Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

My Antonia.


Συνεχίζοντας την αναφορά μου στην Birra del Borgo, θα σας παρουσίασω σήμερα την Αντωνία... Η My Antonia είναι μια imperial pilsner με 7.5% αλκοόλ, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Leonardo DiVencenzo και του γνωστού μας μετρ και πρωτεργάτη των συνεργασιών, Sam Calagione της Dogfish Head.

Στα malts έχουμε Pils και CaraPils ενώ στις ποικιλίες λυκίσκου έχουν χρησιμοποιηθεί Simcoe, Warrior και Saaz. Ακολουθήθηκε η τεχνική συνεχούς προσθήκης λυκίσκου, για 60 λεπτά πριν το βράσιμο, μια τεχνική την οποία εμπνεύστηκε ο Calagione όταν έφτιαχνε την 90 minues IPA και προώθησε στην παραγωγή φτιάχνοντας τότε μια ειδική συσκευή συνεχούς τροφοδοσίας λυκίσκου.
Μια παραλλαγή της συσκευής αυτής, ονόματι "Randall - The Enamel Animal" βλέπουμε τελευταία να εμφανίζεται σε πολλά craft beer φεστιβάλς αλλά και σε «προχωρημένα» beer bars. Ένα φίλτρο λυκίσκου από το οποίο περνά η μπύρα του βαρελιού πριν σερβιριστεί στο ποτήρι, «εκτοξεύοντας» την σε άλλη κατηγορία!



Το χρώμα της “My Antonia” είναι σχεδόν ροζέ όπως βγαίνει απ’ το μπουκάλι, καταλήγοντας σ’ ένα επίσης παράξενο χαλκο-καφέ, μέσα στο ποτήρι, σχετικά θολό. Ο αφρός της λευκός, πλούσιος και κρεμώδης, αφήνει δαντελωτά ίχνη όπως κατηφορίζει στα τοιχώματα του ποτηριού.

H αίσθηση στο στόμα δυνατή, σπιρτόζα και πιπεράτη, γίνεται πιο ήπια και απαλή με το πέρασμα της ώρας. Το άρωμά της ιδιαίτερο και ντελικάτο, με ιδέες από τριαντάφυλλο και μαστίχα.
Η γεύση γλυκόπικρη, με την πίκρα να εμφανίζεται σε δεύτερο χρόνο, με μια έντονη, αν και σύντομη κορύφωση. Πιο ήπια αλλά γενικά πικρή και η επίγευση.



Μια μπύρα ιδιαίτερου χαρακτήρα, ευκολόπιοτη και απολαυστική. Μια επιτυχημένη δι-ηπειρωτική συνεργασία δυο ζυθοποιών που αρέσκονται στους πειραματισμούς και τις ιδιαίτερες γεύσεις. Βαθμολογώ με 8 την εμφάνιση, 9 το άρωμα, 9- τη γεύση και 8.5 τη γενικότερη αίσθηση. Σύνολο: 8,75 στα 10
Κλείνοντας το θέμα της συνεργασίας των δυο ζυθοποιών, να πούμε πως αυτή επαναλήφθηκε μετά από ένα χρόνο, στην Αμερική, όπου ο Leonardo κι ο Sam έφτιαξαν την "Namaste", μια Belgian Wit με αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού, φρεσκοκομμένο λεμονόχορτο και κόλιανδρο. Μέρος απ’ τα έσοδα της Namaste διατέθηκαν για την υποστήριξη της 3 Fonteinen, της Βελγικής λαμπικερί που έχασε το 1/3 της παραγωγής της στο γνωστό "ατύχημα του Θερμοστάτη", το 2009…
Εκείνο το ατύχημα είχε αναγκάσει τον Armand Debelder να σταματήσει να φτιάχνει ο ίδιος τις lambic που παλαίωνε για να τις αναμίξει για τις γνωστές Geuze της 3 Fonteinen. Μέχρι πέρυσι οι προοπτικές επιβίωσης της geuzerie ήταν λιγοστές και ο Armand σκεφτόταν να σταματήσει εντελώς να φτιάχνει μπύρα. Ευτυχώς για τους φίλους του είδους, το μικρόβιο του ζυθοποιού επικράτησε και ο Armand ξεκινά και πάλι απ’ την αρχή

Σε λίγες μέρες απ’ ότι φαίνεται θ’ ασχοληθούμε ξανά με το δίδυμο Calagione Di Vincenzo, μια και η "Birreria", το Beer Restaurant του μεγάλου multiplex ιταλικών γεύσεων "Eataly" στη Νέα Υόρκη, στο οποίο συμμετέχουν εκτός απ’ τους προαναφερόμενους και το άλλο χρυσό παιδί της ιταλικής ζυθοποιίας, ο Teo (Baladin) Musso, ανοίγει (έπειτα από πολλές αναβολές) αυτή την Παρασκευή - 3 Ιουνίου 2011.


Μερικές πρώτες πληροφορίες για το Eatalys Birreria, που βρίσκεται στην ταράτσα ενός ουρανοξύστη, δίπλα στο Central Park με άπλετη θέα στο Empires State Building, μιλάνε για ένα σχετικά λιτό εστιατόριο - brewpub, το οποίο θα σερβίρει τρεις μπύρες draft που θα φτιάχνονται επιτόπου, αλλά και αρκετές ακόμα μπύρες από τις νονές ζυθοποιίες (Birra del Borgo, Baladin, Dogfish Head) και μια σειρά από πιάτα που θα είναι ειδικά φτιαγμένα για να ταιριάζουν μ’ αυτές τις μπύρες.
Περισσότερα όμως για το Birreria, προσεχώς…
 

4 σχόλια:

  1. Poly omorfes geuseis h Antwnia, mprabo ths! Chalice synexise thn enasxolhsh sou me ta Italika mpyro-drwmena, se diabazoume me endiaferon :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Epistrefw me th dikia mou apoyh gia thn Antwnia, h opoia me kerdise apo thn perigrafh tou Chalice kai telika thn anakaliya se mia kaba proxthes :)

    Loipon, th xara mou gia thn anakaliyh akolouthise mia megalh ekplhxh, afou serbirontas thn Antwnia, to pothri gemise me ena tholo xantho xrwma! Idou:

    https://picasaweb.google.com/112339017431442796158/Various#5652703619462349202

    Den mporw na brw exhghsh giati h dikia mou Antwnia eixe diaforetiko xrwma apo ekeinh tou Chalice... To arwma ths htan epishs diaforetiko. H dikia mou den htan katholou ntelikath alla traxia k me foul lykisko-botana sth myth.
    H monh omoiothta ths dikias mou Antwnias me ekeinhs tou Chalice briskotan sth geush, me thn pikrila na kyriarxei, idiaitera sto teleiwma, kai thn aisthish sto stoma na einai ''spirtoza kai piperath''.

    Symperasmatika, milame gia mia poly kalh mpyra. Makari na htan etsi oles oi enisxymenes pilsner :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ Δόκιμε είχα ξαφνιαστεί κάπως από το χρώμα της δικιάς μου Αντωνίας, μια και οι περισσότερες φωτό που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την δείχνουν πολύ πιο ξανθιά. Μπορεί ο φωτισμός στη δική μου φωτό να την κάνει λίγο πιο σκούρα απ' ότι πραγματικά ήταν, αλλά σίγουρα ξανθιά δεν ήταν! Μάλιστα αυτό που περιγράφω πως ήταν κάπως ροζέ στο σερβίρισμα δεν το 'χω ξανασυναντήσει σε άλλη μπύρα...
    Τι να πω... Ίσως για αυτό λέγεται και "My Antonia"... του καθενός είναι και κάπως διαφορετική :P
    Χαίρομαι πάντως που κι εσύ την βρήκες πολύ καλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήρθε και για μένα η ώρα να δοκιμάσω την "My Antonia". Παρόλο που σε χρώμα ήταν πολύ κοντά σε αυτή του Chalice κάτι σε ροζ δεν είδα. Το άρωμα ήταν και σε μένα ντελικάτο αλλά πιο κοντά στην περιγραφή του Δόκιμου. Στη γεύση τουλάχιστον συμφωνούμε όλοι. Τέλος πάντων το συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για μια πολύ καλή μπύρα, όπου την βρείτε χτυπήστε την και πείτε μας μετά πως ήταν η δική σας "My Antonia".

    ΑπάντησηΔιαγραφή