Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Επαναληπτικός στη Βαρκελώνη και το "Αστέρι" της πόλης θα λάμψει ξανά :: Estrella Damm Inedit !!

Επαναληπτικός του "κλασικότερου ποδοσφαιρικού" αγώνα της Ευρώπης σήμερα και το σκηνικό μεταφέρεται στο πανέμορφο λιμάνι της Μεσογείου, τη Βαρκελώνη. Τυπική διαδικασία; Θέλω να πιστεύω πως ναι! Το άστρο των "αστέρων" της αγαπημένης Barca θα λάμψει και σήμερα κι έτσι οι Καταλανοί θα βρεθούν στις 28 του Μάη στο Wembley της Αγγλίας για τον τελικό του Champions League.
Ωστόσο, ακριβώς δυο χρόνια πρίν, το Μάϊο του 2009, ένα άλλο αστέρι γεννιόταν στην φημισμένη Καταλανική πρωτεύουσα.


Η γνωστή σε όλους μας Ζυθοποιία Estrella Damm της Βαρκελώνης λανσάρισε στην αγορά μια νέα μπύρα που παρασκευάστηκε ειδικά για να συνοδεύει άριστα τις γαστρονομικές μας συνήθειες ( τουλάχιστον αυτός ήταν ο στόχος και η καμπάνια της Ζυθοποιίας ) ...

Ο διεθνούς φήμης Ισπανός σεφ Ferran Adria, ο συνέταιρός του Juli Soler και ομάδα sommelier του φημισμένου εστιατορίου El Bulli "σχεδίασαν" τη συνταγή της συγκεκριμένης μπύρας, μιας συνταγή που πήρε σάρκα και οστά από τους brewmasters της Ζυθοποιίας Estrella Damm .


Έχοντας μάλιστα σκοπό να αντικαταστήσουν στη συνείδηση των καταναλωτών το κρασί σαν την αποκλειστική συνοδεία gourmet πιάτων έδωσαν και την ανάλογη προσοχή στον τρόπο που θα λάνσαραν την μπύρα στην αγορά.


Με οδηγίες σερβιρίσματος, που φυσικά παραπέμπουν σε κρασί, η ομάδα όλων αυτών των επίλεκτων chef και Ζυθοποιών μας συμβουλεύει να σερβίρουμε την μπύρα αυτή μεταξύ 4-8 βαθμών Κελσίου και μάλιστα σε ποτήρι κρασιού που θα το γεμίζουμε μέχρι τη μέση ..
.Όση ώρα θα κάνουμε μέχρι το επόμενο σερβίρισμα, η μπύρα καλό θα είναι να διατηρείται δροσερή σε κανάτα με πάγο, όπως και ένα λευκό κρασί ...


Αυτά και άλλα πολλά μας λένε ασφαλώς όλοι αυτοί οι φημισμένοι και γνωστικοί τύποι ... Και όλα αυτά για μια belgian style witbier ... Nαι .. πράγματι .. Η περιβόητη Estrella Damm Inedit (σημαίνει "κάτι που δεν έχει γίνει ξανά στο παρελθόν) δεν είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από μια σταρόμπυρα στα πρότυπα των Βελγικών σταρόμπυρων ...
Ή για να το κάνουμε πιο λιανό το θέμα ... η Inedit ανήκει στο ίδιο είδος με μια Hoegaarden ή μια Brugs witbier



Μίξη βύνης κριθαριού και σταριού, ξύσματα πορτοκαλόφλουδας, κόλιανδρο (coriander) και όλα τα υπόλοιπα συναφή των γνωστών μας σταροσυνταγών με τον λυκίσκο και τη μαγιά να είναι ασφαλώς τα τελευταία απαραίτητα συστατικά για να έχουμε κάτι που να το ονομάζουμε μπύρα ...

Πολλά εγκωμιαστικά λόγια και πολύ καλό marketing συνοδεύουν αυτήν την ετικέτα που με τη σειρά της συνοδεύει "υποδειγματικά" τα γεύματά μας, συσκευασμένη στο πολύ όμορφο ομολογουμένως μπουκάλι των 750ml και μόνο σε αυτό ...
Ασφαλώς κι εδώ για λόγους marketing το μπουκάλι προσδίδει όλη αυτή τη φινέτσα που θα ήθελαν να δώσουν οι εμπευστές της και όλο το ανάλογο υπόβαθρο ώστε να μας ξεκαθαρίσουν πως πράγματι έχουμε να κάνουμε με κάτι διαφορετικό ...

Estrella Damm Inedit
4,8% ABV


Θολό κιτρινοπορτοκαλί το σώμα της, ελάχιστα πιο ζωντανό από τις κλασσικές witbiers των Βέλγων που παρείναι χλωμές ...
Αφρός λευκός, καλός, ημι-συνεκτικός ο οποίος προφανώς θα μπορούσε να έχει και άλλες χάρες, αλλά ελέω σερβιρίσματος κατά γράμμα μάλλον περιορίζεται στα βασικά ...

Άρωμα: γνώριμη η πρώτη αίσθηση, όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι μια witbier, αλλά ελαφρώς πιο αχνή. Στην πορεία κι ενώ θα ζεσταθεί η μπύρα μας, μάλλον θα στρώσει ελαφρώς το άρωμα ως προς την έντασή του και την σπιρτάδα του ... Malts,λυκίσκος, φρούτα και βότανα έρχονται στο προσκήνιο και ελαφρώς τα κάποια καρυκεύματα που έχει η μπύρα στη συνταγή της και μας τα δηλώνει όλα ( γλυκόριζα, κόλιανδρος και ξύσματα πορτοκαλόφλουδας όπως εξάλλου όλες οι αντίστοιχες του είδους της) !!

Γεύση: γλυκιά και φρουτώδης η αίσθηση με ελαφριά τσιμπήματα λυκισκοβοτάνων. Ελαφρώς κάνουν μια περασιά πάλι τα καρυκεύματα, ενώ τα malts σταθερά παρόντα. Αλκοόλ σε πλήρη ανυπαρξία ...

Επίγευση: τελείωμα μέτριας διάρκειας που φθίνει σχετικά γρήγορα, ημίγλυκο και φρουτώδες. Αφήνει όμορφη ντελικάτη αίσθηση στον ουρανίσκο παρόλ'αυτά ...


Μέτρια ενανθράκωση, σώμα μάλλον νερουλό και ελαφρύ, απουσία αλκοόλης. Πέρα για πέρα ευκολόπιοτη η μπύρα μας. Μου θύμισε περισσότερο τη Hoegaarden σε αρκετά σημεία, αλλά με πιο αχνή την γενικότερη αίσθηση. Προφανώς και ικανοποιεί μια χαρά το σκοπό για τον οποίο παρασκευάστηκε ( για αποκλειστική συνοδεία γευμάτων) αλλά μην τρελαθούμε κιόλας !!
Επαναλαμβάνω πως σαφώς η μπύρα αυτή διαφέρει αισθητά από τις υπόλοιπες της Ζυθοποιίας, ασφαλώς παίζει σε άλλα επίπεδα, αλλά με τίποτε δεν είναι αυτό το συνταρακτικό που βάλθηκαν οι ιθύνοντες να μας περάσουν !

Ο ρόλος του σωστού και έξυπνου promotion φαίνεται εδώ ξεκάθαρα και αποτελεί τρανό παράδειγμα πως με ένα καλό marketing και με ένα πιασάδικο μότο, όλα τα προϊόντα μπορούν εύκολα να υπερτιμηθούν στη συνείδηση του κάθε καταναλωτή !

Βαθμολογία: 6,5


Η διόλου όμως υπερτιμημένη Barcelona, σε αντίθεση με την πάντα υπερτιμημένη Real Madrid, θα αποδείξει και σήμερα πως είναι αυτό που πραγματικά φαίνεται και αξίζει ...
Ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό "Αστέρι"

Salut ... !!!

Για δείτε τί είδαμε στον πρώτο αγώνα ...

4 σχόλια:

  1. Επειδή αναφέρθηκε και το όνομα του Δάσκαλου (σ' αυτόν χρωστάω τη σκοτεινή μου καριέρα :P) Ferran Adria σεφ του δυστυχώς κλειστού πια El Bulli, έστω κι αν απ' ότι κατάλαβα η inedit δε λέει και πολλά, θα τη δοκίμαζα!

    Marketing είναι η σωστή λέξη, ακριβώς. Aν έκανε τα πράγματα όπως ήθελε αυτός, θα έφτιαχνε σίγουρα μια συνταγή για μοριακή μπύρα να ταιριάζει και με τις περίεργες μοριακές γαστρονομικές δημιουργίες του στην κουζίνα!

    Τις σκοτεινές μου ευχές στην Barca! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευτυχως που η ποιοτητα του ποδοσφαιρου που παραγουν οι Ισπανικες ομαδες δεν σχετιζεται με την ποιοτητα που εχουν οι ''εθπανιολικεθ μπυρεθ''...
    βουρ..στον τελικο λοιπον με καμια Βελγικη να το φχαριστηθουμε...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά υπερτιμημένη η Ρεαλ, με τους ανύπαρκτους Κακά και Ρονάλντο. Ποτέ δεν την συμπάθησα αυτή την αλαζονική συγκέντρωση υπεραστέρων που ο καθένας στοιχίζει από μόνος του μια ομάδα και στο τέλος δεν κάνουν τίποτα σαν ομάδα. Παρόλο που ούτε τη Μπαρτσελόνα συμπαθώ τόσο (σε αντίθεση με τη πόλη) και παρά το γεγονός ότι η Ρεαλ αδικήθηκε, πάει με το σπαθί της (τον Ινιέστα δηλαδή) στον τελικό για να πιει αγγλικές ale στο Λονδίνο (σαφώς καλύτερες απ’ όλες τις ετικέτες της Estrella).

    Μίχο περιμένουμε "εναγωνίως" και τη κριτική σου για τη νέα κορωνίδα της Amstel την Pilsner…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Dark Chef:: Άλλες δυο πληροφορίες που δεν γνώριζα και που μου έκανες γνωστές με το σχόλιο σου αυτό ... Ποιός θα το φανταζόταν ότι ο Δάσκαλος Adria θα έβγαζε τέτοια εξαίρετη μαθήτρια ?? Με κλειστό πλέον το El Bulli, οι δρόμοι ανοιγονται διαπλατοι στο να δημιουργήσεις εσύ ένα εφάμιλλο σε ποιότητα Beer -Restaurant στην Ισπανία... Θα σκίσεις πριν καν το ανοίξεις !!

    @Mr Σταρόμπυρας :: Οι εθπανιόλικεθ μπύρεθ δυστυχώς θα δώσουν το "παρών" και στον τελικό, αλλά σωστά προλαμβάνεις και εύχεσαι η Αγγλο-Ισπανική μάχη να γίνει μόνο στο γήπεδο. Στα ποτήρια μας, ας επικρατήσει κάτι καλύτερο !! Εγώ βεβαια με άλλα δυο τζιμάνια εδώ μέσα ( Θανάσης - Πάνος) θα απολαμβάνω στα σίγουρα κάτι σαφώς πιο εξευγενισμένο στην Κοπεγχάγη που θα βρίσκομαι τη μέρα του τελικου ...

    @Punk-Rebus :: Φωτάρα... να υποθέσω Viva Bilbao ή Santander, με τη γνωστή σου συμπάθεια στους Βάσκους ?? Πέστα κι εσύ χρυσόστομε για τη Real. για να μη τα λέω μόνο εγώ ...
    Όσο για τη νέα υπερπαραγωγή της Amstel, θα έλεγα να κάνετε λίγο υπομονή, ώστε να κατεβώ σταδιακά τα σκαλιά ... Έχω στο ψυγείο για αρχή την παραλλαγή-νέα ετικέτα της Kaiser,την Double Malt ! Ας το πάω λάου λάου ... Μην κατρακυλήσω απότομα και ζαλιστώ ... ( Αν και κάτι μου λέει πως η μπυρίτσα αυτή θα είναι μια χαρούλα ...)
    Η Αμστέλ (έτσι την έλεγε ο παππούς μου), ας περιμένει ακόμη λίγο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή