Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Αθηνόραμα με Septem, Volkan, Πειραϊκή



"Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Αθηνόραμα" στην "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων 

Ένα φεστιβάλ ελληνικού γευστικού πολιτισμού! 


Το περιοδικό «αθηνόραμα» συνδιοργανώνει, με την Τεχνόπολη και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, την έκθεση με τίτλο «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Αθηνόραμα», στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, από τις 12 έως τις 14 Απριλίου. Ένα φεστιβάλ ελληνικού γευστικού πολιτισμού όπου η αφρόκρεμα της παραγωγικής Ελλάδας θα συναντηθεί με το μεγάλο κοινό που αναζητά τις αυθεντικές και εν πολλοίς τοπικές ελληνικές γεύσεις, ταυτισμένες διαχρονικά με την εθνική μας ταυτότητα. Τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, αβγοτάραχο, σάλτσες και ντιπ, μανιτάρια και λαχανικά, μπίρες μικροζυθοποιίας, ποτά και κρασιά, αρτοποιήματα, ξίδια και κρέατα, βότανα, ξηροί καρποί, καφέδες, αλάτια, μπαχαρικά, γλυκά και μαρμελάδες, ολόκληρος ο κόσμος των ατόφιων, γνήσιων γεύσεων από άκρη σε άκρη της επικράτειας θα ξεδιπλωθεί στην πρώτη Έκθεση Μικρών Ποιοτικών Ελλήνων Παραγωγών που διοργανώνεται στην Αθήνα. Η έκθεση αυτή ξεφεύγει από τα τυποποιημένα βιομηχανικά πρότυπα, προσπερνάει τα στατικά κλισέ και τις προχειρότητες και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός στην Αθήνα. 


Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του ανερχόμενου κύματος των Ελλήνων μικρών παραγωγών που έχουν επιλεγεί για την ποιότητα των προϊόντων τους από τη γευσιγνωστική ομάδα του «αθηνοράματος». Αναφέρουμε ενδεικτικά: αβγοτάραχο Τρικαλινός, Gaea, Ergon, οι Συνεταιρισμοί Σάμου και Σαντορίνης, οι φάρμες κρέατος Ευβοιότοποι και Ζαγορίτη, το βαλσαμικό ξίδι Παπαδημητρίου, οι εταιρείες Citrus, Γεωδή, Ήδιστον, Καλαμπόκης - Σητειακοί Μύλοι, Κοσμίδης - Χαλβάς Δραπετσώνας, Μανιτάρια Δίρφυς, Madras, Mediterra Οινοποιητική, οινοποιεία - αποσταγματοποιία Τσιλιλή, Κτήμα Τσώλη, Στέφος Αβγοτάραχο, Terra Nostrum, Χιώτικο Κελάρι, οι παραγωγοί αλλαντικών Δαγρέ, Μιράν, Sarry, Στρεμμένος, τα τυροκομεία Γαλακτοκομική Λέσβου, Ίου, Κουφόπουλου (Νάξος), Κωσταρέλου, Οικογένεια Μπέκα (βουβαλίσια), οι εταιρείες αλίπαστων ψαριών Γείτονα και Τραγάκη, οι μικροζυθοποιίες Πειραϊκή, Septem, Volkan και πολλοί άλλοι.



Η επίσκεψη στην έκθεση θα είναι μια απολαυστική και ψυχαγωγική βόλτα ανακάλυψης και ελεύθερης γευσιγνωσίας κάποιων εκ των καλύτερων ελληνικών προϊόντων και ντελικατέσεν, είτε γνωστών είτε άγνωστων, που διαμορφώνουν μια νέα εικόνα αυθεντικών, παραδοσιακών αλλά και καινοτόμων γαλανόλευκων γεύσεων. Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα που επιλέγουν απευθείας από τους παραγωγούς. 

Στην αυλή του εμβληματικού χώρου της Τεχνόπολης στο Γκάζι, με τη μοναδική βιομηχανική αισθητική της, γύρω από την Υψικάμινο, η έκθεση «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Αθηνόραμα» φέρνει τις γεύσεις βραβευμένων από τους Χρυσούς Σκούφους σεφ και εστιατορίων για την ελληνική τους κουζίνα. Πιο συγκεκριμένα, σε μορφή tapas, θα πωλούνται προς € 2 σπεσιαλιτέ των Έκτορα Μποτρίνι («Etrusco», Κέρκυρα), Νίκου Μπούκη («Σελήνη», Σαντορίνη), Θωμά Πάσπαλη («Θωμάς», Σκλήθρο Φλώρινας) και Δημήτρη Μαυρίκου («Μαυρίκος», Ρόδος). 

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες είναι το πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, οι οποίες αναδεικνύουν τα ελληνικά προϊόντα και τον πλούτο των ελληνικών γεύσεων. Θα υπάρξουν τρεις διαφορετικοί τύποι εκδηλώσεων: 

Διάσημοι σεφ, Μαθήματα μαγειρικής: Έκτωρ Μποτρίνι, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Λουκάκος, Δημήτρης Σκαρμούτσος, Γιώργος Βενιέρης, Άρης Τσανακλίδης, Αθηναγόρας Κωστάκος, Αλέξανδρος Καρδάσης, Χριστόφορος Πέσκιας, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, Νίκος Ρούσος μαγειρεύουν μπροστά σας και σας εκμυστηρεύονται τα μυστικά τους. 

Μαέστρος της παράδοσης: Μαθαίνουμε να ζυμώνουμε ψωμί, να φτιάχνουμε λουκάνικα και σαλάμια, μπισκότα, τραχανά, γλυκά του κουταλιού, πασχαλιάτικα παραδοσιακά γλυκά, τουρσιά, λικέρ και να πήζουμε τυρί, σε παρεΐστικο κλίμα μαζί με τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους, σεφ και συγγραφείς μαγειρικών βιβλίων (Μυρσίνη Λαμπράκη, Εβίτα Παπαχαραλάμπους, Έφη Γιαλούση, Έκτωρ Μποτρίνι κ.ά.). 

Εργαστήρια γεύσης: Γνωρίζουμε εις βάθος εξαιρετικά ελληνικά τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, κρασιά και μπίρες από τις ελληνικές μικροζυθοποιίες. Χαιρόμαστε γνώση και απόλαυση με ξεναγούς τον Ηλία Μαμαλάκη, τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη, τον Δημήτρη Αντωνόπουλου και τη Θάλεια Τσιχλάκη. 

Άλλη μία σημαντική καινοτομία της έκθεσης είναι ότι οι επισκέπτες της θα ψηφίζουν για να αναδείξουν τα καλύτερα προϊόντα που θα παρουσιαστούν από τους εκθέτες, κερδίζοντας πλούσια γευστικά δώρα. 

Η έκθεση «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Αθηνόραμα» θα είναι ένα γαστρονομικό και πολιτιστικό γεγονός μεγάλης εμβέλειας που θα δημιουργήσει αίσθηση στη σημερινή συγκυρία, στο κρίσιμο σταυροδρόμι ανάπτυξης, ανανέωσης και ανάτασης που χρειάζεται η Ελλάδα. Όλοι μας συμφωνούμε σε αυτή την αναγκαιότητα και στην ιδέα του «πατριωτικού καταναλωτισμού» την οποία στηρίζει. 



ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ : 

Παρασκευή 12/4: 4-9 μ.μ. 

Σάββατο 13/4: 10 π.μ.-9 μ.μ. 

Κυριακή 14/4: 10 π.μ.-9 μ.μ. 

Γενική είσοδος: € 5 

Εισιτήριο 3 ημερών: € 10 

Παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν 



Πληροφορίες : www.athinorama.gr, www.elladagiortigefseis.gr

Μυρτώ Απαλοπούλου: 210 6984579, 210 6984581, 

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548 


Πρόσβαση: 

Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ με τίτλο «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις» στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, από τις 12 έως τις 14 Απριλίου, που συνδιοργανώνει το Αθηνόραμα με την Τεχνόπολη και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, θα υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων οι οποίες αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα και τον πλούτο των ελληνικών γεύσεων. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι:

Μαθήματα μαγειρικής 

Γνωστοί Έλληνες σεφ στήνουν τις κουζίνες τους στην Τεχνόπολη και αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

Κόστος συμμετοχής: € 15/ μάθημα


Παρασκευή 12/4 

17.00 Λευτέρης Λαζάρου

19.30 Νίκος Ρούσσος, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη

Σάββατο 13/4

12.00 Δημήτρης Σκαρμούτσος

14.30 Αλέξανδρος Καρδάσης

17.00 Χριστόφορος Πέσκιας

19.30 Αθηναγόρας Κωστάκος

Κυριακή 14/4 

12.00 Γιάννης Λουκάκος

14.30 Γιώργος Βενιέρης

17.00 Έκτορας Μποτρίνι

19.30 Άρης Τσανακλίδης

Γευσιγνωσίες 


Χαρείτε τη γνώση και την απόλαυση στα εργαστήρια της γεύσης, με ξεναγούς ονομαστούς γευσιγνώστες.

Κόστος συμμετοχής: € 8 / γευσιγνωσία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/4 

17.00 Μεγάλα κόκκινα ελληνικά κρασιά
Κων/νος Λαζαράκης (Master of Wine)

19.30 Παραδοσιακά ελληνικά αλλαντικά
Θάλεια Τσιχλάκη (δημοσιογράφος)

ΣΑΒΒΑΤΟ 13/4 

12.00 Οι Σχολές της Φέτας

Ηλίας Μαμαλάκης (food editor)

14.30 Γραβιέρες της Ελλάδας
Ηλίας Μαμαλάκης

17.00 Παλαιωμένες Σαντορίνες ή Ασύρτικο, το δυνατό χαρτί του ελληνικού κρασιού
Κων/νος Λαζαράκης

19.30 Μοναδικά αλίπαστα
Θάλεια Τσιχλάκη

ΚΥΡΙΑΚΗ 14/4 

12.00 Τυριά των Κυκλάδων
Θάλεια Τσιχλάκη

14.30 Ελληνικές μικροζυθοποιίες
Κων/νος Λαζαράκης

17.00 Ραντεβού στα τυφλά (γευσιγνωσία κρασιού με μαύρα ποτήρια)
Κων/νος Λαζαράκης

19.30 Τυριά στα άκρα, σπάνιες, ιδιαίτερες γεύσεις
Δημήτρης Αντωνόπουλος (δημοσιογράφος)


Μαέστρος της παράδοσης 

Πάρτε μέρος στα εργαστήρια και μάθετε από τους ειδικούς πώς να φτιάχνετε από ψωμί και τυρί μέχρι σαλάμια και γλυκά του κουταλιού.

Κόστος συμμετοχής: € 8 / εργαστήριο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/4 

17.00 Τα αλλαντικά της Κερκύρας
Έκτορας Μποτρίνι (σεφ “Etrusco” και “Botrini’s”)

19.30 Γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες                                                                                       Έφη Γιαλούση (σεφ, συγγραφέας, εστιάτορας)

ΣΑΒΒΑΤΟ 13/4 

12.00 Φρέσκα παραδοσιακά ζυμαρικά
Γιώργος Βενιέρης (σεφ “The Lady Finger”)

14.30 Τουρσιά από φρούτα και λαχανικά
Νίκος Μπίλης ( sous chef «Botrini’s»)

17.00 Πήζω το δικό μου τυρί
Γαλακτοκομική Λέσβου και Μυρσίνη Λαμπράκη (συγγραφέας – σεφ)

19.30 Νησιώτικα Πασχαλινά γλυκά
Μυρσίνη Λαμπράκη

ΚΥΡΙΑΚΗ 14/4 

12.00 Αλλιώτικα μπισκότα
Εβίτα Παπαχαραλάμπους (σεφ “Μπισκότο από σπίτι”)

14.30 Ζυμώνω ψωμί
Ομάδα αρτοποιίας Βενέτη

17.00 Σπιτικά λικέρ
Θοδωρής Ρουβάς (sous chef “Etrusco”)

19.30 Τραχανάς και Μυτιληνιές χάχλες
Έφη Γιαλούση

1 σχόλιο:

  1. Πολυ ενδιαφερουσα εκθεση με καταξιωμενους συντελεστες."Μπυρολογικα" ισως οχι τοσο (παρα την εξαιρετικη Septem) αλλα γευσιγνωστικα σιγουρα κεντριζει την προσοχη.Απο τις λιγες φορες που μου λειπει η Αθηνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή