Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Βερολίνο-Δρέσδη-Πότσδαμ. Μέρος Β'.

Επόμενος προορισμός ενα μακρινό προάστιο του Βερολίνου το Coepenick. Στη ευρύτερη περιοχή βρίσκονται το Schlossplatzbrauerei Coepenick και η Berliner Burgerbrau. Ξεκινήσαμε για το πρώτο αλλά τελικά καταλήξαμε στη δεύτερη. Η περιοχή ειναι εκπληκτική μέσα στο νερό, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε θάλλασα, πολύ πράσινο και ένα ωραίο προάστιο γενικότερα.

Αφού κάναμε την βόλτα πήραμε το τραμ να πάμε στη Berliner Burgerbrau που ήταν η τελευταία ανεξάρτητη ζυθοποιία του Βερολίνου και λέω ήταν γιατί την 1 Μαρτίου του 2010 πουλήθηκε στην Radeberger. Οι μπύρες συνεχίζουν να κυκλοφορούν αλλά η ζυθοποιία έκλεισε. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες θα κάνουν την Kopenicker Burgerbrau που θα ασχολήται με βιό-μπυρες στο χώρο της παλίας ζυθοποιίας. Δεν ξέρω αν θα είναι ανεξάρτητη ή θα ανήκει και αυτή στην Radeberger. Εγώ όταν πήγα δεν το ήξερα, λίγο πιο πέρα από την είσοδο βρίσκεται η "Weisse Villa" ένα εστιατόριο που ανήκει στη Burgerbrau. Ένα πολύ ομορφό μέρος δίπλα στο ποτάμι και με εκπληκτική θέα, λίγο παρατημένο.
Απο μπύρες είχε Bernauer Schwarzbier, Premium Pils, Rotkehlchen και την Ηofmark Weissbier(η τελευταία είναι απο μια Βαυαρέζική ζυθοποιία). Το φαγητό τους είναι αρκετά καλό αλλά οι τιμές αρκετά τσιμπημένες για Γερμανία. Βαθμολογία Schwarzbier 6, Premium Pils 5.5, Rotkehlchen 4.75 και η Ηofmark Weissbier 6.75.
Restaurant Weisse Villa
Josef-Nawrocki-Strasse 10
12587 Berlin
Telefon: 030 / 640 95 646

restaurant@weissevilla.com

http://www.weissevilla.com


Την άλλη μέρα το πρόγραμμα είχε μια επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο και στο aquarium. Η οποία κράτησε τουλάχιστον 7 ώρες και πάλι τα μισά τα είδαμε τρέχοντας. Όμως είναι μια πολύ ωραία εμπειρία και αξίζει να πάει κανείς. Απόγευμα πια και ώρα να φάμε και φυσικά να πιούμε. Εδώ σειρά έχει το Brewbaker και αυτό κάτω απο τις ράγες του προαστιακο κοντά στο σταθμό Bellevue. Παρόλο που είχε φαγητό δεν το τιμήσαμε γιατί μας φάνηκε κάπως περίεργο, γενικά είχε κόσμο που έτρωγε και αυτό πάντα δείχνει κάτι. Απ'ότι είδα στο ratebeer και είχα διαβάσει βγάζει αρκετές μπύρες, μάλλον κάνει δοκιμές και βγάζει κάθε φορά και κάποια διαφορετική όταν πήγαμε εμείς είχε Bellevue Pils, Red Monkey, Summer Stout και Weihenstephaner Weiss. Από αυτές αξίζει η stout λίγο ελαφριά για το είδος της αλλά πραγματικά μια μπύρα πολύ καλή με πολύ εντονο άρωμα. Βαθμολογια Bellevue Pils 6.25, Red Monkey 5.5, Summer Stout 7.75.
BrewBaker
S-Bahn Bogen 415 / Flensburger Str.
10557 Berlin

Tel: 030-39 90 51 56

info@brewbaker.de
www.brewbaker.de

Όμως ακόμα δεν έχουμε φάει τίποτα. Που να πας να φας κάτι καλό και σίγουρο? Σε ένα βαυαρεζικό μαγαζί. Έτσι ξεκινήσαμε για την Paulaner's im Spreebogen που είναι και σχετικά κοντα με το BrewBaker. Το μαγαζί είναι πολύ όμορφα στημένο, το φαγητό πάρα πολύ καλό και οι τιμές λίγο πιο πάνω απο τα αντίστοιχα στη Βαυαρία. Απο μπύρες είπιαμε Pilsener, Original Hell, Original Dunkel και Hefeweiss Dunkel. Οι 3 πρώτες βαρελίσιες με την Dunkel να κερδίζει γιαυτο το λόγο πολλούς πόντους μια και είναι μακράν καλύτερη σε σχέση με το μπουκάλι της. Βαθμολογία Pils 6, Hell 5, Dunkel 7.5 και η Hefeweiss Dunkel 8

Paulaners im Spreebogen
Alt-Moabit 98
10559 Berlin
TEL: 030 - 39 88 14 26

www.paulaners-berlin.de
Η επόμενη μέρα ήταν η προτελευταία στο Βερολίνο. Έτσι την περάσαμε χαλαρά!! κάνοντας βόλτα απο τους εμπορικούς δρόμους και ψωνίζοντας κανα σουβενίρ. Βέβαια έπρεπε να σταματήσουμε και κάπου να πιούμε καμια μπύρα, έτσι αποφασίσαμε να πάμε σε ένα απο τις πιο ωραίες γειτονίες την Nikolaiviertel και σε μια απο τις κλασικότερες και παλιότερες pub της πόλης την Zum Nussbaum. Η οποία χρονολογέιται από το 1571 και καταστράφηκε το 1943. Ξαναφτιάχτηκε αλλά όχι ακριβώς εκεί που ήταν αρχικά. Εξωτερικά είναι πολύ ομορφή και έχει και καλά λουκάνικα για να συνοδευσείς την μπύρα σου. Στις μπύρες δυστυχώς έχει κυρίως Berliner Kindl και Schofferhofer. Πήραμε τις Schofferhofer Kristallweizen και Potsdamer Rex Pils(κατάφερα τελικά να μην πιω πουθενά την Berliner Kindl). Καμία απο τις δυο δεν είναι κάτι ιδιαίτερο βαθμολογία 6 και οι δύο.Zum Nussbaum
Αm Nussbaum 3
10178 Berlin

030 - 2423095


Απόγευμα επιστροφή στο Coepenick για να πάμε επιτέλους στο Schlossplatzbrauerei Coepenick. Το οποίο λέει ότι είναι το μικρότερο ζυθοποιίο στην Γερμανία. Δεν αποκλείεται καθόλου να ισχύει μια και είναι σαν ένα δωμάτιο στη μέση της πλατείας. Μέσα είναι ζήτημα αν χωράνε 10 άτομα. Από μπύρες έχει κλασικά Hell, Dunkel και βγάζει 5-6 εποχικές ανάμεσα σε αυτές μια Bock και μια Chilli Bier, την δευτερή δεν την δοκίμασα. Από αυτές που ήπια η Hell ηταν κακή βαθμός 4.25, η Dunkel πολύ καλή βαθμός 7.25 αλλά η Bock με γεύσεις από μόκα, καπνό και μια πικράδα στο τέλος ήταν η καλύτερη βαθμός 7,5.
Schlossplatzbrauerei Coepenick
Auf dem Schlossplatz / Grunstrasse
12555 Berlin
Tel: +49 (0)30 420 968 76

info@brauhaus-coepenick.de
www.brauhaus-coepenick.de

Τελευταία μέρα στο Βερολίνο και αφού κάναμε μια "μικρή" βόλτα στη πινακοθήκη. Πάμε για μπύρα στο Brauhaus Sudstern το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στον αντίστοιχο σταθμό. Πιο πολύ σαν εστιατόριο είναι με καλή εξυπηρέτηση και αρκετά καλό φαγητό. Μπύρες έχει Heller Stern, Dunkler Stern, Stern Weisse, Pils 2010 και την Unertl Bio Dinkel Weisse η οποία είναι εξαιρετική. Βγάζει και πολλές εποχικές Maibock, Marzen, Apfel-Bockbier, Honig Doppelbock, Im Oktober Festbierausschank, Kirschbier, Roter Stern, Weihnachtsbock, Festbier, Dunkles Bockbier, Ginger Ale, Haferbier, Apfelweizenbier, Kaffeebier, Stern Pils, Helles Bockbier, Honigbier, Helles Starkbier, Dunkles Starkbier και μια απο τις δυνατοτερες μπύρες με 27,6 αλκοόλ, μια icebock την XXL BIER. Βαθμολογία Heller Stern 5.25, Dunkler Stern 6.25, Stern Weisse 6.75, Pils 2010 6, και την Unertl Bio Dinkel Weisse 8.25.Brauhaus Sudstern
Hasenheide 69
10967 Berlin
info@brauhaus-suedstern.de
www.brauhaus-suedstern.de
Tel.: +49(0)30-6900 1624

Καλοκαίρι λειτουργεί
Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 17.00
Σαββάτα από τις 14.00


Δεν προλαβαινουμε πλεον να δουμε κάτι άλλο στο Βερολίνο, ώρα να πάμε να τσεκάρουμε μια απο τις νεότερες brewpub την Schalander Wirtshausbrauerei που ξεκίνησε να λειτουργεί απο το 2009. Βρίσκεται στην ανατολική πλεύρά της πόλης πιο έξω απο το κέντρο στο σταθμο Frankfurter Allee. Είναι πιο πολύ μπαράκι παρα εστιατόριο παρόλο που μπορείς να φάς και μάλιστα αρκετά καλά. Από μπύρες έχει τα κλασικά Pils, Dunkel, Weiss, αλλά με καμία απο αυτές να μην κάνει την έκπληξη. Βαθμολογία Pils 5.25, Dunkel 6.25, Weiss 6.5.
Schalander Hausbrauerei
Banschstrasse 91
10247 Berlin

+49 30 89617073

info@schalander-berlin.de
http://www.hausbrauerei-berlin.de/


Τελικά αλλή μια μπύρα δεν πειράζει κανένα και έτσι πήγαμε να κάτσουμε στο Lowenbrau am Gendarmenmarkt, αρκετά αργά πλέον το μαγαζί μέσα ήταν άδειο σχεδόν. Απο μπύρες είχε της Lowenbrau μόνο Hell, Dunkel και Pils οι Weiss ήταν Franziskaner. Ήπιαμε την Lowenbrau Dunkel βαθμός 7.25 και Franziskaner Dunkles Weissen βαθμός 7.75.

Lowenbrau am Gendarmenmarkt

Leipziger Strasse 65
10117 Berlin
030 206246-30

loewenbraeu-berlin.de

Την άλλη μέρα το πρόγραμμα είχε μια μονοήμερη εκδρομή στην Λειψία. Η οποία μου άρεσε πάρα πολύ, μέσα στο πράσινο και με καταπληκτική παλιά πόλη. Παρόλο που απο μια πρόχειρη ματία δεν φαινόταν να έχει πολλά πράγματα να δεις η μέρα γέμισε με άνεση και θα ηθελα να ξαναπάω γιατί τελικά δεν πρόλαβα να δω τιποτα. Ένας απο τους λόγους που ήθελα να πάω ήταν η Gose. Μια απο τις περιεργές γερμανικές μπύρες κυρίως επειδή δεν ακολουθει τον περίφημο Βαυαρικό νόμο της καθαρότητας. Δύο λόγια για την ιστορία της μπορείτε να δείτε εδώ. Ένα καταπληκτικό μνημείο που μας έφαγε και την πιο πολύ ώρα και βγήκαμε εκτός προγράμματος, βρίσκεται και λιγο πιο έξω απο το κέντρο είναι το Volkerschlachtdenkmal. To μεγαλύτερο πολεμικό μνημείο στην Ευρώπη που κατασκευάστηκε μετά την ήττα του Ναπολέοντα. Καταλαμβάνει χώρο 80000 τετραγωνικά, έχει ύψος 90 μέτρα και ανεβαίνοντας τα 500 σκαλία μέχρι την κορυφή έχεις μια απιστευτή θέα όλης της περιοχής. Είναι άκρως εντυπωσιακη κατασκευή και έχει χρησιμοποιήθει από όλα τα καθεστώτα που υπήρξαν από την κατασκευή του και μετά.Το πρόγραμμα ήταν να πάω σε 2 μαγαζιά ώστε να δοκιμάσω και τις 2 Gose που βγαίνουν στη Λειψία. Τελικά κατάφερα να πάω μόνο στο ένα το Gasthof and Gosebrauerei Bayerischer Bahnhof. Το μαγαζί είναι ο παλιός κεντρικός σταθμός τρένου και έχει γίνει ένα πάρα πολύ ωραίο μαγαζί με εξαιρετικό beergarden και πάρα πολύ καλές μπύρες. Ιδιοκτήτης είναι ο Thomas Schneider της ομόνυμής ζυθοποιίας στο Weissenburg στην Βαυαρία.
Οι μπύρες που έχει είναι Gose, Schaffner, Kuppler, Heizer. H Gose έγινε μια απο τις αγαπημένες μου μπύρες. Παρόλο που απ'όσο διάβασα και μου είπε κάποια στιγμή και ο Μονκ η αλλή Gose θεωρείται καλύτερη. Βαθμολογία 8,5. Η Schaffner είναι μια αφιλτράριστή pils και πολύ καλή που άνετα θα την ξαναέπινα.Βαθμολογία 7. Η Kuppler είναι dunklesweizen και παρόλο που η όψη της είναι εντυπωσιακή και θυμίζει την Schneider weisse που όλοι γνωρίζουμε δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακή σαν γεύση, μια και έχει αδύναμο άρωμα και πιο ελαφριά γεύση. Βαθμολογία 7.25.Τέλος η Heizer είναι μια πολύ καλή αφιλτράριστή swartzbier με γεμάτο σώμα και πολύ ευχάριστη γεύση. Βαθμολογία 8,5.Bayerischer Bahnhof
Bayrischer Platz 1
04103 Leipzig
+49 (0)341 12457-60

info@bayerischer-bahnhof.de
www.bayerischer-bahnhof.de


Θα βάλω και την διευθυνσή και του άλλου μαγαζιού που ήταν να πάω και δεν τα κατάφερα τελικά. Διότι είναι ένα Gosenschenke που μπορείς να βρείς και τις δύο Gose της πόλης και αν θυμάμαι καλά είναι και μέσα σε κάποιο κατάλογο από μέρη που πρέπει να πάει κάποιος για μπύρα.

Gosenschenke 'Ohne Bedenken'
Menckestrasse 5
04155 Leipzig

Tel. 0341 566 2360

info@gosenschenke.de

http://www.gosenschenke.de/


Επιστροφή στο Βερολίνο μετά απο μια κουραστική μέρα για ξεκούραση μια και το πρωί ξεκινάμε για Δρέσδη. Στην οποία φτάνουμε μεσημεράκι μέ μια τρελή βροχή που κράτησε μέχρι να πάμε στο ξενοδοχείο. Μετά χαρά θεού ήλιος και ζέστη!!! Μια πρώτη βόλτα στη πόλη που είναι άκρως εντυπωσιακή. Διότι είναι μια πόλη που ουσιαστικά όλα τα μνημεία της έχουν φτιαχτεί απο την αρχή. Σε καθένα απο αυτά έχει μέσα και μια μικρή φωτογραφική εκθεσή με την ιστορία του και έτσι μπορεί να δεί κανείς σε τι κατάσταση ήταν το μνημείο μετά το βομβαρδισμό. Πραγματικά εντυπωσιακή δουλειά μια και έχει ξανατιαχτεί η παλια πόλη απο τα θεμέλια. Η πρώτη μας στάση στη Δρέσδη ήταν το Watzke. Μια μπυραρία που οταν έψαχνα είχα βρει ότι ήταν πιο μακρυά απο το κέντρο της πόλης. Πηγαίνοντας όμως να πάρω το τραμ που θα μας πήγαινε στο προορισμό μας, βλέπω μπροστά μου το δεύτερο που ανοίξανε μέσα στο κέντρο της Δρεσδης. Έτσι καθίσαμε εκεί για να δοκιμάσουμετις μπύρες τους και να φάμε και τίποτα. Από μπύρες είχε τις Pils, Altpieschener Spezial(kellerbier), Sonderbier(weiss). Αρκετά καλές και οι τρεις αλλά οχι κάτι ιδιαίτερο και επιτέλους μια pils λίγο πικρή!!!Βγάζει και αυτή και άλλες ανάλογα την εποχή Marzen, Dunkler Doppelbock, Porter. Βαθμολογία Pils 6.25, Altpieschener Spezial 5.25, Sonderbier 7.
Watzke Brauereiausschank am Goldenen Reiter
Hauptstrawsse 1
01097 Dresden

Tel. 03 51 - 81 06 820

hauptstrasse@watzke.de

www.watzke.de


Δεύτερη μέρα στη Δρέσδη και αφού έχουμε βαλθεί να δούμε όλη τη πόλη, φτάνουμε λίγο πιο έξω από το κέντρο στη Ρώσικη εκκλησία της πόλης. Σχετικά κοντά αλλά δυστυχώς με τα πόδια απο εκεί που είμασταν βρίσκεται το Feldschlοsschen-Stammhaus. Tη δεκαετία του 80 τα 3 ζυθοποιία(Waldschlosschen, Feldschlosschen and Felsenkeller) της Δρέσδης μεταφέρθηκαν και έγιναν ένα με το όνομα Coschutzer Brauerei μέχρι το 1992 όπου αγοράστηκε από την Holsten και ονομάστηκε Feldschlosschen. Με αυτό το όνομα λειτουργεί ακόμα η μεγαλύτερη ζυθοποίια της Δρέσδης η οποία βγάζει μπύρες και με τα προηγούμενα ονόματα. Το Stammhaus στεγάζεται σε κάποια απο τα αυθεντικά κτήρια της Feldschlοsschen και λειτουργεί και μουσείο. Οι μπύρες που βγάζει δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο κάτι σαν τις αντίστοιχες Αμστελ και Χαινεκέν αλλά την ώρα που πήγαμε και μετά απο πολύ περπάτημα ήταν καλές για να ξεδιψάσουμε. Το κτήριο είναι εντυπωσιακό και καλοδιατηρήμενο, με καλό σέρβις και αρκετά καλό φαγητό. Μέσα σου δίνει μια αίσθηση μουσείου αλλά όχι εγκατάληψης, το biergargen είναι εξαιρετικό και παρόλο που είναι δίπλα στην κίνηση πολύ ησυχό. Οι μπύρες που βγάζει είναι οι εξής Dresdener Felsenkeller Pils, Dresdener Felsenkeller Urhell, Dresdener Felsenkeller Spezial, Feldschlοsschen Pils, Feldschlοsschen Original Zwickelbier, Feldschlοsschen Diat-Pilsner, Feldschlοsschen Export, Feldschlοsschen Urbock, Coschutzer Pils, Schwarzer Steiger.Ακόμα μπορείς να βρείς και Duckstein μια και ανήκει στον ίδιο όμιλο.
Δοκιμάσαμε τις Duckstein που ήταν και η καλύτερη βαθμολογία 6.5, Feldschlοsschen Original Zwickelbier η χειρότερη βαθμολογια 5, Schwarzer Steiger που είναι Schwarzbier βαθμολογία 5.5 και την Feldschlοsschen Pils βαθμολογία 6.25.Feldschlοsschen - Stammhaus GmbH
Budapester Str. 32
01069 Dresden

Phone: 0351 - 471 88 55

StammhausGmbH@aol.com

www.feldschloesschen-stammhaus.de/


Το βραδάκι σειρά είχε η Brauhaus "Am Waldschlosschen". Είναι μια brewpub στη θέση της παλιάς ζυθοποιίας που έκλεισε το 1981. Σε μια ωραία λίγο απόμακρή τοποθεσία. Έχει και selfservice με πάρα πολύ χαμηλές τιμές. Βγάζει 4 μπύρες τις Original Hell, Zwickelbier, Dunkel, Hefe. Τα ποτήρια της είναι ωραία αλλά οι τιμές είναι πανάκριβες και έτσι δεν πήρα. Βαθμολογία για τις μπύρες Original Hell 5, Zwickelbier 5, Dunkel 6, Hefe 6.5.Brauhaus am Waldschlosschen
Am Brauhaus 8b
01099 Dresden
Tel. 0351 - 652 39 00

info@waldschloesschen.de

www.waldschloesschen.de


Μέρος Α' - Μέρος Β - Μέρος Γ'

2 σχόλια:

  1. Καλα μιλάμε ειναι μην πάρεις φόρα .... ποιος σε πιάνει τώρα. Άσε που πιστεύω οτι θα σπάσεις και το ρεκόρ σου ανεβάζοντας ρεπορτάζ για Βέλγιο πολύ γρήγορα.
    Πάντως ρε Γιάννη τους ρίμαξες τους Γερμαναράδες πολύ 5-6άρι έπεσε ΗΜΑΡΤΟΝ. χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από αυτά που διαβάζω και βλέπω φίλε Fugitive καταλαβαίνω πως μόνο στο Bayerischer Bahnhof έμεινες αρκούντως ικανοποιημένος από αυτά που δοκίμασες ...
    Αλήθεια ρε μάγκες... στη φωτογραφία του Γιάννη κάτω από το λιοντάρι ... ποιο είναι πιο τρομακτικό? το λιοντάρι ή ο Γιαννάκης μας ? Ποιος ξέρει τί του έλεγε η Έφη καθώς τον φωτογράφιζε και τον έχει κάνει πυρ και μανία ...
    Εξ ου και το γυαλικό στη μάπα ...
    Το φοβερό είναι πως σε κάθε φωτογραφία μας κοτσάρει και από δυο ποτήρια με διαφορετικές μπύρες, όπου το ένα είναι η παραγγελία της Έφης που έκανε ο ίδιος αντ΄αυτής για να πίνει και τη δική της μπύρα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή