Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ATRAMENTOUS – ΜΙΑ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΤΥΛ (extra stout)



 Για όλους εμάς που η μπύρα αποτελεί ξεχωριστή απόλαυση δεν ήταν μάλλον δύσκολο και χρονοβόρο να καταλάβουμε ότι μια καλή μπύρα, θέλει μεράκι, αγάπη, υπομονή και επιμονή.
Στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπου το προϊόν προς κατανάλωση είναι μαζικό και ο χρόνος πάντα πιέζει, οι διαδικασίες είναι πολύ περισσότερο διεκπεραιωτικές σε βάρος της ποιότητας. Αυτός είναι και ο  λόγος που οι μικρές ζυθοποιίες παράγουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία καλύτερο υλικό από τους… μεγαλοκαρχαρίες του είδους.
Γι’ αυτό και η σπιτική μπύρα δύσκολα είναι κακή και τις περισσότερες φορές δεν υπολείπεται σε τίποτα από τις κορυφαίες μπύρες που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά.


Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΥΡΕΣ ΤΟΥ

Μια ξεχωριστή περίπτωση στην παραγωγή σπιτικής μπύρας είναι ο Μιχάλης Τοκμακίδης στη Θεσσαλονίκη, που έχει αρχίσει να μας τρελαίνει στην κυριολεξία με την ποιότητα της μπύρας και των ποικιλιών που  ζυθοποιεί, ιδιωτικά στην οικία του, ερασιτεχνικά φυσικά.
Η αγάπη του για τη μπύρα ξεκίνησε εντελώς τυχαία, όπως όλα τα καλά πράγματα – όπως επισημαίνει. Περπατούσε στη Φράγκων, είδε το kit μπύρας, το πήρε, απέτυχε και άρχισε έκτοτε τους πειραματισμούς.
Ο ίδιος πιστεύει πως το μυστικό μιας καλής σπιτικής μπύρας είναι η αγάπη και η αφοσίωση και τα καλά λόγια των δοκιμαστών δίνουν δύναμη για να συνεχίσει κανείς να ζυθοποιεί. Η αγάπη και η φρεσκάδα, δεν κρύβονται, προσθέτει και το έχει δει στις μπύρες άλλων ερασιτεχνών που έχει δοκιμάσει.
Μαζί με τον κολλητό του Μάριο, που είναι ο πρώτος δοκιμαστής των προσπαθειών του και ο αυστηρότερος κριτής του ονόμασαν τους πειραματισμούς τους White Tower Fermentations. Ο Μιχάλης δεν κρύβει πως θα του άρεσε τρελά η ιδέα μιας παρέας όπου 3-4 θα δουλεύουν πάνω σε ένα θέμα με κοινές αρχές αλλά διαφορετικές προσεγγίσεις. Θα ανταλλάσσουν υλικά, εξοπλισμό και ο καθένας θα μπορεί να δουλεύει πάνω στις συνταγές του άλλου αλλά το αποτέλεσμα του καθενός να παρουσιάζεται σαν δουλειά ομάδας και όχι μονάδας.

H ATRAMENTOUS

Η Αtramentοus είναι η τελευταία μπύρα του Μιχάλη που δοκίμασα, τον ευχαριστώ πολύ που μου έκανε την τιμή να μου προσφέρει ένα μπουκάλι της.
Το όνομά της που σημαίνει σκούρο, μαύρο, σε προδιαθέτει για το περιεχόμενο. Ότι σου βγάζει αυτή η μπύρα είναι… σκοτεινό. Χρώμα, αρώματα, σκούρες γεύσεις… σε σκούρες εποχές, όπως λέει ο ίδιος ο δημιουργός της.
Προσέξτε και την ιδιαίτερη ετικέτα της, που περιέχει ένα κλασικό θέμα οπτικής πλάνης… κρανίου, αγαπημένο μοτίβο του καλλιτέχνη Tom French.
Η Αtramentous είναι μια extra stout, με αλκοόλ στο 7,5 % αλλά αυτό που την ξεχωρίζει είναι τα εμποτισμένα ροκανίδια σε bourbon, διαδικασία που έγινε μετά την πρώτη ωρίμανση της μπύρας.
Η μπύρα θέλει τον χρόνο της στο ποτήρι ώστε να εκτονωθεί το ανθρακικό και να ανέβει η θερμοκρασία της. Ιδανική θερμοκρασία για να απελευθερώσει όλα τα αρώματά της είναι οι 9-12˚ C.
Παρότι στην ετικέτα της μπύρας, η παραίνεση είναι να την απολαύσουμε με την παρέα φίλων, πρέπει να εξομολογηθώ πως την… τσιγκουνεύτηκα και επέλεξα να μην την μοιραστώ με κανέναν… Αλλά οφείλω να ομολογήσω πως τέτοιου είδους μπύρες, με την πολυπλοκότητα αυτή που διαθέτουν, θέλουν παρέα για να διαμοιράζεται η απόλαυση.
Πλούσιος κρεμώδης εκρού αφρός. Μύτη πλούσια, σοκολάτα, καραμέλα, ροκανίδια, ιδέα καλαμποκιού. Στόμα σύνθετο, βελούδινο, μαύρη σοκολάτα, ιδέα βανίλιας, νότες bourbon. Επίγευση μακράς διάρκειας, εδώ το bourbon κυριαρχεί και η βανίλια επίσης γίνεται πιο έντονη. Το σώμα της είναι γεμάτο, χαμηλή η ενανθράκωση και όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία της, αρχίζει το γαϊτανάκι των εναλλαγών γεύσεων, αρωμάτων και αισθήσεων. Δεν υπολείπεται σε τίποτα από τις καλύτερες extra stouts που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Μπορεί να συνοδευτεί με λευκή σοκολάτα, ή ένα καλό πούρο.
«Ξέρεις, τα τελευταία δυο χρόνια ακόμα δοκιμάζω βύνες, λυκίσκους τεχνικές, το συκώτι μου... έχω ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μου, θα σας ζαλίσω!!!!»

Μιχάλη, το θέλουμε, πραγματικά!



Τις μπύρες του Μιχάλη μπορείτε να τις δοκιμάσετε, κατά καιρούς, στο IPAnema Beer Bar, εκεί συχνάζει, εκεί φιλοξενούνται και τις αναζητούμε όλοι εμείς.

13 σχόλια:

  1. Thanks Σοφία για την παρουσίαση! Πολύ καλή.. όπως πολύ καλή φαίνεται και η μπυρίτσα απ αυτά που μας λες!
    Απ αυτά που μπορώ να δω.. world class ετικέτα και world class αφρός!! Να βουτήξω μέσα στο ποτήρι θέλω με την εμφάνισή της στις φωτο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ATRAMENTOUS απο την ετικετα της και το ονομα της μεχρι την απιστευτη γευση της ειναι μια μπυρα που πραγματικα στεκεται ανετα διπλα στις καλυτερες του ειδους (για να μην πω οτι ξεπερνα καποιες). Ο Μιχαλης ειναι "ιερο τερας" του homebrewing μεγαλος γνωστης του αντικειμενου και απο τους πιο ψαγμενους κ ενημερωμενους homebrewers που υπαρχουν.
    Η δε παρουσιαση της μπυρας απλα με το...σημα κατατεθεν "Gloriana"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο Gloriana πολυ καλη παρουσιαση και ομορφες φωτο. Οσο για την μπυρα ηδη εδωσα παραγγελια στον Ρουχλα που κατηφοριζει στα νοτια σημερα να μας την φερει. Φαινεται οντως για μια πολυ καλη προσπαθεια τοσο απο την ετικετα η οποια τα σπαει οσο και απο το περιεχομενο που συμφωνα με την περιγραφη πρεπει να ειναι μια πολυ καλη extra stout...Πλλα μπραβο στον Μιχαλη...συνεχισε την καλη δουλεια φιλε...!!!

    Ρουχλα περιμενω μπουκαλακι...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Gloriana κι εγώ τσιγκούνα στη μοιρασιά θα ήμουν αν είχα μια τέτοια Σκοτεινή (yeaah!!) μέσα κι έξω μπύρα στα χέρια μου!
    Βλέπω μπήκες δυναμικά και για τα καλά με τις φοβερές παρουσιάσεις σου στους Μπυραματισμούς και χαίρομαι, όσο για το τι γίνεται εκεί βόρεια, αν επισκεφτώ ποτέ τη Θεσσαλονίκη πρώτα θα πάω στο IPAnema και μετά στον Λευκό τον Πύργο! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε σε περιμένω εδώ πάνω, να τα πιούμε και από κοντά! Ραντεβού στο Ιπανέμα φυσικά! χαχαχαχα

      Διαγραφή
  5. Παιδιά ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Απλά, κατέγραψα ότι γεύτηκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στην πάντα πρωτοπόρο στα "μπυρικά" θέματα Θεσσαλονίκη. Gloriana σ' ευχαριστούμε τόσο γι αυτή την απολαυστική παρουσίαση, όσο και γι αυτή τη mini παρουσίαση της homebrewing σκηνής εκεί στη Θεσσαλονίκη. Τέτοιες θετικές προβολές μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν για το όλο κεφάλαιο μπύρα στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδία ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!!! Σοφάκι στο είπα.. με έκανες και κοκκίνησα... Όλες οι σπιτικές μπύρες ξεχωρίζουν γιατι, όπως και στις μικροζυθοποιείες, κουβαλάν κόματι απο τους δημιουργούς τους. Μπορεί να μην έχουν τη σταθερότητα και την αρτιότητα των εμπορικών προιόντων άλλα έχουν την αγάπη και την φρόντίδα που δύσκολα κρύβονται. Όσα homebrew έχω δοκιμάσει όλα είχαν κάτι το μοναδικό επάνω τους και όσα παιδιά ξέρω που ασχολόυνται έιναι τόσο παθασμένα με το hobby αυτό που είανι δύσκολο να βγάλουν ασχημη μπύρα.Η homebrew σκηνη σε όλη την Ελλαδα είναι σε άνθηση και υπάρχουν εξαίσια δέιγματα σχεδόν σε κάθε γωνία της χώρας. Και δε το λέω για τους τύπους! Το πιστεύω!
    Rouhla θα αφήσω στον SkullSplitter κανα δυο μπουκαλακια για σενα και τον Monk, αλλα πρέπει να δοκιμάσω και τους δικούς του μπυραματισμούς και φυσικά ισχυέι η πρόσκληση να τα πούμε απο κόντα με όλους σας... κάπου εκεί στην άκρη της πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thanks Μιχάλη! Ελπίζω ο ΜONK να κρατήσει το τελευταίο μπουκαλάκι που του 'μεινε και να στο φέρω την επόμενη φορά που θα κατέβω!

      Διαγραφή
    2. Eχω και αλλα μπουκαλακια don't worry...

      Διαγραφή
  8. ξέχασα να γράψω πως έχω παραλάβει 2 μπουκαλάκια από τον Γιώργο! Thanks ξανά Μιχάλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή