Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Άλλες 3 Leffe στα ποτήρια μας :: Tripel, Radieuse, Vieille Cuvée !

Στη χθεσινή δημοσίευση εδώ στους Μπυραματισμούς ο αγαπητός Chalice έκανε μνεία στις τικέτες της Leffe, πληροφορώντας μας για τη νέα εμφάνιση των μπουκαλιών του Αββαείου, ενώ ταυτόχρονα μας παρουσίασε την ξανθιά κυρία της σειράς, τη Leffe Blonde σε συνδυασμό με τα απαραίτητα πάντα ιστορικά στοιχεία της ζυθοποιίας και του Αββαείου ...


Κατα γενική ομολογία οι ετικέτες της Leffe διατηρούν πάντα υψηλά στάνταρτς ποιότητας, παρόλο που είναι πολύ εμπορικές και έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- αγορά της μπύρας !

Στη χώρα μας εισάγονται 5 διαφορετικές ετικέτες της σειράς αυτής. Τις 3 από αυτές μπορεί να τις βρει ο οποιοσδήποτε καταναλωτής στις μεγάλες, αλλά και στις μικρές πλέον, αλυσίδες super market της Ελλάδας.
Η blonde, η bruin και η κόκκινη radieuse αποτελούν ασφαλώς ετικέτες που θα τολμούσα να πω ότι όλοι έχουμε δοκιμάσει πολλάκις.



Οι άλλες 2 ετικέτες που φτάνουν στην Ελλάδα, η Tripel και η Blonde 9, εισάγονται στη Θεσσαλονίκη μέσω του BeerStore και φυσικά έχουμε τη δυνατότητα να τις δοκιμάζουμε και αυτές εδώ πάνω στη Β. Ελλάδα. Μέσα σε όλα αυτά μπορεί κάποιος να συνυπολογίσει και τη Leffe Rossa, μια ετικέτα που τουλάχιστον μέχρι και πριν δυο-τρία χρόνια είχε γίνει "σούπα" στη Θεσσαλονίκη σε βαρέλι, μιας και πολλά μπυρομάγαζα της πόλης την είχαν στον κατάλογο των βαρελίσιων επιλογών τους ...

Σήμερα θα ασχοληθούμε με 3 από αυτές τις 5 ετικέτες της σειράς. Την Tripel που δεν την συναντάει κάποιος στο SM, την Radieuse που συναντάται εύκολα παντού και την Vieille Cuvée, μια ετικέτα που δεν έρχεται στη χώρα μας και που είναι γενικότερα δύσκολα να τη συναντήσει κάποιος και στο εξωτερικό !!



Leffe Tripel
στα 8,5% ABV


Όμορφο ξανθό το χρώμα της που πορτοκαλίζει ελαφρώς υπό σκιάν. Ο αφρός της λευκός, κάθεται πολύ χλιαρά στην επιφάνεια και ακόμα πιο χλιαρά θα παραμείνει στην πορεία. Σε σχέση με πολλές άλλες triples θα έλεγα πως μάλλον υστερεί σημαντικά στο θέμα του αφρού,χωρίς αυτό ασφαλώς να σημαίνει κάτι μιας και έχει τύχει πολλές φορές οι πλανεύτρες triples να σε ξεγελούν με την πανέμορφη εμφάνισή τους, αλλά μόλις πλησιάσεις το ποτήρι σε θέση βολής να αρχίζεις να σκέφτεσαι ήδη την επόμενη επιλογή σου! Οπότε για καθαρά τυπικούς λόγους αναφέρω αυτό που βλέπω ..


Άρωμα: γλυκό στην αρχή το άρωμά της, δυνατό και φρουτώδες επίσης, αποπνέει μια «ζεστασιά». Η μαγιά και η μπανάνα έχουν αρχικά το πάνω χέρι, ενώ στην πορεία θα ξεπεταχτούν πολύ δυναμικά το πορτοκάλι, κάποια μπαχάρια και ο λυκίσκος. Άρωμα που παραπέμπει ακόμη και σε μια βέλγικη witbier.

Γεύση: αρχικά γλυκιά η αίσθηση που αποκομίζεις με τα φρούτα στο προσκήνιο και κυρίως το πορτοκάλι και ελαφρώς το λεμόνι. Σταδιακά το όλο σκηνικό γίνεται ολίγον πιο όξινο με κάποια τσιμπήματα πικράδας. Malts και λυκίσκος παίζουν αρκετά ισορροπημένα θα έλεγα, ενώ το ανθρακικό και το αλκοόλ σου δίνουν την αίσθηση ότι υπάρχουν.

Επίγευση: μέτριας διάρκειας το τελείωμα με πιο εμφανή την πικράδα του λυκίσκου και με τα φρούτα και τα μπαχάρια να ακολουθούν και να δίνουν μια ελαφρώς dry και όξινη νότα …

Σώμα μέτριο προς γεμάτο. Το αλκοόλ της κάνει κάποια δειλά ξεσπάσματα που διαρκούν λίγο. Η γενικότερη αίσθηση που έχω είναι πως έχουμε να κάνουμε με κάτι ασφαλώς πολύ καλό, αρκετά ισορροπημένο σε όλα του. Αν και δεν έχει την πολύ ισχυρή προσωπικότητα άλλων tripel σίγουρα αποτελεί μια απόπειρα που μου αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις και που μπορώ σίγουρα να πω ότι θα την ξαναδοκιμάσω αρκετές φορές στο μέλλον.


Αρκετά πετυχημένη στο σύνολό της και αυτή η συνταγή της Leffe που δείχνει ξεκάθαρα ύστερα και από αυτή την ετικέτα πως μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί το καλό όνομα που την ακολουθεί στα προϊόντα που παράγει και διανέμει στο καταναλωτικό κοινό της μπύρας.

Βαθμολογία: 8,25



Leffe Radieuse
στα 8,2% ABV



Σερβίροντας την στο πανέμορφο goblet (chalice για την ακρίβεια) ποτήρι της ένα πανέμορφο βαθύ πορτοκαλί προς κόκκινο-ρουμπινί χρώμα κάνει το goblet να δείχνει ακόμα πιο όμορφο και επιβλητικό…
Ο αφρός που σχηματίζεται είναι λευκοροζ θα έλεγα, άκρως ικανοποιητικός και πολύ καλός σε πυκνότητα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα θα καλύπτει όλη την επιφάνεια του σώματος της κυρίας με ένα πέπλο 2 χιλιοστών και προς το τέλος θα μεταμορφωθεί σε ένα δαχτυλίδι γύρω από τη μέση της με διάσπαρτες αναπαραστάσεις να στολίζουν το υπόλοιπο σώμα αφήνοντας έτσι να φανούν καθαρά …τα ακάλυπτα μέρη του κορμιού της…


Άρωμα: το perfume που αναδύει το κορμί της σαγηνευτικό, γλυκό, δροσιστικό. Άρωμα φρούτων (κεράσι,μαύρα φρούτα όπως βατόμουρο ή δαμάσκηνο αλλά και κάποιες πινελιές σταφίδας) αρωματικών καρυκευμάτων , κόλιανδρου και καραμέλας. Το κεράσι πάντως έχει ασφαλώς τον πρώτο λόγο!
Γεύση: γλυκιά γεύση από κεράσι κατά βάση, δαμάσκηνο και καραμέλα με διακριτικά τσιμπήματα του λυκίσκου και του αλκοόλ που φέρνουν μια ευχάριστη περαστική πικράδα και μια άνοδο της θερμοκρασίας στον ουρανίσκο.

Επίγευση: μακράς διάρκειας, dry με το κεράσι και ελαφρώς την καραμέλα να έχουν το πάνω χέρι, ενώ κι εδώ το αλκοόλ και ο λυκίσκος έχουν μερίδιο στο φινάλε !


Από τις αγαπημένες μου της σειράς, η ετικέτα αυτή θεωρώ πως έχει ιδιαίτερη προσωπικότητα που την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες Leffe ...

Βαθμολογία: 8,25


Leffe Vieille Cuvée
στα 8,2% ABV


Πρόκειται για μια ιδιόρυθμη ετικέτα που δε συναντάται εύκολα και εκτός Ελλάδας. Κάποια στιγμή που ασχολήθηκα στο παρελθόν μαζί της, διαπίστωσα πως τόσο σε Rate Beer, αλλά και Beer Adcocate την είχαν σαν μπύρα που δεν παράγεται πια. Το ίδιο το site της Ζυθοποιίας συνηγορούσε σε αυτήν την άποψη, αφού δεν αναφέρονταν πουθενά.
Για να μην τα πολυλογώ, κατόπιν κάποιων emails που αντάλλαξα με τη Ζυθοποιία του Leffe πήρα την απάντηση πως η μπύρα αυτή εξάγεται και είναι διαθέσιμη μόνο στις Σουηδία, Ελβετία, Σλοβακία, Ιαπωνία και Αυστραλία !!

"Leffe Vieille Cuvée combines a very complex taste pallet with a mild sharpness. It is a beer to drink instead of complex wines, with sophisticated and complex cuisines.  Not available in all countries, strong resemblance to Leffe Radieuse. Only available in Sweden, Switzerland, Slovakia, Japan and Australia."

Πάντως το φθινόπωρο του 2010 τη συναντήσαμε κανονικά στα beer-shops της Bruges στο Βέλγιο, ενώ εγώ την πρωτοσυνάντησα μερικούς μήνες πριν στη Ρώμη και στο Aum - Aum !


Χρώμα καφετί ανοικτό που, αν κοιτάξεις καλύτερα κάτω από το φως, θα δεις πως μάλλον είναι καστανή με την υποστήριξη του απαλού κόκκινου να τη στολίζει...
Αφρός σχεδόν λευκός, καλοστεκούμενος στην αρχή, θα πέσει σχετικά σύντομα, αφήνοντας τα αχνά αποτυπώματά του στο ποτήρι μετά την πρώτη γουλιά, ενώ ταυτόχρονα θα σχηματίζει μέχρι τέλους ένα δαχτυλίδι γύρω από το σώμα της μπύρας!


Άρωμα: πολύπλοκο και πολύ καλά ισορροπημένο το άρωμά της .Φρούτα (κεράσι, δαμάσκηνο, μπανάνα), malts, ελαφρώς μπαχάρια και σαφώς το αλκοόλ ισορροπούν πολύ όμορφα και σε προδιαθέτουν πολύ θετικά για τη συνέχεια ... Κλασικό, γνώριμο άρωμα μιας καλής βελγικής ale με κυριότερο χαρακτηριστικό του τη ζεστασιά του αλκοόλ που μπλέκει ωραία με τα φρούτα!

Γεύση: σχεδόν μια από τα ίδια με τα φρούτα (μπανάνα, πορτοκάλι?) και τη γλυκύτητα των malts να δίνουν μια άποψη σαφώς γλυκιά. Το αλκοόλ έχει ρίξει τους τόνους του, ενώ ζάχαρη και μια υποψία σοκολάτας εμφανίζονται σιγά σιγά. Ελαφρώς πιπεράτη αίσθηση και κοφτά "δαγκώματα" λυκίσκου.

Επίγευση: Μακράς διάρκειας τελείωμα με όμορφες εναλλαγές φρούτου, πολύ ελαφριά τσιμπήματα πικράδας και αλκοόλης, ενώ κάποια στιγμή και όταν είχε πιάσει η μπύρα 2-3 βαθμούς πάνω, εμένα μου άφησε και μια κολλώδη και συνάμα γλυκιά αίσθηση μελιού-βουτύρου... Σαν να δαγκώνω μια φέτα ψωμί με βούτυρο και μέλι...


Μια πολύ καλή ετικέτα θα έλεγα! Το σώμα της είναι πιο δεμένο από την Radieuse, αφήνει μια φρουτο-κερασο-άποψη σαν την Radieuse, αλλά το αλκοόλ της, η πιο έντονη παρουσία των malts και η γενικότερη γλυκιά-αλλά συνάμα βαριά- αίσθηση που την ακολουθούν την κάνουν σαφώς πιο επιβλητική από την πιο αεράτη και ευχάριστα φρουτένια και σπιρτόζα Radieuse ...
Πιο μεστή και πιο "βαριά" στο σύνολό της η αίσθηση που εισπράττεις από όλες τις υπόλοιπες Leffe... την κάνουν να αποτελεί σίγουρα το βαρύ πυροβολικό της σειράς του Abbaye de Leffe (ανεξάρτητα από το αλκοόλ της)
Μια πέρα για πέρα κλασική σκουρόχρωμη δυνατή ale της Βελγικής σχολής που πίνεται αξιοπρεπέστατα και σε αποζημιώνει για την επιλογή σου ...

Προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ ... Αν τυχόν την πετύχετε κάπου (εκτός χώρας φυσικά), ασφαλώς και αρπάξτε την ευκαιρία και δοκιμάστε την ...

Βαθμολογία : 8,5

Και καθώς η Δανία και το Φεστιβάλ Μπύρας της Κοπεγχάγης πλησιάζει τάχιστα την ερχόμενη εβδομάδα, έχω ήδη αρχίσει να μπαίνω σε ρυθμούς μπυροτουρισμού ... Ελπίζω μόνο να μην γίνω ντίρλα πριν καλά καλά προλάβω να πάω ...

Pache ... !!!

1 σχόλιο:

  1. Η κριτική σου σε αυτές τις μπύρες είναι άψογη!
    Όταν έκανα το σχόλιο για την μωβ δεν είχες αναρτήσει ακόμη αυτό το άρθρο :P
    Μου είχε φέρει η κοπέλα μου από Ιταλία το μπουκάλι αλλά θα ήθελα πολύ να την δοκιμάσω.
    Από τις υπόλοιπες η Radieuse υπερτερεί των υπολοίπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή