Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Μια " Επική" συνταγή στη Σκοτεινή Κουζίνα :: Σύκα γεμιστά με μους από μπύρα Ionian Epos, συνοδευόμενα από νούμπουλο Κέρκυρας

Η χειμωνιάτικη εποχιακή Corfu Ionian Epos είναι η μπύρα που θα αποτελέσει αντικείμενο μπυρα-ματισμού στην ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ αυτή τη φορά ...
Εμείς απλά ... ας προσπαθήσουμε να επανεκτελέσουμε κάποια στιγμή τις οδηγίες προς ναυτιλομένους που θα βρούμε στην παρακάτω εξαιρετική μπυρο-συνταγή της αγαπητής μας Dark Chef ... προσδοκώντας σε ανάλογο ( καλά ... περίπου ανάλογο) γευστικό αποτέλεσμα ...


Σύκα γεμιστά με μους από μπύρα Ionian Epos, συνοδευόμενα από νούμπουλο Κέρκυρας

Η αλλαγή του χρόνου πριν από ένα μήνα περίπου, με βρήκε (όπως και κάθε χρόνο εδώ που τα λέμε) σε ένα μακρινό, καταπράσινο νησί, γεμάτο υγρασία κι αρκετό κρύο, αλλά με μικρές, νόστιμες εκπλήξεις!
Μία από αυτές, με περίμενε στο ΥπερΔήμητρα (το φοβερό σούπερ μάρκετ κοντά στο αεροδρόμιο που όλοι οι Κερκυραίοι γνωρίζουν!) και ήταν κιβώτια και ράφια γεμάτα με την αγαπημένη και πολύ ξεχωριστή Ionian Epos που περιέχει Κερκυραϊκό μέλι από την περιοχή της Κασσιόπης και της Ερείκουσας (νησάκι δίπλα στην Κέρκυρα)!

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

RateBeer Best 2012

Όπως to αναμέναμε άλλωστε, σήμερα θα ανακοινώνονταν τα 
Best 2012 του RateBeer !


THE BEST BEERS IN THE WORLD - OVERALL

1.Westvleteren 12Westvleteren Abdij St. Sixtus
2.Närke Kaggen StormaktsporterNärke Kulturbryggeri
3.Goose Island Rare Bourbon County StoutGoose Island Beer Company (AB-InBev)
4.Founders KBS (Kentucky Breakfast Stout)Founders Brewing Company
5.Rochefort Trappistes 10Brasserie Rochefort
6.Bells HopslamBells Brewery
7.Russian River Pliny the YoungerRussian River Brewing
8.Cigar City Pilot Series Passionfruit and Dragonfruit Berliner WeisseCigar City Brewing
9.AleSmith Speedway StoutAleSmith Brewing Company
10.Deschutes The AbyssDeschutes Brewery
11.Cigar City Hunahpu’s Imperial StoutCigar City Brewing
12.Bells Expedition StoutBells Brewery
13.Three Floyds Dark Lord Russian Imperial StoutThree Floyds Brewing Company
14.3 Fonteinen Armand’4 Oude Geuze Lente3 Fonteinen
15.Mikkeller Beer Geek Brunch WeaselMikkeller
16.Russian River Pliny the ElderRussian River Brewing
17.Three Floyds Dreadnaught Imperial IPAThree Floyds Brewing Company
18.Westvleteren Extra 8Westvleteren Abdij St. Sixtus
19.Firestone Walker ParabolaFirestone Walker Brewing Co.
20.Stone Imperial Russian StoutStone Brewing Co.
21.Struise PannepotDe Struise Brouwers
22.Cantillon Don QuijoteCantillon
23.Surly DarknessSurly Brewing Company
24.Samuel Adams UtopiasBoston Beer Company
25.Russian River Beatification (Batch 002 +)Russian River Brewing
26.Mikkeller George! Barrel Aged (Bourbon Edition)Mikkeller
27.3 Fonteinen Armand’4 Oude Geuze Zomer3 Fonteinen
28.Hair of the Dog MattHair of the Dog Brewing Company
29.Great Divide Espresso Oak Aged Yeti Imperial StoutGreat Divide Brewing Company
30.Russian River SupplicationRussian River Brewing
31.Kuhnhenn Bourbon Barrel Fourth Dementia Old AleKuhnhenn Brewing
32.Hoppin Frog Barrel Aged BORIS The CrusherHoppin Frog Brewery
33.Cantillon Blåbær LambikCantillon
34.Mikkeller Beer Geek BreakfastMikkeller
35.Alchemist Heady TopperAlchemist Pub and Brewery
36.Cigar City Zhukov’s Final PushCigar City Brewing
37.Firestone Walker Abacus (Sucaba)Firestone Walker Brewing Co.
38.Dark Horse Bourbon Barrel Plead the 5th Imperial StoutDark Horse Brewing Company
39.Cigar City/Mikkeller NielsbohriumCigar City Brewing
40.Southern Tier ChoklatSouthern Tier Brewing Company
41.Surly Abrasive AleSurly Brewing Company
42.Hill Farmstead EphraimHill Farmstead Brewery
43.St. Bernardus Abt 12St. Bernard Brouwerij
44.Port Brewing Older ViscosityPort Brewing/Lost Abbey
45.Dieu du Ciel Péché MortelDieu du Ciel
46.Struise Black AlbertDe Struise Brouwers
47.De Molen Hel & Verdoemenis (Wild Turkey Barrel)Brouwerij de Molen
48.Cantillon Lou Pepe Pure KriekCantillon
49.Avery MargareteAvery Brewing Company
50.Goose Island Night StalkerGoose Island Beer Company (AB-InBev)


Δείτε αναλυτικά όλες τις σχετικές λίστες ΕΔΩ
μαζί με τα παλιότερα αποτελέσματα των περασμένων ετών για κάνετε τις συγκρίσεις σας και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας !!

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Ας γνωρίσουμε το γερο-Tom

Τις επόμενες μέρες οι τυχεροί που θα περάσουν απ’ το “τοπικό pub” θα έχουν την ευκαιρία να πετύχουν κάποιες “δοκιμαστικές” ετικέτες που δεν κυκλοφορούν αλλού στην Αθήνα (επιφυλάσσομαι να πω για τη Θεσσαλονίκη, γιατί όλοι ξέρουμε πως εκεί πάνω έχουν χάσει και οι ίδιοι τη μπάλα, στο τι μπύρες κυκλοφορούν )


OldTom_cat

Μια απ’ τις μπυρίτσες που αξίζει να δοκιμάσετε και που είχα στα “προσεχώς” για παρουσίαση είναι o Old Tom της Βρετανικής Robinson.


OldTom_bottle

Στο πανέμορφο μαύρο ανάγλυφο μπουκάλι του ο γερο-Τομ, ο αιώνιος γάτος που παραδοσιακά φυλά τις φάρμες – αλλά και τις παλιές ζυθοποιίες – απ’ τους παρείσακτους (ποντίκια κλπ) σερβίρεται μ’ ένα καστανό, φυσικά θολό χρώμα.


Μπυραματισμοί στη ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ?? Μήλα γεμιστά με κιμά και μπύρα La Trappe Dubbel!

Η αγαπημένη μας ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ αυτή τη φορά αποφάσισε να "μπυραματιστεί" λιγάκι στα υλικά της και να μας χαρίσει μια πρωτότυπη συνταγούλα ...


Ψητά κόκκινα μήλα γεμιστά με κιμά, βερίκοκα ξερά, κουκουνάρι και μπαχαρικά, η γέμιση για τα οποία έχει μαγειρευτεί με την αρκετά αγαπημένη και ευτυχώς επίσης αρκετά προσιτή μοναστηριακή ολλανδική μπύρα, La Trappe Dubbel!

Πώς ξεκινάμε όμως:

Θα χρειαστούμε:

- 300 με 400 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- λίγο κόλιανδρο σε κόκκους
- λίγο μπαχάρι σε κόκκους
- μερικά γαρίφαλλα ολόκληρα
- ένα φύλλο δάφνης
- πιπέρι
- 1 μπουκάλι μπύρα La Trappe Dubbel (330 ml)
- αλάτι
- 1 φακελάκι κουκουνάρι (2 με 3 κουταλιές της σούπας περίπου)
- 1/3 φλιτζανιού τσαγιού ψιλοκομμένα ξερά βερίκοκα
- 1/3 φλιτζανιού τσαγιού ψιλό πληγούρι (εγώ βρήκα ένα πολύ ψιλό βιολογικό -αν δε θέλετε/δε βρείτε/δε σας αρέσει, μπορείτε να βάλετε λίγο ρύζι απλώς για να τραβήξει κάπως τα υγρά)
- 6 μεγάλα κόκκινα μήλα

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Fort Lapin ::Νέα ζυθοποιία στη μαγευτική Bruges! Επιτέλους η De Halve Maan δε θα νιώθει πλέον μόνη !!

Καιρός ήταν αυτή η πανέμορφη πόλη της Δυτικής Φλάνδρας με τα υπέροχα μπυρομάγαζα και την ξεχωριστή μπυροκουλτούρα της, να αποκτήσει και άλλη μια ζυθοποιία !!
Η μοναξιά που επί χρόνια βίωνε η εναπομείνουσα ενεργή στην πόλη της Brugse Ζυθοποιία του Μισοφέγγαρου αποτελεί πλέον παρελθόν !!


Fort Lapin το όνομα της νέας μικρο-ζυθοποιίας της πόλης και ήδη η Fort Lapin 8 Tripel ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο της και να πρωτοεμφανιστεί στα σαλόνια του Halletoren κατά τη διάρκεια του 5de Brugs Bier Festival στις 4-5 Φεβρουαρίου που μας έρχεται !!!

Νέες ετικέτες για το 2012 από τη BrewDog :: Libertine Porter, Anarchist Alchemist και η νέα σειρά "IPA is Dead 2012" !

Συνεχίζοντας την ξέφρενη "παραγωγική" πορεία και με φόρα από το 2011, τα αλάνια από τη Σκωτία ξεκινούν δυναμικά και το πρώτο τρίμηνο του νέου τρέχοντος έτους !
Μια σειρά ετικετών "περιορισμένης παραγωγής" θα κυκλοφορήσουν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο και όσοι ενδιαφέρονται, ας έχουν το νου τους να τις προμηθευτούν εγκαίρως μόλις κυκλοφορήσουν, από το e-shop της Brew Dog !


Η σειρά των Single Hop IPAs, IPA is Dead, θα έχει συνέχεια το 2012 με το δεύτερο πακετάκι των 4 διαφορετικών IPAs που θα κυκλοφορήσουν το Μάρτιο !!
Αυτή τη φορά θα έχουμε ως 4 λυκίσκους τους ::
 "HBC - a new American prototype hop, Galaxy - a killer Australian Hop, Challenger - a classic British hop and Motueka - one of our favourite New Zealand hops"

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

Bierwerk Aardwolf. Μια ύαινα απ’ τη Δανία "λυμαίνεται" την αφρικανική σαβάνα

bierwerk_logoΓια τον Christian Skovdal Andersen έχουμε ξαναμιλήσει. Μετά το Ølfabrikken και τη Beer Here, το τελευταίο project του ανήσυχου Δανού λέγεται Bierwerk και είναι μια νέα μικρή ζυθοποιία στην άλλη άκρη της γης, τη Νότια Αφρική. Ο Christian μετακόμισε στο Cape Town, αφήνοντας την παραγωγή και διακίνηση της Beer Here στην Søgaards Bryghus και συνεργάστηκε με μια απ’ τις λιγοστές τοπικές ζυθοποιίες (12 μικροζυθοποιίες σε μια χώρα με 50 εκατομμύρια κατοίκους), φτιάχνοντας ενδιαφέρουσα μπύρα και χρησιμοποιώντας τοπικά φρούτα και καρπούς που δεν μεγαλώνουν πουθενά αλλού. Οι τελευταίες πληροφορίες εντοπίζουν τον Skovdal Andersen να έχει μετακινηθεί λίγο βορειότερα, στη ακόμα πιο “παρθένα” Ναμίμπια. Είδωμεν…


Bierwerk-Mckelvin&Christian

Η μπύρα που δοκίμασα από την Bierwerk είναι η Aardwolf και έχει πάρει τ’ όνομά της από ένα τοπικό σαρκοβόρο της Αφρικής, συγγενές με την πιο γνωστή ίαινα και το τσακάλι, το οποίο όμως τρέφεται με έντομα και τρέφει ιδιαίτερη λατρεία στους… τερμίτες!
Πρόκειται για μια stout με πέντε βύνες, μολάσσες και προσθήκη αφρικανικού καφέ, με το αλκοόλ να φτάνει το 8.5%. Σερβίρω στους 12 βαθμούς περίπου, σε βαθύ snifter για να εκμεταλευτώ στο έπακρον τ’ αρώματά της. Μαύρο χρώμα που στη συνέχεια αποκαλύπτει σκούρες κόκκινες ανταύγειες στην επιφάνεια.

Aardwolf_serving

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Η δύναμη της καλής μπύρας

Ένα απολαυστικό μπυρο-άρθρο που αξίζει να διαβάσετε δημοσιεύτηκε πρόσφατα από τον Christopher Solomon στο site The Atlantic. Αφορά ένα συνοικιακό μινι μαρκετ (αυτό που οι Αμερικάνοι ονομάζουν convenience store) στο Seattle, το Super Deli Mart, το οποίο έχει καταφέρει μέσα σε τρία χρόνια να γίνει ο αγαπημένος προορισμός για πολλούς μπυρόφιλους της περιοχής. Πώς; Ο 38χρονος κορεατικής καταγωγής ιδιοκτήτης που αγόρασε το μαγαζί το 2009, όχι μόνο ξεκίνησε να φέρνει craft μπύρα προς πώληση αλλά κατάφερε και πήρε άδεια εστιατορίου για την επιχείρησή του, ώστε να μπορεί να σερβίρει φρέσκια ποιοτική μπύρα draft στους πελάτες του! Όλα αυτά μέσα στο μινι μάρκετ! Όπως αναφέρει και ο ίδιος, ''Why not pour beer so people could taste first? Would people pay 11, 12 bucks a bottle if they didn't know what it is?''


Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι πωλήσεις του μινι μαρκετ εκτοξεύτηκαν, ο ιδιοκτήτης τρίβει τα χέρια του και το μαγαζάκι έχει φέρει την τοπική κοινότητα πιο κοντά, αφού έχει γίνει μέρος συγκέντρωσης των περίοικων για να τα πούνε και να πιούνε μία (και περισσότερες) μπύρες! Πλέον, στο Super Deli Mart καταναλώνονται 25 kegs την εβδομάδα (!) ενω ανάμεσα στις draft ετικέτες που έχει κατορθώσει να φέρει ο δαιμόνιος ιδιοκτήτης του περιλαμβάνονται μπύρες της Stone, Dogfish Head, Deschutes και Port Brewing! Το αποκορύφωμα ωστόσο ήρθε τον περασμένο Μάρτιο, όταν στο συνοικιακό μινι μάρκετ κουμπώθηκε keg μίας εκ των πιο πολυσυζητημένων και σπάνιων ετικετών στον κόσμο: Pliny the Younger από τη Russian River! Εντυπωσιακότατο, αν μη τι άλλο, ειδικά αν αναλογιστείτε ότι σε ολόκληρη την πόλη του Seattle μοιράστηκαν μόλις περι τα 20 kegs της εν λόγω μπύρας...

Ολόκληρο το άρθρο ''A postmodern Elks Club serving some of the world's best beer'' μπορείτε να το βρείτε εδώ

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Mikkeller - Jackie Brown...a tribute to Quentin Tarantino...

Ως μεγαλος fan του τεραστιου Quentin Tarantino δεν θα μπορουσα να μην δοκιμασω μια μπυρα η οποια εχει παρει το ονομα της απο μια ταινια του και ποσο μαλiστα οταν αυτη η μπυρα εχει φτιαχτει απο τον αγαπημενο μας Mikkel Borg Bjergsø. Ο Mikkel λοιπον εκτος απο πολυ καλος ζυθοποιος ειναι και σινεφιλ και ετσι δανιζεται τον τιτλο μιας υποτιμημενης ταινιας του Tarantino, προσωπικα μου αρεσει παρα πολυ, για να δωσει ονομα σε μια brown ale δημιουργια του, την Jackie Brown αλλα και να αποδοσει φορο τιμης με τον δικο του τροπο στον μεγαλο αυτο σκηνοθετη. Η Jackie Brown (Pam Grier) λοιπον στην ομωνυμη ταινια του Tarantino ηταν μια αθυροστομη αεροσυνοδος η οποια ειναι το κλειδι για να ξεδιαλυνει η αστυνομια μια υποθεση εμποριας οπλων. Επισης ο Mikkel εχει εμπνευστει και απο την πλουσια αφρο κομη της Pam Grier, αν και στην συγκεκριμενη ταινια τα εχει ισιωσει..., για αλλη μια παραλλαγη του γνωστου λογοτυπου της Mikkeller.



Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Υπάρχει και χειρότερο;

Φέρνω ξανά στο μυαλό μου τις πολύ όμορφες στιγμές μπυραματισμού που περάσαμε λίγες μέρες πριν στο αγαπημένο μας στέκι, ενώ δεν έχουν περάσει και πολλές ώρες από τη στιγμή που μου ήρθε η φαεινή ιδέα να προτείνω σε κάτι φίλους να συναντηθούμε σε ένα νέο πόστο που έχει ανοίξει τις πόρτες του εδώ και κάνα δυο μήνες στα βόρεια της πόλης, αντί να επιλέξω κάτι από τις σίγουρες δοκιμασμένες λύσεις. Για μια μπίρα θα πάμε, πόσο άσχημα θα είναι, σκέφτηκα. Εξάλλου, το μαγαζί είναι φίσκα κάθε μέρα. Και όμως, μπορεί; να είναι το απόλυτο χάλι.
Να παραγγέλνεις και η νεαρά σερβιτόρα να σημειώνει την παραγγελία σε μπλοκάκι σαν αυτό που χρησιμοποιούν για λαχνούς. Η ίδια κοπελίτσα να είναι η μόνη που εξυπηρετεί τα καμιά 15αρια γεμάτα τραπέζια στο πατάρι του μαγαζιού. Να παίρνει παραγγελία από παρέες που έχουν έρθει μετά από κάποιες άλλες, και κάποιοι να σηκώνονται τελικά και να φεύγουν όταν βλέπουν ότι μάταια περιμένουν. Να έρχεται να σε ρωτά 3 φόρες για το τι έχεις παραγγείλει και να σου λέει τη δεύτερη φορά πως τελικά δεν έχει την μπίρα αυτή, αλλά την άλλη που παραγγέλνεις να στην φέρνει τελικά σε μπουκάλι, ενώ εσύ περιμένεις ότι θα είναι σε βαρέλι, αφού κάτι τέτοιο φαίνεται στον κατάλογο. Να ψάχνει, πελαγωμένη πια, σε ποιο τραπέζι πάνε οι μπίρες στο δίσκο που κραδαίνει, και τελικά να έρχονται οι δικές σου μετά από κάνα σαρανταπεντάλεπτο αναμονής. Να εμφανίζεται δε και στο ξαφνικό ένας τύπος που μοιράζει σε μερικά μόνο τραπέζια μπολάκια με τσιπς, ενώ εσύ ήδη έχεις πιει τη μπίρα σου ξεροσφύρι.

Ποιός είπε ότι τα Χριστούγεννα έχουν τελειώσει;

Ποιός είπε ότι τα Χριστούγεννα έχουν τελειώσει; Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει 11 Ιανουαρίου, οι μέρες των εορταστικών τραπεζωμάτων να έχουν περάσει (ανεπιστρεπτί;) και να ξε-στολίσατε το σπίτι, αλλά εμείς εδώ δεν καταλαβαίνουμε από τέτοια! Και συνεχώς ψάχνουμε καινούργιες αφορμές για να συνεχίσουμε να ζούμε σε γιορτινούς ρυθμούς. Γι' αυτό σήμερα θα σας κεράσουμε μία ειδική χριστουγεννιάτικη μπύρα που μας έκανε άριστη εντύπωση και ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Φυσικός αυτουργός είναι ο μουρλο-Mikkel Borg Bjergsø, ο γνωστός περιπλανώμενος ζυθοποιός της Mikkeller από τη Δανία, ο οποίος δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τις δημιουργίες του.


Η συνήθεια πολλών ζυθοποιών να ζυμώνουν μία σκούρου χρώματος, βαριά, γλυκιά μπύρα με υψηλό ποσοστό αλκοόλ για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είναι μία παράδοση που δεν ασπάζεται ο Mikkel. Γνωστός για τις ρηξικέλευθες ιδέες του και τους πειραματισμούς του, ο τύπος αποφάσισε να ζυμώσει για τα φετινά Χριστούγεννα μία ξεγυρισμένη IPA (ναι, για ακόμη μία φορά παίζει με τους λυκίσκους, τί να κάνουμε)! Και εγένετο Happy lovin' Christmas!

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

O Ρούχλας και οι Närke...

Μας το ειχε υποσχεθει και οντως κρατησε την υποσχεση του ο Ρουχλακος μας. Πριν κανα μηνα κατεβηκε στα νοτια και εκτος απο την αφεντια του εφερε και 2 μπουκαλακια  που μας ειχαν γινει εμμονη ιδεα εδω και καιρο. Αφου ειχε κανει το ταξιδακι του στην Σουηδια ειχε κανει τα κονε του ετσι ωστε να μπορεσει να εξασφαλισει  δυο μπουκαλακια Närke Kaggen Stormaktsporter & Närke  Stormaktsporter και για τα φιλαρακια του στην Αθηνα. Ρουχλακο σ'ευχαριστουμε πολυ γιατι αλλιως δεν νομιζω να ειχαμε καταφερει να δοκιμασουμε αυτα τα μπυρονια.



Το "εγκλημα" κανονιστικε να γινει στο σπιτι του Fugitive. Αφου φαγαμε πρωτα τις λιχουδιες που ειχε ετοιμασει ο Γιαννης με την Εφη, συνοδεια Septem ηρθε η ωρα να ξεκινησουμε το καθιερωμενο tasting.
Ξεκινησαμε με Ιταλια και Black Lizard μια porter απο την Maltovivo. Αρκετα καλη θα ελεγα με τον καφε, την σοκολατα και το βυσσινο να κυριαρχουν σε γευση και αρωμα αλλα να χανει πολυ στο σωμα το οποιο ηταν πολυ ελαφρυ.


Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

NEW YORK, NEW YORK !!! Μπυραματισμοί και στη Νέα Υόρκη, Μέρος Β'

New York, New York ...
Μπυραματισμών συνέχεια ...

Γράφει, φωτογραφίζει και δοκιμάζει πάνω από όλα ... για εμάς
ο πρόσφατα "κρεμασμένος" φίλος μας Τάσος ...
ο αγαπητός μας
eisnotonvoreios ...


........... «Ωραία φάγαμε, αλλά… εδώ πιο κάτω, πάλι στην Blecker str., έχει, λέει, ένα φημισμένο μπυρομάγαζο. Μιας και το άλλο ήταν κλειστό πάμε για καμιά ωρίτσα- μπυρίτσα;»
«’Αντε, πάμε, αφού θες.», απαντά η σύζυγος.
 ’Ύποπτο! Πολύ εύκολα συμφώνησε!

Blind Tiger Ale House το όνομά του.
Είχε πολύ κόσμο, κάτι που επιβεβαίωνε τα σχόλια στο ratebeer.



28 βαρέλια και 3 casks για να βρέξεις το λαρύγγι σου. Σπιρτόζο προσωπικό πίσω από την μπάρα με γνώσεις για τα χαρακτηριστικά των βαρελιών που σέρβιρε, ενώ πρόσφερε και δοκιμαστικό σφηνάκι από όποιο tap ήθελες.

Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

NEW YORK, NEW YORK !!! Μπυραματισμοί και στη Νέα Υόρκη, Μέρος Α'


New York, New York ...
Γράφει, φωτογραφίζει και δοκιμάζει πάνω από όλα ...για εμάς
ο πρόσφατα "κρεμασμένος" φίλος μας Τάσος ...
ο αγαπητός μας
eisnotonvoreios ...

Δέστε ζώνες ...
 το αεροσκάφος απογειώνεται
 για την άλλη μεριά του Ατλαντικού σε 
3, 2, 1 ...

Η απόφαση πάρθηκε. Οι άδειες κανονίστηκαν! Εισιτήρια και ξενοδοχείο κλεισμένα! ‘Όλα ΟΚ! Γαμήλιο ταξίδι τον Αύγουστο στο Μεγάλο Μήλο, λοιπόν!


Δεν θα επεκταθώ στις εντυπώσεις από τη Νέα Υόρκη. 
Τρία πράγματα μόνο για να πάρετε μια ιδέα :

Πρώτον, από το αεροδρόμιο  JFK φτάσαμε στο ξενοδοχείο, στο Manhattan, με το μετρό. Όταν βγήκαμε από τον σταθμό στον δρόμο μείναμε με το στόμα ανοιχτό και κοιτάζαμε γύρω- γύρω σαν αποβλακωμένοι. Κόσμος πολύς, αυτοκίνητα, ταξί και τεράστια, εντυπωσιακά κτήρια.  Όλα μοιάζανε ψεύτικα, σαν σκηνικό ταινίας του Χόλυγουντ.
Δεύτερον, όταν με το καλό πάτε(σας το εύχομαι!) εφοδιαστείτε με καλά αθλητικά παπούτσια και κουράγιο για πολύ περπάτημα. « 5 τετράγωνα πιο κάτω» μπορεί να σημαίνει 15 λεπτά με τα πόδια. Κι αν δεν αντέχετε την πολύ ζέστη και την υγρασία (άλλωστε το Manhattan είναι νησί) μην πάτε Αύγουστο! 
Τρίτο και τελευταίο. Αν μου δοθεί η ευκαιρία θα ξαναπάω χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Αν εσείς το σκέφτεστε…. κακώς! Οργανώστε το και πηγαίνετε! (και πείτε μου να έρθω κι  εγώ!)

Μια τρελή γαϊδουρινή βραδιά στο τοπικό παμπ

DONKEY @ Local 06.01.2012 posterΉταν μια πολύ όμορφη βραδιά η χθεσινή, στο Local Pub, στη γνωστή πάροδο της Χαϊμαντά, στο Χαλάνδρι. Το μαγαζί γεμάτο από παρέες νέων φίλων της μπύρας με τους περισσότερους να έχουν στο χέρι από ένα pint της φιλοξενούμενης Crazy Donkey. Ο Φώτης πίσω απ' τη μπάρα (πολύχρονος!!!) γέμιζε ακούραστα τα ποτήρια με τον τρελογάϊδαρο και οι Αθηναίοι Μπυραματιστές, είχαν καβαντσώσει πρώτο τραπέζι πίστα (ή μάλλον μπάρα) ώστε να ελέγχουν τη "ροή" των πραγμάτων.


CrazyDonkey@LocalPub-06Jan12-Crazy Donkey & Septem Golden Taps

Fugitive, BeeRocker, Thanasis, MONK, Chalice και ο δικός μας εορταζόμενος Punk Rebous έδωσαν το παρόν, τίμησαν το Γάϊδαρο, έκοψαν βασιλόπιτα που μοιράστηκε σε όλα τα τραπέζια του μαγαζιού - το φλουρί το κέρδισε η αδελφή του Σπύρου... τυχαίο; - και όπως πάντα αφιερωθήκαμε στο αγαπημένο μας σπορ της μπυροκουβέντας πιάνοντας στο στόμα μας τους πάντες και τα πάντα Ο Γελαστούλης κλείνει το μάτι


CrazyDonkey@LocalPub-06Jan12-Vasilopita

Παρών στην εκδήλωση ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, από την ομάδα της Σαντορινιάς ζυθοποιίας, με τον οποίο είχαμε και την ευκαιρία να συζητήσουμε, τόσο τα του Γαϊδάρου και των μελλοντικών κινήσεων της πολύ μικρής αυτής ζυθοποιίας, όσο και γενικότερα για την ελληνική σκηνή μπύρας.

Επίλεκτον Beer House στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης

Είχα πολύ καιρό να αναφερθώ συγκεκριμένα ( και με το γνωστό τρόπο που συνήθιζα παλιά) σε κάποιο μπυρομάγαζο της πόλης μας! Ας το κάνω λοιπόν με το νέο έτος!!


Πριν καμιά δεκαριά μέρες άνοιξε τις πόρτες του στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης ( Αιγύπτου 6)  ένα ακόμη όμορφο μπυροπόστο! Το Επίλεκτον Beer House, ένα beer bar με πινελιές "κλασσικής μπυραρίας" ταυτόχρονα να υπάρχουν στο background !


Η περιοχή πλέον έχει μετατραπεί σε μπυρο-στέκι αφού όλο και περισσότερες μπυραρίες και beer-bars ανοίγουν μέσα και δίπλα στα λαδάδικα τελευταίως, δίνοντας μια νέα μπυρο-αύρα στους συμπρωτευουσιάνους, σε ένα μέρος που μέχρι πριν 2 χρόνια η μόνη μπυραρία που υπήρχε από το 1990 ήταν αυτή του Ζύθου!

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Μιλάνο-Σιέννα-Φλωρεντία. Μέρος Β'

Παρασκευή φτάνουμε στη Φλωρεντία όπου και θα μείνουμε γύρω στις 6 μέρες.

Πολύς κόσμος, τρελοί Ιταλοί, περπάτημα, μουσεία, παγωτά αλλά και μπύρες συνθέτουν την γενική εικόνα. Η Φλωρεντία δεν είναι αυτό που θα έλεγε κανείς και το κέντρο της μπύρας. Το κρασί παίζει τον κυρίαρχο ρόλο, ίσως γιατί γενικότερα η Τοσκάνη θυμίζει αρκετά Ελλάδα, με πάρα πολλές enoteca όπου μπορείς σε εξαιρετικές τιμές να δοκιμάσεις πολλά είδη κρασιών από ολόκληρη την Ιταλία. Σε ορισμένα από αυτά είναι πιθανό να βρείς και μπύρες από διάφορες μικροζυθοποιίες. Πρώτη μέρα βρεθήκαμε σε μια εξαιρετική μπυραρία ένα υποκατάστημα από μια μικροζυθοποιία που έδρα της είναι το Prato μια πόλη σχετικά κοντά στη Φλωρεντία, την Mostodolce.
Με πολύ κόσμο κυρίως νεαρόκοσμο, με αρκετά καλό φαγητό και φτηνό και στην οποία ξαναπήγαμε άλλες δύο φορές. Είχε από το πρωί στις 11 έως τις 19.00 happy hour όπου έπινες με 3,5 ευρώ, η κανονική τιμή είναι στα 5. Στο σερβίρισμα έχει λίγο πλάκα αφού οταν υπάρχει happy hour δεν σερβίρουν, όμως το ίδιο ισχύει και μετά τις 21.00. Έτσι πας στο ταμείο παραγγέλνεις σου δίνουν τις μπύρες όμως σου φέρνουν το φαγητό στο τραπέζι!! Ζυθοποιός είναι γυναίκα πράγμα πολύ σπάνιο και βγάζουν σύμφωνα με το site τους 9 είδη, συμφωνα με το www.microbirrifici.org είναι 11 σύμφωνα με το ratebeer είναι 14.

Μιλάνο-Σιέννα-Φλωρεντία. Μέρος Α'

Το καλοκαίρι μας βρήκε στην Ιταλία.Η αρχική πρόθεση ήταν ο συνήθης προορισμός (Γερμανία), στη συνέχεια αλλού αποφασίσαμε να πάμε(Πορτογαλία) και τελικά αλλού καταλήξαμε (Ιταλία).

Το απόγευμα του Σαββάτου λοιπόν φτάσαμε ορεξάτοι στη Βόρεια Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στο Μιλάνο. Πρόκειται για μια παρεξηγημένη πόλη διότι υπάρχει μια γενικότερη άποψη ότι δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να δεις και να κάνεις.Ωστόσο έχει αρκετά αξιοθέατα,αξίζει να την περπατήσεις και φυσικά προσφέρει ενδιαφέρουσες προτάσεις μπυροδοκιμών.
Όπως είπα ειναι ήδη απόγευμα και ο χρόνος αρκεί για μια μικρή βόλτα στη πόλη και φυσικά για να πιουμε και μια μπύρα στο Giardino della Birra 2.

Μια brewpub με 3 μπύρες (υπάρχουν πολλές brewpub στην Ιταλία που βγάζουν περίπου τα ίδια είδη μπύρας) από τις οποίες καμία δεν ήταν κάτι εξαιρετικό. Όλες ήταν αφιλτράριστες όμως και με αρκετά καλό άρωμα που έβγαζε λυκίσκο και θυμιζέ λίγο "κολώνια".Οι μπύρες ήταν οι Contessa Bionda (Bohemian Pilsener) βαθμολογία 6.25, Contessa Weizen βαθμολογία 6.5 και Conte Jack (Dunkler Bock) 6.