Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Octoberfest-ίαση

Μήνας φεστιβαλικών εκδηλώσεων στην Ευρώπη, ο Σεπτέμβρης που κλείνει σήμερα κι ενώ περιμένουμε την αντιπροσωπεία των Μπυραματισμών να επιστρέψει από το φεστιβάλ της De Molen στην Ολλανδία, με πλούσιες εμπειρίες (και γεμάτες βαλίτσες) ας κάνουμε και μια μνεία στο φεστιβάλ εκείνο που από πολλούς αποκαλείται βασιλιάς και πρόγονος όλων των φεστιβάλ μπύρας, το Octoberfest που γίνεται εδώ και πάνω από 200 χρόνια στο Μόναχο της Γερμανίας. 

Στα ιστορικά του φεστιβάλ έχουμε αναφερθεί κι άλλες φορές, ενώ ο Μίχος έχει κάνει μια εκτενή αναφορά στην οποία αξίζει να ανατρέχουμε για περισσότερες πληροφορίες. Σήμερα, θα ήθελα να αναφερθώ και σε μια άλλη διάσταση του Octoberfest, αυτή του πρεσβευτού της μπύρας και της μετάδοσης του θεσμού της παραδοσιακής γιορτής μπύρας εκτός Γερμανίας. Αλλά πριν περάσουμε στο θέμα μας, θα ήταν ιεροσυλία να μην δούμε μερικές απ' τις πιο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί απ' τους φετινούς  179ους εορτασμούς στο Μόναχο, όπου το πάρτυ καλά κρατεί και θα κρατεί γι ακόμη μια εβδομάδα. 


Η καθιερωμένη παρέλαση την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, 
με επικεφαλής  το "Muenchner Kindl", την κοπέλα 
που ενσαρκώνει το σύμβολο της πόλης  του Μονάχου


Ο δήμαρχος του Μονάχου στην παραδοσιακή έναρξη του φεστιβάλ με το 
τάπωμα του πρώτου βαρελιού μπύρας και την αναφώνηση "O Zapft Is"
Το πρώτο ποτήρι προς τα αναμένοντα πλήθη των φεστιβαλιστών. 
Πάνω από 250.000 άνθρωποι απ' όλη τη Γερμανία αλλά και τον κόσμο 

ολόκληρο, επισκέφθηκαν το φεστιβάλ το πρώτο Σαββατοκύριακο.

Μια απ' τις "τέντες" του φεστιβάλ, όπου μπορούν να καθήσουν
χιλιάδες επισκέπτες. 

Αφανείς ηρωίδες αλλά και σήμα κατατεθέν του Octoberfest, οι όμορφες 
σερβιτόρες με τα παραδοσιακά φορέματα - τα dirndls - που κουβαλούν 

δέκα δέκα (πολλές φορές και περισσότερα) τα ποτήρια του λίτρου 

γεμάτα με την εποχιακή marzen μπύρα στους διψασμένους πελάτες τους. 

Κάποιες φορές, εκτός απ' το πλούσιο μπούστο, τα γερά χέρια και η ευλύγιστη 
μέση βοηθούν πολύ, ενώ και η σφυρίχτρα είναι απαραίτητο  αξεσουάρ.
Τα dirndl και τα lederhosen, οι παραδοσιακές τυρολέζικες φορεσιές 
είθιστε να φοριούνται στις εκδηλώσεις του Octoberfest, όχι μόνο απ' τις 

σερβιτότες και τους μουσικούς, αλλά και από πολλούς επισκέπτες, 

ακόμα και τους πιο επίσημους. 
Βέβαια και χωρίς lederhosen, οι φρέσκιες  μπύρες που 
σερβίρονται στο φεστιβάλ, κατεβαίνουν μια χαρά. 

Μόνο το πρώτο σαββατοκύριακο, καταναλώθηκαν 450.000 λίτρα!
Συνυφασμένα με το Octoberfest από τα παλιά τα χρόνια 
οι τροχοί και τα λοιπά "ιπτάμενα" παιχνίδια

Αναντίρρητα το Octoberfest είναι η μεγαλύτερη και πιο ονομαστή γιορτή μπύρας στον πλανήτη, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που το όνομά της γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, με ανάλογα γερμανικού τύπου φεστιβάλ, με φορεσιές, μουσικές μπάντες και φυσικά octoberfest / marzen τύπου μπύρες - μπύρες lager οι οποίες παραδοσιακά φτιάχνονταν τον Μάρτιο και αφήνονταν να ωριμάσουν όλο το καλοκαίρι. 
Σε όλο το κόσμο, η γερμανική μπύρα θεωρούταν πάντοτε συνώνυμο της ποιοτικής μπύρας, οπότε τι καλύτερο από ένα φεστιβάλ γερμανικής μπύρας, όπου η ποιοτική μπύρα θα έρεε άφθονη; Πολλές ζυθοποιίες, ακόμα και οι πιο ονομαστές, στα πλαίσια των εποχιακών τους ετικετών και εν όψει αυτών των φεστιβάλ, παρουσίαζαν και μια Octoberfest/Marzen επιλογή.

                           

Ιδιαίτερα στην Αμερική, δεκάδες ζυθοποιίες έχουν παρουσιάσει τη δική τους εκδοχή της octoberfest/marzen μπύρας. Κάποιες φορές μένοντας πιστές στη γερμανική παράδοση και το νόμο της καθαρότητας, ενώ άλλες φορές ξεφεύγοντας απ' τα κλασσικά πρότυπα, προσθέτουν κι άλλα συστατικά ή ανεβάζουν το αλκοόλ σε "αυτοκρατορικά" επίπεδα.
Οι ετικέτες επίσης ακολουθούν την πεπατημένη, κρατώντας αρκετά από τα οκτομπερφεστικά πρότυπα, όπως το θαλασσί-άσπρο καρό της Βαυαρίας ή φιλοξενώντας φιγούρες ντυμένες με τις παραδοσιακές τυρολέζικες φορεσιές. 



Πέρα από τις κλασσικές γερμανικές ζυθοποιίες, Spaten, Paulaner, Hacker Pschorr, Hofbrau, Weihenstephaner, Augustiner και Ayinger, που δικαίως κρατούν τα πρωτεία στο στυλ, αρκετές αμερικανίδες συναδέλφισές τους έχουν παρουσιάσει τελευταία πολύ καλά δείγματα γραφής. Πέρα από τις μεγάλες του χώρου, όπως την Samuel Adams ή την Βrooklyn, αρκετές από τις γνωστές μικροζυθοποιίες της craft σκηνής έχουν βγάλει τη δική τους Octoberfest. 



Οι Three Floyds, την "Munsterfest", η Avery την "The Kaiser", ενώ octoberfest διαθέτουν στη γκάμα τους και οι Great Divide, Left Hand, Victory, κ.α.  Κάποιες ζυθοποιίες παίζουν με τα ονόματα, όπως η Flying Dog με την "Dogtoberfest" της και η Firestοne Walker με την "Oaktoberfest".
 Η Surly κυκλοφορεί σε κουτάκι μια single hopped - dry hopped octoberfest,ενώ στο αρτιστικό τομέα, εντύπωση κάνουν και η ετικέτα της Lakefront "Art Kumbalek's Focktoberfest" αφιερωμένη στην cult φυσιογνωμία της κοινωνίας του Milwaukee, αλλά και η φουτουριστική Hex της Magic Hat


Μπορεί για κάποιους το Octoberfest του Μονάχου να είναι από υπερεκτιμημένο (όπως και το ίδιο το συγκεκριμένο στυλ μπύρας) έως και μια μεγάλη μπυροπανήγυρη, αλλά φαίνεται πως ακόμα και σαν ιδέα εξακολουθεί να εμπνέει τους φίλους της μπύρας ανά τον κόσμο. 
Στην Ελλάδα, εκτός από το όνομά του στη γνωστή μπυραρία της Αγίας Παρασκευής, το Octoberfest έχει εμπνεύσει αρκετές ακόμα (στη Bayern της Γλυφάδας εντύπωση προκαλεί το θαλασσί-άσπρο καρό σύμβολο του Octoberfest στο στύλο του εξωτερικού μπαρ), ενώ η γερμανική σχολή επικρατεί σε μπύρα, φαγητό και διακόσμηση, στα περισσότερα μπυρεστιατόρια της Αθήνας και όχι μόνο. 
Καλό Οκτώβρη να 'χουμε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου