα!

Odell St. Lupulin & Isolation Ale: με μεράκι μεν αλλά...

Στο Κολοράντο των ΗΠΑ γεννήθηκε το 1989 από τους Doug, Wynne και Corkie Odell η Odell Brewing Company, μία οικογενειακή ζυθοποιία η οποία ήταν μόλις η δεύτερη στην περιοχή. Εικοσιδύο χρόνια πρίν, το αμερικάνικο κίνημα που πλέον όλοι γνωρίζουν ως craft beer δεν είχε εξαπλωθεί και το έργο των ζυθοποιών να παρασκευάσουν αλλά κυρίως να πουλήσουν το προιόν τους ήταν σαφώς δυσκολότερο. Συνυπολογίστε την απουσία του ίντερνετ και θα καταλάβετε για τί συνθήκες μιλάμε... Μ’ αυτά και μ’ αυτά, και μέσα από διάφορες δυσκολίες, η Odell το 1994 μετακόμισε σε νέες εγκαταστάσεις, έχοντας μία παραγωγή 8.300 βαρελιών.


Διάφορες προσθήκες μηχανημάτων και επεκτάσεις ακολούθησαν και 10 χρόνια αργότερα, το 2009, η Odell είχε φτάσει τα 45.000 βαρέλια! Πλέον η ζυθοποιία παράγει: 

- 5 Classics (Easy Street Wheat, Levity amber ale, 5 Barrel pale ale, 90 Shilling, IPA, Cutthroat porter)
- 3 Seasonals (Red Ale, St. Lupulin, Isolation Ale)
- 5 Single Serve Series (Bourbon Barrel Stout, Avant Pêche Imperial Porter, Mountain Standard Double Black IPA, Saboteur Brown Ale, Deconstruction Golden Ale)
- Woodcut Series (σειρά με oak aged ales)

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Goose Island, Brink's και ... 9 βελγικά βαρέλια !

Το τελευταίο πράγμα που περίμενα ότι θα κάνω κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Beer Store στη Θεσσαλονίκη, ήταν ότι θα δοκίμαζα εκεί επί τόπου  την Bourbon County της Goose Island από το Σικάγο.


Η Bourbon County του 2010 ( στην παρουσίαση του Chalice ήταν του 2009) ... απλά μαγική !

Η ΒΟΟΝ και ο "τέλειος" γάμος ...

Μετα το απίστευτο ρεπορτάζ του αγαπητού μας ΜΟΝΚ για την Cantillion μάθαμε τα πάντα για την διαδικασία παραγωγής Lambic. Και επειδή με μπρίζωσε λεω επιτέλους να δούμε 2 μπύρες απο την ζυθοποιεία Boon η οποία ειδικεύται κι αυτη σε τέτοιου είδους μπύρες.


Το ζυθοποιείο πήρε το όνομα του απο τον Frank Boon ο οποίος ηταν έμπορος μπύρας στο Halle μέχρι που το 1975 πήρε την απόφαση ν' αγοράσει απο τους κληρονόμους του René De Vits. Τα πρώτα χνάρια του συγκερκιμένου ζυθοποιείου ξεκινάνε το 1680 για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ. Το μόνο που θ αναφέρω ειναι οτι το 2005 η παραγωγή εφτασε τα 9400HL .

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Για "ξύδια" στου BeeRocker...

To Σαββατο που μας περασε πεταχτηκα μεχρι το σπιτι του Beerocker για να δουμε το ντερμπι των "αιωνιων" και βεβαια δεν θα μπορουσαμε να μηνουμε στεγνοι βλεποντας τετοιο ματς. Ετσι για αρχη ξεκινησαμε με κλασσικα πραγματα, μια Ζεος pilsner απαστεριωτη για να συνοδευσουμε την handmade πιτσουλα & κοτοπιτα του Beerocker (για την ακριβεια της μητερας του...η κοτοπιτα τα εσπασε:)) και κατι τυρακια και σαλαμακια. Αφου "κατεβασαμε" την Ζεος προχωρησαμε στο κυριο μερος της βραδιας που δεν ηταν αλλο απο lambic και sour ale...οχι πως θα πιναμε τιποτα αλλο με τον Ροκα.. :)


Συνεργασίες και συμπυραγωγές. Saison du Buff

Πριν κάμποσο καιρό, η συνεργασία δυο ζυθοποιών σε μια μπύρα ήταν και σπάνια και άξια ιδιαίτερης συζήτησης. Τελευταία, δεν περνά βδομάδα που να μην παρουσιαστεί μια τέτοια συνεργασία, ακόμα και μεταξύ μεγάλων ονομάτων. Μπορεί να μην ξέρουμε πως και γιατί ξεκίνησαν αυτές οι συνεργασίες, αλλά φαίνεται πως έχουν πλέον καθιερωθεί, δημιουργώντας μάλιστα μια δυναμική στο χώρο. 

colab not litig

Κάποιες φορές οι συνεργασίες ξεκινούν από ανάγκη, με ένα τέτοιο παράδειγμα την περίπτωση των Avery και Russian River. Οι δυο ζυθοποιίες είχαν φτιάξει το 2004 δυο Belgian Style Ale στις οποίες είχαν δώσει συμπτωματικά το ίδιο όνομα – “Salvation”. Παρά να τρέχουν δικαστικά για το ποιος θα κρατήσει το όνομα, οι δυο ζυθοποιοί συναντήθηκαν και μετά από μερικές μπυρίτσες αποφάσισαν ν’ αναμίξουν τις δυο μπύρες τους, φτιάχνοντας μια μπύρα συνεργασίας, στην οποία μάλιστα έδωσαν και το εύστοχο όνομα “Collaboration, Not Litigation”

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Malheur Dark Brut Reserve 2003 :: απλά ... υπέροχη !!

" Ωχ ... Πού τις βρήκες αυτές τις μπύρες ρε ΄συ; "
" Άστες αυτές ... τις έχω για μένα. Δεν τις πουλάω. Έχουν λήξει "
" Πλάκα μου κάνεις ; Είναι και ληγμένες από πάνω;"


Ημερομηνία λήξης : Ιανουάριος του 2009,  έγραφε η ετικέτα και σφαλώς αυτό κι αν δεν αποτελούσε τον κορυφαίο λόγο να θέλω να αποκτήσω αυτήν την ετικέτα αμέσως εκείνη την στιγμή ...

" Πάρ' την αφού τη θέλεις τόσο. Με ζάλισες ... " είπε ο Γιώργης ο Παπαδιώτης το βράδυ της Παρασκευής που μας πέρασε, καθώς βρισκόμασταν στην κάβα του στο Βόλο ...

Κάπως έτσι η " Μαύρη Σοκολάτα" ( Black Chocolate)  από το Βέλγιο, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται στις Η.Π.Α., βρέθηκε στα χέρια μου.


Παλαιωμένη σε φρεσκοφτιαγμένα αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, η Malheur Dark Brut Reserve είχε σφραγίσει τα αρώματα και τις γεύσεις της σε ένα πανέμορφο σαμπανιζέ μπουκάλι από το 2003 και με προκαλούσε να ανακαλύψω πώς αυτές οι μυρωδιές και οι γεύσεις έχουν μετ-εξελιχθεί με το πέρας 8 ολόκληρων ετών ...

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Θα 'θελα να 'μουν εκεί… San Francisco Beer Week 2011

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η καρδιά της ποιοτικής μπύρας στην Αμερική χτυπούσε στο San Francisco. Το τοπικό φεστιβάλ μπύρας, έχει πάρει διαστάσεις εθνικής γιορτής για τους φίλους της μπύρας, οι οποίοι μαζεύονται απ’ όλη την Αμερική για ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων, από τις 11 έως τις 20 Φεβρουαρίου.

SF-beer-week1

Στη San Francisco Beer Week, εκτός από τις τοπικές ζυθοποιίες και τα brew pubs, συμμετέχουν ενεργά και οι περισσότερες μικροζυθοποιίες της βόρειας Καλιφόρνια, αλλά και αρκετοί προσκεκλημένοι. Οι εκδηλώσεις δεν οργανώνονται σ’ ένα συγκεκριμένο χώρο, όπως πχ γίνεται στο Great American Beer Festival, αλλά σ’ ένα μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων εστιατορίων, beer bars, ακόμα και στις ίδιες τις ζυθοποιίες της περιοχής. Όλη η πόλη συμμετέχει στη γιορτή και οι εκδηλώσεις σε κάθε μέρος, έχουν πολλά και διαφορετικά θέματα και καλεσμένους.

Ølfestival København 2011 :: μήπως έφτασε και η ώρα της Κοπεγχάγης ?

Ølfestival København 2011
 26 - 28 Μαΐου 2011

11th Copenhagen Beer Festival 2011
Πέμπτη 26/05/2011  από τις 16.00 - 23.00
Παρασκευή 27/05/2011 από τις 12.00 - 23.00
Σάββατο 28/05/2011 από τις 12.00 - 23.00

Το Φεστιβάλ Μπύρας στην Κοπεγχάγη για το 2011 θα πραγματοποιηθεί και φέτος - για 2η φορά πλέον- στις ιστορικές εγκαταστάσεις της Carlsberg, στην παλιά αποθήκη TAP1.

TAP1 
New Carlsbergvej 91
1760, Copenhagen 

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Paché .. !! από τα Erthels με μια Urthel Quadrium!

Με αφορμή την είσοδο της Straffe Hendrik Quadrupel στην ελληνική αγορά αμέσως ήρθε στο μυαλό μου η ζυθοποιία "The Leyerth Breweries" της Hildegard και του Bas και ασφαλώς επικεντρώθηκα στην πιο δυνατή ετικέτα της ζυθοποιίας αυτής, την Urthel Samaranth 12 Quadrium, δηλαδή στην Quadrupel της σειράς που κατάφερε να βγει από τα καζάνια της υπέροχης αυτής ζυθοποιίας.


Ο λόγος αυτού του συνειρμού; Απλά, η Hildegard και ο Bas ήταν οι πρώτοι ζυθοποιοί που τόλμησαν να γράψουν στα ίσα πάνω στην ετικέτα τους τη λέξη Quadrupel - στη γλώσσα των Erthels ασφαλώς - μιας και αυτό ήταν "προνόμιο" ως τότε μόνο των trappist ετικετών.
Καμιά άλλη ανεξάρτητη μικροζυθοποιία του Βελγίου δεν έχει γράψει πάνω της τον χαρακτηρισμό "quadrupel" για κάποια μπύρα της και πλέον η De Halve Maan με τη Straffe Hendrik είναι η δεύτερη που το τολμά ... Αν κάνω κάποιο λάθος, θα παρακαλούσα να με διορθώσετε ...

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Breakfast με καφέ και κρουασάν στη Brasserie Cantillon?

Αν τύχει να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στις 5 Μαρτίου σε κάποιο ξενοδοχείο των Βρυξελλών και έχετε διάθεση να πάρετε πρωινό κάπου διαφορετικά από τα συνηθισμένα, μη διστάσετε να βρεθείτε στην 56 Rue Cheude. Στην οδό αυτή των Βρυξελλών στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της ιστορικής Brasserie Cantillon.


Πραγματικά δε γνωρίζω ποιο χαρμάνι καφέ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε εκείνη την ημέρα μέχρι τις 8.30 το πρωί, ή αν τα κρουασάν θα είναι βουτύρου, μαρμελάδας ή σοκολάτας ... Το σίγουρο είναι πως δε θα είστε οι μόνοι που θα έχετε αυτήν την "παλαβή" ιδέα για το πρωινό εκείνου του Σαββάτου. Ασφαλώς, θα συναντήσετε και άλλους πολλούς που θα περιμένουν μαζί σας για να περάσουν μια ευχάριστη μέρα μέσα στη Ζυθοποιία  ...

Dark Lord Day 2011 :: άρχισαν τα όργανα ... !!


"Κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Απριλίου, τα "καλά παιδιά" στο Munster της Indiana, ονόματι Three Floyds, οργανώνουν την Dark Lord Day. Εκείνη η μέρα είναι η μοναδική μέρα που διατίθεται στο κοινό η ναυαρχίδα της ζυθοποιίας, η Dark Lord, μια μεστή imperial russian stout, με μικρές αλλαγές στη συνταγή κάθε χρονιά."
Αυτά έγραψε ο αγαπητός μας Chalice πριν λίγους μήνες εδώ.

Η ημερομηνία ανακοινώθηκε και τυπικά για τη φετινή Dark Lord Day και δεν είναι άλλη από την 30η Απριλίου του 2011 μόνο που θα είναι ημέρα Σάββατο και όχι Κυριακή, αφού στις 30 του Απρίλη τελειώνει και ο μήνας κι έχουμε την τελευταία ευκαρία για το σπουδαίο αυτό μπυρογεγονός.

Τα μαγικά εισιτήρια που θα σου επιτρέπουν την παρουσία σου σε αυτό το event θα βγουν στο σφυρί online στις 17 Μαρτίου και όποιος προλαβε τον "Μαύρο Κύριο" είδε ...