pub & microbrewery |
Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012
Όταν μιλάνε τα λογότυπα.
Πριν κάμποσο καιρό είχαμε κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στις ετικέτες μπύρας – μικρά αριστουργήματα με τις οποίες στολίζουν πολλές φορές τις μπύρες τους κάποιες ζυθοποιίες. Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για κάτι που χαρακτηρίζει ακόμα περισσότερο τις ζυθοποιίες και αυτό είναι το λογότυπό τους.
Όπως κάθε εταιρεία έτσι και οι ζυθοποιίες έχουν το λογότυπο το οποίο τις ακολουθεί σε κάθε παρουσίαση και το οποίο κατά κάποιο τρόπο αποτελεί και την δημιουργική ταυτότητά τους. Υπάρχουν λογής λογής λογότυπα, αλλά απλοϊκά, με μόλις το όνομα ή ακόμά και το μονόγραμμα της ζυθοποιίας, άλλα πιο περίτεχνα, με αναφορές στον τόπο καταγωγής, το μέγεθος ή το είδος της ζυθοποιίας, ακόμα και με φράσεις ή γνωμικά που προσπαθούν να συνδέσουν την εταιρεία μ’ ένα ακόμα πιο ειδικό χαρακτηριστικό του χώρου τους.
Το κόκκινο τρίγωνο της ζυθοποιίας Bass είναι εξαιρετικά απλό, πλην έχει ένα χαρακτηριστικό που το κάνει να ξεχωρίζει. Ήταν το πρώτο λογότυπο που κατατέθηκε στο βρετανικό γραφείο των trademarks, το 1876. Ένας υπάλληλος μάλιστα της Bass είχε στηθεί έξω απ’ τα γραφεία του μητρώου όλη τη νύχτα της παραμονής της πρωτοχρονιάς, για να είναι πρώτος στην ουρά το πρωί της 1ης Ιανουαρίου που θα έμπαινε σε εφαρμογή ο νόμος. Το πρώτο trademark που κατατέθηκε λοιπόν ήταν το κόκκινο τρίγωνο για την pale ale της Bass και από τότε το συναντάμε ακόμα και σε πίνακες της εποχής, όπως στον παρακάτω πίνακα με το μπαρ των Folies-Bergère, του 1882 από τον Εντουάρντ Μανέ.
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012
La Loubécoise: βελγίδα με maple syrup
Εμφάνιση: χρώμα θολό καφετί-μπορντό, με ανοιχτό μπεζ αφρό που διατηρείται ικανοποιητικά
Άρωμα: ζαχαρούχο άρωμα κεικ από τα malts, καραμέλα, σταφίδες, ολίγον από μπαχάρια τύπου Jägermeister
Γεύση: Κερασο-γλύκα, αποξηραμένα φρούτα, καραμέλα, καστανή ζάχαρη, μπαχάρια. Η γλυκιά πλευρά κυριαρχεί κατά κράτος, με ελάχιστα τσιμπήματα λυκίσκου στο τελείωμα. Θυμίζει αρκετά μία kriek εμπορίου (π.χ. Liefmans, Bacchus, κτλ) στην οποία ανακατεύτηκε μπόλικο σιρόπι σφένδαμου.
Ελάχιστη ενανθράκωση, με σώμα μέτριο. Γενικά, η βελγίδα La Loubécoise πίνεται ευχάριστα παρά τη ζαχαρίλα της. Μία μπύρα που προσφέρεται για συνοδεία πάστας (ή άλλου γλυκού) αλλά μπορείτε να την απολαύσετε και μόνη της ως επιδόρπιο, όπως έπραξα εγώ.
Σάββατο 16 Ιουνίου 2012
Motörhead Bastards Lager
Τούτη η ''rock ‘n’ roll'' lager, με μια από τις καλύτερες ετικέτες που έχουν στολίσει ποτέ φιάλη μπύρας, παράγεται από τη σουηδική ζυθοποιία Krönleins και έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 4.7% α.φ. Ορίστε η παρουσίαση-αναλυτική περιγραφή της:
Motorhead Bastards Lager is a gloriously fresh and fruity beer with a wonderful character of light malt. It’s easy to drink but has a hard rock edge. It’s perfect for all those occasions when you feel that craving for a cold beer such as those summer barbecues and picnics, naturally with music pumping at full blast through the loudspeakers. This Bastard has a refreshing, zesty taste with a nice malt curve and a hint of citrus. A quality beer that can be appreciated by rock ‘n’ roll fans of all agesΠρος το παρόν, η εν λόγω μπύρα κυκλοφορεί αποκλειστικά στη Σουηδία αλλά είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα διατίθεται προς πώληση και στο διαδίκτυο.
Ο Lemmy, αν και περισσότερο τύπος του ουίσκι, έχει βγάλει επίσης διαφήμιση για γνωστή γαλλική μπύρα...
ενω έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του για το ''άθλημα'' εδώ και πολλά χρόνια...
What's that about? The brewery
Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012
Επετειακή Chimay για τα 150χρονα του τραππιστικού ζυθοποιίου του Αβαείου του Scourmont
Η μπύρα φτιάχτηκε για την επέτειο των 150 ετών απ’ την παρασκευή της πρώτης μπύρας στο μοναστήρι των “φυγάδων” τότε μοναχών του αβαείου του Scourmont, που κυνηγημένοι απ’ τους επαναστάτες Γάλλους, είχαν καταφύγει στο γειτονικό Βέλγιο. Απ' το 1862 ξεκίνησαν οι μοναχοί να φτιάχνουν την premiere, την πρώτη, ελαφριά μπύρα με την οποία συνόδευαν το φαγητό και "πέρναγαν" τις δύσκολες μέρες της νηστείας, ενώ το 1948, ο πάτερ Theodore, ο ζυθοποιός της μονής, απομόνωσε την μαγιά - που ακόμα αποτελεί τη βάση της σημερινών Chimay - και έφτιαξε μια πιο δυνατή μπύρα για τα Χριστούγεννα, τη γνωστή μας "μπλέ".
Η νέα μπύρα θα είναι πιο δυνατή απ’ τις τρεις γνωστές μας ετικέτες, στους 10 αλκοολικούς βαθμούς και θα κυκλοφορήσει σε μεγάλα μπουκάλια των 750ml που θα κλείνουν με φελλό και σύρμα.
"This special edition is a full bodied and distinctive strong beer developed within the abbey to celebrate and honour the 150th anniversary of the brewery.
Produced with 100% natural ingredients,its pale golden robe and champagne sparkle is topped by a rich white head of foam. The distinctive bouquet evokes the rich fruity and complex notes of the Chimay yeast in harmony with a delicate spicy note and the fragrance of fresh noble hops.
At 10% alcohol, the flavour is full bodied and complex with a slight but refreshing tang note and a crisp hop finish that will delight the palate".
Κυριακή 10 Ιουνίου 2012
Καλοκαιρινή Σ.Κ.Ε.ΜΠ.Ε–δοσυνάντηση...
Το καλοκαίρι ήρθε με βήμα γοργό και εμείς το βιολί μας. Τρίτο meeting της Σ.Κ.Ε.ΜΠ.Ε και αυτή τη φορά σε ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος για την μπυροσκηνή της Κύπρου. Σ.Κ.Ε.ΜΠ.Ε μάζωξη λοιπόν, στο BrewFellas Bar στην Λευκωσία.
Ζέσταμα κάναμε όπως πάντα, με δικές μας σπιτικές δημιουργίες. Αυτή τη φορά αρχίσαμε με την πολύ πετυχημένη ΜΑΙΝΑΔΑ των συν-επαναστατών/home brewers της Μπύρας Γιόρκιν. Πολύ ωραίο μπυρόνι με ginger, λεμόνι και μέλι. Εξαιρετικό άρωμα ginger, ισορροπημένο με την γεύση του λεμονιού και ένα πολύ δροσιστικό aftertaste. Ήταν ότι έπρεπε για να αρχίσουμε.
Σάββατο 9 Ιουνίου 2012
Νέες ετικέτες (αλλά μόνο ετικέτες) από Volkan και Πειραϊκή
Άλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς θα μου πείτε, ή αντί να βγάλουν καμιά καινούργια συνταγή παίζουν με τα ονόματα και τις ετικέτες Ας είναι όμως… Ορίστε η νέα collection… Summer 2012
Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012
Revelation Cat Mild Milk
Τρίτη 5 Ιουνίου 2012
Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε...
Μιας και ολες οι μπυρες που ειχαμε κανονισει να δοκιμασουμε ηταν stout, porter & imperial stout, πολυ μαυριλα δηλαδη, ειπαμε να ξεκινησουμε με μια stout που απο οσο ξεραμε, ξεφευγε απο τα καθιερωμενα στανταρ μιας stout. Η αρχη λοιπον εγεινε με μια μπυρο-συνεργασια μεταξυ των Grassroots, Stillwater & Mikkeller και μιλαω βεβαιως για την Gypsy Juice, μια belgian stout στα 8,5% ABV για την οποια εχει χρησιμοποιηθει saison μαγια, Brett Brux (ο γνωστος μας και αγαπημενος βρεττανομυκητας) και γενναίες δοσεις λυκισκου, οχι και οτι πιο συνηθισμένο για μια stout. Ο αφρος που δημιουργει ειναι πολυ πλουσιος και καφετης και το χρωμα της καταμαυρο. Το αρωμα της πολυ ιδιατερο για stout μιας και ο βρεττανομυκητας εχει αφησει για τα καλα την σφραγιδα του. Αυτο που κανει με την μια εμφανεστατη την παρουσια του ειναι το πρασινο μηλο, το γκρεϊφρουτ και η εντονη βελγικη μαγια που μαζι με τον καφε και το πευκο απο τον λυκισκο δημιουργουν ενα πολυ ιδιαιτερο αλλα συναμα απολαυστικο αποτελεσμα. Στην γευση κυριαρχει ο καφες και το πρασινο μηλο ενω νοιωθεις και τα τσιμπηματα απο τον λυκισκο να γεμιζουν ολο το στομα σου . Επιγευση ξηρη και πικρη ενω το σωμα της ειναι μεσαιο προς γεματο και εχει υψηλη ενανθρακωση. Μια πολυ ωραια μπυρο-συνεργασια που πιστευω ενα 8,5 το εχει ανετα...
Κυριακή 3 Ιουνίου 2012
Bristol Beer Factory: Bristol Stout
Η Bristol Beer Factory, η οποία στεγάζεται σ’ένα από τα παλιά κτίρια της παλαι ποτε κραταιάς Ashton Gate Brewery με ιστορία 200 ετών στο χώρο της μπύρας, χρησιμοποιεί πρώτες ύλες που παράγονται στην περιοχή του Bristol για να ζυμώσει μία ευρεία γκάμα μόνιμων, εποχιακών και σπέσιαλ μπυρών.
Από αυτές, βρήκαμε και δοκιμάσαμε την πολύ καλή Bristol Stout, ένα τρανό παράδειγμα της μαστοριάς των Βρετανών ζυθοποιών να φτιάχνουν ποιοτικότατες μπύρες παρά τα πολύ χαμηλά επίπεδα σε αλκοόλ.
Σάββατο 2 Ιουνίου 2012
Δυο “πυρηνικές” stout από την “The Kernel”
“The brewery springs from the need to have more good beer. Beer deserving of a certain attention. Beer that forces you to confront and consider what you are drinking. Upfront hops, lingering bitternesses, warming alcohols, bodies of malt. Lengths and depths of flavour. We make Pale Ales, India Pale Ales and old school London Porters and Stouts towards these ends. Bottled alive, to give them time to grow”
Ας ελπίσουμε πως αυτός ο τοποκεντρικός χαρακτήρας θα διατηρηθεί και τώρα που ο “πυρήνας διαστέλλεται” και το ζυθοποιίο επεκτείνεται σε ένα μεγαλύτερο χώρο μερικά τετράγωνα πιο πέρα.