Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012

Δυο “πυρηνικές” stout από την “The Kernel”

Αν και πυρηνική δύναμη η Βρετανία, ο πυρήνας που μας ενδιαφέρει περισσότερο εδώ είναι αυτός του κριθαριού και μάλιστα του κριθαριού που μεταμορφώνεται σε μαγική, δυνατή μαύρη μπύρα, στα καζάνια της λονδρεζικής μικροζυθοποιίας “The Kernel”


The Kernel brown imp stout in the clouds

“The brewery springs from the need to have more good beer. Beer deserving of a certain attention. Beer that forces you to confront and consider what you are drinking. Upfront hops, lingering bitternesses, warming alcohols, bodies of malt. Lengths and depths of flavour. We make Pale Ales, India Pale Ales and old school London Porters and Stouts towards these ends. Bottled alive, to give them time to grow”
Κάπως έτσι αυτοπροσδιορίζεται η Βρετανική  μικροζυθοποιία  “The Kernel”,  μια αξιόλογη μικρή που αν και μετρά μόλις δυόμιση χρόνια ζωής, με την παρουσία της υπόσχεται πολλά για το μέλλον. Δημιούργημα του Ιρλανδικής καταγωγής Evin O’ Riordain, ο “πυρήνας” αποτελεί μια προσπάθεια  επιστροφής στα παραδοσιακά στυλ που γεννήθηκαν στην Αγγλία και που επανήλθαν στο προσκήνιο απ’ την μεγάλη τους επιτυχία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η μικροζυθοποιία “The Kernel” βρίσκεται σε μια λαϊκή συνοικία του Λονδίνου, σε μια τοπική αγορά που έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξης των καλοφαγάδων. Ανάμεσα σε καφεκοπτεία, εμπόρους τυριών, φούρνους, κρεοπωλεία και λογής λογής παρόμοια μαγαζιά, ο λάτρης του καλού φαγητού μπορεί να βρει και την καλή μπύρα που θα το συνοδέψει. Και μάλιστα τα Σάββατα, που στη Maltby street οι μαγαζάτορες βγάζουν την πραμάτια έξω απ’ τα μαγαζιά τους, να τη δει από κοντά ο επισκέπτης, στην Kernel μπορείς να αγοράσεις φρέσκια τη μπύρα κατευθείαν απ’ το ζυθοποιίo. 




Ας ελπίσουμε πως αυτός ο τοποκεντρικός χαρακτήρας θα διατηρηθεί και τώρα που ο “πυρήνας διαστέλλεται” και το ζυθοποιίο επεκτείνεται σε ένα μεγαλύτερο χώρο μερικά τετράγωνα πιο πέρα.
Το βιντεάκι με τον Evin O’ Riordain είναι απ’ τις μέχρι πρότινος εγκαταστάσεις στην πάροδο της Maltby street




Από την μικρή αλλά όλο και αυξανόμενη γκάμα της Kernel θα γνωρίσουμε σήμερα δυο “μαύρες” εκπροσώπους. Την “Export Stout - London 1890” και την “Imperial Brown Stout – London 1358” που όπως καταλαβαίνουμε απ’ το όνομά τους, αποτελούν αναβιώσεις συνταγών που φτιάχνονταν από πολύ παλιά, στο Λονδίνο.


“Export Stout - London 1890” 7.4%

the kernel export stout g&b


Το χρώμα της μαύρο και ο κρεμώδης αφρός της, καφέ ανοικτός, με μέτριο όγκο. Ενός δακτύλου πάχος καπάκι θα παραμείνει για λίγα λεπτά για να περιορισθεί σε λεπτό καφετί πέπλο, πάνω απ’ το μαύρο σώμα της.


the kernel export london stout foamy glass


Στο άρωμά της κυριαρχούν η σοκολάτα, ο καφές και λίγο η ελιά. Η αίσθηση στο στόμα βελούδινη και το σώμα γεμάτο! Διακριτικό το τσίμπημα στο στόμα, ενώ η γεύση της χαρακτηρίζεται απ’ τη ψημένη βύνη, τον καφέ, αλλά και νότες μπράντυ.


the kernel export london stout label


Μια ενδιαφέρουσα stout, γεμάτη, ισορροπημένη, ποιοτική, αλλά χωρίς να διαπρέπει σε κάποιο απ’ τους τομείς βαθμολογίας: Εμφάνιση 8.75, Άρωμα 8.5, Γεύση 8.25, Αίσθηση 8.25. Συνολική βαθμολογία: 8.4 στα 10


the kernel export london stout label through the glass


Για τη συνέχεια ακόμα μια “ιστορική” συνταγή (13ος αιώνας), αυτή τη φορά για μια πιο βαριά stout, πιθανότατα από αυτές που  ξεκίναγαν απ’ την Αγγλία για να φτάσουν στην αυλή της τσαρίνας…


“Imperial Brown Stout – London 1358” 9.8%

The Kernel 2 labels


Οι ετικέτες (που σφραγίζει και κολλά ο ίδιος ο Evin στα μπουκάλια του) είναι μνημείο εκλεκτικής απλότητας. Μια κάπως grunge άποψη στο labeling ίσως;


The Kernel brown imp stout g&b


Σερβίρω στους 15 βαθμούς σε αυτοκρατορικό snifter όπως της αρμόζει Πριγκίπισσα


The Kernel brown imp stout foamy glass


Το χρώμα της μαύρο με βαθυκάστανες ανταύγειες. Πλούσιος καφετής αφρός που θα διατηρήσει για μερικά λεπτά ένα χαμηλό αλλά συμπαγές κεφάλι, για να υποχωρήσει σιγά σιγά σε πέπλο με πλήθος φυσαλίδων που θα παιχνιδίζουν στην επιφάνεια. Τα ελαιώδη ίχνη στο ποτήρι θα εξαφανιστούν κι αυτά γρήγορα. Κάθε φορά που θα στριφογυρίζω το ποτήρι στα χέρια μου, ο αφρός της πρόθυμα θα ξαναζωντανεύει Είμαι ερωτευμένος 


The Kernel brown imp stout foamy glass 2


Το αρωματικό μπουκέτο συγκεντρώνει ψημένη βύνη, καφέ, σοκολάτα, σκόνη κακάο, κάποια πιπεράτα μπαχάρια, και αλκοόλ. Αισθητό το τσίμπημα κάτω απ’ τη γλώσσα, ενώ το σώμα γεμάτο αλλά σε βρετανικά όρια. Αίσθηση μεταξένια.


The Kernel brown imp stout foamy glass 3


Γεύση σχετικά πικρή και ολίγον καυτερή, με γλυκιές μάλτυ αναλαμπές να ζεσταίνουν ή μάλλον να σπάνε την κάψα στο στομάχι. Ιδιαίτερη και ευχάριστη αίσθηση!


The Kernel brown imp stout label


The Kernel brown imp stout baby's feet Ενδιαφέρουσα imperial stout, πολυδιάστατη τόσο στο άρωμα όσο και στη γεύση. Στα + της η μεταξένια αίσθηση, οι πιπεράτες αλκοολούχες αναλαμπές στη γεύση. Όσο περνά η ώρα μάλιστα και υποχωρεί η ένταση του λυκίσκου, η αίσθηση απογειώνεται. Μια πρώτης τάξης παρέα για τα άγρυπνα βράδια που περνάω τελευταία με το γιόκα μου Ο Γελαστούλης κλείνει το μάτι


Βαθμολογώ με 9 την εμφάνιση, 8.75 δίνω στο άρωμα, 9.25 στη γεύση και 9 στην αίσθηση. 9 στα 10 λοιπόν στο σύνολο!
Στην υγειά μας λοιπόν… καληνύχτα και καλό τριήμερο. Το Άγιο Πνεύμα να μας φωτίζει αλλά τα ποτήρια μας ας τα μαυρίζει 


The Kernel brown imp stout snifter

5 σχόλια:

  1. Wraios o Chalice! Me prolabes me thn anafora sou sthn Kernel, akomh mia agglikh zythopoiia pou axizei sxoliasmou stous Beeramatismous kai tha eprepe na eixame parousiasei edw kai kairo!

    Malista, dokimasa proxthes th London 1890 (thn 7.2% version), mia mesth mpyra pou mou ekane poly kalh entypwsh: https://picasaweb.google.com/112339017431442796158/Various#5749820859797410818

    Th syntagh tou 14ou aiwna den thn exw agorasei akoma alla me tetoia kolakeutika sxolia ek merous sou prepei - kai syntoma :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λαχταριστή παρουσίαση και όμορφες φωτογραφίες για μια ακόμα φορά από τον Chalice.Λατρεύω τον τρόπο που παρουσιάζονται οι μπύρες ,εδώ στους μπυραματισμούς.Εκτός από την περιγραφή της εκάστοτε μπύρας,πάντα υπάρχουν και στοιχεία για τις ζυθοποιΐες που τις παράγουν. Φίλε Chalice, γι ακόμα μια φορά μας βάζεις στην πρίζα μέχρι να γευθούμε κι εμείς αυτές τις δυο stouts,που αν κρίνω από την βαθμολογία είναι και πολύ εκλεκτές. ( Η φωτό με τον Chalice junior απλά δεν υπάεχει...)Οι μπυραματιστές πλυθαίνουν απ'ότι βλέπω, Νικόλαε Μέγα (copyright MIXOS).Στην υγειά του μικρότερου μπυραματιστή και του μπαμπά του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ' ευχαριστώ πολύ φίλτατε "Κρανιοδιαμελιστή". O Chalice junior, μια και με τον ύπνο δεν τα πάει και πολύ καλά, έχει παρακολουθήσει τελευταία αρκετούς late night μπυραματισμούς... Τον ξεκινώ από μικρό :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία παρουσίαση για μια ανερχόμενη δύναμη απο το νησί. Απο την Kernel έχουμε δοκιμάσει κάποιες δημιουργίες τους αλλα για να πω την αλήθεια δεν τρελλάθηκα. Θεωρώ οτι το σώμα στις μπύρες ειναι αρκετά λεπτό και νερουλό, βέβαια οτι εχω δοκιμάσει ήταν σε cask. Ελπίζω κάποια στιγμή να δοκιμάσω και αυτες τις 2 μπύρες και να το ξανασκεφτώ :D
    Στην υγειά των νέων μπυραματισμών που μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς (βλ.Chalicaki, Weissmanaki)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε Chalice, ετυχε και δοκιμασα κι εγω την Imperial Brown Stout London, την 1856 εκδοση, 9.9%. Μια παρα πολυ καλη ετικετα σε ολα της. Το μονο αρνητικο στη συγκεκριμενη εκδοση ειναι οτι αφηνε μια αισθηση ξηροτητας στο στομα, αλλα γενικα η βαθμολογια της ειναι οντως για 9+

    ΑπάντησηΔιαγραφή