Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Beer-shops :: Barley Wine, Copenhagen - Δανία. Μικρό, αλλά θαυματουργό !!

Ποτέ μου δεν μπόρεσα να χωνέψω το γεγονός ότι οι περισσότεροι μπυρόφιλοι παγκοσμίως που κάνουν τα reviews τους στο Rate Beer ή στο Beer Advocate προέρχονται από τις σκανδιναβικές χώρες. Οι Δανοί μάλιστα κατέχουν εξέχουσα θέση μεταξύ τους ...
Δεν μπορούσε με τίποτε να συλλάβει ο νους μου το πώς αυτοί οι άνθρωποι βρίσκουν και δοκιμάζουν σχεδόν τα πάντα!


Δεν μπορούσα να το κατανοήσω μέχρι που ιδίοις όμασι επισκέφτηκα την όμορφη Κοπεγχάγη και κατάλαβα το γιατί !
Στη Δανία, αγαπητοί φίλες και φίλοι μπυραματιστές, φτάνουν σχεδόν τα πάντα από Ευρώπη και Αμερική.
Καλά, από Ευρώπη δε το συζητάμε ... Δεν λείπει τίποτε μα τίποτε το φοβερό και καταπληκτικό που να παράγεται από ευρωπαϊκά καζάνια και να μην το βρίσκεις εκεί. Όσο για το τί καταφτάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ... Εκλεκτά κομμάτια από πολύ δυνατές ζυθοποιίες !!
Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν πάντα και οι ετικέτες των τοπικών δανέζικων μικροζυθοποιιών που τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει μπρος τα καζάνια τους για τα καλά, ακολουθώντας κατά βάση Αμερικάνικα πρότυπα στις συνταγές τους ...


My Antonia.


Συνεχίζοντας την αναφορά μου στην Birra del Borgo, θα σας παρουσίασω σήμερα την Αντωνία... Η My Antonia είναι μια imperial pilsner με 7.5% αλκοόλ, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Leonardo DiVencenzo και του γνωστού μας μετρ και πρωτεργάτη των συνεργασιών, Sam Calagione της Dogfish Head.

Στα malts έχουμε Pils και CaraPils ενώ στις ποικιλίες λυκίσκου έχουν χρησιμοποιηθεί Simcoe, Warrior και Saaz. Ακολουθήθηκε η τεχνική συνεχούς προσθήκης λυκίσκου, για 60 λεπτά πριν το βράσιμο, μια τεχνική την οποία εμπνεύστηκε ο Calagione όταν έφτιαχνε την 90 minues IPA και προώθησε στην παραγωγή φτιάχνοντας τότε μια ειδική συσκευή συνεχούς τροφοδοσίας λυκίσκου.

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

Βασιλικές μπύρες από... χωριό. Birra del Borgo ReAle

H Birra Del Borgo (μπύρα απ' το χωριό) είναι μια απ’ τις γνωστότερες μικροζυθοποιίες της Ιταλίας. Δημιουργήθηκε το 2005 στο μικρό χωριό Borgorese, στα περίχωρα της Ρώμης, από τον Leonardo Di Vincenzo.


Ο Leonardo σπούδαζε βιολογία στο πανεπιστήμιο όταν ξεκίνησε να φτιάχνει μπύρα από χόμπυ. Εκείνα τα χρόνια επισκέφθηκε ζυθοποιίες στο Βέλγιο και την Αγγλία και το μικρόβιο φώλιασε για τα καλά μέσα του, οπότε μόλις τελείωσε τις σπουδές του, με ειδικότητα στη βιοχημεία, αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με τη ζυθοποίηση επαγγελματικά.

Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Leffe 9°: η επιβλητική εννιάρα της οικογένειας

Συνεχίζω από εκεί που σταμάτησαν οι Chalice και Mixos και με τη σειρά μου σας παρουσιάζω τη Leffe 9°, την τέταρτη abbey της οικογένειας Leffe που μπορείτε να βρείτε στην Ελλάδα - οκ, προς το παρόν μόνο στη Θεσσαλονίκη!

Η Leffe 9° είναι μία ετικέτα που μέχρι πρότινος δεν βρίσκαμε εύκολα. Δεν πρόκειται για εποχιακή μπύρα (αν και σίγουρα μιλάμε για μία μπύρα που απολαμβάνει κανείς περισσότερο το χειμώνα!), απλά μάλλον είχε περιορισμένη διάθεση εκτός Βελγίου ή δεν είχε την ίδια παραγωγή με τις γνωστότερες αδερφές της λόγω του υψηλού βαθμού περιεκτικότητας σε αλκοόλ, 9% α.φ., από όπου δανείζεται και το όνομά της. Εξαιτίας αυτού θα τη χαρακτηρίζαμε ως μία βελγίδα strong ale η οποία φυσικά φροντίζει να δικαιώσει το χαρακτηρισμό της με το παραπάνω


Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

Ένας ιδιαίτερος καφές απ' την Achouffe

Η παρακάτω εικόνα που είδα σήμερα στο Belgian Beer Board μου άνοιξε την όρεξη για καφέ...


Πρόκειται για ένα ειδικό καφέ που φτιάχνει η Achouffe, ο οποίος περιέχει το "Esprit d'Achouffe", ένα εκχύλισμα από μπύρα 5 χρονών, που φτάνει τους 40 αλκοολικούς βαθμούς (ABV).  Όπως μας ενημερώνει και o Filip...

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

Άλλες 3 Leffe στα ποτήρια μας :: Tripel, Radieuse, Vieille Cuvée !

Στη χθεσινή δημοσίευση εδώ στους Μπυραματισμούς ο αγαπητός Chalice έκανε μνεία στις τικέτες της Leffe, πληροφορώντας μας για τη νέα εμφάνιση των μπουκαλιών του Αββαείου, ενώ ταυτόχρονα μας παρουσίασε την ξανθιά κυρία της σειράς, τη Leffe Blonde σε συνδυασμό με τα απαραίτητα πάντα ιστορικά στοιχεία της ζυθοποιίας και του Αββαείου ...


Κατα γενική ομολογία οι ετικέτες της Leffe διατηρούν πάντα υψηλά στάνταρτς ποιότητας, παρόλο που είναι πολύ εμπορικές και έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- αγορά της μπύρας !

Στη χώρα μας εισάγονται 5 διαφορετικές ετικέτες της σειράς αυτής. Τις 3 από αυτές μπορεί να τις βρει ο οποιοσδήποτε καταναλωτής στις μεγάλες, αλλά και στις μικρές πλέον, αλυσίδες super market της Ελλάδας.
Η blonde, η bruin και η κόκκινη radieuse αποτελούν ασφαλώς ετικέτες που θα τολμούσα να πω ότι όλοι έχουμε δοκιμάσει πολλάκις.


Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

Νέο look στις ετικέτες της Leffe. Leffe Blonde

Οι καινούργιες ετικέτες της Leffe εμφανίστηκαν πρόσφατα στα ράφια των ελληνικών SM... 


Ως γνωστός μπουκαλοσυλλέκτης δε θα μπορούσα να μην τις βάλω στο καλάθι μου με το που τις είδα, αλλά δεν είναι μόνο το χόμπυ... με τις Leffe έχω παλιά λατρεία, μια και ήταν απ' τις πρώτες μου Βελγικές αγάπες, τόσο η Blonde, όσο και η Brune, ενώ από πέρυσι που τη δοκίμασα για πρώτη φορά, η Tripel της Leffe έχει κάτσει στην κορφή της αγαπητής Βελγικής σειράς.


Οι νέες ετικέτες της Leffe Blonde και Radieuse
Ένα facelift θα έλεγα πως έγινε στην ετικέτα με την κλασσική όμορφη γραμματοσειρά και το οικόσημο να παραμένουν στο ώχρα υπόβαθρο. Το χρωματιστό ασημόχαρτο εξακολουθεί να τυλίγει το λαιμό του μπουκαλιού. Πείτε με κλασσικό αλλά προτιμώ το προηγούμενο περυτίλιγμα...

Το αββαείο Notre Dame de Leffe, ιδρύθηκε το 1152 στην επαρχία Namur του νότιου Βελγίου. Οι Νορμπερτίνοι μοναχοί όπως συνηθιζόταν εκείνα τα παλιά χρόνια, είχαν ένα μικρό ζυθοποιίο μέσα στο μοναστήρι και παρασκεύαζαν μπύρα, τόσο για τις δικές τους ανάγκες όσο και για τους επισκέπτες του μοναστηριού. H συνταγή της μπύρας που έφτιαχναν ήταν παλιά και τα υλικά που χρησιμοποιούσαν ήταν όλα αγνά και μαζεμένα από τους γύρω αγρούς και δάση. Η ζυθοποιία του Leffe μνημονεύεται σε αρχεία απ’ το 1200.

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Beer Leaks. Βγάζοντας τα "Μπυροάπλυτα" στη φόρα;

Nέα κίνηση των τρομερών Σκωτσέζων της Brewdog. Σε στυλ Wiki Leaks δημοσιεύουν όχι κάποια μυστικά της mainstream βιομηχανίας μπύρας, αλλά ρίχνουν φως σε λεπτομέρειες που δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές απ' το κοινό, όπως το ότι κάποιες εταιρείες χρησιμοποιούν ζωϊκά προϊόντα χωρίς να αναγράφουν πως δεν κάνουν για χορτοφάγους, ή πως εσκεμμένα χρησιμοποιούν μαρκετίστικα κόλπα για να παραπλανήσουν το αγοραστικό κοινό πχ για την προέλευση της μπύρας. 


"BeerLeaks.org is born from a passion for craft beer and the burning desire to expose the mainstream beer culture in the UK"



"In our opinion mainstream beer brands treat us like idiots. The time has come to reject mainstream, to stand up for something better and to spark a revolution"



Το ερώτημα που δημιουργείται σε πολλούς στο χώρο της craft μπύρας είναι για ποιο λόγο ανοίγουν αυτό τον ιερό πόλεμο οι BrewDog-ίτες και ακόμα περισσότερο, μέχρι που θα το φτάσουν - ή θα τους αφήσουν να το φτάσουν... 
Όχι οτι οι ίδιοι οι BrewDog-ίτες δεν έχουν προκαλέσει την μπυροκοινότητα με παλαιότερες κινήσεις, όπως εκείνες οι κόντρες τους με τους Γερμανούς για το ποιός θα φτιάξει τη δυνατότερη μπύρα ή τα μπουκάλια με τα βαλσαμωμένα ζώα. Προσωπικά πιστεύω πως θα δούμε κι άλλα - ακόμα πιο απίθανα - να βγαίνουν στη φόρα. Να δούμε... να δούμε... :)

Περισσότερα εδώ: http://www.beerleaks.org/

Κυριακή, 15 Μαΐου 2011

Mumme Bier: η γεύση μίας μεσαιωνικής μπύρας

Το σημερινό ποστ συνδυάζει την αγάπη μου για μπύρα και ιστορία με τον ιδανικότερο τρόπο αφού θέμα του έχει μία ιστορική μπύρα, τη γερμανική Mumme! Ιστορική με την πρωτεύουσα σημασία της λέξης, καθώς υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητή το 15ο και 16ο αιώνα και σχετίζεται με άλλα είδη μπύρας της βόρειας Γερμανίας. Είναι μακρινός συγγενής της Alt και έχει επηρεάσει τη γεύση και τις μεθόδους παραγωγής μπυρών όπως η Berliner Weisse και η Gose.

Η Mumme προέρχεται από το Ανόβερο (συναντάται και ως Braunschweiger Mumme που σημαίνει ''από το Braunschweig''), το οποίο από τα τέλη του 14ου αιώνα και μετά αναδείχθηκε ως μία από τις κυριότερες πόλεις παραγωγής μπύρας στη βόρεια Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% του εργατικού πληθυσμού απασχολούνταν αποκλειστικά με τη μπύρα, ένα νούμερο που δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη αν σκεφτούμε ότι στις αρχές του 16ου αιώνα η πόλη στέγαζε 530 διαφορετικές ζυθοποιίες!!! Εκμεταλλευόμενη τις σχέσεις που είχε αναπτύξει το Ανόβερο ως μεγάλο κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, η διάσημη μπύρα δεν μεταφερόταν μόνο στην ξηρά – η πόλη σύναπτε παραγγελίες με καράβια και έστελνε τη Mumme στις θάλασσες! Έτσι εξηγείται και το ιστιοφόρο που κοσμεί την ετικέτα του όμορφου μπουκαλιού.

Καλλιτεχνικά "Διαβολο-πότηρα" για συλλέκτες από την Duvel Moortgat !!

Ο διάσημος "Διάβολος" της Duvel - Moortgat ασφαλώς και αποτελεί μια από τις πιο γνωστές ετικέτες παγκοσμίως και θεωρώ πως δεν υπάρχει μπυρόφιλος που να μην έχει παρασυρθεί έστω και για μια φόρα από τις διαβολικές ορέξεις του ...


Το ίδιο φημισμένα και γνωστά είναι τα ποτήρια του. Οι μεγάλες αυτές τουλίπες αποτελούν σήμα-κατατεθέν της Duvel εδώ και πολλά πολλά χρόνια και είναι από τα πιο ευκόλως αναγνωρίσιμα ποτήρια στους μπυροφιλικούς κύκλους ...

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

The Session Project. Διαμπλογκολογίες περί μπύρας

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα projcts στο διαδίκτυο, του οποίου το ενδιαφέρον και η αξία έχει πλέον αναγνωρισθεί από τα τέσσερα και πλέον χρόνια ζωής του, είναι το "The Session Project"
Πνευματικό παιδί των Stan Hieronymus (Appellation Beer) και Jay Brooks (Brookston Beer Bulletin), το Session μετρά ήδη 51 μήνες ζωής, ήτοι 51 θεματολογίες περί μπύρας για τις οποίες αναρτήθηκαν οι απόψεις πολλών bloggers στο διαδίκτυο.


Το σκεπτικό είναι απλό... Κάθε μήνα επιλέγεται ένα θέμα πάνω στη μπύρα και όλοι οι bloggers που συμμετέχουν στο "Session" δημοσιεύουν στο blog τους, την πρώτη Παρασκευή του μήνα, ένα άρθρο πάνω στο θέμα (εξ' ου και ο υπότιτλος: Beer Blogging Friday). 
Ο συντονιστής κάθε φορά του "Session" μαζεύει όλα τα posts που δημοσιεύθηκαν σε κάθε blog και κάνει μια σύνοψη του θέματος. Αναδεικνύονται έτσι πολλές ενδιαφέρουσες όσο και διαφορετικές απόψεις πάνω στο ίδιο θέμα, από bloggers που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνίες, σχολές και νοοτροπίες, προς ευχαρίστηση των πολλών ακόμα φίλων της μπύρας που παρακολουθούν το project. 
Μια γιορτή θα έλεγα του beer blogging που εκμεταλλεύεται στο έπακρον τον κοινωνικό χαρακτήρα του διαδικτύου.

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Κι όμως ... και τα 7 μοναστήρια βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη !!

Έφτασε η ώρα όπου οι περιβόητες Westvleteren ( 8 και 12) χτύπησαν και την πόρτα της χώρας μας. Συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης και του BeerStore.




Μαζί με αυτές και μια σειρά νέων ετικετών για τα δεδομένα της Ελλάδας από το Βέλγιο, ανάμεσά τους και η Urthel Samaranth, αλλά και η αγαπημένη μου Nocturnum της Delirium !!
Από σήμερα το βράδυ λοιπόν στο BeerStore κάποιος μπορεί να βρει τις εξής νεο-αφιχθείσες ετικέτες :

Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

Flötzinger Weizen Dunkel

Γνωστη κ μη εξαιρετέα η ζυθοποιία από το Rosenheim μας τροφοδοτει συχνα πυκνα με μερικες από τις μπυρες που παραγει κ ‘μεις τις δοκιμαζουμε κ σας ενημερωνουμε.
Η αληθεια είναι πως δεν εχουμε κανει μια αναλυτικη κ λεπτομερη παρουσιαση της συγκεκριμενης παραγωγικης μοναδας,ποτε ξεκινησε,πως, που, με ποιους στο τιμονι κτλ…κτλ
Μια μικρη αναφορα ειχε γινει εδώ από τον αγαπητο Μονκ αλλα σιγουρα προκειται για μια ζυθοποιια που εχουμε πολλα να πουμε…
Μεχρι τοτε όμως ανοιγουμε την μελαχρινη κυρια από την Βαυαρια κ πλησιαζουμε κοντα το στομιο της φιαλης.

Σάββατο, 7 Μαΐου 2011

Ma Che Siete Venuti a Roma? – Μέρος 4ο: Domus Birrae

Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος απ' την μπυρο-ανταπόκρισή μου απ' την αιώνια πόλη, θα ήθελα να αναφερθώ σ' ένα πολύ καλό beer shop της Ρώμης. Σε αρκετά κομβικό σημείο, πολύ κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Termini, στη Via Cavour 88 βρίσκεται το Domus Birrae. Πνευματικό παιδί κι αυτό του Manuele Colonna (του ανθρώπου πίσω απ' το Ma Che Siete... και το Bir & Fud) διευθύνεται από έναν πιο ήρεμο αλλά εξίσου ενθουσιώδη λάτρη της μπύρας, τον Luca Chen (φωτό κάτω) 

Ο Luca στην υποδοχή

Στο μαγαζί έφτασα με ταξί απ' το Trastevere, μια και κουβάλαγα όλα μου τα πράγματα - τελευταία μέρα βλέπετε και είχα ήδη κάνει check out απ' το ξενοδοχείο - αλλά εύκολα μπορεί κάποιος να προσεγγίσει με τραίνο, μια και βρίσκεται ανάμεσα σε δυο σταθμούς του metro, τον Cavour και τον Termini (ο τερματικός, απ' τον οποίο ξεκινά και ο προαστιακός για το αεροδρόμιο).

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Μπυρο -πολυ-συνεργασία 5 αστέρων με καρότα, πατάτες, ρύζι, μέλι και μέντα !

"Purple carrots, purple potatoes and red rice sound more like ingredients for vegetarian lunch, not a beer. But when you put the likes of Dogfish Head, Avery Brewing, The Lost Abbey, Allagash and Sierra Nevada together, anything is possible."

Ο οικοδεσπότης Ken Grossman της Sierra Nevada μαζί με τους  Sam Calagione και Flores Delee από την Dogfish Head, τον Tomme Arthur από την Port Brewing/Lost Abbey, τον Adam Avery από την Avery Brewing, και τους Rob Tod -Jason Perkins από την Allagash Brewing.

Πέντε (5) μεγάλα ονόματα στο χώρο της craft σκηνής των Η.Π.Α. συγκεντρώθηκαν στην έδρα της Sierra Nevada στο Chico της Καλιφόρνια, για να επισημοποιήσουν αυτό που ξεκίνησαν σαν ιδέα στο μυαλό τους 8 μήνες πριν κατά τη διάρκεια του Great American Beer Festival (GABF). Τί ακριβώς ;
Μια πολυ-συνεργασία ( μια multi-collboration θα έλεγα εγώ) από την οποία θα προκύψει μια νέα ετικέτα η οποία θα έχει στα συστατικά της ντόπια υλικά από την κάθε ξεχωριστή περιοχή-πολιτεία που προέρχεται η κάθε μια μικρο-ζυθοποιία ...

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Krusovice Czech Fest σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Η Τσεχία γιορτάζει την εθνική της επέτειο και είμαστε όλοι καλεσμένοι!
8 Μαΐου
Czech Fest

σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με πολύ μουσική και άφθονη
βασιλική μπύρα Krusovice ...

Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Επαναληπτικός στη Βαρκελώνη και το "Αστέρι" της πόλης θα λάμψει ξανά :: Estrella Damm Inedit !!

Επαναληπτικός του "κλασικότερου ποδοσφαιρικού" αγώνα της Ευρώπης σήμερα και το σκηνικό μεταφέρεται στο πανέμορφο λιμάνι της Μεσογείου, τη Βαρκελώνη. Τυπική διαδικασία; Θέλω να πιστεύω πως ναι! Το άστρο των "αστέρων" της αγαπημένης Barca θα λάμψει και σήμερα κι έτσι οι Καταλανοί θα βρεθούν στις 28 του Μάη στο Wembley της Αγγλίας για τον τελικό του Champions League.
Ωστόσο, ακριβώς δυο χρόνια πρίν, το Μάϊο του 2009, ένα άλλο αστέρι γεννιόταν στην φημισμένη Καταλανική πρωτεύουσα.


Η γνωστή σε όλους μας Ζυθοποιία Estrella Damm της Βαρκελώνης λανσάρισε στην αγορά μια νέα μπύρα που παρασκευάστηκε ειδικά για να συνοδεύει άριστα τις γαστρονομικές μας συνήθειες ( τουλάχιστον αυτός ήταν ο στόχος και η καμπάνια της Ζυθοποιίας ) ...

Κυριακή, 1 Μαΐου 2011

Odell India Pale Ale & Cutthroat Porter

Πρίν από πολυυυυυύ καιρό είχαμε γράψει λίγα λόγια για δύο εποχιακές μπύρες της αμερικάνικης Odell Brewing Company, τις St. Lupulin και Isolation Ale. Καλές μεν αλλά χωρίς να είναι τίποτα το εξαιρετικό. 
Σήμερα, πιστοί στην υπόσχεση που δώσαμε να σας παρουσιάσουμε ακόμη δύο ετικέτες της Odell, θα δούμε τις IPA και Cutthroat Porter, δύο από τις μπύρες που παράγονται ολόχρονα από τη ζυθοποιία του Κολοράντο.