Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Cigar City Either Black Ale...


Με την πασα ακριβειας που μου εδωσε ο Chalice με την τελευταια φωτο απο το ποστ για την μπυροσυναντηση στον Θαναση ειπα να αναφερω δυο πραγματακια για την Cigar City Either Black Ale που δοκιμασα προσφατα.
Καταρχας η Cigar City Brewing ειναι μια μικροζυθοποιια η οποια λειτουργει μολις δυο χρονια στην πολη Tampa της πολιτειας Florida των ΗΠΑ αλλα μεσα σε αυτο το πολυ συντομο χρονικο διαστημα εχει καταφερει να γινει μια απο τις καλυτερες μικροζυθοποιιες στην αλλη πλευρα του Ατλαντικου εξου και η 4η θεση στην καταταξη με τις καλυτερες μικροζυθοποιιες του Ratebeer. Ο Joey Redner ιδρυτης και ιδιοκτητης της Cigar City, το μικροβιο για τις craft beers το απεκτησε μετα απο ενα ταξιδι για ενα γαμο που εκανε τo 1994 στο Oregon τoυ Portland οπου και δοκιμασε πολλες craft beers κατι που δεν ειχε την δυνατοτητα να το κανει στην Florida και ετσι εγινε φανατικος beer lover.
Mεσα στα επομενα χρονια εκανε πολλα ταξιδια με σκοπο να ανακαλυψει την μαγεια των craft beers και εγινε και αυτος ενας homebrewer. Στο πισω μερος του μυαλου του ειχε παντα την ιδεα της δημιουργια μιας δικιας του μικροζυθποιιας στην γενετειρα του Tampa.



Ετσι λοιπον εβαλε σκοπο να κανει το ονειρο του πραγματικοτητα. Το ονειρο του τελικα εγινε πραγματικοτητα και τον Μαρτιο του 2009 πουλαει το πρωτο batch της νεοσυστατης μικροζυθοιιας Cigar City Brewing. Στην προσπαθεια του αυτη βασικο ρολο εχει και ο masterbrewer της Cigar City, Wayne Wambles με τον οποιο συνεργαστηκε απο την αρχη της ιδρυσης της Cigar City. Επισης ο λογος που εδωσε το ονομα Cigar City στην μικροζυθοποιια του ο Joey Redner ειναι προς τιμη της πολης του Tampa που ειναι μια απο τις μεγαλυτερες σε παραγωγη πουρων, περιοχη σε ολο τον κοσμο.


Η Cigar City λοιπον συνηθιζει να βγαζει μπυρες οι οποιες ειναι κατω απο το ιδιο προτζεκτ οπως η βραβευμενη σειρα Humidor series αλλα και η σειρα με τις Black IPA: Either, Or, Neither & Nor με την οποια θα ασχοληθουμε τωρα. Η Either & Or εχουν ηδη κυκλοφορησει στο εμποριο ενω αναμενονονται οι Neither & Νοr. Αρχικα θα δουμε την Either και στην συνεχεια την Or. Η Either ειναι μια Black Ipa ( Ιpa για την οποια εχουν χρησιμοποιηθει σκουρα malts για την παραγωγη της) υψηλης αρχικης βαρυτητας για την οποια εχει χρησιμοποιηθει μελι Ty Ty (τοπικο μελι της βορειας Florida) για την παραγωγη της, οπως επισης και μεγαλες ποσοτητες λυκισκου (citra, mt.rainer & simcoe) . Τελος εχει παλαιωθει μεσα σε καπνιστα βαρελια Ισπανικου κεδρου. Στην παραγωγη της Either εχουν συμμετασχει και αλλες δυο μικροζυθοποιιες, η Grassrots απο την Δανια και η Hill Farmtsead απο το Vermont των ΗΠΑ.

Για να δουμε λοιπον τι μας επιφυλασει η Cigar City Either Black Ale. Την σερβιρω σε ενα κλασσικο σνιφτερ ποτηρι και δημιουργει ενα καφετι κρεμωδη αφρο περιπου δυο εκατοστων ενω το χρωμα της ειναι καταμαυρο, oπτικα θυμιζει μια IS.

Το αρωμα της τωρα ειναι εκπληκτικο...καβουρδισμενα malt μαζι με σοκολατα, καφε και λυκισκο δενουν τελεια ενω υπαρχει και μια υποψια ξυλου. Αυτο που κανει ομως ξεχωριστη αυτη την μπυρα ειναι το αρωμα του πευκομελου που οσο ζεστενεται γινεται ολο και πιο εντονο. Πραγματικα πολυ ωραιο αρωμα...


Η γευση της αρχικα ειναι γλυκια με την σοκολατα, το πευκομελο και malts να κυριαρχουν. Στο ενδιαμεσο νοιωθεις καποια τσιμπηματα απο τον λυκισκο ενω προς το τελος σου αφηνει μια ελαφρια πικραδα. Εδω θα ηθελα να σειμιωσω οτι παρα τις μεγαλες ποσπτητες λυκισκου που εχουν χρησιμοποιηθει για την παραγωγη της Either η παρουσια του ειναι πολυ διακριτικη.


Η αισθηση που εχεις στο στομα σου ειναι πολυ απαλη και κρεμωδη. Αρκετα ευκολοπιοτη παρα το 11,2 % ΑΒV το οποιο δεν τα καταλαβα καθολου. Χαμηλη ενθρακωση και γεματο σωμα. Η επιγευση ειναι σχετικα ξηρη με το ξυλο και την χορτωδη αισθηση του λυκισκου να μενουν για καμποση ωρα στο στομα σου. Μια πολυ ωραια ετικετα που σε σχεση με αλλες δυο μπυρες που εχω δοκιμασει του ιδιου στυλ την Βashah (Stone/Brewdog) & την Ιndia Brown Ale (Trois Dames) μου αφησε καλυτερες εντυπωσεις χωρις να σημαινει πως και οι αλλες δυο δεν ηταν πολυ καλες μπυρες.


O βαθμος που θα της βαλω ειναι ενα 9αρακι χαλαρα...


Συντομα και η Cigar City Or Black Ale....


4 σχόλια:

  1. Η Cigar City δεν είναι που είχε βγάλει και την Death Metal Rye Stout?
    Τελικά, απ' ότι διαβάζω και βλέπω παράγει αξιόλογες "σκοτεινές" μπύρες. :)
    Είμαι περίεργη να διαβάσω και για την Or, φαίνονται πάντως οι δυο τους να μοιάζουν πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση Σπύρο για μια νέα αλλά πράγματι πολύ ανεβασμένη μικροζυθοποιία και για ένα στυλ που αν και ανακαλύφθηκε πριν είκοσι περίπου χρόνια απ' τον θρυλικό homebrewer Greg Noonan στο Vermont, μόλις τελευταία πάει να γίνει κλασσικό στις ΗΠΑ.

    Οι Black IPA (λέγονται και India Dark Ale, Cascadian Dark Ale ή Dark IPA) σαν στυλ "στριμώχνονται" μεταξύ imperial stout (λιγότερο roasty) και porter (περισσότερο hoppy). Το 2011, το επίσημο όνομά της άλλαξε σε Black Ale.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Σπυράκο!!!

    Δε μπορώ να πω, ακριβείας η πάσα του Chalice, αλλά κι εσύ άψογο κοντρόλ και καταπληκτικό σουτ στο Γ της εστίας... :D :P

    Πάντα τέτοιες μπυροδοκιμές να έχεις και να τις μοιράζεσαι μαζί μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θανασάκη... άσε τις ποδοσφαιρικές περιγραφές και κανόνισε να κάνουμε συγκριτικό τεστ στις Either - Or :)

    Ελπίζω να μην τις εξαφάνισες ήδη ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή