Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Oakham HopAttack

Πριν λίγο καιρό σε μια επίσκεψή μου στην Local Pub και μη ξέροντας τι να πιω μου λέει ο Φωτάρας "δε δοκιμάζεις αυτή την καινούργια μπυρίτσα που έφερα". Εεεε δεν χρειάστηκα πολύ ακόμα έτσι μου έφερε ένα πολύ όμορφο μπουκαλάκι από την Oakham ales την οποία δεν την είχα πετύχει ποτέ, ούτε που την γνώριζα δηλαδή. Αυτό το μπουκαλάκι λοιπόν ήταν η Citra μια single Hop μπυρίστα. 
Σε μια πρόσφατη online παραγγελία δεν έχασα την ευκαιρία και χτύπησα άλλη μια από τις κορυφαίες ετικέτες τους, την Green Devil IPA και με το που την πήρα στα χέρια μου κατέφτασα στο Φώτη οπού και την δοκιμάσαμε παρεούλα άλλωστε του το χρώσταγα μιας και μας γνώρισε αυτή την πολύ καλή ζυθοποιία. Πόσο ωραίο αίσθημα είναι να γνωρίζεις φίλους μέσω αυτής της τρέλας που κουβαλάμε και να μπορείς να μοιράζεσαι όμορφες στιγμές.


Η OakHam ales πριν 2 ημέρες το 2006 έβγαζε την πρώτη της μπύρα. Οι Paul Hook και ο John Bryan στις 13/10/2006, παίρνοντας τα σκήπτρα από τον John Wood πρώτο ιδιοκτήτη και ζυθοποιό ο οποίος είχε εγκαταλείψει το 1995, εγκαινίασαν το νέο brewhouse 75 βαρελιών. Για περισσότερα ιστορικά ρίξτε καμιά ματιά εδώ.


Ας περάσουμε στο ζουμί λοιπόν και ξεκινάμε με την Citra η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο International Beer Challenge 2012. Μια μπύρα με την προσθήκη λυκίσκου citra από που χρωστάει και τ' όνομα της. Το αλκοόλ στο 4,6% ABV την κάνει αρκετά ευκολόπιοτη.

Σερβίρω στο ποτήρι γύρω στους 6 βαθμούς Κελσίου. Χρώμα ξανθό και ελαφρώς ξανθό. Αφρός λευκός και δυνατός που σιγά σιγά υποχωρεί αφήνοντας μέχρι το τέλος της ένα δαχτυλάκι για παρέα.
Άρωμα δυνατό με το λυκισκό να κυριαρχεί, πεύκο, γκρέιπφρουτ με νότες λουλουδιών και γρασιδιού.


Γεύση πικρή με λυκίσκο ξανά στο προσκήνιο, με το γρασίδι, κίτρο και κάποια τσιμπήματα πιπεριού.
Επίγευση πικρή κατά βάση και μακράς διάρκειας.
Το σώμα της μέτριο και απαλό με το ανθρακικό να ξυπνάει τις αισθήσεις σου. Πολύ νόστιμη μπύρα και ελαφριά που σε συνδυασμό με το χαμηλό αλκοόλ την κάνει πρώτης τάξεως επιλογή για πολλά μπουκάλια.
Βαθμολογία 9,25



Ήρθε η σειρά του Πράσινου Λυκισκοδαίμονα, καταπληκτική ετικέτα. Μιλάμε για μια India Pale ale με προσθήκη λυκίσκου citra με αλκοόλ 6% ABV.
Σερβίρουμε στα pintάκια στους 6βαθμούς Κελσίου, το χρώμα της ελαφρώς χλωμό και ξανθό με λευκό και πλούσιο αφρό.


Άρωμα γρασιδιού, τροπικών φρούτων ανανά-πάσιον φρουτ, όχι πολύ δυνατό θα λεγα.
Γεύση πολύ ισορροπημένη με τα φρούτα και τα γρασίδια να εναρμονίζονται τέλεια. Κάπου στο βάθος βγάζει και μια μεταλλική γεύση που χαλάει λίγο την πρώτη εντύπωση. Δυστυχώς γι αυτή την μπύρα μάλλον την αδίκησα γιατί είχα ξεκινήσει με μια Septem ACE που ήταν σαφώς εντονότερη σε όλα της.


Επίγευση γλυκόπικρη μέτριας διάρκειας με το αλκοόλ χωρίς να μας πολυαπασχολεί. Το σώμα της μέτριο και απαλό σαν πούπουλο.
Βαθμολογία 8,5 (με επιφύλαξη λόγο ACE)

Στην Υγειά όλων σας!!!

2 σχόλια:

  1. Ωραιος ο Ροκας μας...πολυ καλες οι παρουσιασεις σου αγορινα μου...την citra την εχω δοκιμασει και ειναι οντως μια πολυ καλη ετικετα, φουλ στα αρωματα του λυκισκου και πολυ ευκολοπιοτη...Μπραβο και στον Φωτη που την ανακαλυψε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νικόλα εχεις πάρει φόρα, και με μια σειρά εξαιρετικών αναρτήσεων, μας έχεις κάνει να μας τρέχουν τα σάλια.
    Είχα την τύχη να δοκιμάσω, παρέα με τους υπόλοιπους βόρειους Μπυραματιστές, την Citra της Oakham. Kι ευχαριστώ τον Φώτη που μας την έφερε πεσκέσι,σε μια από τις επισκέψεις του στα βόρεια.
    Πολύ καλή μπυρίτσα, με έντονα αρώματα και για πολλά ποτήρια.Ελπίζω σύντομα να δοκιμάσω και την "αδελφούλα' της αφού η περιγραφή σου Νικ, με έχει κάνει να τηναναζητώ σε μια από τις επερχόμενς παραγγελίες.
    Cheers φίλε και τα λέμε από κοντά σε λίγες μέρες. Σου 'ρχομαι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή