Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Μιλάνο-Σιέννα-Φλωρεντία. Μέρος Α'

Το καλοκαίρι μας βρήκε στην Ιταλία.Η αρχική πρόθεση ήταν ο συνήθης προορισμός (Γερμανία), στη συνέχεια αλλού αποφασίσαμε να πάμε(Πορτογαλία) και τελικά αλλού καταλήξαμε (Ιταλία).

Το απόγευμα του Σαββάτου λοιπόν φτάσαμε ορεξάτοι στη Βόρεια Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στο Μιλάνο. Πρόκειται για μια παρεξηγημένη πόλη διότι υπάρχει μια γενικότερη άποψη ότι δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να δεις και να κάνεις.Ωστόσο έχει αρκετά αξιοθέατα,αξίζει να την περπατήσεις και φυσικά προσφέρει ενδιαφέρουσες προτάσεις μπυροδοκιμών.
Όπως είπα ειναι ήδη απόγευμα και ο χρόνος αρκεί για μια μικρή βόλτα στη πόλη και φυσικά για να πιουμε και μια μπύρα στο Giardino della Birra 2.

Μια brewpub με 3 μπύρες (υπάρχουν πολλές brewpub στην Ιταλία που βγάζουν περίπου τα ίδια είδη μπύρας) από τις οποίες καμία δεν ήταν κάτι εξαιρετικό. Όλες ήταν αφιλτράριστες όμως και με αρκετά καλό άρωμα που έβγαζε λυκίσκο και θυμιζέ λίγο "κολώνια".Οι μπύρες ήταν οι Contessa Bionda (Bohemian Pilsener) βαθμολογία 6.25, Contessa Weizen βαθμολογία 6.5 και Conte Jack (Dunkler Bock) 6.

Έχουν δύο μαγαζιά,το δευτερό που προτιμήσαμε, είναι πιο εύκολα προσβάσιμο γιατί έχει κοντά του το μετρό.

GIARDINO DELLA BIRRA
Via Ortica 10
20134 Milano
Δευτέρα 12-15 * 19-01
Τρίτη 12-15 * 19-01
Τετάρτη 12-15 * 19-01
Πέμπτη 12-15 * 19-01
Παρασκευή 12-15 * 19-02
Σαββάτο 19-02
Κυριακή 19-01
τηλ. 0270004030
http://www.ilgiardinodellabirra.com
giardinodellabirra@tiscali.it

GIARDINO DELLA BIRRA 2
ang.Via Boiardo & via Rovetta
20127 Milano
τηλ. 0226117180
http://www.ilgiardinodellabirradue.com
ilgiardinodellabirradue@virgilio.it

H Κυριακή που ακολούθησε ήταν μια πολύ κουραστική μέρα κατά την οποία καταφέραμε να γυρίσουμε το μισό Μιλάνο με τα πόδια! Αφού είχαμε 1-2 αποτυχίες να βρούμε μέρος να κάτσουμε για μια μπύρα καταλήξαμε σε ένα απο τα καλύτερα μπάρ στο Μιλάνο, το Pazzeria στο οποίο ξαναπήγαμε και κατά τη δεύτερη διαμονή μας στο Μιλάνο. Όπως προείπα είναι κορυφαίο μαγαζί όπου μπορείς να βρείς πολλές μπύρες από ιταλικές μικροζυθοποιίες τόσο σε βαρέλι όσο και σε μπουκάλι. Τα βαρέλια που έχει είναι 6-7, με 3 βασικά,ενώ τα άλλα αλλάζουν. Τιμές καλές για Ιταλία, ενδεικτικά να πώ οτι τις rochefort 8-10-12 τις είχε 5-5.5 και 6 αντίστοιχα για να καταλάβει κανείς την διαφορά με Ελλάδα. Στις ιταλικές τα μπουκάλια ήταν τα 500 στα 7-8 ευρώ και τα 750 στα 15 αλλα και ορισμένες στα 25!!!!Δοκιμάσαμε Einsiedler Weiss βαρελίσια- πολύ μέτρια- βαθμολογία 6,75, Lamu απο Birrificio Gego (English Strong Ale) βαρελίσια καλή με έντονη παρουσία λυκίσκου στο άρωμα αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο και βαθμολογία 7.5, Surfing Hop (Imperial/Double IPA) από Toccalmatto σε μπουκάλι- κορυφαία- από τις καλύτερες που δοκίμασα στην Ιταλία με βαθμολογία 8.75, Maltus Faber Triple απο τη Γένοβα -σε αυτό το σημείο πρέπει να πω μπράβο στους Ιταλούς που έβγαλάν μια καλή tripel- βαθμολογία 8. Στη δεύτερη επισκεψή μας δοκιμάσαμε την Meissner Schwerter Bennator σε μπουκάλι η οποία όμως με απογοήτευσε, καθόλου καλή bock και η χειρότερη μπύρα της συγκεκριμένης ζυθοποίας -τα προιόντα της οποίας είχα τιμήσει στο Meissen- βαθμολογία 5.75, Fume du Sanglier από Toccalmatto σε μπουκάλι -και στο σημείο αυτό θα διαφωνήσω με το nik pit στον οποίο δεν άρεσε- είναι μια πολύ καλή smoked με εξαιρετικό άρωμα, που όμως χάνει λίγο στη γεύση και στο σώμα με βαθμολογία 9, την Wabi (American Pale Ale), από Orso Verde,βαρελίσια, παρουσία και εδώ λυκίσκου στο άρωμα αλλά γενικά όχι κάτι ιδαίτερο με βαθμολογία 7 και τέλος την Triple Zed από την Brouwerij Huyghe βαρελίσια που την κάνουν ειδικά για το μαγαζί και βαθμολογία 7.25.

PAZZERIA
Piazza Bande Nere 2
Milano 20146
Κάθε μέρα 18.00-02.00
τηλ. 003.902.938.823.97
info@pazzeria.com
http://www.pazzeria.it

Τη Δευτέρα σειρά είχε μια απόδραση στη λίμνη του Como.Πρόκειται για μια υπέροχη εκδρομή την οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα. Ξεκινήσαμε από Varenna, και συνεχίσαμε στο Menaggio, μετά στο Bellagio, για να καταλήξουμε στο Como. Εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς η λίμνη αλλά και καταπληκτικά τα παραλίμνια χωριά τα οποία επισκεφτηκαμε. Πιο γραφικό είναι η Varenna την οποία απολαύσαμε απουσία τουριστών διότι φτάσαμε νωρίς το πρωί και φυσικά καταπληκτικό espressάκι δίπλα στο νερό. Για να φτάσει κανείς στη Varenna υπάρχει τρένο που κάνει περίπου μια ώρα.Από εκεί με καραβάκια περνάς απέναντι στο Menaggio ή στο Bellagio, ή και στα δύο όπως και κάναμε. Το Menaggio ήταν ο δεύτερος σταθμός μας με πιο πολύ κόσμο και αυτοκίνητα. Εκεί κάναμε και την πρώτη στάση μας για μπύρα. Διότι στην Ιταλία μπορείς να βρείς μικροζυθοποιία σε μικρά χωριά και να μη βρίσκεις σε μεγάλες πόλεις. To Birrificio Menaggio είναι μια brewpub που βγάζει 4 μπύρες. Στο site τους αναφερουν 3 μόνο αλλά πρέπει να έχουν να το ενημερώσουν καιρό. Στο www.microbirrifici.org αναφέρονται κανονικά 4 μπύρες.Πρέπει να πω οτι υπάρχει ένα μπέρδεμα γιατί στον κάθε τύπο μπύρας αναφέρουν άλλα ονόματα από αυτά που είχα σημειώσει. Τελικά ακολουθώ την ονομασία όπως την έχουν τα site. H brewpub είναι και πιτσαρία-εστιατόριο αλλά έχει παραλία-όχι βέβαια με την κλασική έννοια- για μπάνιο και παιδική χαρά. Ουσιαστικά είναι κυριώς για τουρίστες. Οι μπύρες του κινούνται σε μέτρια επίπεδα. Είναι οι εξής Plinio(German Hefeweizen) βαθμολογία 7,Volta (Scottish Ale) βαθμολογία 6,Lucia (American Strong Ale) βαθμολογία 6.75 και Lario(Bohemian Pilsener) βαθμολογία 6.25.

LIDO MENAGGIO
Via Roma 11
Menaggio 22017
τηλ +39 034430645
ώρες 11.30-24.00
http://www.lidomenaggio.it/
info@lidomenaggio.it

Συνέχεια στο πολύ όμορφο Bellagio όπου γινόταν και χαμός απο κόσμο. Μια βόλτα στη πόλη και έπειτα από μια περίπου ώρα με το λεωφορείο φτάνουμε στο Como,το οποίο δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το δούμε αρκετά διότι το πρόγραμμα είχε Birrificio di Como. Το οποίο άνοιγε κατά τις 19.00 με το τελευταίο τρένο για Μιλάνο να αναχωρεί στις 21.00 δεν είχαμε το χρόνο που θέλαμε να δούμε την πόλη περισσότερο. Η ζυθοποιία αυτή δεν βρίσκεται μέσα στο κέντρο του Como αλλά 2 στάσεις με το τρένο πριν, στο Como Nord Camerlata. Το κτήριο της είναι τεράστιο αντίστοιχό μεγάλων γερμανικών μπυραριών και από την ώρα που άνοιξε άρχισε να μαζεύει κόσμο. Έχει αρκετές μπύρες ,καλό φαγητό- αν και κάποια πιάτα φέρνουν σε ταχυφαγείου σε καλύτερη εκδοχή.Στον κατάλογο δείχνει οτι βγάζει εννέα μπύρες, οι πέντε μόνιμες και τέσσερις ακόμα, μια για κάθε εποχή. Μόνιμες είναι η Marilyn (Pilsener) πολύ μέτρια βαθμολογία 5,η Breva (English Strong Ale) βαθμολογία 7,η Roxanne (Dunkler Bock) βαθμολογία 6,η Malthus Weiss βαθμολογία 7.25,η All Black (Foreign Extra Stout) βαθμολογία 7.75, από εποχικές είχε την Belinda Light (Fruit Beer) που είναι η καλοκαιρινή τους με αρκετά έντονη γεύση φρούτων και εξαιρετικό άρωμα που έχανε όμως στο τέλος βαθμολογία 6.75, οι υπόλοιπες είναι οι Kaiser Weiss (Dunkelweizen) για την άνοιξη,η Birolla (Spice/Herb/Vegetable) για το φθινόπωρο και τέλος η Fume Light (Smoked) για το χειμώνα.

IL BIRRIFICIO DI COMO
Via Pasquale Paoli 3
22100 Como
τηλ 031 505050
http://www.ilbirrificio.it/
info@ilbirrificio.it

Τρίτη είχαμε ταξίδι στη Βενετία μια από τις αγαπημένες πόλεις της Έφης και της μισής ανθρωπότητας όπως με διορθώνει.Πρέπει να σημειώσω ότι η πολυκοσμία ήταν απερίγραπτη! Στην πόλη δεν υπάρχει κάτι που να έχει σχέση με καλή μπύρα. Είχα διαβάσει ότι υπάρχει μια osteria που έχει μια μικρή ποικιλία απο βέλγικες αλλά τελικά δεν πήγαμε. Όμως γυρίσαμε αρκετά την πόλη ,η οποία μοιάζει με σκηνικό.
Επισκεφθήκαμε μνημεία που ως τότε γνωρίζαμε μόνο από πανεπιστημιακά μαθήματα,ταινίες και βιβλία,είδαμε έκθεση έργων του Tiziano,θαυμάσαμε τη θέα στο μεγάλο κανάλι,επισκεφθήκαμε τον καταπληκτικό καθεδρικό ναό, περιδιαβήκαμε τα πανέμορφα σοκάκια,διαβήκαμε τα γεφύρια,χαθήκαμε στις μικρες γειτονιές,απολαύσαμε χρώματα και μουσικές...ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟ ΛΥΡΙΚΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ- ΕΔΩ ΕΦΗ-ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΞΕΡΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ...

Γυρίζοντας πίσω αποφασίσαμε να πάμε σε μια από τις παλαιότερες μικροζυθοποιίες στο Μιλάνο την Lambrate αφού υπάρχει από το 1996. Βγάζει τουλάχιστόν 18 μπύρες, 8 από αυτές μόνιμα, 4 είναι εποχικές και 6 σπέσιαλ που βγαίνουν και αυτές συνήθως περιστασιακά. Για να μην τις αναφέρω όλες, θα πω μόνο γι αυτές που δοκίμασα. Στο site τους έχουν και αγγλικά και μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για όλες τους τις μπύρες και τι είναι η καθεμία.Έχει πολλά στοιχεια για την ονομασία που τους έχουν δώσει,το λυκίσκο που βάζουν στην καθεμία, ακόμα και προτάσεις για πιάτα που μπορούν να τις συνοδεύσουν.
Το μαγαζί βρίσκεται κοντά στη ομώνυμη στάση του μετρό. Φτάνοντας εκεί με τα πόδια βλέπουμε τουλάχιστον 20 άτομα απέξω να πίνουν- όρθιοι- και μέσα όμως ήταν γεμάτο με τη σχετική βαβούρα και κόσμο να μπαινοβγαίνει.Βρήκαμε τελικά δυο θέσεις δίπλα σε Αμερικανούς και Ιταλούς. Πιθανό είναι να έχει και φαγητό αλλά δε κατάφερα να βρω τη σερβιτόρα ούτε κατάλογο για να ξέρω σίγουρα.

Όσο για μπύρα πηγαίνεις στη μπάρα και ζητάς αφού συμβουλευτείς το σχετικό πίνακα. Ο τύπος που γέμιζε ήταν κορυφή αφου μπορούσε να θυμάται τις πάμπολλες παραγγελίες και με δεδομένο ότι για να γεμίσει ένα ποτήρι ήθελε κανα 10λεπτό! Έβαζε μπύρα μέχρι να γεμίσει το ποτήρι με αφρό, το άφηνε να κάτσει και μετά απο λίγο ξαναγέμιζε με τον ίδιο τρόπο.

Αυτές που δοκιμάσαμε ήταν η Ligera (American Pale Ale)βαθμολογια 7.5, Montestella (Golden Ale)βαθμολογια 6, Ghisa (Smoked Porter)βαθμολογια 7.25, Domm (Weiss)βαθμολογια 7.

BIRRIFICIO LAMBRATE
Via Adelchi, 5
Milano 20131
ώρες Δευτ. – Παρ. 12.00-15.00 και 18.00-02.00
Σαβ. και Κυρ. 18.00-02.00
τηλ. 02-70638678
birra@birrificiolambrate.com
http://www.birrificiolambrate.com/

Τετάρτη αναχωρούμε από Μιλάνο και πάμε σε μια απο τις εντυπωσιακότερες πόλεις στην Ιταλία τη Σιέννα.
Εξαιρετική όπως βλέπετε με μοναδικό μειονέκτημα ότι δε διαθέτει κάποια ζυθοποιία. Μάλιστα δεν είχα βρει και κανένα μαγαζί σχετικό όταν είχα ψάξει, ευτυχώς όμως υπάρχει κάτι και μάλιστα στο καλύτερο σημείο που θα μπορούσε στην κεντρική πλατεία. Φυσικά είναι καθαρά τουριστικό, οι βαρελίσιες που έχει δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, δεν έχει τίποτα απο Ιταλία, αλλά έχει αρκετά μπουκάλια από Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, και μάλιστα ορισμένες πολυ καλές επιλογές.

Σε αυτή την πανέμορφη πλατεία ,την piaza del campo, η οποία έχει το σχήμα ρωμαικής αρένας λαμβανουν χώρα 2 φορές το χρόνο ιπποδρομίες-il palio-στις 2 ιουλίου και στις 16 αυγούστου.Σε αυτές συμμετέχουν οι 17 contrade,δηλαδή συντεχνίες, με τις παραδοσιακές στολές τους,τα λάβαρα και τα εμβλήματα τους.Φέτος κέρδισαν οι χήνες-oca- που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την torre,στην περιοχή της οποίας μέναμε κι εμείς .Κι έτσι κάθε βράδυ οι χήνες έκαναν παρέλαση με τις φορεσιές και τα λάβαρα τους μέσα στην καρδιά της torre και στην piaza del campo,τραγουδώντας τον ύμνο της contrada τους και άλλα άσματα προφανώς περιπαικτικα!
Η δε συνοικία τους ήταν σημαιοστολισμένη και αντηχούσε τα τραγούδια τους συνοδεία τυμπανων.Επιστρέφοντας στο θέμα μπύρα και αφού στη Σιέννα οι επιλογές είναι αρκετά περιορισμένες είχαμε την ευκαιρία να γυρίσουμε αρκετές osterie και tratorie, αναζητώντας εκεί να δοκιμάσουμε καμιά μπύρα.Συναντήσαμε λοιπόν ένα φαινόμενο που είναι σύνηθες στην Ιταλία. Παντού στους καταλόγους που έχουν μπύρα δεν υπάρχει καν το όνομα της εταιρίας που την παράγει, μια απλή αναφορά μόνο οτι έχουν μπύρα και τίποτα άλλο. Αφού αν ρωτήσεις σε κοιτάνε περίεργα όπως το έπαθα εγώ που όταν έκανα την ερώτηση ποια έχουν πρέπει να με πήραν για τρελό που καθομαι και ασχολούμαι. Τελικά έμαθα ότι είχαν την Menabrea 150° Anniversario Bionda σε μεγάλο μπουκάλι 660ml.
Μια πολύ μέτρια μπύρα βαθμολογία 5.25 όχι όμως οτι χειρότερο ήπια στο ταξίδι.

LA BIRRERIA
Piazza del Campo
Siena, 53100
τηλ 0577 284424
http://www.birreriasiena.it/
ώρες από 11.00-01.00

2 σχόλια:

  1. Επιτέλους! Το πρώτο μπυροδοιπορικό για το 2012 είναι πραγματικότητα. Και όπως περιμέναμε turbo charged, φουλαρισμένο με πληροφορίες και φωτογραφίες. Οι "λυρικές" παρεμβάσεις της Έφης μάλιστα του έδωσαν άλλη πνοή :)

    Επιβεβαιώθηκε μάλιστα αυτό που είχα ακούσει, το ότι δηλαδή στη Βενετία δεν παίζει τίποτα ενδιαφέρον από μπύρα... Αν πάμε δηλαδή, που θα πάμε δηλαδή, θα πρέπει να πάμε "εφοδιασμένοι" :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Catskill Mountains
    Discover Catskill Mountains • Catskill.online – Discover Catskill Mountains

    ΑπάντησηΔιαγραφή