Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Καλοκαιρινή Σ.Κ.Ε.ΜΠ.Ε–δοσυνάντηση...

Αν νομίσατε πως επειδή το καλοκαίρι έφτασε λίγο απότομα, οι φίλοι μας οι Σκεμπέδες στην Κύπρο θα έπεφταν σε μόνιμη μπυρο-σιέστα και δεν θα μαθαίναμε νέα τους μέχρι το φθινόπωρο, κάνετε λάθος… Ο φίλος μας ο green clansman επιστρέφει με μια καλοκαιρινή ανταπόκριση

Το καλοκαίρι ήρθε με βήμα γοργό και εμείς το βιολί μας. Τρίτο meeting της Σ.Κ.Ε.ΜΠ.Ε και αυτή τη φορά σε ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος για την μπυροσκηνή της Κύπρου. Σ.Κ.Ε.ΜΠ.Ε μάζωξη λοιπόν, στο BrewFellas Bar στην Λευκωσία.

skempe3-3

Ζέσταμα κάναμε όπως πάντα, με δικές μας σπιτικές δημιουργίες. Αυτή τη φορά αρχίσαμε με την πολύ πετυχημένη ΜΑΙΝΑΔΑ των συν-επαναστατών/home brewers της Μπύρας Γιόρκιν. Πολύ ωραίο μπυρόνι με ginger, λεμόνι και μέλι. Εξαιρετικό άρωμα ginger, ισορροπημένο με την γεύση του λεμονιού και ένα πολύ δροσιστικό aftertaste. Ήταν ότι έπρεπε για να αρχίσουμε.

skempe3-4
Συνεχίσαμε με μια ζυθοποιία που καιρό τώρα ήθελα να δοκιμάσω. Ο λόγος για την Rogue Αles Brewery. Στα χέρια μας είχαμε την Rogue XS Imperial Red Ale. Αυτό που σε κάνει να την προσέξεις, πριν καν την δοκιμάσεις, είναι το μικρό της μπουκάλι (20 ολόκληρα cl σε περιμένουν να τα πιείς). Βαθύ καφέ-καστανό χρώμα με κάποιες κοκκινωπές ανταύγειες. Έντονο άρωμα μπαχαρικών και βύνης. Έντονη επίσης και η γεύση της, με χαρακτηριστικά τα στοιχεία της καραμέλας, σοκολάτας/κεράσι και βύνης. Προσωπικά δεν με ενθουσίασε και την βρήκα αρκετά κουραστική και περίπλοκη. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που το μπουκαλάκι της είναι τόσο μικρό Ο Γελαστούλης είναι σαρκαστικός

skempe3-5

skempe3-6Την σειρά πήρε η Schneider Tap X Mein Nelson Sauvin. Το μπουκάλι αυτό το είχα στα χέρια μου εδώ και 3 μήνες και περίμενα την κατάλληλη στιγμή για να την ευχαριστηθώ. Η εν λόγω ετικέτα, βγήκε το 2011 για να γιορτάσει τα 25χρονα της μπυραρίας ΑΒΤ στην Ολλανδία. Το ποσοστό της αλκοόλης που έχει (7.3%) μου έδωσε την ευκαιρία να την κρατήσω λίγο παραπάνω και να μην την πιώ φρέσκα φρέσκα. Ένα πολύ ωραίο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα με αρκετές φυσαλίδες να δημιουργούν ένα πολύ ωραίο αφρό. Αρκετά έντονο άρωμα και γεύση μαγιάς και λυκίσκου. Πολύ δροσιστικό aftertaste λεμονιού που αφήνει μια υπέροχη καλοκαιρινή αίσθηση.

Τέταρτο μπυρόνι στη σειρά και δεύτερο εξ Γερμανίας, το επόμενο. Andechser Doppelbock Dunkel. Ακόμη μια μπύρα που είχα λίγο καιρό στα χέρια μου και τώρα της δόθηκε η ευκαιρία να περάσει από το κελάρι μου στον ουρανίσκο μας. Η βαθμολογία της στο ratebeer μας έκανε όλους να ανυπομονούμε. Παραθέτω πιο κάτω την περιγραφή που δίνουν οι ίδιοι για την μπύρα αυτή:

skempe3-7“This is it! The powerful, full-bodied, strong beer which is Andechs's trademark. Brewed in the traditional Triple Mash procedure and available throughout the year, not just during the "Starkbierzeit” ”


Ο καφές είναι έντονος, σε άρωμα και σε γεύση. Η καραμέλα παίζει επίσης έντονα στη γεύση και αφήνει την θέση της σε μια βανιλίζουσα επίγευση. Έντονο επίσης και το στοιχείο του μετάλλου. Δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα, μιας και το στυλ αυτό δεν είναι για μένα.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς τα 2 τελευταία μας μπυρόνια σηκώνουν μεγάλη συζήτηση. Το όνομα της ζυθοποιίας προκαλεί ρίγος σε κάθε μπυρόφιλο για πολλούς και διάφορους λόγους. Για να την αποκτήσεις, πρέπει να δώσεις αίμα, δάκρυα και ιδρώτα... ή απλά μια γερή δόση χρήματος.
Ο λόγος για τις Westvleteren 8 & 12. Πρώτα θα δώσω τις εντυπώσεις μου και μετά θα δώσω την άποψη μου στο θέμα. Και οι δυο ετικέτες, είχαν παλαιωθεί για ένα χρόνο.

Ξεκινάμε με την 8αρα: Σκούρο χρώμα με λίγο αφρό. Έντονα αρώματα βύνης και ώριμων φρούτων. Γλυκιά γεύση από την καβουρδισμένη βύνη. Σύκα, σταφίδες, σοκολάτα και πάει λέγοντας. Πολύ ωραία και αρωματική επίγευση.

skempe3-8

12αρα: Πάρε την 8ρα και δώσε μέσα μπόλικο αλκοόλ με πιο έντονη γεύση. Πραγματικά είναι ότι καλύτερο στο είδος της. Στο φουλ τα ώριμα φρούτα, η βύνη, έντονη γλυκάδα...σταφίδες, βύσσινο, δαμάσκηνο και μαγιά.

skempe3-9Και τώρα η άποψη μου στο θέμα Westvleteren. Όντως βγάζουν εξαιρετικές μπύρες και ξέρουν πολύ καλά πως να τις πλασάρουν. Είναι 100ρες στο είδος αλλά όχι και στην γενική παγκόσμια μπυροσκηνή. Η 12ρα Westvleteren είναι πολύ κοντά στην 10ρα Rochefort και την 12ρα St. Bernardus, αλλά με μια σαφέστατη αν και μικρή ανωτερότητα. Οι τιμές είναι απαγορευτικές και για αυτό αξίζει να την αγοράσεις μόνο από το μοναστήρι τους...απλά και μόνο για την em-beer-ia.

Ευλογίες&Βαθμολογίες:
  • Rogue XS Imperial Red Ale 6/10
  • Schneider Tap X 7,5/10
  • Andechser Doppelb ock Dunkel 6/10
  • Westvleteren 8 9/10
  • Westvleteren 12 10/10
Τέλος σε ένα ακόμη event των Σ.Κ.Ε.Μπ.Ε-δων... Πραγματικά το τι ζούμε εδώ στο νησί δεν περιγράφεται. Το θέμα είναι να μεγαλώσει πλέον η παρέα και να απλωθεί σε όλο το νησί.
Να ευχαριστήσουμε το BrewFellas Bar για την φιλοξενία και τον “συναγωνιστή” Γιαννό για την προσφορά του (Westvleteren 8&10). Πάντα όλοι κάτι προσφέρουμε, αλλά αυτό αξίζει έπαινο. Μέχρι την επόμενη φορά.... Hasta La Beer Siempre και Viva La Beerevolution!!!

skempe3-2

Υ.Σ: Ρε συ μάστορα, όπου γάμος και χαρά μέσα είσαι; Δεν άφησες φλάς και να μην είσαι στο πεδίο βολής του. Ο Γελαστούλης κλείνει το μάτι
Υ.Σ. 2: Παλαιότερες ΣΚΕΜΠΕδοανταποκρίσεις θα βρείτε εδώ κι εδώ

1 σχόλιο:

  1. Ωραίοι και πάλι οι σκεμπεδο-μπυράδες!! Ωραία πιώματα και καλή παρέα...

    Πάντως ιδού η Ρόδος... αφού το χετε...μήπως να ξεκινούσατε καμιά μπυροπαρουσίαση? Θα ήταν ωραίο να προστεθεί κι ένας νέος τρόπος γραφής στη παρέα μας!

    Όρεξη σαφώς και υπάρχει - γνώσεις υπαρκτές... οπότε.. ορμάτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή