Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ρώμης "μπυρο-αποδράσεις" συνέχεια :: mini beer-guide of Rome, Part B΄!

Λένε πως το 60% όλων των "αρχαιοτήτων" που έχουν διασωθεί σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στη Ρώμη. Δεν γνωρίζω αν πράγματι είναι αλήθεια ή όχι, το μόνο σίγουρο είναι πως η Ρώμη είναι πρώτα από όλα ένα "ζωντανό Μουσείο" από μόνη της και κατα δεύτερον όλα τα υπόλοιπα.

Μια αρκετά καλή επιλογή για κάποιον που θα κινηθεί κεντρικά στην πόλη της Ρώμης και συγκεκριμένα στη συνοικία του San Lorenzo, είναι σίγουρα "το Φίδι". Το il Serpente pub, αποτελεί έναν πολύ ευχάριστο χώρο με ικανοποιητικές σε αριθμό ετικέτες σε μπουκάλι και με μια γκάμα ετικετών σε βαρέλι που αλλάζει περιστασιακά ...

Αυτό ακριβώς είναι ταυτόχρονα ευλογία και κατάρα για τον οποιονδήποτε αποφασίσει να επισκεφτεί αυτήν την πόλη. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ασφαλώς να λιώσει του πάτους των παπουτσιών του, αν θέλει να πάρει μόνο μια αντιπροσωπευτική γεύση από το μεγαλείο αυτής της πόλης ανά τους αιώνες που μας πέρασαν. Επίσης, πρέπει να οπλιστεί με μεγάλη υπομονή και ηρεμία, αφού η πόλη κατά τις πρωινές ώρες είναι ένα πραγματικό τρελοκομείο από την απίστευτη φασαρία, την πολύ μεγάλη κίνηση στους δρόμους και ασφαλώς από τις χιλιάδες των επισκεπτών από κάθε γωνιά της γης που καταφτάνουν για να υποκλιθούν μπροστά στη δόξα και την υπέρλαμπρη ιστορία της ...

Η Bieretheque αποτελεί μια όαση ανάπαυλας και χαλάρωσης με μια πολύ ικανοποιητική γκάμα ποιοτικών ετικετών στον κατάλογό της για αυτόν που θα βρεθεί στον ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο περίγυρο χώρο δίπλα στο φημισμένο Πάνθεον της Ρώμης.

Στη Ρώμη, ως μεγαλοπούπολη που είναι άλλωστε, κατά βάση έχουμε να κάνουμε με τις μπύρες μαζικής παραγωγής-κατανάλωσης που στεγάζονται κάτω από τα μεγάλα παγκόσμια brands. Πράγμα λογικό άλλωστε, μιας και το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλες τις χώρες του κόσμου, πόσο μάλλον σε μια πόλη όπως η Ρώμη που καθημερινά περπατάνε στους δρόμους της χιλιάδες τουρίστες.
Birra Moretti (σε όλες τις εκδόσεις της), Peroni (το ίδιο), Duff, Heineken, Miller, Ceres ( από το Arhus της Δανίας) και άλλες πολλές μαζικής κατανάλωσης που βλέπουμε συχνότατα και στη χώρα μας.

Ceres Export κάπου σε ένα ταχυφαγείον κοντά στο Βατικανό. Μια μπύρα που θα βαρεθείτε να βλέπετε μπροστά σας κατά τις πρωινές και μεσημεριανές σας περιηγήσεις στην πόλη, μια μπύρα που απλά είναι ένα μικρό κλικ πάνω από τις συνηθισμένες νερόμπυρες μαζικής παραγωγής που κυκλοφορούν σε όλο τον πλανήτη.

Τις ετικέτες αυτές τις συναντάει κάποιος οπουδήποτε μέσα στη Ρώμη. Από μια απλή καντίνα ή pavezzi (περίπτερο) μέχρι στα καφέ, καφέ μπαρ, beer-bars, σουπερμάρκετς, φαστφουντάδικα κοκ.
Περιττό ασφαλώς να αναφέρω πως πρόκειται για τις γνωστές νερόμπυρες που όλοι έχουμε δοκιμάσει πολλάκις και που στόχο έχουν κυρίως τους τουρίστες και κατόπιν μια μεγάλη μερίδα ντόπιων κατοίκων.
Μόνη εξαίρεση ίσως, αποτελεί για μια ακόμη φορά η Birra Moretti Rossa, η μόνη μπύρα που ξεφεύγει και μάλιστα κατά πολύ από όλες τις υπόλοιπες . Την ξαναβρήκα σε draught και ασφαλώς άρπαξα την ευκαιρία και την ξαναδοκίμασα. Επαναλαμβάνω ότι είναι μια μπύρα αντικειμενικά ποιοτική και με εκπλήσσει το γεγονός ότι οι υπόλοιπες της σειράς Moretti είναι για κλάματα.

Κοντινό πλάνο από το Serpente pub, πάνω που η Ayinger είναι έτοιμη για σερβίρισμα ...

Μέσα στο παραπάνω επίπεδο θα συγκαταλέξω και κάποιες άλλες μπύρες που μπορούσε να βρει κάποιος σε κάποια γουστόζικα καφέ μπαρς ή φαγάδικα. Έτσι, ετικέτες όπως οι Franziskaner, Paulaner, Erdinger, Guinness, Becks υπήρχαν σε πολλά σημεία στην πόλη και ειδικότερα στα μαγαζιά που ήταν μπροστά σε σημεία κράχτες για τους τουρίστες (Πάνθεον, Piazza Navona, Piazza Venezzia, Piazza di Spagna, Fontana di Trevi κτλ). Το άσχημο ήταν πως τις μπύρες αυτές τις περισσότερες φορές τις έβρισκες μάλλον σε τσιμπημένες τιμές, ειδικά στα "τουριστοπόστα"!

Μέρος από το ντεκόρ της Bieretheque, όπου κατά βάση η μπυραρία αυτή είναι διακοσμημένη με πολλές αντίκες που αφορούν την μπύρα και τη μουσική, ενώ διάφορες σημαίες από πολλά μέρη του κόσμου, δίνουν στο χώρο μια ethnic νότα. Στο ίδιο επίπεδο κινείται και η μουσική στο χώρο ...

Με αφορμή το παραπάνω θα ήθελα να αναφέρω πως γενικότερα τόσο στο ποτό όσο και στο φαγητό οι τιμές ήταν ακριβές, αλλά μόνον μπροστά στα πολύ τουριστικά σημεία. Αν κάποιος έμπαινε στον κόπο να προχωρήσει 50 μέτρα πιο κάτω ή να μπει σε κάποιο από τα στενά εκεί γύρω, θα έτρωγε και θα έπινε τα ίδια πράγματα μισοτιμής και σε πολύ πιο όμορφο περιβάλλον.
Αν κάποιος ξεφύγει από τη μάζα και την πολυκοσμία που υπάρχει στα πολύ κεντρικά σημεία, συνεπακόλουθα θα ξεφύγει και από τις τυποποιημένες προτάσεις που θα του παρουσιαστούν μπροστά του ...

Δίπλα ακριβώς στο Πάνθεον μέσα σε ένα στενό, τη Via Del Seminario , υπάρχει μια συμπαθητική μπυραρία με το όνομα Bieretheque. Το δρομάκι οδηγεί προς την Piazza Venezzia.

Ένα από τα ψυγεία της Bieretheque όπου κάποιος μπορεί να διακρίνει ανακατωμένες μπύρες κάθε λογιών. Από τις γνωστές μας μπύρες μαζικής κατανάλωσης, μέχρι ποιοτικότατες Βελγίδες.

Ντυμένη με μια ικανοποιητική γκάμα ετικετών, ορισμένες εκ των οποίων πολύ καλές, η Bieretheque αποτελεί μια σπουδαία εναλλακτική - και κυρίως οικονομική λύση- στην πολύ τουριστική περιοχή μπροστά στο Πάνθεον με τα πολλά μαγαζιά στη μικρή πλατεία.
Αν βρεθείτε εκεί και θέλετε να απολαύσετε μια καλή μπύρα με τα μισά χρήματα από ότι αν την πίνατε στα μαγαζιά που βρίσκονται φάτσα κάρτα, τότε η μπυραρία αυτή είναι σίγουρα μια πέρα για πέρα ικανοποιητική επιλογή.

Η πάντα αγαπημένη μου Affligem Tripel όπως την απόλαυσα στην Bieretheque με μόλις 3,5 ευρώ αν θυμάμαι καλά. Στις δυο μου μεσημεριανές επισκέψεις που είχα στην μπυραρία δοκίμασα επίσης βαρελίσια την Moretti Rossa στα 4 ευρώ το 500άρι ποτήρι, την Achel Blonde στα 4 ευρώ επίσης και την Rochefort 8 στα 4,5 ευρώ.

Έχω την εντύπωση πως το μαγαζί δουλεύει και "take away", αλλά δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι πως υπάρχουν διάφορα snacks και finger food για να τσιμπήσει κάποιος εκεί σε καλές τιμές κατά την πιθανή του μεσημεριανή ανάπαυλα.

Στην ίδια περιοχή και ακριβώς πίσω από το Πάνθεον, στη Via di Torre Argentina 7 βρίσκεται ένα πολύ ήσυχο στέκι που μπορείς να φας και να πιεις μια μπυρίτσα στο πόδι ή σε κάποιο σταντ. Είναι το Aumm - Aumm. Με μια γκάμα περίπου 40 ετικετών στο ψυγείο του , πολλές εκ των οποίων δε βρίσκουμε στην Ελλάδα, αλλά και με μερικά σπάνια ποτηράκια για πούλημα, αποτελεί μια πολύ οικονομική και καλή επιλογή για ένα γεύμα και μια ποιοτική μπυρίτσα στο πόδι. Πολύ καλές τιμές για να αγοράσεις κάποιες μπύρες για να πάρεις μαζί σου.

Ένα μικρό ορθάδικο ταχυφαγείο το Aum Aum με διάφορα σαντουιτσάκια και κομμάτια πίτσας για να ξεγελάσεις το στομάχι σου γρήγορα και οικονομικά. Ταυτόχρονα, αν κάνεις τον κόπο και ρίξεις καμιά ματιά στο ψυγείο του, μπορεί να βρεις και καμιά 5-6 καλές ετικέτες που δεν έχεις ποτέ δοκιμάσει στη ζωή σου. Ζήτα σακούλα και πάρτες μαζί σου ...

Kαι τα δυο μαγαζιά που αναφέρω πιο πάνω είναι ανοικτά και κατά τις πρωινές ώρες, οπότε, αν κάποιος βρίσκεται στην περιοχή, είναι προφανές ότι μπορεί να γευματίσει σε ένα από τα δυο για μεσημέρι φτηνά και καλά.

Το Φίδι, έμβλημα του Serpente Pub στην πολύ ευχάριστη συνοικία του San Lorenzo.

Άλλη μια πολύ καλή μπυραρία είναι και η Serpente Pub στη Via Del Marsi 21 στην περιοχή του San Lorenzo που είναι ιδιαίτερα γουστόζικη και ζωντανή συνοικία της Ρώμης γενικότερα. Πολύ άνετο και χαλαρό περιβάλλον, ευγενέστατο και εξυπηρετικότατο προσωπικό που γνωρίζει από μπύρα. Μικρή , αλλά καλή γκάμα ετικετών σε μπουκάλι, ενώ η ποκιλία των βαρελιών του αλλάζει ανά διαστήματα. Μια επιλογή που τη συνιστώ, αν τύχει και βρεθείτε για κάποιο λόγο εκεί πέρα.

Τα ποτήρια έτοιμα να φουλάρουν με κάποιο από τα εναλλασσόμενα βαρέλια που είναι κουμπωμένα στο Serpente ...


Τέλος θα αναφερθώ και σε κάποια άλλα μπυρο-πόστα της Ρώμης τα οποία όμως τα πέρασα "αστραπιαία".

1. Johnny’s Off License στη Via Trionfale 11. Πολύ καλή ποικιλία ετικετών από Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και γενικότερα από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ευρώπης, αλλά και από την Αμερική. Οι τιμές μου φάνηκαν ακριβές σε κάποιες ετικέτες, ενώ σε κάποιες άλλες ήταν θα έλεγα αρκετά καλές.
Εδώ βρήκα ετικέτες της Dogfish, Left Hand, Southern Tier, Flying Dog, Anchor και άλλες που δε θυμάμαι επακριβώς τώρα, αλλά θεωρώ πως οι τιμές τους ήταν ακριβες. Σε λογικές τιμές είδα τις ετικέτες της Mikkeller και της Amager.
Υπάρχει και ακόμη ένα τέτοιο μαγαζί στη Via Veio 4, το οποίο δεν πρόλαβα να επισκεπτώ : Off License, Via Veio

2.Gradi Plato Beershop Via degli Scipioni 15. Πολύ μεγαλύτερη ποικιλία ετικετών από διάφορες γωνιές του πλανήτη και ελαφρώς καλύτερες τιμές από το προηγούμενο. Στα μείον του ότι δεν συναντάς αξιόλογες Αμερικάνικες ετικέτες, αλλά ούτε και ευρωπαϊκές πλην του Βελγίου. Υπάρχουν όμως ετικέτες από Καναδά. Εκεί βρήκα και την La Fin du Monde και πιστεύω πως μόνο και μόνο για αυτό άξιζε που το επισκέφτηκα.

Τώρα, σχεδόν ένα χρόνο μετά την επίσκεψή μου, πραγματικά δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες ακριβώς ετικέτες τυχόν μπορεί να υπάρχουν και αν έπεσαν "περικοπές" ή είχαμε αυξήσεις ...



3. Open Baladin : Via degli Specchi 6, Roma. Πρόκειται ασφαλώς - πράγμα που εύκολα μπορείτε να καταλάβετε κι εσείς - για ένα από τα μαγαζιά της Μεγαλύτερης ΜΙΚΡΟ-ζυθοποιίας στην Ιταλία, της Le Baladin, μιας μικροζυθοποιίας που οι ετικέτες της έχουν ξεφύγει εδώ και πολλά χρόνια τώρα έξω από τα στενά όρια της Ιταλίας και έχουν γίνει γνωστές σε όλο τον κόσμο.
Βρέθηκα εκεί για μόλις 20 λεπτά όλα κι όλα. Το μαγαζί φευγάτο από διακόσμηση, ιδιαίτερο σίγουρα, αλλά με πολύ φασαρία και πολυκοσμία. Τα τελευταία καθιστούν το service αργό και δυσκίνητο, ενώ τα περίπου 40 παρατεταγμένα βαρέλια ιταλικών ετικετών που υπάρχουν, μάλλον σε αγχώνουν για το τι θα διαλέξεις, ειδικά ανάμεσα σε μπύρες που δεν έχεις ιδέα ούτε καν για το τί είδος είναι. Κάποια snacks είδα να υπάρχουν, μερικά κυρίως πιάτα επίσης, αλλά επαναλαμβάνω ότι όλα κινούνταν αργά και γενικότερα επικρατούσε μια ανοργανωσιά στο χώρο και στις υπηρεσίες.
Αποτελεί για μένα άλλο ένα bir & fud, όπου κάποιος μπορεί να βρει σίγουρα πολύ "πράγμα" από ιταλικές μικροζυθοποιίες σε βαρέλι και μπουκάλι και ασφαλώς να δοκιμάσει και κάποιες ιδιαίτερες μπύρες της Baladin.
Προσωπικά πάντως, αν ξαναβρισκόμουν στη Ρώμη, και μάλιστα για ένα τριήμερο όπως βρέθηκα τελευταία φορά, δε θα προτιμούσα να επισκεφτώ ξανά αυτό το μαγαζί και τους λόγους θα τους περιγράψω παρακάτω ... Θα επέμενα στο bir & fud !

 Άποψη από το ψυγείο του bir & fud


Τελευταίες επισημάνσεις & προσωπικές απόψεις

Δυστυχώς ή ευτυχώς, καλώς ή κακώς, η Ρώμη αποτελεί πράγματι μια καταπληκτική πόλη. Παρόλα τα προβλήματα που θα συναντήσετε και που αποτελούν ίδιον κάθε μεγαλούπολης, είμαι σίγουρος πως θα φύγετε μαγεμένοι. Ταυτόχρονα, για εμάς τους μπυρόφιλους η Αιώνια Πόλη τυγχάνει να αποτελεί και ένα κρυφό παράδεισο της μπύρας. Ένας εξαίσιος τουριστικός προορισμός, αλλά και ένας εξαιρετικός τουριστικός μπυρο-προορισμός ταυτόχρονα.
Όταν εγώ ξανα-βρέθηκα πέρυσι στη Ρώμη μετά από πολλά χρόνια, είχα μόνο στο μυαλό μου την Brasserie 4.20 και τίποτε άλλο, όσον αφορά τη μπύρα. Όλα τα υπόλοιπα προέκυψαν μέσα σε αγχωτικούς ρυθμούς εκεί επί τόπου και για αυτό το λόγο έκανα ό,τι δυνατό μπορούσα για να επισκεφτώ και να δω με τα ίδια μου τα μάτια όλα τα παραπάνω μπυροπόστα που σας ανέφερα.

Τα παληκάρια που δουλεύουν στο Domus Birrae είναι εξυπηρετικότατα, ευγενέστατα και πρόθυμα να σε βοηθήσουν σε κάθε σου επιλογή, ενώ όσο ρωτάς, τόσο και περισσότερες διευκρινίσεις θα λάβεις!
Τους ίδιους είναι πολύ πιθανό να τους συναντήσετε το βράδυ στο bir & fud όπου θα σας κατατοπίσουν με την ίδια προθυμία.



 Αν τυχόν σήμερα είχα ξανά τη δυνατότητα να βρεθώ στη Ρώμη, σαφώς και θα περιοριζόμουν αυστηρά και μόνο στα πόστα που θεωρώ πως αξίζουν και δε θα σπαταλούσα ούτε ένα λεπτό σε κάποιο άλλο. Για την ακρίβεια, θα φρόντιζα να επισκεφτώ σίγουρα τα 4 μπυρο-πόστα που σας ανέφερα στο πρώτο μέρος αυτού του αφιερώματος και δε θα ξόδευα - στον μπυρο-χρόνο που θα μου αντιστοιχούσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού - καθόλου χρόνο σε άλλα μαγαζιά. Τα 4 αυτά μπυρο-ποστα ( Ma che siete venuti a fa, bir & fud, Domus Birrae και Brasserie 4.20) θεωρώ πως αποτελούν - και με διαφορά μάλιστα - τα καλύτερα μπυρο-στέκια της πόλης.

Από τον ψυκτικό θάλαμο της Brasserie 4.20

Θα συμβούλευα επίσης να επικεντρώσετε την προσοχή σας, αλλά και την επένδυση των χρημάτων σας στα βαρέλια. Τα μπουκάλια, σε όλα αυτά τα μαγαζιά, είναι από τσιμπημένα στην καλύτερη των περιπτώσεων, έως πολύ ακριβά. Αντίθετα, τα βαρέλια είναι πραγματικά σε πολύ καλές τιμές και αποτελούν με διαφορά την καλύτερη επένδυση των χρημάτων σας, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε ανάμεσα σε μια πολύ μεγάλη ποικιλία.
Το μόνο μέρος που κάποιος μπορεί να αγοράσει μπουκάλια σε καλές τιμές είναι το Domus Birrae. Είναι το φτηνότερο μαγαζί πώλησης ετικετών ιταλικών μικροζυθοποιιών. Δυστυχώς οι περισσότερες ετικέτες των Ιταλών, φτάνουν στα ράφια προς κατανάλωση σε αρκετά υψηλές τιμές. Έτσι, αν τυχόν θέλετε να φορτώσετε μερικά ιταλικά μπουκάλια για να φέρετε στην Ελλάδα, μην κάνετε τον κόπο να ψάξετε αλλού, πέραν από το Domus Birrae. Δε θα βρειτε πουθενά αλλού τόσο καλές τιμές. Επιπροσθέτως, το πάντα πρόθυμο προσωπικό του μαγαζιού θα σας διαφωτίσει και με το παραπάνω κατά τη διάρκεια των αγορών σας.

Εδώ ακριβώς είναι και το σημείο όπου θα προτιμούσα, εγώ προσωπικά τουλάχιστον, να μην ξανα-ασχοληθώ με το open Baladin. Ναι, ασφαλώς και στο μαγαζί αυτό θα συναντήσετε όλη την ιταλική μικρο-ζυθοποιία σε όλο της το μεγαλείο, αλλά μόνο αυτό δε φτάνει. Τόσο το service, όσο και οι τιμές του σε σύγκριση με το bir & fud και το Domus Birrae, είναι δυο σημεία που αποτελούν μειονέκτημα του μαγαζιού αυτού. Θα μου πείτε " ρε φίλε, 40 βαρέλια έχει". Ε και? Γιατί υπάρχει περίπτωση μέσα σε δυο μέρες να δοκιμάσει κάποιος και τις 40 βαρελίσιες ετικέτες των Ιταλών? Και αν πάλι αυτό είναι που θέλει να κάνει, θα προλάβει ή θα γνωρίζει τί δοκιμάζει? Εδώ στα 18 βαρέλια του bir & fud και ζήτημα πιστεύω να μπορέσει να δοκιμάσει κάποιος 5-6 από αυτές. Τουλάχιστον σε αυτήν την περίπτωση θα έχει και τις συμβουλές-προτάσεις του προσωπικού, ενώ και αυτές που θα δοκιμάσει θα είναι οι φτηνότερες!


Το il Serpente pub είναι μια χαρά μαγαζί σε περίπτωση μόνο που θα τύχει να βρεθείτε στην περιοχή αυτή για άλλο λόγο. Προσωπικά δε θα συμβούλευα να πάτε εκεί με σκοπό να το δείτε για παράδειγμα ως βραδινή σας έξοδο. Εκατό φορές να πάτε στην Brasserie 4.20, αφού πρώτα θα είστε φαγωμένοι επαναλαμβάνω, αφού θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βαρελίσιες μπύρες που τυχόν δε θα τις ξαναπετύχετε άλλη φορά μπροστά σας.
Κάποια στιγμή, θέλοντας και μη, θα σας βγάλει ο δρόμος σας στο Πάνθεον. Μην αγνοήσετε τόσο την Bieretheque, όσο και το μικρό Aum Aum. Είναι πραγματικά κρίμα να δώσετε 6-7 ευρώ για ένα ποτήρι βαρελίσιας Beck's ή 8-9 ευρώ για ένα μπουκάλι Paulaner - τιμές που θα συναντήσετε στα μαγαζία της πλατείας αυτης - τη στιγμή που μόλις μερικά μέτρα απόσταση από εκεί θα βρείτε να δοκιμάσετε πολύ καλύτερες ετικέτες και μισοτιμής.
Η Piazza Navona επίσης είναι ένα μέρος με αρκετά μπαράκια και καφέ που σχεδόν σε όλα παίζει μπύρα. Δυστυχώς όμως θα συναντήσετε μόνο τις γνωστές φίρμες των μεγάλων brands. Θα συμβούλευα, αν επισκεφτείτε αυτή την όμορφη πλατεία, να το κάνετε για καφεδάκι ή για κάνα παγωτάκι και σίγουρα όχι για μπύρα. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για όλες αυτές τις πλατείες - τουριστικές ατραξιόν που θα συναντήσετε στην πανέμορφη Ρώμη.


Πραγματικά δεν ξέρω κατά πόσο και αν βοήθησα ή όχι με όλα αυτά που ανέφερα σε αυτά τα 2 μέρη του μπυρο-αφιερώματος στη Ρώμη, αλλά στην τελική μικρή σημασία έχει.
Η πόλη της Ρώμης από μόνη της θα σας συναρπάσει και είμαι σίγουρος πως το ταξίδι σας θα αποτελέσει ακόμη μια όμορφη εμπειρία στη ζωή σας ...
Κι αν πιείτε και δυο ποτηράκια μπύρας λιγότερα, δε χάθηκε ο κόσμος. Θα έχετε φορτωμένο το μυαλό και την καρδιά σας με τόσες εικόνες που δε θα σας έχει μείνει κανένα απολύτως "κενό" !!

Εύχομαι ολόψυχα να πάτε και να επιστρέψετε με το καλό...
 γεμάτοι φαρδιά χαμόγελα και όμορφες αναμνήσεις!

Στην υγεία σας
και
καλή επιστροφή στα πάτρια !

Παράρτημα: Τα τέσσερα προτεινόμενα μπυροσημεία στον ευρύτερο μπυροχάρτη της Ρώμης, όπως φαίνεται στο RateBeer.  

6 σχόλια:

  1. taksidiotikoi odigoi kai malakies....
    arxonta mas ekanes me 2 mono arthrakia.
    ksana bravo sou!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να 'σαι καλά ρε καρντάσι για τις πληροφορίες που μας έδωσες και οι οποίες θα μας φυλάξουν από τις κακομπυροτοπιές της Ρώμης.

    Σα να λέμε... save money and time ;)

    Εκτός βέβαια από φαρδιά χαμόγελα και όμορφες αναμνήσεις, μάλλον θα γυρίσουμε με φαρδιές κοιλιές και ξεχειλωμένες βαλίτσες :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βαθια υπόκλιση στο μπυροταξιδευτή Μίχο, ελπίζω να καταφέρω κάποια στιγμή να φτάσω στην αιώνια πόλη και γώ ..... φυσικά θα χω ανα χείρας αυτους τους οδηγούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τον τίτλο δεν συμφωνώ. Αν αυτό είναι mini-guide, τότε πως είναι το large? ;)
    Κατά τ' αλλα, λυπάμαι που αυτός ο καταπληκτικός μπυρο-οδηγός και στα δύο μέρη του δεν δημοσιεύτηκε λίγο νωρίτερα.
    Ευκαιρία πάντως για όποιον έχει επισκεφτεί τη Ρώμη ήδη μία φορά, να την επισκεφτεί και δεύτερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλή η ξενάγηση που έκανες φίλε μου Mixo. Η Ρώμη όντος είναι μια πόλη που σε μαγεύει και θες να την ξανά επισκεφτείς, ρίξεις δεν ρίξεις νόμισμα στην fontana di trevi. Η προσωπική μου εμπειρία όταν την επισκέφτηκα, εκτός από τα ωραία μνημία,είχε να κάνει με τον καφέ και τις μακαρονάδες τους που είναι ασυναγώνιστα και τα δυο, σε σχέση με τις μπύρες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετικός ο μπυροοδηγός της Ρώμης που μας πρόσφερε ο Μίχος :)

    Με στοχευμένες παρουσιάσεις και πολύτιμες συμβουλές για να μην χάνουμε άσκοπα τον περιορισμένο και πολύτιμο μπυροχρόνο μας οι επισκέπτες αυτής της πόλης, γιατί ακριβώς μια πόλη σαν τη Ρώμη έχει τοοόσα πολλά να δεις, που ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι στάσεις για μπύρα είναι μικρές και εξαρτούνται κατά πολύ απ' το μέρος της πόλης που βρίσκεται ο επισκέπτης, στη μεγάλη του βόλτα για τ' αξιοθέατα. Είναι πολύ χρήσιμο λοιπόν, οι όποιες μπυροεπιλογές μας να είναι περιορισμένες και στοχευμένες στις απολύτως καλύτερες.

    Χωρίς να μπορεί με τίποτα να συγκριθεί με την τόσο μεστή παρουσίαση του Χρήστου, μια επιπλέον εστιασμένη πηγή μπυροπληροφόρησης για τη Ρώμη (όπως και για πολλές ακόμα πόλεις - μπυροπροορισμούς σε όλο το κόσμο) είναι η σχετική λίστα του RateBeer:
    http://ratebeer.com/Places/Country/Cities/roma/102.htm
    Με συνοπτική πληροφόρηση για περίπου 50 μπυροσημεία (bars, restaurants, beer shops) και κριτικές από τους Ratebeerians, αποτελεί ένα εργαλείο για περαιτέρω εξερεύνηση.

    Στο κύριο σώμα της δημοσίευσης πρόσθεσα κι ένα τμήμα του μπυροχάρτη του RateBeer που μπορείτε ν' ανοίξετε αφού μπείτε πρώτα στη σελίδα κάποιου απ' τα beer places της παραπάνω λίστας και ανοίξετε τον "proximity map" στα δεξιά. Ο χάρτης είναι διαδραστικός και περνώντας τον κέρσορα πάνω απ' τα διάφορα σημεία, εμφανίζεται το όνομα του σημείου και η RB βαθμολογία του.
    Μπορείτε να δείτε το σχετικό χάρτη πχ για την Brasserie 4:20 εδώ:
    http://ratebeer.com/Maps/ProximityMap-8069.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή