Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Μια "hoppy Χήνα" από το Σικάγο: Goose Island I(ndia) P(ale) A(le) στο IPAnema beer-bar !!

Παίρνουμε σκυτάλη από την προηγούμενη δημοσίευση και συνεχίζουμε ξανά με την φημισμένη ζυθοποιία του Σικάγο (που θέλησε να γίνει ακόμη πιο φημισμένη φαίνεται πριν λίγους μήνες, αφού τακίμιασε με πραγματικούς κολοσσούς του χώρου!)


Από τη σειρά "Classic Αles", θα πούμε αυτή τη φορά λίγα λογάκια για την πολυβραβευμένη India Pale Ale της ζυθοποιίας με έμβλημα τη Χήνα ...

"Our India Pale Ale recalls a time when ales shipped from England to India were highly hopped to preserve their distinct taste during the long journey."

Με IBUs στα 55 και με 4 λυκίσκους στη συνταγή της ( Styrian, Fuggle, Cascade, Centennial ) θα λέγαμε πως έχουμε να κάνουμε με μια ήπια από άποψη πικράδας IPA, ευκολόπιοτη  και ιδανική - κατά την άποψη μου - στη σταδιακή μύηση κάποιων "αγύμναστων" ουρανίσκων στο είδος των IPAs!

Όσοι πάλι προτιμάτε κάτι πιο έντονο, πιο hoppy με δυνατά τσιμπήματα πικράδας, τότε σίγουρα αυτή η ευρείας κατανάλωσης ετικέτα από τη Goose Island θα σας φανεί πολύ light για τις προτιμήσεις σας !


Goose Island India Pale Ale
στα 5,9 % ABV



Κιτρινο-πορτοκαλί το χρωματάκι της! Αφρός λευκός, πολύ ισχνός που ίσα θα κάνει τον κόπο να εμφανιστεί στην αρχή για να εξαφανιστεί αμέσως πολύ γρήγορα!
Τρίτη φορά που δοκιμάζω αυτή την μπύρα με ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα !!

Άρωμα :: Ανάλαφρη, γλυκιά και φρουτώδης η γενικότερη αίσθηση ! Λυκίσκοι και malts παίζουν εξίσου μπάλα, ενώ η παρουσία εσπεριδοειδών (κίτρο-πορτοκάλι κατά βάση) και λίγο λουλουδιών δίνει μια πολύ ευχάριστη νότα!

Γεύση :: λυκίσκος και malts ισορροπούν όμορφα κι έτσι  το παιχνίδι γλυκού-πικρού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Τα κιτρο-πορτοκάλια κι εδώ παρόντα, ενώ που και που σου δίνεται ελαφρώς και η αίσθηση του ανανά !! Τσιμπήματα λυκίσκου πολύ ήπια, αλλά υπάρχουν !!

Επίγευση :: παρόμοιο τελείωμα, μέτριας διάρκειας, φρουτώδες, dry με ευχάριστα τελειώματα του λυκίσκου στο λαρύγγι και τον ουρανίσκο !!


Μέτρια ενανθράκωση, μέτριο προς γεμάτο σώμα! Η μπύρα είναι κυριολεκτικά για πολλά ποτήρια, αφού και το αλκοόλ της έχεις την εντύπωση πως είναι κοντά στο 4άρι. Ευκολόπιοτη, με ωραία αίσθηση στο στόμα και όμορφο μπαλάντζο γλυκού - πικρού ! Μια ασφαλώς πετυχημένη συνταγή για όλη την οικογένεια ... !!!

Βαθμολογία :: 8

Την μπυρίτσα αυτή την είχαμε αναφέρει στο παρελθόν σε μια μπυροσύναξη που είχαμε κάνει εδώ στα βόρεια στο Beeri-Beeri της Θεσσαλονίκης! 
Αυτή τη φορά, ο αγαπητός μας Γιώργος ( Skull Splitter ) από το Ipanema beer-bar στον Τρίλοφο της Θεσσαλονίκης, βάλθηκε να μας μπριζώνει για τα καλά τις τελευταίες εβδομάδες αφού μας έδωσε τη χαρά να απολαύσουμε σε αυτό το εξαιρετικό στέκι της μπύρας διάφορες σπέσιαλ ετικετούλες που έφερε ( Stone-Brewdog-Port Brewing-Goose Island) ... ανεβάζοντας έτσι όλο και πιο ψηλά τον πήχη τόσο στο ίδιο το μαγαζί, όσο και στην μπυρο-Θεσσαλονίκη γενικότερα !!!

Γιώργαρε .. συνέχισε να μας εκπλήσσεις και να μας έχεις stand by, αν και το έχω δεδομένο πλέον από τη μεριά σου !!


Η πρόσφατη δημοσίευση του αγαπητού Chalice για άλλη μια από τις φοβερές Bourbon County, μας έβαλε ασφαλώς και πάλι στην πρίζα με τη Ζυθοποιία της Χήνας που την έχουμε τιμήσει ουκ ολίγες φορές εδώ μέσα !!!



Ενώ, ας ξαναθυμηθούμε την παρουσίαση όλων σχεδόν των ετικετών της σειράς Vintage Ales από την Goose Island που έγινε το καλοκαίρι που μας πέρασε στο BeerStore της συμπρωτεύουσας !!


Και τα καλύτερα έρχονται εις την συμπρωτεύουσα ... 
Stay tuned ...

3 σχόλια:

  1. Πολύ δροσιστική και ευχάριστα πικρή, η ΙΡΑ χήνα.Από τις πιο ευκολόπιοτες IPA,που έχω καταφέρει να δοκιμάσω.Οπως λέει και ο Μίχος, είναι για πολλά ποτήρια.
    Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον Νικόλαο τον Μέγα aka Chalice, για τον οδηγό του online shopping.
    Μετά την ανανέωση του μπυροκατάλογου και των taps του μαγαζιού,αποφασίσαμε καθε βδομάδα να φέρνουμε κι ένα κιβωτιακι με μπύρες που δεν βρίσκουμε εύκολα στη χώρα μας,έτσι για μπυροδοκιμές μεταξύ φίλων.
    Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις κόσμο να συμμερίζεται την αγάπη σου για τον ζύθο.Είναι τρομερό να μοιράζεσαι νέες γεύσεις μπύρας με πιο εμπειρους πότες αλλά και φίλους που μέχρι πρότεινος έπιναν τα γνωστά μπουγαδόνερα,και τώρα πλέον απολαμβάνουν ales,IPA's,porters και stouts καταλαβαίνοντας τις διαφορές.Η καλή παρέα είναι το κέρδος.Μπυροαδέρφια,οπως λέει κι ο Μίχος (μεγάλε δάσκαλε !!!).
    Και ναι...τα καλύτερα έρχονται !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την έχω δοκιμάσει κι εγώ την χηνούλα την ΙΡΑ . Μου άρεσε πολύ αλλά ήταν όντως αρκετά ήπια και "ντελικάτη". Πολύ καλο μπυρόνι overall kαι πολύ καλή παρουσίαση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρκετά καλή ετικέτα! Βέβαια δεν μου έκανε, να πω αλήθεια, και τη τρελή εντύπωση αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα μπυράκι εύκολης καθημερινής κατανάλωσης!

    Αν είχαμε βέβαια αυτή τη δυνατότητα, θα ήταν μια ευχάριστη στιγμή της ημέρας το κάθε ανοιγμένο μπουκάλι!

    Και σας παραπέμπω και πάλι στα λόγια του Skull Splitter... τα λέει πολύ σωστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή