Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

The Alchemist - Heady Topper...

Τον περασμενο Αυγουστο ο κατατσροφικος κυκλωνας Αϊριν ειχε πληξει δεκα πολιτειες των ΗΠΑ και εκτος απο τις ανυπολογιστες υλικες καταστροφες υπηρχαν και δεκαδες απωλειες ανθρωπινων ζωων. Μια απο τις περιοχες που επληγει περισσοτερο ηταν η μικρη πολιτεια Βερμοντ στα σύνορα με τον Καναδά. Οι ζημιες ηταν πολυ μεγαλες και μια απο τις καταστροφες η οποια προκληθηκε απο την  πλημμυρα που επληξε την περιοχη Waterbury ηταν η pub/microbrewery The Alchemist. Επειδη οι κατατσροφες ηταν αρκετα μεγαλες στον χωρο της μικροζυθοποιιας αλλα και στην pub οι ιδιοκτητες της  αποφασισαν να μην ανακατασκευασουν τον χωρο που ειχε κατστραφει απο την πλημμυρα αλλα να φτιαξουν ενα καινουργιο χωρο οπου προς το παρον φτιαχνουν μονο την ναυαρχιδα της Alchemist την Double IPA - Heady Topper.

pub & microbrewery
Την Heady Topper ειχα την τυχη να την πετυχω στο Ølbutikken οταν βρεθηκαμε στην Δανια τον περασμενο Μάιο και βεβαια δεν εχασα την ευκαιρια να την δοκιμασω γιατι ηξερα οτι δυσκολα θα εβρισκα αλλη ευκαιρια για να την πετυχω καπου αλλου αφου μεχρι και στις ΗΠΑ ειναι αναρπαστη και μπορεις να την βρεις μονο σε καποιες πολιτειες γυρω απο το Βερμοντ. Στον can των 500ml γραφει "drink from the can" και ετσι ηπια μια γουλια κατευθειαν απο το κουτακι αλλα προτιμησα την υπολοιπη να την βαλω σε ενα σνιφτερακι που ειχα μαζι μου. Πιστευω οτι η μπυρα αδικειτε αν την πεις κατευθειαν απο το κουτακι γιατι χανεις ενα απο τα πιο δυνατα χαρτια της που ειναι το αρωμα της. Ετσι λοιπον αφου κατσαμε να φαμε ενα μπεργκερ σε μια απο τις κεντρικες πλατειες της Κοπεγχαγης βρηκα την ευκαιρια να δοκιμασω επιτοπου την Heady Topper.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Όταν μιλάνε τα λογότυπα.

Πριν κάμποσο καιρό είχαμε κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στις ετικέτες μπύρας – μικρά αριστουργήματα με τις οποίες στολίζουν πολλές φορές τις μπύρες τους κάποιες ζυθοποιίες. Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για κάτι που χαρακτηρίζει ακόμα περισσότερο τις ζυθοποιίες και αυτό είναι το λογότυπό τους.

Όπως κάθε εταιρεία έτσι και οι ζυθοποιίες έχουν το λογότυπο το οποίο τις ακολουθεί σε κάθε παρουσίαση και το οποίο κατά κάποιο τρόπο αποτελεί και την δημιουργική ταυτότητά τους. Υπάρχουν λογής λογής λογότυπα, αλλά απλοϊκά, με μόλις το όνομα ή ακόμά και το μονόγραμμα της ζυθοποιίας, άλλα πιο περίτεχνα, με αναφορές στον τόπο καταγωγής, το μέγεθος ή το είδος της ζυθοποιίας, ακόμα και με φράσεις ή γνωμικά που προσπαθούν να συνδέσουν την εταιρεία μ’ ένα ακόμα πιο ειδικό χαρακτηριστικό του χώρου τους.

bass-logoΤο κόκκινο τρίγωνο της ζυθοποιίας Bass είναι εξαιρετικά απλό, πλην έχει ένα χαρακτηριστικό που το κάνει να ξεχωρίζει. Ήταν το πρώτο λογότυπο που κατατέθηκε στο βρετανικό γραφείο των trademarks, το 1876. Ένας υπάλληλος μάλιστα της Bass είχε στηθεί έξω απ’ τα γραφεία του μητρώου όλη τη νύχτα της παραμονής της πρωτοχρονιάς, για να είναι πρώτος στην ουρά το πρωί της 1ης Ιανουαρίου που θα έμπαινε σε εφαρμογή ο νόμος. Το πρώτο trademark που κατατέθηκε λοιπόν ήταν το κόκκινο τρίγωνο για την pale ale της Bass και από τότε το συναντάμε ακόμα και σε πίνακες της εποχής, όπως στον παρακάτω πίνακα με το μπαρ των Folies-Bergère, του 1882 από τον Εντουάρντ Μανέ.

bass-manet-bar-den-folies-bergere

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

La Loubécoise: βελγίδα με maple syrup

La Loubécoise από τη βελγική Brasserie d’Ecaussines, η οποία βρισκέται στην περιοχή Ecaussines βορειοδυτικά της πόλης Charleroi. Πρόκειται για μία περίεργη μα ευχάριστη καστανή μπύρα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 8% α.φ. που ζυμώνεται με προσθήκη σφενδαμο-σίροπου από το Québec του Καναδά. Είναι μία από τις εποχιακές ετικέτες της βελγικής ζυθοποιίας (η οποία παράγει 9 ολόχρονα) και έπεσε στα χέρια μου πρίν από λίγες μέρες...


Εμφάνιση: χρώμα θολό καφετί-μπορντό, με ανοιχτό μπεζ αφρό που διατηρείται ικανοποιητικά

Άρωμα: ζαχαρούχο άρωμα κεικ από τα malts, καραμέλα, σταφίδες, ολίγον από μπαχάρια τύπου Jägermeister

Γεύση: Κερασο-γλύκα, αποξηραμένα φρούτα, καραμέλα, καστανή ζάχαρη, μπαχάρια. Η γλυκιά πλευρά κυριαρχεί κατά κράτος, με ελάχιστα τσιμπήματα λυκίσκου στο τελείωμα. Θυμίζει αρκετά μία kriek εμπορίου (π.χ. Liefmans, Bacchus, κτλ) στην οποία ανακατεύτηκε μπόλικο σιρόπι σφένδαμου.

Ελάχιστη ενανθράκωση, με σώμα μέτριο. Γενικά, η βελγίδα La Loubécoise πίνεται ευχάριστα παρά τη ζαχαρίλα της. Μία μπύρα που προσφέρεται για συνοδεία πάστας (ή άλλου γλυκού) αλλά μπορείτε να την απολαύσετε και μόνη της ως επιδόρπιο, όπως έπραξα εγώ.

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Motörhead Bastards Lager

Μετά από κρασί (ποικιλίας Shiraz) και vodka, το αειθαλές συγκρότημα Motörhead κυκλοφόρησε και μπύρα με όνομα... Bastards Lager!


Τούτη η ''rock ‘n’ roll'' lager, με μια από τις καλύτερες ετικέτες που έχουν στολίσει ποτέ φιάλη μπύρας, παράγεται από τη σουηδική ζυθοποιία Krönleins και έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 4.7% α.φ. Ορίστε η παρουσίαση-αναλυτική περιγραφή της:
Motorhead Bastards Lager is a gloriously fresh and fruity beer with a wonderful character of light malt. It’s easy to drink but has a hard rock edge. It’s perfect for all those occasions when you feel that craving for a cold beer such as those summer barbecues and picnics, naturally with music pumping at full blast through the loudspeakers. This Bastard has a refreshing, zesty taste with a nice malt curve and a hint of citrus. A quality beer that can be appreciated by rock ‘n’ roll fans of all ages
Προς το παρόν, η εν λόγω μπύρα κυκλοφορεί αποκλειστικά στη Σουηδία αλλά είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα διατίθεται προς πώληση και στο διαδίκτυο.

Ο Lemmy, αν και περισσότερο τύπος του ουίσκι, έχει βγάλει επίσης διαφήμιση για γνωστή γαλλική μπύρα...



ενω έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του για το ''άθλημα'' εδώ και πολλά χρόνια...

What's that about? The brewery

Ένα ενδιαφέρον video ντοκυμαντέρ από το Discovery Channel, περιγράφει τα στάδια της ζυθοποίησης με ωραία γραφικά, αλλά και αναλύει το πως οι κολοσσοί του χώρου εστιάζουν και πετυχαίνουν την σταθερότητα του προϊόντος τους. Παρουσιάζει το στήσιμο μιας μεσαίου μεγέθους ζυθοποιίας, ενώ μας φέρνει και στον Καναδά, όπου βρίσκεται ένα απ' τα καλύτερα brew pubs στον κόσμο, το Dieu du Ciel. Τέλος, γνωρίζουμε μια μικροσκοπική νέα ζυθοποιία, εγκατεστημένη σε μια μικρή εκκλησία μεθοδιστών, όπου οι μπύρες παρακευάζονται με μόνο στόχο, να αρέσουν στους λίγους αλλά πιστούς φίλους της.   

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Επετειακή Chimay για τα 150χρονα του τραππιστικού ζυθοποιίου του Αβαείου του Scourmont

Τον Ιούλιο θα κυκλοφορήσει μια νέα μπύρα από τους τραππιστές του Αβαείου Notre Dame de Scourmont, όπου φτιάχνονται οι φημισμένες (και όχι άδικα) μπύρες Chimay.


Chimay-Speciale-Cent-Cinquante
Η μπύρα φτιάχτηκε για την επέτειο των 150 ετών απ’ την παρασκευή της πρώτης μπύρας στο μοναστήρι των “φυγάδων” τότε μοναχών του αβαείου του Scourmont, που κυνηγημένοι απ’ τους επαναστάτες Γάλλους, είχαν καταφύγει στο γειτονικό Βέλγιο. Απ' το 1862 ξεκίνησαν οι μοναχοί να φτιάχνουν την premiere, την πρώτη, ελαφριά μπύρα με την οποία συνόδευαν το φαγητό και "πέρναγαν" τις δύσκολες μέρες της νηστείας, ενώ το 1948, ο πάτερ Theodore, ο ζυθοποιός της μονής, απομόνωσε την μαγιά - που ακόμα αποτελεί τη βάση της σημερινών Chimay - και έφτιαξε μια πιο δυνατή μπύρα για τα Χριστούγεννα, τη γνωστή μας "μπλέ".


Η νέα μπύρα θα είναι πιο δυνατή απ’ τις τρεις γνωστές μας ετικέτες, στους 10 αλκοολικούς βαθμούς και θα κυκλοφορήσει σε μεγάλα μπουκάλια των 750ml που θα κλείνουν με φελλό και σύρμα.


"This special edition is a full bodied and distinctive strong beer developed within the abbey to celebrate and honour the 150th anniversary of the brewery.
Produced with 100% natural ingredients,its pale golden robe and champagne sparkle is topped by a rich white head of foam. The distinctive bouquet evokes the rich fruity and complex notes of the Chimay yeast in harmony with a delicate spicy note and the fragrance of fresh noble hops.
At 10% alcohol, the flavour is full bodied and complex with a slight but refreshing tang note and a crisp hop finish that will delight the palate". 

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Καλοκαιρινή Σ.Κ.Ε.ΜΠ.Ε–δοσυνάντηση...

Αν νομίσατε πως επειδή το καλοκαίρι έφτασε λίγο απότομα, οι φίλοι μας οι Σκεμπέδες στην Κύπρο θα έπεφταν σε μόνιμη μπυρο-σιέστα και δεν θα μαθαίναμε νέα τους μέχρι το φθινόπωρο, κάνετε λάθος… Ο φίλος μας ο green clansman επιστρέφει με μια καλοκαιρινή ανταπόκριση

Το καλοκαίρι ήρθε με βήμα γοργό και εμείς το βιολί μας. Τρίτο meeting της Σ.Κ.Ε.ΜΠ.Ε και αυτή τη φορά σε ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος για την μπυροσκηνή της Κύπρου. Σ.Κ.Ε.ΜΠ.Ε μάζωξη λοιπόν, στο BrewFellas Bar στην Λευκωσία.

skempe3-3

Ζέσταμα κάναμε όπως πάντα, με δικές μας σπιτικές δημιουργίες. Αυτή τη φορά αρχίσαμε με την πολύ πετυχημένη ΜΑΙΝΑΔΑ των συν-επαναστατών/home brewers της Μπύρας Γιόρκιν. Πολύ ωραίο μπυρόνι με ginger, λεμόνι και μέλι. Εξαιρετικό άρωμα ginger, ισορροπημένο με την γεύση του λεμονιού και ένα πολύ δροσιστικό aftertaste. Ήταν ότι έπρεπε για να αρχίσουμε.

skempe3-4

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Νέες ετικέτες (αλλά μόνο ετικέτες) από Volkan και Πειραϊκή

Αν και τις είχα ήδη εντοπίσει σε φωτογραφίες στο διαδίκτυο, μόλις προχθές βρήκα τις νέες ετικέτες των δύο ελληνικών micro στα ράφια του τοπικού ΑΒ. 


Volcab-Peiraiki New Labels


Άλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς θα μου πείτε, ή αντί να βγάλουν καμιά καινούργια συνταγή παίζουν με τα ονόματα και τις ετικέτες Ο Γελαστούλης είναι σαρκαστικός  Ας είναι όμως…  Ορίστε η νέα collection…  Summer 2012 

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Revelation Cat Mild Milk

Πολύ μαυρίλα έπεσε στα ποτήρια μας στα προηγούμενα post μας γι' αυτό και γω λέω να μαλακώσω λίγο το σκηνικό μας με κάτι πιο ήπιο όπως λέει και ο τίτλος "mild". Αυτή είναι η Mild Milk απο την Revelation Cat.
H Revelation Cat είναι μια ζυθοποιία από την Ιταλία και πιο συγκεκριμένα από την Ρώμη, εμπνευστής αυτής ο Alex Liberati. Πριν λίγο καιρό ο Μίχος μας παρουσίασε την ζυθοποιία και το καταπληκτικό μπαρ 4:20 του Liberati.


Για την συγκεκριμένη μπύρα χρησιμοποιήθηκε, όχι βέβαια πως δεν έβαλε το χεράκι του και ο Menno, η ζυθοποιία της De Molen στο Bodegraven της Ολλανδίας για την οποία έχουμε μιλήσει και έχουμε προσκυνήσει ουκ ολίγες φορές εδώ μέσα. O Chalice σε παλαιότερο post του μας μίλησε γι αυτήν εδώ.

Ας δούμε λοιπόν αυτή την μπυρίτσα που ανήκει στην κατηγορία των mild ale, οπού στην ετικέτα της μας αναφέρουν τα εξής .... "Mild Mild Alcohol Mild Roast Mild Chocolate Mild Lactose Mild Balance Mild Sweet Mild Malt Mild Mild Mild Hops Mild Bitter Mild Cat Mild Ale Mild Dextrins Mild Body Mild Brewing Mild Licorice Mild Missing Mild Kettle Mild Maltose Mild Amylase Mild Attenuation Mild Madness Mild Earth Mild Fruit Mild Caramel Mild Carbonation Mild Revelation Mild" .... στην συγκεκριμένη μπύρα με αλκοόλ στο 3,5% έχει προστεθεί λακτόζη.

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε...

Την Κυριακη που μας περασε και ενω το θερμομετρο στην Αθηνα ειχε χτυπησει 34° C εμεις (BeeRocker, sixtyneedles & o γράφων) αποφασισαμε αντι να παμε για κανα μπανακι να μαζευτουμε στο σπιτι του BeeRocker και να πιουμε καμια μπυριτσα. Μεχρι στιγμης δεν ακουγεται και τοσο καμμενο αυτο που καναμε, αφου η μπυριτσα ειναι οτι πρεπει για μια τοση ζεστή μερα και μαλιστα αραχτος στο σπιτακι με το κλιματιστικο στους 16° C. Το θεμα ειναι ομως οτι οι μπυριτσες που δοκιμασαμε δεν ηταν και τοσο δροσιστικες....ηταν παντως ολες μια & μια ....



Μιας και ολες οι μπυρες που ειχαμε κανονισει να δοκιμασουμε ηταν stout, porter & imperial stout, πολυ μαυριλα δηλαδη, ειπαμε να ξεκινησουμε με μια stout που απο οσο ξεραμε, ξεφευγε απο τα καθιερωμενα στανταρ μιας stout. Η αρχη λοιπον εγεινε με μια μπυρο-συνεργασια μεταξυ των Grassroots, Stillwater & Mikkeller και μιλαω βεβαιως για την Gypsy Juice, μια belgian stout στα 8,5% ABV για την οποια εχει χρησιμοποιηθει saison μαγια, Brett Brux (ο γνωστος μας και αγαπημενος βρεττανομυκητας) και γενναίες δοσεις λυκισκου, οχι και οτι πιο συνηθισμένο για μια stout. Ο αφρος που δημιουργει ειναι πολυ πλουσιος και καφετης και το χρωμα της καταμαυρο. Το αρωμα της  πολυ ιδιατερο για stout μιας και ο βρεττανομυκητας εχει αφησει για τα καλα την σφραγιδα του. Αυτο που κανει με την μια εμφανεστατη την παρουσια του ειναι το πρασινο μηλο, το γκρεϊφρουτ και η εντονη βελγικη μαγια που μαζι με τον καφε και το πευκο απο τον λυκισκο δημιουργουν ενα πολυ ιδιαιτερο αλλα συναμα απολαυστικο αποτελεσμα. Στην γευση κυριαρχει ο καφες και το πρασινο μηλο ενω νοιωθεις και τα τσιμπηματα απο τον λυκισκο να γεμιζουν ολο το στομα σου . Επιγευση ξηρη και πικρη ενω το σωμα της ειναι μεσαιο προς γεματο και εχει υψηλη ενανθρακωση. Μια πολυ ωραια μπυρο-συνεργασια που πιστευω ενα 8,5 το εχει ανετα...

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Bristol Beer Factory: Bristol Stout

Μένουμε Αγγλία και μετά τις αναφορές του Chalice στις αξιολογότατες μπύρες της Λονδρέζικης Kernel στο προηγούμενο ποστ, περνάμε σήμερα στην πόλη του Bristol και την ονομαστή Bristol Beer Factory. Μία ανεξάρτητη ζυθοποιία που ξεκίνησε μόλις το 2005 από τον αρχιτέκτονα George Ferguson και πλέον έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε να παράγει βραβευμένες ales που πωλούνται σε όλο το Νησί.


Η Bristol Beer Factory, η οποία στεγάζεται σ’ένα από τα παλιά κτίρια της παλαι ποτε κραταιάς Ashton Gate Brewery με ιστορία 200 ετών στο χώρο της μπύρας, χρησιμοποιεί πρώτες ύλες που παράγονται στην περιοχή του Bristol για να ζυμώσει μία ευρεία γκάμα μόνιμων, εποχιακών και σπέσιαλ μπυρών.


Από αυτές, βρήκαμε και δοκιμάσαμε την πολύ καλή Bristol Stout, ένα τρανό παράδειγμα της μαστοριάς των Βρετανών ζυθοποιών να φτιάχνουν ποιοτικότατες μπύρες παρά τα πολύ χαμηλά επίπεδα σε αλκοόλ.

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Δυο “πυρηνικές” stout από την “The Kernel”

Αν και πυρηνική δύναμη η Βρετανία, ο πυρήνας που μας ενδιαφέρει περισσότερο εδώ είναι αυτός του κριθαριού και μάλιστα του κριθαριού που μεταμορφώνεται σε μαγική, δυνατή μαύρη μπύρα, στα καζάνια της λονδρεζικής μικροζυθοποιίας “The Kernel”


The Kernel brown imp stout in the clouds

“The brewery springs from the need to have more good beer. Beer deserving of a certain attention. Beer that forces you to confront and consider what you are drinking. Upfront hops, lingering bitternesses, warming alcohols, bodies of malt. Lengths and depths of flavour. We make Pale Ales, India Pale Ales and old school London Porters and Stouts towards these ends. Bottled alive, to give them time to grow”
Κάπως έτσι αυτοπροσδιορίζεται η Βρετανική  μικροζυθοποιία  “The Kernel”,  μια αξιόλογη μικρή που αν και μετρά μόλις δυόμιση χρόνια ζωής, με την παρουσία της υπόσχεται πολλά για το μέλλον. Δημιούργημα του Ιρλανδικής καταγωγής Evin O’ Riordain, ο “πυρήνας” αποτελεί μια προσπάθεια  επιστροφής στα παραδοσιακά στυλ που γεννήθηκαν στην Αγγλία και που επανήλθαν στο προσκήνιο απ’ την μεγάλη τους επιτυχία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η μικροζυθοποιία “The Kernel” βρίσκεται σε μια λαϊκή συνοικία του Λονδίνου, σε μια τοπική αγορά που έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξης των καλοφαγάδων. Ανάμεσα σε καφεκοπτεία, εμπόρους τυριών, φούρνους, κρεοπωλεία και λογής λογής παρόμοια μαγαζιά, ο λάτρης του καλού φαγητού μπορεί να βρει και την καλή μπύρα που θα το συνοδέψει. Και μάλιστα τα Σάββατα, που στη Maltby street οι μαγαζάτορες βγάζουν την πραμάτια έξω απ’ τα μαγαζιά τους, να τη δει από κοντά ο επισκέπτης, στην Kernel μπορείς να αγοράσεις φρέσκια τη μπύρα κατευθείαν απ’ το ζυθοποιίo. 




Ας ελπίσουμε πως αυτός ο τοποκεντρικός χαρακτήρας θα διατηρηθεί και τώρα που ο “πυρήνας διαστέλλεται” και το ζυθοποιίο επεκτείνεται σε ένα μεγαλύτερο χώρο μερικά τετράγωνα πιο πέρα.