Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Δυνατά από την Ισπανία :: Nómada Brewing Royal Porter a la taza

Καλό μήνα φίλες και φίλοι ... με τον Μάρτη να έχει δικαιολογήσει ήδη για τα καλά το παραδοσιακά κυκλοθυμικό προφίλ του, αφού η ηλιόλουστη χθεσινή μέρα εδώ στη συμπρωτεύουσα βρήκε ως διάδοχο σήμερα τη συννεφιά και τη βροχή ...
Ας είναι! "Εμείς να ' μαστε καλά, κι ας ψοφήσουν χίλια αρνιά" ... που λέει κι ο θυμόσοφος λαός μας!


Ταιριαστή με το Μαρτιάτικο κλίμα, αλλά και με το σημερινό El Clásicoείναι η ετικέτα που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα από μια νέα ανερχόμενη δύναμη στη ζυθοποιία της Ισπανίας. Άλλη μια χώρα που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να κάνει αργά και σταθερά βήματα ανάπτυξης στο χώρο της μικροζυθοποιίας κι επιτέλους να ακούγεται το όνομά της και για άλλες ετικέτες πλην της Estrella που χρόνια τώρα μονοπωλεί το ενδιαφέρον εκτός των συνόρων.
Από την κατά βάση ηλιόλουστη Ισπανία και συγκεκριμένα από τη Valencia, θα δούμε μια "σκοτεινή" porter προερχόμενη από μια "κινητή" μικρο-ζυθοποιία που κατάφερε να μπει μέσα στην πρώτη 5άδα των καλύτερων πρωτο-εμφανιζόμενων ζυθοποιιών στον κόσμο για τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα πάντα με τις κριτικές των μελών του Ratebeer, ενώ και η ζυθοποιία, αλλά και η μπύρα για την οποία θα μιλήσουμε σήμερα χτύπησαν πρωτιά στην πανέμορφη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου.


Ο λόγος για τη Nómada Brewing που εδρεύει στη Valencia, αλλά -όπως πολλοί ζυθοποιοί άλλωστε τα τελευταία χρόνια- γυρίζει από εδώ και από εκεί σε εγκαταστάσεις άλλων ζυθοποιιών, ώστε να φτιάξει τη δική της μπύρα.

Η σημερινή μπύρα που θα δούμε από την ισπανική αυτή "περιπλανώμενη" ζυθοποιία είναι μια "δυνατή" porter :: η Royal Porter a la taza (στο κύπελλο/κούπα) η οποία φτιάχτηκε στις εγκαταστάσεις της ζυθοποιία Ca l’Arenys - Cervezas Guineu της Βαρκελώνης (Valls de Torruella, Barcelona). 



Nómada Brewing Royal Porter a la taza
στα 10,5 % ABV


Το αναμενόμενο ασφαλώς μαύρο, εκ πρώτης όψεως, χρώμα του σώματός της με καμιά απολύτως παρουσία αφρού ... !! Ούτε για δείγμα !!

Άρωμα :: η πρώτη εντύπωση μας προϊδεάζει πολύ θετικά αφού μια πραγματικά πολύ όμορφη ευωδία σοκολάτας και αλκοόλης αρχικά κυριαρχούν σαν πρώτη εντύπωση με τα malts. Μαύρα φρούτα πολύ στα μετόπισθεν με μια ανεπαίσθητη παρουσία ελιάς. Όσο περνάει η ώρα και ανεβαίνει η θερμοκρασία το άρωμα γίνεται ελαφρώς πιο "ζεστό" και αλκοολικό.

Γεύση :: μια από τα ίδια στη γεύση που ακολουθεί κατά βάση το άρωμα. Εδώ έρχεται να προστεθεί ελαφρώς ο καφές που μαζί με τη σοκολάτα και το αλκοόλ διαμορφώνουν μια άκρως απολαυστική συνολική αίσθηση. Υποψία ξηρών καρπών, επίσης μαζί με τα έλαιά τους !

Επίγευση :: Μακράς διάρκειας φινάλε, γλυκόπικρο, αλκοολικό σου κρατάει συντροφιά για αρκετή ώρα στον λάρυγγα !


Σώμα μέτριο προς δεμένο, αλλά δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Είναι απολύτως ταιριαστό με το όλο τελικό αποτέλεσμα. Ενανθράκωση απούσα. Η μπύρα κατεβαίνει πολύ όμορφα και γρήγορα παρά τους 10,5 % βαθμούς αλκοόλης της και δεν νιώθεις να "σκαλώνει" πουθενά. Πολύ καλές οι εντυπώσεις για την καλύτερη ισπανική μπύρα του έτους που μας πέρασε.

Βαθμολογία :: 8,75


Καλό Σαββατόβραδο και καλές μπυρο-επιλογές για σήμερα, 
όπου και όπως αποφασίσετε να περάσετε τη σημερινή βραδιά, 
τη 2η του Μάρτη !!

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλή παρουσίαση ΜΙΧΟΣ ... μου φένεται οτι όλοι την περιμένουμε αυτη την μπύρα πολυ σύντομα. Για μια ακόμα φορά μας πρόλαβες .... ΜΙΧΟΣ συνώνυμο του Flash

    ΑπάντησηΔιαγραφή