Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Brewdog Prototype 2011: Prototype 17



Brewdog Prototype 17: lager aged in whiskey casks with raspberries. Αυτή είναι η νικήτρια μπύρα της σειράς Brewdog Prototype Challenge2011, η σημερινή παρουσίαση της οποίας ολοκληρώνει το μίνι αφιέρωμά μας στην καινοτόμο σκωτσέζικη ζυθοποιία. Οι μεγάλες χαμένες της σειράς που παρουσιάσαμε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα είναι οι εξής:

Hops Kill Nazis: μία παντοδύναμη Imperial Red Ale (7.6% ABV)
Scotch Ale: μία νοστιμότατη scotch ale με σκωτσέζικο μέλι (7.5% ABV)
Blitz: μία μικρή-στο-μάτι-μεγάλη-σε-γεύση amber ale (2.8% ABV)

Υπενθυμίζουμε για ακόμη μία φορά την κεντρική ιδέα πίσω από την κυκλοφορία των τεσσάρων μπυρών της Brewdog Prototype Challenge 2011:

Πρόκειται για μπύρες των οποίων οι συνταγές διαμορφώθηκαν με βάση τις ιδέες και γνώμες των φανατικών μπυρόφιλων της σκωτσέζικης ζυθοποιίας, και κυκλοφόρησαν εμφιαλωμένες και draft σε μπαρ της Brewdog το 2011. Σκοπός του Prototype Challenge ήταν όχι απλά η προσφορά νέων παράξενων μπυρών στο (παντοτινά) διψασμένο κοινό αλλά μία ιδιότυπη δημοσκόπηση (με το ποτήρι στο χέρι δηλαδή) σχετικά με ποιά ετικέτα αξίζει να γίνει μόνιμη στη σειρά της Brewdog.

Νικήτρια αυτής της ιδιότυπης δημοσκόπησης λοιπόν ήταν η Prototype 17, μία φρουτο-lager (βάση της οποίας υπήρξε η 77 lager) με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 4.9% α.φ., ζυμωμένη με αμερικάνικες ποικιλίες λυκίσκου, βελγική μαγιά και παλαιωμένη σε βαρέλια ουίσκι με εκλεκτά σμέουρα Σκωτίας! Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με ακόμη μία ασυνήθιστη μπυρο-συνταγή από το τρελοκομείο της Brewdog, η οποία αγαπήθηκε σε τέτοιο βαθμό που κέρδισε μία θέση ανάμεσα στις (πάμπολλες) μόνιμες ετικέτες της ζυθοποιίας.


Το χρώμα της Prototype 17 είναι χρυσο-πορτοκαλί, ελαφρώς ροζέ, με ελάχιστο λευκό αφρό που εξαφανίζεται γρήγορα. Το άρωμα δεν είναι πολύ έντονο, κατά βάση φρουτένιο (σμέουρα, ανανάς), με μία αίσθηση μαγιάς και καβουρδισμένου που εμφανίζονται όταν η μπύρα ζεσταθεί λίγο. Η γεύση ξαφνιάζει ευχάριστα, με έντονα τα φρουτώδη στοιχεία (γλυκόξινα σμέουρα, ροδάκινα) και τη λουλουδίλα των ποικιλιών λυκίσκου που χρησιμοποιήθηκαν, τα οποία ισορροπούν με μία ελαφριά γλύκα από τα malts και τη βελγική μαγιά, τη βανίλια και το ουίσκι. Αρκετά πολύπλοκη γεύση με πικρό τελείωμα. Η αίσθηση είναι άκρως ξεδιψαστική, η ενανθράκωση είναι μέτρια προς υψηλή.

Να σημειώσω εδώ ότι η κυρίαρχη φρουτένια αίσθηση της μπύρας έχει εξαφανιστεί αρκετά τώρα που η μπύρα έγινε μόνιμη. Την τελευταία φορά που τη δοκίμασα (πλέον δεν ονομάζεται Prototype 17 αλλά Raspberry Revolver) σε pub της Brewdog μου άφησε την εντύπωση μίας heavily-hopped μπύρας με ελάχιστα φρούτα – αντίθετα δηλαδή από την αρχική συνταγή. Φυσικά, το ζουμί παραμένει απολαυστικό αλλά έχασε κάπως το πρωτότυπο αρχικό προφίλ του... Ας είναι Brewdog! Εμείς θα σε αγαπάμε κι ας ανταλλάζεις τα νόστιμα σμέουρα για περισσότερους λυκίσκους! Και περιμένουμε από σένα θαυμαστές κυκλοφορίες (και) τη νέα χρονιά!

Εις υγείαν όλων των μπυραματιστών,
Δόκιμος

----------------------------------------------------------------
Υ.Γ.1: ΔΙΟΡΘΩΣΗ: νικήτρια μπύρα της σειράς Brewdog Prototype Challenge 2011 ανακηρύχθηκε η Scotch Ale (η οποία κυκλοφόρησε ως η νέα Dogma) και όχι η Prototype 17!! Το διάβασα μόνον αφού είχα ποστάρει την παρούσα ανάρτηση. Απολογούμαι για το μπέρδεμα, έπρεπε να ψάξω το θέμα περισσότερο πρίν ξεκινήσω το αφιέρωμα. Ο λόγος που μπερδεύτηκα ήταν η δοκιμή της Raspberry Revolver που τίνα τρόπο με ''έπεισε'' ότι η Prototype 17 είχε επιλεχθεί ως η νικήτρια μόνιμη ετικέτα... Τελικά, η Prototype 17 υπήρξε απλά η βάση της Raspberry Revolver, με τον ίδιο τρόπο που η Blitz χρησίμευσε για τη ζύμωση της Dead Pony Club...

Υ.Γ.2: Δείτε εδώ τις μπύρες της Brewdog Prototype Challenge 2012. Μέχρι τώρα έχω δοκιμάσει την Cocoa Psychο, μία απίστευτη Imperial Russian Stout που βγήκε πρώτη σε ψήφους!

1 σχόλιο:

  1. Ιδιαίτερα πολύπλοκη ακούγεται η μπύρα της συγκεκριμένης παρουσίασης, και δυστυχώς δεν έχει τύχει να την δοκιμάσω μέχρι τώρα. Ευτυχώς οι Cocoa Psycho σε λίγες μέρες καταφθάνουν Θεσσαλονίκη οπότε θα μπορέσω να "πνίξω" την στεναχώρια μου μ' αυτές...
    Ακόμα μια εξαιρετική ανάρτηση, που έκλεισε και τον κύκλο του διαγωνισμού Prototype challenge της αγαπημένης Brewdog.
    Eυχαριστούμε πολύ φίλε Δόκιμε που μας κρατάς ένήμερους με τα τεκταινόμενα στο Mεγάλο νησί !!!
    Cheers !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή