Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Carnavalsbier :: η πρώτη επίσημη μπύρα του Καρναβαλιού!

Σε λίγες μέρες τελειώνει για φέτος η περίοδος της Αποκριάς, αφού την Κυριακή που μας έρχεται θα "κάψουμε" τον βασιλιά Καρνάβαλο και από Δευτέρα θα μπούμε (?) στην γνωστή αυστηρή δίαιτα που επιβάλλουν οι 48 ημέρες της Σαρακοστής ...


Για αυτές τις μέρες του Καρναβαλιού λοιπόν, φτιάχτηκε στο Βέλγιο μια νέα εποχιακή μπύρα που αποτελεί την πρώτη αυθεντική επίσημη ετικέτα που έχει παρασκευαστεί ποτέ με αφορμή την περίοδο του Καρναβαλιού. Το όνομά της : Carnavalsbier !!

Η μπύρα αυτή που μετράει 6,1% ABV φτιάχτηκε κατόπιν παραγγελίας από τον ιδιοκτήτη του φημισμένου πλέον beer-bar Den Zytholoog στο Adegem της Ανατολικής Φλάνδρας. Ο ιδιοκτήτης του beer-bar αυτού κατέχει πλέον την τεράστια πρωτοτυπία στο μαγαζί του, αφού έχει σε μόνιμη βάση 1.500 διαφορετικές βελγικές ετικέτες μπύρας !!
Καταπληκτικό ....


Ο ιδιοκτήτης λοιπόν του Den Zytholoog, o Vacas ( (Stefan Van Canneyt) δημιούργησε τη συνταγή για αυτή την μπύρα που είναι αφιερωμένη στην περίοδο του Καρναβαλιού και ο Brewmaster της Ζυθοποιίας De Graal στο Brakel του Βελγίου ήταν αυτός που υλοποίησε την ιδέα-συνταγή του Vacas.
Εξάλλου, η Ζυθοποιία De Graal συνηθίζει, εκτός των δικών της ετικετών, να φτιάχνει μπύρες κατόπιν παραγγελίας-συνταγής άλλων!

 Wim Saeyens , ο brewmaster της De Graal

Το ίδιο πράγμα είχε συμβεί και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων όπου πάλι ο Vacas με τον Wim Saeyens έφτιαξαν μια εποχιακή χριστουγεννιάτικη μπύρα για την περίοδο των εορτών.

Carnavalsbier λοιπόν και ...

Καλό μήνα σε όλους του Μπυραματιστές
και
σε όλους τους Καρναβαλιστές ...

Pache ... !!!

6 σχόλια:

  1. Είναι τρελοί αυτοι οι Βέλγοι!

    Υγ Πως δεν σκέφτηκαν οι Πατρινοί να βγάλουν επετειακή μαυροδάφνη;:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Lol! Πολύ ωραίο post και σίγουρα μέσα στο πνεύμα των ημερών!
    Θα μπορούσε το μπουκάλι της να έχει πιο φαντασμαγορική εμφάνιση πάντως λόγω καρναβαλιού, αλλά κι έτσι δε μας πειράζει. :)

    Όσο για την περίοδο της νηστείας, η μπύρα είναι νηστίσιμη και είδος πρώτης ανάγκης! Αν δεν κάνω λάθος, περιέχει και ασβέστιο, άρα αναπληρώνει την έλλειψη γαλακτοκομικών.
    Και φυσικά, οφείλουμε να τηρούμε τις παραδόσεις! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε παιδιά, καλά όλα αυτά, αλλά εμένα με τρομάζει η αυστηρή δίαιτα που επιβάλλουν οι 48 ημέρες της Σαρακοστής...
    Θα ρέψω πάλι!!! :) :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λέτε να δούμε και κανένα καφάσι με Carnavalsbier στα μαγαζιά με τ' αποκριάτικα;

    Με τέτοια κάβα που 'χεις καβαντζώσει Θανάση, δε σε φοβάμαι καθόλου... Μια χαρούλα θα τη βγάλεις... :P

    Ερώτηση προς τους/τις Σεφ μας: Με το μακεδονικό χαλβά τι μπύρα να ταιριάξουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. με κατι τετοιες εξυπνες κινησεις κ πρωτοβουλιες βαζεις λιθαρακια στο οικοδομημα που λεγεται ''μπυροκουλτουρα''.
    αυτο το ξερουν καλα εκει εξω κ καθε φορα μας γοητευουν με κατι διαφορετικο.

    παντως εμεις μπορουμε να μιλησουμε με τον κυριο
    Wim Saeyens καθοτι ειδικος κ να βγαλουμε μια all season beer με την επωνυμια ''Beeramatismoi'' η οποια θα καταναλωνεται απο τους φιλους κ το ειδος θ'αλλαζει καθε μηνα....χε,χε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Με το μακεδονικό χαλβά τι μπύρα να ταιριάξουμε;"

    @ Ωραία ερώτηση, αλλά δύσκολη... Χμμ, θα έλεγα -μια που το 'χω και το όνομα- πως μια μαύρη stout/porter με πλούσιο σώμα και σοκολατένια στοιχεία γενικά, θα πήγαινε με μακεδονικό χαλβά...

    Ο χαλβάς ταιριάζει εξάλλου με μαύρη σοκολάτα!

    Τώρα ποια ετικέτα θα ήταν η καταλληλότερη, αυτό μπορείτε να το κρίνετε καλύτερα εσείς, εφόσον έχετε δοκιμάσει πολλέεες περισσότερες από μένα!

    Ανεβάστε και κανένα σχετικό post (νηστεία-μπύρα-food pairing) αν έχετε κι άλλες ιδέες!
    Θα είναι ενδιαφέρον. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή