Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Southern Tier Back Burner

our first brew
of the year...



Long ago, British farmhouse brewers made special ales using the first runnings of the mash. These beers, now called barley wine, are brewed in the tradition of days past. At Southern Tier this long awaited brew is placed on the back burner until the start of the new year.
Back Burner Barley Wine is a celebration of things to come and things remembered. It’s conceived in three small batches, using voluminous amounts of barley and hops. The process starts early in the morning and ends late into the night. We hope this rare brew reignites your spirit for another trip around the sun.


Τις ετικέτες της Νεοϋορκέζικης Southern Tier τις υποδεχτήκαμε για τα καλά μερικούς μήνες πριν στη χώρα μας με αφορμή τη γνωστή "γιορτή μπύρας" στο ΣΕΦ. Η παρουσία αυτών των ετικετών μαζί με μια πληθώρα άλλων αριστουργηματικών ζουμιών από την ευρωπαϊκή σχολή, έσωσαν κυριολεκτικά την παρτίδα κατά τη διάρκεια εκείνου του δεκαήμερου.
Παρόλα αυτά, οι μπύρες αυτές ήρθαν κι έμειναν για τα καλά, με αποτέλεσμα να μπορούμε να τις βρίσκουμε σε μόνιμη βάση στη χώρα μας, έστω και τσιμπημένες ως προς τις τιμές!


Μετά τις Mokah και Creme Brulee που έχουμε δοκιμάσει ουκ ολίγες φορές τον τελευταίο αυτό χρόνο, σήμερα θα δούμε άλλη μια ετικέτα της Southern Tier που προσωπικά μου άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων.
Μετά τις "μαύρες" και αρωματικές imperial stouts που είδαμε μέχρι τώρα, σειρά έχει μια εποχιακή (seasonal winter) ετικέτα της Ζυθοποιίας, η back burner. Στο μπουκάλι χαρακτηρίζεται ως Imperial Barley Wine style ale.
Imperial ή μη (ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να έχουν εκατό επίθετα μπροστά τους οι αμερικανίδες), το σίγουρο είναι πως μετά τη δοκιμή αυτής της ετικέτας ο οποισδήποτε μπορεί να διαπιστώσει πως έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικό barley wine, από αυτά που η Αμερικανική Σχολή ζυθοποίησης μας έχει συνηθίσει να μας προσφέρει γενναιόδωρα τις τελευταίες δεκαετίες ...



Southern Tier Back Burner
Imperial barley wine
10% ABV


Τα περαιτέρω "τεχνικά" χαρακτηριστικά της ετικέτας αυτής  μπορείτε να τα διαβάσετε παρακάτω πάνω στο ίδιο το μπουκάλι.


Χρώμα πορτοκαλοκόκκινο, σαν το χυμό του ροδιού, αναμενόμενο ασφαλώς για αυτό το είδος μπύρας. Αφρός λευκός, ασθενικός, σχεδόν ανύπαρκτος, θα εξαφανιστεί τάχιστα καθώς θα περιοριστεί απλά σε ένα όμορφο δαχτυλίδι που θα στολίζει περιμετρικά το φανταχτερό σώμα της ετικέτας αυτής. Αναμενόμενο στο σύνολό του το όλο πακέτο της εμφάνισης.


Άρωμα: υπέροχο άρωμα και σε αυτήν την ετικέτα. Malts, λυκίσκοι και φρούτα παντρεύονται πολύ όμορφα με το αλκοόλ να σιγοντάρει σε μόνιμη βάση. Βύσσινο, κεράσι και ελαφρώς σοκολάτα και ακόμη πιο διακριτικά καραμέλα αναδύονται με την πρώτη. Μια αίσθηση πορτοκαλιού υπάρχει και αυτή όταν πιάσουμε ψηλότερες θερμοκρασίες που μπλέκεται πανέμορφα με τη σοκολάτα που αρχίζει να φαίνεται ελαφρώς πιο έντονα. Πολύπλοκο άρωμα, σίγουρα πολύ όμορφο και δυνατο.


Γεύση: φρουτώδης, ημίγλυκη με ελαφριά τσιμπήματα όξινα ανά διαστήματα, ενώ ο λυκίσκος μάλλον δίνει και αυτός το "παρών" με μια ήπια ξηρότητα στο στόμα. Βύσσινο, σταφίδες και πιο ανεπαίσθητα σοκολατοκαραμέλα και ρόδι. Το αλκοόλ, ειδικά στις πιο υψηλές θερμοκρασίες δείχνει τα δόντια του για τα καλά!

Επίγευση: μακράς διάρκειας, dry, γλυκόξινη και φρουτώδης δημιουργεί ένα ιδανικό φινάλε που κολλάει γάντι με το προηγούμενο σκηνικό σε άρωμα-γεύση.


Σώμα αρκετά δεμένο, ενανθράκωση μέτρια. Πίνεται εύκολα θεωρώ και σου γεμίζει το στόμα ευχάριστα από κάθε άποψη. Πολύ καλή ισορροπία σε όλα τα περάσματα και σε όλους τους τομείς!

Βαθμολογία : 8,75

 

Pache ... !!!

3 σχόλια:

  1. Ωραία παρουσίαση (ως συνήθως), νομίζω πως έχω δει μπύρες της Southern Tier και στην Αθήνα.
    Ομολογώ πως από τις τρεις έτσι όπως τις βλέπω μαζί, αυτή η αγελαδίτσα μου κλείνει το μάτι! :)
    Κάντε και μια παρουσίαση για την Creme Brulee, κρίνοντας από το γλυκό της όνομα, θα πρέπει να είναι κι αυτή αρκετά ξεχωριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πλεον τα γραφομενα τρεχουν με απιστευτους ρυθμους κ οι παρουσιασεις ειναι υποδειγματικες.
    θεωρω πως η ομαδα βρισκεται σε τρομερη φορμα,ιδιως οι ''Βορειοι'' φιλοι μας διαγουν εποχη μεγαλου οιστρου...
    αντιλαμβανομαι την αξια τους διοτι ειχαμε την τιμη να γευτουμε μια απο αυτες τις ντελικατες καλονες (Mokah)κ το μονο που θυμαμαι ειναι πως θελω σαν κολασμενος να την γευτω ξανα..

    ευγε Χρησταρα!!!δεν θα πω παντα ποιοτικος καθως η ποιοτητα αποτελει πλεον κοματι της καθημερινοτητας σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Το αλκοόλ, ειδικά στις πιο υψηλές θερμοκρασίες δείχνει τα δόντια του για τα καλά!"... Εδώ νομίζω ο ΜΙΧΟΣ αποτύπωσε στωικά, το κεφάλι που κάναμε τις προάλλες καθώς απολαμβάναμε ακόμη μια γευστικότατη ετικέτα από τους "νότιους" της Αμερικής.

    Μια φοβερή εικόνα στο ποτήρι με μια ανάλογη γεύση κι ένα εξίσου μεθυστικό άρωμα, συνθέτουν το παραπάνω μαγικό ζουμί που δεν άντεξε και πολλή ώρα στο ποτήρι μας!

    Συνιστώ ανεπιφύλακτα τη δοκιμή της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή