Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Μπύρα ή ... Kaiser ??? "Μυθική" Double Malt Kaiser για τις διακοπές μας ...

Το γνωστό επί δεκαετίες σλόγκαν της Kaiser είπα να σας θυμίσω σήμερα ! Ένα σλόγκαν που τηρουμένων των αναλογιών και συγκριτικά πάντα με τις υπόλοιπες ελληνικές μπύρες μαζικής κατανάλωσης, στέκει απόλυτα !!


Πόσες φορές δεν ασισθανθήκαμε ανακούφιση όταν βρήκαμε στον κατάλογο μιας ταβέρνας ή ενός καφενέ την Kaiser και πόσες φορές δεν μείναμε με την απογοήτευση όταν κάποιο καυτό μεσημέρι του καλοκαιριού στη χώρα μας, σκασμένοι όσο και εκεί που δεν πάει θελήσαμε να πιούμε μια μπύρα για να ξεδιψάσουμε και δε βρίσκαμε Kaiser ?
Για τους νεότερους μπυροπότες ίσως τα πράγματα να μην είναι έτσι, αφού πλέον πολύ πιο εύκολα και πιο συχνά οι επιλογές (ακόμη και σε ταβέρνες των νησιών) είναι σαφώς μεγαλύτερες από παλιά. Οι παλιότεροι όμως έχοντας να επιλέξουμε ανάμεσα σε 3-4 μπύρες βρίσκαμε την Kaiser σαν σωτηρία!
Εγώ την βρίσκω ακόμη και τώρα, αφού όταν δεν επιθυμώ να πλακωθώ στα τσίπουρα σαφώς και αναζητώ την Kaiser στον κατάλογο !!


Προσωπικά αποτελεί την καλύτερη μπύρα μαζικής παραγωγής και κατανάλωσης στη χώρα μας και ξεφεύγει αισθητά από τις υπόλοιπες "υδαρές" μπύρες που συνηθίζονται να παράγονται στην Ελλάδα!
Μια μπύρα πολύ κοντά στα γερμανικά πρότυπα ποιότητας που για μένα είναι πάντα πολλά κλικ πιο πάνω από τις υπόλοιπες ανταγωνίστριές της στη χώρα μας!


Η παραγωγή της στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1976 υπό την στέγη της Henninger Hellas η οποία ιδρύθηκε στη χώρα μας το 1968.
Το 1970 ξεκινάει η παραγωγή της Henninger στην Ελλάδα και 6 χρόνια μετά ξεκινάει και αυτή της Kaiser. Και οι δυο αυτές μπύρες παράγονταν στη χώρα μας υπό την άδεια και την τεχνική επίβλεψη της Henninger Brau AG της Φρανκφούρτης στη Γερμανία!

Η ίδια ακριβώς πολιτική ακολουθείται μέχρι και σήμερα για αυτές τις δυο μπύρες μόνο που πλέον έχουν περάσει στην παραγωγική γραμμή της Mythos Ζυθοποιίας, αφού το 1992 ο Όμιλος Μπουτάρη εξαγόρασε την Henninger Hellas! Από τότε, στα εργοστάσια της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη, ξεκινάει το ταξίδι της Kaiser για να φτάσει σε όλα τα άκρα της χώρας μας ! Υπενθυμίζω πως η ομώνυμη μπύρα Mythos μπήκε στην ελληνική αγορά πρώτη φορά το 1997!


Ο ολοένα αυξανόμενος ανταγωνισμός των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα πάνω στον τομέα μπύρα ανάγκασε τις μεγάλες Ζυθοποιίες να λανσάρουν κάτι νέο στην αγορά για να κρατήσουν το αγοραστικό κοινό τους σε επιφυλακή!
Αν κάποιος αναλογιστεί και την επανακυκλοφορία της "θρυλικής" μπύρας FIX τον Απρίλιο του 2010, τότε καταλαβαίνει πως στη μάχη για τα επιμέρους μερίδια της αγοράς οι "Μεγάλοι" του χώρου ήταν επιβεβλημένο να κάνουν κάτι νέο!

Η Bios5 και η νέα Amstel Premium Pilsener ήταν οι κινήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ενώ η ΜΥΘΟΣ Ζυθοποιία, ως η δεύτερη μεγαλύτερη στη χώρα μας και μέλος του ομίλου Carlsberg, πάτησε πάνω στη δύναμη και την ποιότητα της απλής Kaiser κι έτσι στα τέλη του 2010 ( Δεκέμβριος του 2010, αν δεν κάνω λάθος), λανσάρισε στην αγορά την Double Malt εκδοχή της Kaiser με 6% ABV !


Από εκλεκτές ποικιλίες λυκίσκου και βύνης, εξαιρετικής ποιότητας μαγιά Kaiser και διπλή ζύμωση είναι τα συστατικά που προσφέρουν… διπλή απόλαυση. Η Kaiser Double Malt έχει την προσωπική σφραγίδα του Master Brewer, Matt Callan.

Ο κ. Matt Callan δήλωσε σχετικά: "Η Kaiser Double Malt είναι η χειροπιαστή απόδειξη ότι όταν υπάρχει η κληρονομιά, η πολύχρονη εμπειρία, η γνώση και το όραμα δεν μπορεί παρά να πετύχεις το απόλυτο γευστικό αποτέλεσμα. Για εμάς στην Kaiser στόχος μας είναι πάντα το τέλειο και με την Kaiser Double Malt πετύχαμε το διπλά τέλειο".

Αυτά τα παραπάνω συνοδεύουν την μπύρα αυτή από τους εκπροσώπους της Mythos, ενώ τα περί εκλεκτών ποικιλιών λυκίσκου και βύνης, αναγράφονται και στην μπροστινή μεριά της ετικέτας κάτω κάτω ...

330ml το μπουκαλάκι της και 6% οι αλκοολικοί της βαθμοί που είναι ανεβασμένοι σε σχέση με την κλασσική Kaiser.

Το χρώμα της ξανθό σκούρο, πιο σκούρο από την κλασσική εκδοχή της. Αφρός πάρα πολύ καλός. Λευκός, επιβλητικός θα μεινει για αρκετή ώρα στην επιφάνεια στητός, ενώ θα αφήσει τα στίγματα του στο ποτήρι μόλις αρχίζεις και τη δοκιμάζεις ...
Από εμφάνιση πάμε αριστα προς το παρον ...

Στο άρωμα είναι αισθητά και τα malts και ο λυκίσκος. Από τον λυκίσκο προέρχεται και μια πολύ διακριτική, αλλά υπαρκτή σίγουρα αίσθηση λουλουδιών που αναδύεται!Έχει ελαφρώς πιο malty άρωμα από την απλή kaiser και επίσης ελαφρώς πιο αλκοολικό! Ο λυκίσκος δυνατότερα παρών σαφώς! Μια χαρά το άρωμα, εφάμμιλο μιας καλής μπύρας αυτής της κατηγορίας ... Θα το χαρακτηριζα πάντως περισσοτερο malty στο σύνολο!


Στη γεύση μια από τα ίδια. Malty και αρκετά μεστό το σώμα της, πραγμα γνώριμο για την Kaiser γενικότερα. Εξάλλου αυτό είναι και ένα βασικό χαρακτηριστικό που κάνει έτσι κι αλλιώς την Kaiser να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες μαζικές μπύρες της χώρας μας! Το γεμάτο σώμα της!
Γλυκόπικρη στη γεύση, θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις και σαν lager! Τσιμπήματα πικράδας υπάρχουν ασφαλώς, αλλά θα φανερωθούν πολύ περισσότερο στο τελείωμα που είναι ξηρό και σαφώς πιο πικρό σε σχέση με τη γεύση! Μέτριας διάρκειας το φινάλε σου αφήνει μια πολύ καλή αίσθηση συνολικά με την αναμενόμενη πικράδα!
Ενανθράκωση πολύ καλή !!

Πολύ καλές οι εντυπώσεις συνολικά, αν και πάλι η μπύρα θα μπορούσε να είναι σαφώς πιο πικρή για να χαρακτηριστεί ξεκάθαρα ως pils, τουλάχιστον όπως γνωρίζουμε τις αντίστοιχες τσέχικες-γερμανικές! Προφανώς και αυτή τη φορά η συνταγή προσαρμόστηκε ελαφρώς στα ελληνικά δεδομένα όπου ο έλλην μπυροπότης προτιμάει περισσότερο γλυκίζουσες γεύσεις μιας lager παρά την ξεκάθαρη αίσθηση πικράδας μιας καλής pilsener.

Όπως και να έχει, η μπύρα αυτή είναι σαφώς καλύτερη της κλασσικής Kaiser και ανεξάρτητα απο αυτό είναι μια πολύ καλή μπύρα στο σύνολό της για την ελληνική αγορά !! Το γεμάτο σωμα της σε σχέση με όλες τις άλλες και η πραγματική ύπαρξη αρώματος κάνουν τη διαφορά για τα ελληνικά δεδομένα ετικετών για καθημερινή χρήση!
Εγώ θα την προτιμούσα περισσότερο πικρή ως Pils.. αλλά τα παμε ...

Βαθμολογία: 6,5


Ο μήνας που διανύουμε είναι ο κατεξοχήν μήνας διακοπών των Ελλήνων ... οπότε σε όσους απο εσάς πρόκειται να αφήσετε τις μεγαλούπολεις και να εκδράμετε είτε στην επαρχία, είτε στα βουνά, είτε στις ακτές των νησιών μας αλλά και της παράκτιας ηπειρωτικής χώρας, θα συνιστούσα να τη δοκιμάσετε όπου τυχόν την πετύχετε. Οι επιλογές σας είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες στα μέρη μακριά από τα αστικά κέντρα!
Εκτός πάλι κι αν φροντίσετε να προμηθευτείτε πράγμα από την οικία σας και να το απολαύσετε εκεί που θα πάτε ...

Και για να μη ξεχνιόμαστε ... Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Εύβοια, Πελοπόννησος σας δίνουν την ευκαιρία αν τυχόν τις επισκεφτείτε, να βρειτε τις ετικέτες από τις αντίστοιχες μικροζυθοποιίες της χώρας μας !!
Θαρρώ πως θα πρέπει να τις προτιμήσετε και να τις τιμήσετε και με το παραπάνω!!

Εις υγείαν ... !!! πάνω από όλα !!!

και στην τελική ... έχουμε και εξαιρετικά τσίπουρα και κρασιά !
μπορούμε να κάνουμε και μια μικρή αποχή από την μπύρα στην περίπτωση που δε θα έχουμε κάποιες (τουλάχιστον υποφερτές) επιλογές!!

Υ.Γ. 1ον :: Ρουχ - Ρουχ .. την κράτησα την υποσχεσή μου .. Σειρά σου τώρα !! ΜΟΛΟΓΑ ...
Υ.Γ. 2ον ::  4 Αυγούστου : National IndiaPaleAle Day ...

7 σχόλια:

  1. Μιχ.. πάνω που πήγα να γράψω πως ξέχασες την αφιέρωση... πρόσθεσες το υστερόγραφο!!

    Ναι το ομολογώ.. και γω Kaiser έπινα χτες.. :p
    αλλά όχι την Double Malt.. δε την πέτυχα ακόμη..
    θα την ψάξω όμως.. μ ΄νοιξες την όρεξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tην δοκιμασα και εγω εχθες μαζι με τον Ροκα και μας φανηκε μια χαρα μπυριτσα αρκετα malty και σε αρωμα και σε γευση και πινετε πολυ ευχαριστα. Το θεμα ειναι αν θα την βρισκουμε σε ταβερνες γιατι σε ενα σουβλατζιδικο που του επαμε εχθες αν θα την φερει μας απαντησε οτι εχει τον εξωπραγματικο αριθμο των 5 διαφορετικων ετικετων!!!!...αρα δεν χρειζεται να φερει και αλλη...ΕΛΛΑΣ το μεγαλειο σου...!!!!!

    Το δευτερο ιστερογραφο δεν το επιασα Μιχο..τι θελει να πει ο ποιητης ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω παλι γιατι δε την εχω πετυχει πουθενα ακομη στη Θεσαλονικη; ουτε σε σουπερμαρκετ τη βρικα ουτε σε καμια ταβερνα ουτε σε καβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την έχω δοκιμάσει κι εγώ, είναι κάποιος καιρός τώρα που τη βλέπω μόνιμα και στα σούπερ μάρκετ και σε πολύ ικανοποιητική τιμή.

    Ομολογώ ότι με την πρώτη δοκιμή δε διέκρινα πολύ μεγάλη διαφορά από την κλασική Kaiser, αλλά ίσως να ήταν και λάθος η στιγμή.
    Ας την ξαναδοκιμάσω λοιπόν, αφού την εγκρίνετε κι εσείς! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Lefteris, εδώ εγώ που είμαι και στραβούλιακας και την έχω δει σε πολλά πόστα! Μέχρι και σε ψυγείο ψιλικατζίδικου τη βρήκα! Τεσπα .... μαλλον πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός !

    Ρουχ - Ρουχ .... καλά ρε χαμένε ... υπάρχουν καμιά 200αριά μπύρες στη Θεσσαλονίκη που ακόμη δεν τις έχεις πιει ... στην Kaiser κόλλησες? Σου απαγορεύω ρητά να ξανακουμπήσεις τέτοιες μπύρες, αν πρώτα δε δοκιμάσεις τουλάχιστον 100 άλλες! Και δεν ήταν η συμφωνία μας να ΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ αυτήν την παπαριά !! Είσαι ένας Ρούχλας και μισός !!

    Dark Chef ... εννοείται πως δεν κατάλαβες και την τρομερή διαφορά από την κλασσική Kaiser. Δε φτιάξαν και καμιά υπερπαραγωγή ! Απλά υπάρχει ένα ακόμη πιο γεμάτο σώμα και ένα πιο έντονο και ελαφρώς διαφοροποιημένο άρωμα! Η μπύρα, απλά συνολικά είναι μια χαρά! Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο! Για ωρα ανάγκης είναι σούπερ! Αλλά για ώρα ανάγκης ....
    ακούς Ρουχ-Ρουχ? για τότε μόνο ... χαμένε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εννοείται πως θα την ψάξω/ψάξουμε σε ώρα ανάγκης.. :p

    μας παρασέρνεις πάντως.. γράφοντας πως.. "Όπως και να έχει, η μπύρα αυτή είναι σαφώς καλύτερη της κλασσικής Kaiser και ανεξάρτητα απο αυτό είναι μια πολύ καλή μπύρα στο σύνολό της για την ελληνική αγορά !"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "και στην τελική ... έχουμε και εξαιρετικά τσίπουρα και κρασιά ! " Μεγάλη κουβέντα είπες ΜΙΧΟΥΛΗ και η αλήθεια είναι πως μόνο το συκώτι γνωρίζει τι παίχτηκε αυτό το καλοκαίρι...

    Όσο για τη Kaiser, δν μπορώ να πω...τη τιμάω συχνα πυκνά...να ναι καλά τα Μπακαλιαράκια στα Λαδάδικα...

    Την συγκεκριμένη ετικέτα τη δοκίμασα πριν 4 μήνες κοντά, στην Αθήνα και μου άφησε, για ελληνική μαζικη παραγωγή, τις καλύτερες των εντυπώσεων! Αρκετά ευκολόπιωτη και malty που πραγματικά αξίζει τη δοκιμή αλλά και τη συχνή κατανάλωση.
    Μόνο που θα προτιμούσα περισσότερη προσοχή στη τιμολόγησή της. Ε δεν είναι δα και καμιά Βελγική 330άρα να κοστίζει τόσο...είπαμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή