Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

'Ηρθαν τα Erthels στην Ελλάδα....


... Πριν μερικές μερες πληροφορηθηκα οτι η Deals A.Ε. εφερε τις μπυρες της Urthel Brewery στην Ελλαδα. Μια πολυ ευχαριστη ειδηση μιας και εμεις ειμαστε ηδη ορκισμενοι οπαδοι των δημιουργιων της αγαπητης μας Hildegard. Ετσι λοιπον πλεον θα εχουμε την χαρα να απολαμβανουμε και τις τρεις πολυ καλες ετικετες της Urthel σε μονιμη βαση.



Οι τρεις ετικετες που θα ερχονται στην Ελλαδα ειναι η Hop-It, η Samaranth για την οποια εχουμε αναφερθει εδω


και η Saisonniére μιας και αυτες τις τρεις ετικετες πλεον βγαζει η Mrs. Hildegard, στο ολοκαινουργιο μικροζυθοποιειο της Urthel στην πολη Ruiselede της Δυτικης Φλανδρας, αφου οπως ξερουμε εχει σταματησει πλεον την παραγωγη της dubbel Parlus Magnificum και της tripel Hibernus Quentum απο περυσι.

Σχετκα με το υστατο χαιρε αυτων των δυο ετικετων μπορειτε να δειτε εδω
Οπως επισης εχουμε αναφερθει εδω
για την ιστορια της Urthel Brewery.


H Ηildegard στις νεες εγκαταστεις της Urthel Brewery, στο Ruiselede, πολη καταγωγης και της ιδιας.

Έτσι λοιπον θα ξεκινησω κατευθειαν με μια αναφορα στην πιο προσφατη δημιουργια της Hildegard.


Η πιο προσφατη δημιουργια της μικροζυθοποιιας των Εrthels ειναι η Urthel Saisonniére, η οποια μαλιστα εχει ψηφιστει ως η καλυτερη ευρωπαικη ετικετα για το 2010 στην κατηγορια των Seasonal Pale Ale, την οποια ειχαμε δοκιμασει για πρωτη φορα στο 't Brugs Beertje μια μερα πριν το 4ο φεστιβαλ μπυρας στην Μπριζ τον Σεπτεμβρη του 2010 οπου και βεβαια στο φεστιβαλ την ξαναδοκιμασαμε. Τοτε την ειχαμε δομικασει βαρελισια και φιλτραρισμενη και μας ειχε αφησει πολυ καλες εντυπωσεις ενω τωρα θα την δοκιμασουμε εμφιαλωμενη και αφιλτραριστη.


H Saisonniére λοιπον ειναι μια μπυριτσα η οποια κατατασεται στις seasonal pale ale κατι το οποιο δεν μπορω να το καταλαβω πρωτον γιατι δεν ειναι εποχιακη (seasonal) αφου βγανει ολο τον χρονο και δευτερον γιατι δεν ειναι pale ale ειναι belgian wit. Τελοσπαντων ας το παρακαμψουμε και συνεχισουμε με την ιδια την μπυρα. Η δημιουργος της Mrs.Hildegard μας προτεινει να την σερβιρουμε σαν μια weisse λογω της μαγιας που εχει στο κατω μερος του μπουκαλιου, ετσι λοιπον κανουμε και εμεις. Επειδη δεν χωραει ολο το περιεχομενο την φιαλης κραταμε οσο εμεινε (το οποιο θα το ανακινησουμε καλα για να παρουμε ολη την μαγια) για να το βαλουμε αφου πρωτα γευτουμε τις πρωτες γουλιες.

Το χρωμα της ειναι ξανθο και θολο λογω του οτι ειναι αφιλτραριστη. Επισης να σημειωσω οτι για την παραγωγη της εχει χρησιμοποιηθει και 20% σιταρι, ειναι δηλαδη κατο το 1/5 σταρενια. Ο αφρος που θα δημιουργησει ειναι λευκος και πλουσιος αλλα οχι πολυ συνεκτικος και θα υποχωρησει σιγα σιγα αλλα ενα λεπτο στρωμα θα μεινει μεχρι το τελος οπως επισης θα αφησει και ωραια αποτυπωματα στα τοιχωματα του ποτηριου.


Απο αρωμα τωρα ειναι αρκετα κοντα σε μια belgian wit. Λεμονι,κιτρο και μπανανα κατα βαση ενω διακρινεται και η μαγια οπως επισης και ο λυκισκος. Πολυ ωραιο γενικα αρωμα με την μαγια να βγαινει πιο πολυ στο προσκηνιο οσο ανεβαινει η θερμοκρασια της.

Η γευση ειναι αρκετα γεματη και απολαυστικη ιδιαιτερα για καλοκαιρινους μηνες γιατι ειναι πολυ ξεδιψαστικη. Γενικα αρκετα φρουτωδης με το λεμονι και το γκρειπφρουτ να κυριαρχουν αλλα και με καποια σπιρτοζα τσιμπηματα απο κοριανδρο. Επισης ο λυκισκος και τα malts μαζι και με την μαγια μπαλατζαρουν πολυ αρμονικα και ισορροπιμενα.

Η επιγευση ειναι σχετικα ξηρη και λεμονιζουσα και μικρης διαρκειας. Το σωμα ειναι αρκετα γεματο για μια τετοιου ειδους μαλιστα μπυρα, το ανθρακικο σε πολυ καλα επιπεδα ενω το αλκοολ που ειναι 6% θα ελεγα οτι δεν το καταλαβαινεις εκτος βεβαια και αν χτυπησεις 4-5 στην σειρα γιατι ειναι πολυ ευκολιπιωτες και κατεβαινουν ανετα οποτε τοτε θα το καταλαβεις :) .


Εν κατακλειδι μια πολυ καλη ετικετα απο την ζυθοποιια των Erthels την οποια οπως ειπαμε θα την απολαμβανουμε πλεον πολυ ευκολα και στην χωρα μας.....Paché ... !!!

Βαθμος 8,5...

5 σχόλια:

  1. πω..πω εφτασε το πληρωμα του χρονου...
    ακρως εντυπωσιακα νεα..για μια ζυθοποιια με φανατικους οπαδους τοσο των προιοντων της οσο κ της ιδιοκτητριας..χε,χε
    ευγε Σπυρο για την ενημερωση κ την παρουσιαση της εξαιρετικης Saisonniére που ομολογουμενος μας εχει κερδισει ολους!!!


    αληθεια ποια καταστηματα θα την φερνουν??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aυτην την στιγμη υπαρχει μια κουτα Saisonniére σπιτι μου και ολες οι αλλες στην Deals...απο Σεπτεμβρη θα ξεκινησει η διανομη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλά τα νέα. Επιτέλους μια από τις ζυθοποιίες που έβαλαν τη βελγική σχολή στο τριπακι του επαναπροσδιορισμού της στο παγκόσμιο σκηνικό, κυκλοφορεί στην ελλάδα. Ιδιαίτερη χαρά για τους παλιούς φανς της Urthel αλλά και τους φανς της Homeward ιδιαίτερως :-)
    Ωραία παρουσίαση Σπύρο... Είδες η έμπνευση; :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χα χα... Τους φανς της hildegard εννοούσα... Ας όψεται το κινητό με τα αυθαίρετα λεξικα του, τα χοντρα μου δάκτυλα και ο ήλιος του λιβυκού :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νέες πληροφορίες και φωτογραφίες για τη νέα ζυθοποιία της Urthel και τα σχέδια της Hildergard, αλλά και το νέο τους μπυρ-εστιατόριο De Hoppeschuur ("The Hop Barn"), όπου θα μαγειρεύει η ίδια!

    http://belgianbeerspecialist.blogspot.com/2012/01/microbrouwerij-urthel-and-de.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή