Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Leffe 9°: η επιβλητική εννιάρα της οικογένειας

Συνεχίζω από εκεί που σταμάτησαν οι Chalice και Mixos και με τη σειρά μου σας παρουσιάζω τη Leffe 9°, την τέταρτη abbey της οικογένειας Leffe που μπορείτε να βρείτε στην Ελλάδα - οκ, προς το παρόν μόνο στη Θεσσαλονίκη!

Η Leffe 9° είναι μία ετικέτα που μέχρι πρότινος δεν βρίσκαμε εύκολα. Δεν πρόκειται για εποχιακή μπύρα (αν και σίγουρα μιλάμε για μία μπύρα που απολαμβάνει κανείς περισσότερο το χειμώνα!), απλά μάλλον είχε περιορισμένη διάθεση εκτός Βελγίου ή δεν είχε την ίδια παραγωγή με τις γνωστότερες αδερφές της λόγω του υψηλού βαθμού περιεκτικότητας σε αλκοόλ, 9% α.φ., από όπου δανείζεται και το όνομά της. Εξαιτίας αυτού θα τη χαρακτηρίζαμε ως μία βελγίδα strong ale η οποία φυσικά φροντίζει να δικαιώσει το χαρακτηρισμό της με το παραπάνω


Ανοίγω το μπουκαλάκι των 330ml το οποίο στολίζει η γνωστή ξεθωριασμένη κίτρινη ετικέτα της Leffe που μοιάζει με περγαμηνή και φέρει τη μακέτα της μονής σε βιτρό. Μοναδική διαφορά της με τις υπόλοιπες μπύρες της οικογένειας το σκούρο μπλε χρώμα γύρω από την ετικέτα και το λαιμό της φιάλης.

Το χρώμα της είναι κεχριμπαρένιο και συνοδεύεται από ένα λευκό αφρό που διαλύεται πολύ γρήγορα και αφήνει πίσω κατά μέρη λεπτά στρώματα προτού σβήσει τελείως μετά από λίγο.


Το άρωμά της θυμίζει αποξηραμένα φρούτα (βερύκοκο, σύκο), με λίγη μαγιά και την καραμέλα να
κάνουν επίσης την εμφάνισή τους. Αντιληπτή και μία γενικότερη αίσθηση αλκοόλ στη μύτη. Γενικά, το άρωμα είναι όσο έντονο χρειάζεται για να προδιαθέτει ευχάριστα για τη συνέχεια.

Η γεύση της Leffe 9° είναι γεμάτη και συνδυάζει τα παραπάνω στοιχεία σε μία καλή ισορροπία, με την καραμέλα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και να δίνει μία αρκετά γλυκιά νότα στην αρχή. Εκτός από τη μαγιά και τα ώριμα φρούτα, ξεχωρίζουμε μπαχάρια και συγκεκριμένα κολίανδρο – ειδικά αφού η μπύρα μας αρχίσει να ζεσταίνεται – και λυκίσκο στο τελείωμα που είναι πικρό.
Γεμάτο σώμα, με μέτρια ενανθράκωση και μία βελούδινη αίσθηση που ικανοποιεί. Επίγευση σχετικά ξηρή, μικρής διαρκείας. Το αλκοόλ είναι αρκετά εμφανές και δημιουργεί ένα όμορφο αίσθημα ''ζεστασιάς''.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μία πολύ καλή μπύρα, αρκετά ισορροπημένη και απολαυστική, που θυμίζει πιστεύω μία πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή της ξανθιάς της οικογένειας αφού έχουν κοινά στοιχεία. Δεν προορίζεται για καθημερινή χρήση αλλά για την απολαμβάνετε σιγα-σιγα...


Εις υγείαν όλων των μπυραματιστών,
Δόκιμος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου