Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Mumme Bier: η γεύση μίας μεσαιωνικής μπύρας

Το σημερινό ποστ συνδυάζει την αγάπη μου για μπύρα και ιστορία με τον ιδανικότερο τρόπο αφού θέμα του έχει μία ιστορική μπύρα, τη γερμανική Mumme! Ιστορική με την πρωτεύουσα σημασία της λέξης, καθώς υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητή το 15ο και 16ο αιώνα και σχετίζεται με άλλα είδη μπύρας της βόρειας Γερμανίας. Είναι μακρινός συγγενής της Alt και έχει επηρεάσει τη γεύση και τις μεθόδους παραγωγής μπυρών όπως η Berliner Weisse και η Gose.

Η Mumme προέρχεται από το Ανόβερο (συναντάται και ως Braunschweiger Mumme που σημαίνει ''από το Braunschweig''), το οποίο από τα τέλη του 14ου αιώνα και μετά αναδείχθηκε ως μία από τις κυριότερες πόλεις παραγωγής μπύρας στη βόρεια Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% του εργατικού πληθυσμού απασχολούνταν αποκλειστικά με τη μπύρα, ένα νούμερο που δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη αν σκεφτούμε ότι στις αρχές του 16ου αιώνα η πόλη στέγαζε 530 διαφορετικές ζυθοποιίες!!! Εκμεταλλευόμενη τις σχέσεις που είχε αναπτύξει το Ανόβερο ως μεγάλο κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, η διάσημη μπύρα δεν μεταφερόταν μόνο στην ξηρά – η πόλη σύναπτε παραγγελίες με καράβια και έστελνε τη Mumme στις θάλασσες! Έτσι εξηγείται και το ιστιοφόρο που κοσμεί την ετικέτα του όμορφου μπουκαλιού.

Ο μεγαλύτερος ίσως ζυθοποιός που συνέδεσε το όνομά του με την ιστορική αυτή μπύρα ήταν ο Cord Broyhan, ο οποίος το 1526 έστησε μία πολύ πετυχημένη επιχείρηση στο Ανόβερο. Η σημασία του Broyhan μαρτυρείται και από το Broyhanhaus, ένα ιστορικό κτίριο-μπυραρία του 1576 που σώζεται μέχρι και σήμερα στην πόλη (σερβίρει τη σειρά της Einbecker). 


Πολλοί ακολούθησαν το παράδειγμα του ζυθοποιού και άνοιξαν ανταγωνιστικές ζυθοποιίες. Έτσι το 1609, το συμβούλιο του Ανόβερου πήρε μέτρα για να διασφαλίσει την ποιότητα και τις μεθόδους παραγωγής της Mumme. Περιόρισε επίσης τους ζυθοποιούς σε 317, αναγκάζοντάς τους να σχηματίσουν συντεχνία (guild) η οποία μάλιστα επιβίωσε ανα τους αιώνες και αποτελεί την παλαιότερη επιχείρηση της πόλης (σήμερα ανήκει στη βελγική InBev). 


Πλέον η Mumme παράγεται από την H. Nettelbeck και κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις: η αθώα (malt syrup) βγαίνει σε κουτάκι, και η αμαρτωλή με αλκοόλ σε μπουκάλι. Φυσικά ο Δόκιμος βρήκε τη δεύτερη, μία ''medieval ale'' με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5.2% α.φ. Έχει ένα καστανό / χάλκινο χρώμα και ένα υπέροχο μπεζ αφρό! Τα αρώματα που κυριαρχούν είναι γλυκά, βασικά μπόλικη καραμέλα, καβουρδισμένα malts και λίγα φρούτα (αποξηραμένα βερίκοκα). Δεν είναι ιδιαίτερα έντονα. Η γεύση της όμως είναι εντονότατη, και είναι με διαφορά ό,τι πιο γλυκό έχω δοκιμάσει σε μπύρα! Κυρίως καραμέλα με μπόλικα malts, καστανή ζάχαρη, ακολουθούν λίγα μπαχάρια και μία αίσθηση ξύλου. Αυτή η γλυκύτητα μοιάζει μεγαλύτερη αφού απουσιάζει τελείως η ενανθράκωση, κάτι που δίνει στη μπύρα μία συροπιαστή / λιγωτική αίσθηση στο στόμα. Μικρή πικράδα λυκίσκου στο τελείωμα, επίγευση γλυκιά και ελάχιστα μεταλλική. Το σώμα είναι μέτριο. Το αλκοόλ αν και χαμηλό φαίνεται, μάλλον εξαιτίας της υπερβολικής ζάχαρης.


Μπορεί να μην με τρέλανε αλλά δεν με άφησε ασυγκίνητο. Μιλάμε για μία ιδιαίτερη ετικέτα που μπορεί να μην έχει σχέση με όσες έχετε δοκιμάσει αλλά παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η αναβίωσή της (η παραγωγή είχε σταματήσει για κάποιο διάστημα) έρχεται να συνδέσει το μεσαιωνικό παρελθόν και το περήφανο παρόν της Γερμανικής σχολής σε μία μπύρα με παράξενο όνομα και γεύση αλλά τρομερή ιστορία.

Εις υγείαν όλων των μπυραματιστών,
Δόκιμος

4 σχόλια:

  1. Μας κίνησες το ενδιαφέρον στο έπακρον αγαπητέ Δόκιμε ... Η περιγραφή της ετικέτας, ειδικότερα στον τομέα γεύση, ασφαλώς και είναι κάτι που δεν μπορεί οποιοσδήποτε πραγματικός μπυρόφιλος να το αφήσει να περάσει έτσι απλά !! Οτιδήποτε διαφορετικό που μας ξενίζει αποτελεί αυτόματα τον επόμενο στόχο !!
    Ευχάριστη έκπληξη από τους Γερμανούς λοιπόν και με μεγάλο ενδιαφέρον, αν κάποιος σταθεί και αναλογιστεί όλα τα "παρελκόμενα" ιστορικά και κοινωνιολογικά στοιχεία για την μπύρα που μας παρουσίασες !!

    Στην υγειά σου και σε σένα, αγαπητέ και πάντα να μας ξενίζεις ευχάριστα με τις μπυρο-ανακαλύψεις και μπυρο - Δοκιμές σου!!

    Mumme λοιπόν !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Medieval ale?!!
    Η αγάπη σου για την ιστορία φίλτατε Δόκιμε, που νομίζω πως εστιάζεται κυρίως στην εποχή του Μεσαίωνα (κάνω λάθος? ;) ) μαζί με την αγάπη σου για ασταμάτητες μπυρο-αναζητήσεις και δοκιμές, έστω και εν μέσω ιεραποστολών ;), έφερε στις οθόνες μας μια ασυνήθιστη μπύρα την οποία ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, σίγουρα θα θέλαμε να δοκιμάσουμε!

    Prost!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα δημοσίευση Δόκιμε :)
    Ξέρεις πως μ' αρέσουν αυτά τα ιστοριοδιφικά posts και μ΄ έβαλες να σερφάρω για "Μούμιες" Δευτεριάτικα... :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Xairomai pou symmerizeste thn palabomara mou!
    H Mumme (Moumia gia ton Chalice ;)) einai apo tis liges mpyres pou plhsiazoun ta zythopota pou epine o kosmos to 16o aiwna. Gi' auto to logo kai mono, den htan dynato na thn prosperasw!

    ΑπάντησηΔιαγραφή