Αρκετά ενδιαφέρουσα ομολογουμένως η χρονιά που μας πέρασε πάνω στις νέες διάφορες "μικρο-ετικέτες" που έκαναν την εμφάνισή τους μέσα στο 2011 !
Σίγουρα, ανά τακτά διαστήματα είχαμε να ασχολούμαστε με κάτι ... πράγμα που δείχνει πως ακόμη και σε αυτούς τους καιρούς των "ισχνών αγελάδων" που διάγουμε η κινητικότητα στην μπύρα -και μάλιστα με ενεργή ελληνική συμμετοχή- παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα ...
Ασφαλώς την παράσταση έκλεψε η σύσταση της νέας ελληνικής μικρο-ζυθοποιίας των Γαϊδαράκων στη Σαντορίνη! Προσωπικά θεωρώ πως το top μπυρο-γεγονός του προηγούμενου έτους στην ελληνική σκηνή παραγωγής μπύρας ήταν η εμφάνιση της Santorini Brewing Company και πιστεύω πως θα συμφωνήσετε οι περισσότεροι !
6) Η Σαντορίνη έρχεται στο τέλος του καλοκαιριού να μας απασχολήσει και πάλι! Αυτή τη φορά με το Ηφαίστειό της και με τις μπύρες Volkan Pilsner και Volkan Weiss που παρασκευάζονται με κυκλαδίτικα συστατικά ( μέλι Σαντορίνης - κίτρο Νάξου ) από τη ΖΕΟΣ στο Άργος!!
Αν μου έχει διαφύγει κάτι που εσείς θεωρείτε άξιο λόγου και αναφοράς (δεν αναφέρομαι στις Μεγάλες ελληνικές ζυθοποιίες με τις νερόμπυρές τους) θα παρακαλούσα να το επισημάνετε ...
Τηρουμένων των αναλογιών θεωρώ πως ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά η οποία μάλιστα στο τελείωμα της άφησε πολλές υποσχέσεις για το 2012 ...
Εύχομαι μέσα στο τρέχον έτος να δούμε και από τις άλλες μικρο-ζυθοποιίες της χώρας μας κάποιες κινήσεις, ειδικά από τις παλιότερες οι οποίες έχουν "επαναπαυθεί" στις όποιες δάφνες των πρώτων τους προϊόντων και δε δείχνουν κάποια σημάδια για ανανέωση της γκάμας παραγωγής τους !!
Μακάρι να δούμε ακόμη πιο πολλά πράγματα φέτος και γιατί όχι να μάθουμε κάποια στιγμή και για τη σύσταση και άλλης νέας μικρο-ζυθοποιίας εν Ελλάδι ...
Οι Έλληνες μικρο-ζυθοποιοί έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κάνουν πράγματα αξιόλογα κι εμείς δε μένει παρά να παρακολουθούμε από κοντά και να χαιρετίζουμε κάθε δραστηριότητα που προάγει όμορφα, τίμια, σωστά και ποιοτικά την μπύρα στη χώρα μας !!
Σίγουρα, ανά τακτά διαστήματα είχαμε να ασχολούμαστε με κάτι ... πράγμα που δείχνει πως ακόμη και σε αυτούς τους καιρούς των "ισχνών αγελάδων" που διάγουμε η κινητικότητα στην μπύρα -και μάλιστα με ενεργή ελληνική συμμετοχή- παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα ...
Ασφαλώς την παράσταση έκλεψε η σύσταση της νέας ελληνικής μικρο-ζυθοποιίας των Γαϊδαράκων στη Σαντορίνη! Προσωπικά θεωρώ πως το top μπυρο-γεγονός του προηγούμενου έτους στην ελληνική σκηνή παραγωγής μπύρας ήταν η εμφάνιση της Santorini Brewing Company και πιστεύω πως θα συμφωνήσετε οι περισσότεροι !
1) Κάθε έτος ξεκινάει και τελειώνει με χειμώνα εδώ στην εύκρατη ζώνη του Βόρειο ημισφαιρίου κι έτσι κι εμείς αρχίσαμε τη χρονιά με την εποχιακή χειμωνιάτικη "barley wine" από την Κερκυραϊκή Ζυθοποιία, την Corfu Ionian Epos . Στην πραγματικότητα η ετικέτα αυτή βγήκε στη δημοσιότητα το Δεκέμβρη του 2010, αλλά μέσα στο 2011 κινήθηκε και δοκιμάστηκε από το κοινό της μπύρας !
2) Η Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία αναγκάζεται να αλλάξει το όνομα των ετικετών της από Rethymnian σε Brink's ...
3) Από το πουθενά εμφανίζεται η Savazius Brown Ale 8.1, μια ετικέτα ελληνικών συμφερόντων που παράγεται στο Βέλγιο από την Brouewrij Sterkens για λογαριασμό της ΣΑΛΠΑΝ Ε.Π.Ε.
4) Η Πειραϊκή Ζυθοποιία του Αλέξανδρου Κουμάντου μεταφέρεται από τη Δραπετσώνα στη ΒΙ.ΠΕ Λαμίας ...
5) H Σαντορίνη είναι και πάλι ένα από τα πολλά πανέμορφα νησιά μας που θα έχει την τιμή να καυχιέται πως έχει αποκτήσει τη δική της Μικρο-ζυθοποιία !! Το καλοκαιράκι του 2011 η Santorini Brewing Company βάζει μπρος τα καζάνια της παράγοντας σταδιακά τις Yellow - Red - Crazy Donkey!
6) Η Σαντορίνη έρχεται στο τέλος του καλοκαιριού να μας απασχολήσει και πάλι! Αυτή τη φορά με το Ηφαίστειό της και με τις μπύρες Volkan Pilsner και Volkan Weiss που παρασκευάζονται με κυκλαδίτικα συστατικά ( μέλι Σαντορίνης - κίτρο Νάξου ) από τη ΖΕΟΣ στο Άργος!!
7) Από το πουθενά για μια ακόμη φορά ο κύριος Λαχουβάρης (παραγωγός των μανιταριών Λεντινούλα στην Εύβοια) μαζί με την εταιρεία "Μανιτάρια Δίρφυς" θα κυκλοφορήσουν το Φθινόπωρο του 2011 3000 φιάλες της Shiitake Mushroom Beer, της πρώτης ελληνικής μανιταρόμπυρας της οποίας η παρασκευή γίνεται και σε αυτή την περίπτωση στο Βέλγιο ... !!!!
8) Μπορεί να έμεινε πίσω στην ειδησεογραφία κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 2011 η αγαπημένη μας Septem Microbrewery εξ' αιτίας των εργασιών που πραγματοποιούνταν στο χώρο των εγκαταστάσεων στο της στο Ωρολόγιο Εύβοιας, αλλά τελικά ο Σοφοκλής φρόντισε να πει αυτός την τελευταία κουβέντα στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς !!
Αφού πρώτα διαφοροποίησε τελικά την συνταγή της Septem Red Ale από την Mary Rose Red ale (που φτιάχνονταν στη Septem για λογαριασμό της ΟΚ ATHENS) προχώρησε το Δεκέμβριο που μας πέρασε στην παρασκευή μιας ακόμη εποχιακής χειμωνιάτικης ετικέτας, της Septem Winter Days Seasonal Porter κλείνοντας έτσι με ιδανικό τρόπο την πόρτα στο 2011 ...
Αν μου έχει διαφύγει κάτι που εσείς θεωρείτε άξιο λόγου και αναφοράς (δεν αναφέρομαι στις Μεγάλες ελληνικές ζυθοποιίες με τις νερόμπυρές τους) θα παρακαλούσα να το επισημάνετε ...
Τηρουμένων των αναλογιών θεωρώ πως ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά η οποία μάλιστα στο τελείωμα της άφησε πολλές υποσχέσεις για το 2012 ...
Εύχομαι μέσα στο τρέχον έτος να δούμε και από τις άλλες μικρο-ζυθοποιίες της χώρας μας κάποιες κινήσεις, ειδικά από τις παλιότερες οι οποίες έχουν "επαναπαυθεί" στις όποιες δάφνες των πρώτων τους προϊόντων και δε δείχνουν κάποια σημάδια για ανανέωση της γκάμας παραγωγής τους !!
Μακάρι να δούμε ακόμη πιο πολλά πράγματα φέτος και γιατί όχι να μάθουμε κάποια στιγμή και για τη σύσταση και άλλης νέας μικρο-ζυθοποιίας εν Ελλάδι ...
Οι Έλληνες μικρο-ζυθοποιοί έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κάνουν πράγματα αξιόλογα κι εμείς δε μένει παρά να παρακολουθούμε από κοντά και να χαιρετίζουμε κάθε δραστηριότητα που προάγει όμορφα, τίμια, σωστά και ποιοτικά την μπύρα στη χώρα μας !!
Εις υγείαν ... !!!
Πράγματι, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για την ελληνική craft beer σκηνή. Καινούργιες μικροζυθοποιίες, νέες ετικέτες... αν και κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό ήταν το ότι είχαμε τις πρώτες ελληνικές IPA και porter, πράγμα που δείχνει πως οι ελληνικές micros βλέπουν μπροστά, αφουγκραζόμενες και τη διεθνή σκηνή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρειαζονταν η αναφορα σε ολα αυτα που γειναν στις μικροζυθοποιειες στην Ελλαδα μεσα στο 2011!
ΑπάντησηΔιαγραφήποιοι ακριβως εχουν επαναπαφθει ;
παντως κατα την αποψη μου αν οι ελληνικες μπυρες που παραγονται απο αυτες τις ζυθοποιειες και δε λεω για Αμστελ κλπ ηταν πιο φτηνες θα ηταν ακομα καλυτερα για ολους μας και για εμας τους καταναλωτες και για τις πωλησεις αυτων των μπυρων. πιστευω οτι αυτος ειναι ενας λογος που δεν εχουν μεγαλες πωλησεις αυτες οι μπυρες και δεν της ξερουν ο κοσμος
Ναι αλήθεια ποιοί έχουν επαναπαυτεί ρε παιδιά?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟντως μια πολυ ενδιαφερουσα χρονια στον χωρο τις ελληνικης μικροζυθοποιίας και οπως ειπε και ο Μιχος η Septem με την Porter αλλα και με την καινουργια Pale Ale, που υπαρχει μονο σε βαρελι ακομα, η οποια ειναι πολυ καλυτεη απο την προηγουμενη χωρις να σημαινει οτι η πρωτη δεν ηταν καλη αλλα και η Santorini B.Co. με τα γαϊδουρακια της και ιδιαιτερα με την IPA εκανε τρελο new entry...
ΑπάντησηΔιαγραφήTην ΙPA την εχουμε σκισει στο Local γιατι η εκδοση που κυκλοφορει σε βαρελι δεν ειναι αυτη που ειεχε βγει αρχικα σε μπουκαλι και βαρελι ( η οποια ηταν πολυ καλη επισης..) αλλα ειναι αλλη συνταγη με λυκισκο cascade που την κανει απλα μια κορυφαια IPA...τι να μας πουν και τα αμερικανακια δηλαδη πλεον :D :D...
Οσο για τις μικρο που εχουν "επαναπαυθει", προφανως ο Μιχος μιλαει για την Πειραικη και την Craft η οποια μαλιστα ηταν και η πρωτη μικροζυθοποιια στην Ελλαδα αλλα εδω και χρονια βγαζει τις ιδιες ετικετες χωρις να δειχνει ενδιαφερον για κατι καινουργιο ακομα και οταν ηταν στα σκαρια συνεργασια με εναν απο του κορυφαιους ζυθοποιιους της Ευρωπης οπου το πραγμα δεν προχωρησε...
Bravo Mixouli gia ton apologismo tou 2011. Gia mena Septem-Gaidaroi ta spasane kanonika, elpizw na synexisoun etsi. Vevaia na pw oti xarika idiaitera pou i Septem par oti exei vgalei proionta pou xairoun tis ektimiseis tou kosmou synexizoun akoma ki auta na ta veltionoun opws me tin pale ale opws eipe kai o MONK.
ΑπάντησηΔιαγραφήTwra gia to poios exei epanapauthei ..... autoi sigoura to xeroun kalytera.
Oso gia tous megalous tis pareas ti na pw .... ti xes Gianni t eixa panta me kapoies mikres exaireseis opws i Kaiser DoubleMalt (makari na tin evriska opou vriskw kai tin apli). Autaaaa
Φίλοι Lefteris και Swimsuit_ Gnome (εντωμεταξύ αυτό το Gnome μου άρεσε πολύ τολμώ να πω και το γούσταρα φίλε μου) ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχήν θυμίζω ότι μιλάμε για τις ελληνικές ΜΙΚΡΟ-ζυθοποιίες και για ό,τι άλλο ΜΙΚΡΟ ... της χώρας μας στη μπύρα για το 2011 και όχι για τις μεγάλες μαζικές δυνάμεις παραγωγής και διανομής Ζύθου...
Ο Σπύρος ( ΜΟΝΚ) ακόμη μια φορά με πρόλαβε και έδωσε την απάντηση με δυο τρανταχτά παραδείγματα κατ' εμέ Ελληνικών μικροζυθοποιιών (και μάλιστα πρωτοπόρων στο χώρο και χρονικά και από άποψης ετικετών) οι οποίες έχουν παραμείνει εδώ και χρόνια στα ίδια και στα ίδια χωρίς να υπάρχει καμιά διάθεση και δραστηριότητα προς κάτι νέο και διαφορετικό, τη στιγμή που πολύ "νεότερες" ηλικιακά μικρο-ζυθοποιίες έχουν δείξει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έντονη κινητικότητα και νέα πρωτοπόρα προϊόντα που να ναι φτιαγμένα από ελληνικά χέρια ... !!!
Φίλε Μίχο δεν πήγε καν το μυαλό μου στην Κραφτ (αν και θα έπρεπε)γιατί δεν την έχω στο μυαλό μου σαν μικροζυθοποιία (αν και θα'πρεπε). Τι να πεις, αν σου λέει ο Μικκέλερ να συνεργαστείς και εσύ σνομπάρεις... τέσπα
ΑπάντησηΔιαγραφήbtw πιθανότατα πολλοί να με θυμάστε με το παλιό όνομα (steliospal) αλλά λόγω blog είπα να αλλάξω όνομα - το blog λέγεται nanoimemagioborat.blogspot.com :P
σταματάω για να μην λέτε οτι κάνω και διαφήμιση :)
Φανταστική παρουσίαση , μπράβο
Μιλώντας περί ελληνικών μικροζυθοποιών που έχουν επαναπαυθεί στις δάφνες τους ή μάλλον στην κατάκτηση ενός έστω και μικροσκοπικού μεριδίου της αγοράς, διαπιστώνω με λύπη, έως και απογοήτευση, πως αρκετές απ' αυτές που αναφέρουμε στο post δεν ενδιαφέρονται να φτιάξουν κάτι καινούργιο ή πρωτοποριακό. Αρκούνται στην χρήση του χαρακτηρισμού "μικροζυθοποιία" που δυστυχώς στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το μέγεθος της παραγωγής και όλο και απομακρύνεται από αυτό που αντιπροσωπεύει στις περισσότερες χώρες ο όρος "craft beer".
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνώ στις περισσότερες χώρες οι μικροζυθοποιίες παράγουν μπύρες που συναγωνίζονται τις μεγάλες εταιρείες του χώρου, σε χαρακτήρα, ποικιλία, φαντασία, γεμάτες γεύσεις και αρώματα, κάποιες απ' τις δικές μας (βλέπε Νέδα, Magnus Magister) εστιάζουν και διαφημίζουν απλά το μικρό ή το αγνό της παραγωγής, το οποίο όμως από μόνο του σε τίποτα δεν βοηθά τo τελικό προϊόν... ίσα ίσα που έχει και θέματα σταθερότητας.
Κάποιες άλλες (σαν την Craft ή την Πειραϊκή και την Ρεθυμνιακή - πλέον Brink's) που έκαναν δυναμική είσοδο στο χώρο, έχουν εξασφαλίσει (και μπράβο τους) τη θέση τους στα ράφια των μεγάλων sm και επενδύουν πια μόνο στη διαφήμιση και την αύξηση της παραγωγής. Πάντα θα τις προτιμούμε απ' τις μεγάλες του χώρου και αναμφισβήτητα είναι ανώτερης ποιότητας, αλλά βαδίζουν γοργά να βγουν απ' το πλαίσιο αυτού που σήμερα λέγεται craft beer στο μυαλό του συνειδητοποιημένου μπυρόφιλου.
Κάποιες ακόμα μικροζυθοποιίες έπεσαν με αλεξίπτωτο στην αγορά, μ' ένα πιασάρικο στυλ ή κάποιο διαφημιστικό τρικ (βλέπε Volkan "debt free") μόνο και μόνο για να πιάσουν ένα κοινό που θα δοκιμάσει έτσι κι αλλοιώς ότι καινούργιο κυκλοφορεί στο χώρο.
Περιπτώσεις τύπου Savazius δεν θέλω να τις κρίνω, γιατί δεν τις καταλαβαίνω. Αν δεν κυκλοφορούσαν ήδη στην Ελληνική αγορά οι καλύτερες belgian darks να πω πως ο εισαγωγέας που παρήγγειλε τη συγκεκριμένη μπύρα ήθελε να προσφέρει στο ελληνικό κοινό, μια ποιοτική μπύρα σε καλή τιμή. Αλλά υπάρχουν τόσες και τόσες στο στυλ...
Τι μας έμεινε; Μα βέβαια η Κερκυραϊκή που ελπίζω και εύχομαι να κατεβάσει τιμές και να συνεχίσει το εποχιακό project που ξεκίνησε με την Ionian Epos, η Septem που ήδη ανεβάζει τον πήχη, συμπληρώνοντας την ήδη ευρεία γκάμα της με νέα και ενδιαφέροντα στυλ, αλλά και η νεοφερμένη Σαντορινιά Donkey που εκτός απ' την πολύ ελπιδοφόρα πρώτη εμφάνισή της (τι να λέμε τώρα για την Crazy Donkey...) αφουγκράζεται μαζί με τη Septem την ανήσυχη μα και απαιτητική κοινότητα των beer geeks αλλά και δίνει βήμα στη πλέον παραγωγική κοινότητα των home brewers.
Θα έλεγα πως μόνο με τη δράση των τελευταίων, διατηρείται η ελπίδα πως κάτι πάει ν' αλλάξει στη σκηνή της μπύρας στην Ελλάδα, αλλά αν επέμενα στο "μόνο", θα παράβλεπα ένα άλλο σημαντικό παράγοντα, όπου και οι μεγαλύτερες micro βοηθούν με τον τρόπο τους... Με την εισβολή τους στο χώρο των μεγάλων, μπολιάζουν το ευρύ κοινό με το μικρόβιο της ποιότητας. Σίγουρα το να μπορείς να βρεις από μια Zeos απαστερίωτη (μιλάμε για πολύ πέραση τελευταία σε ταβερνεία) έως και ολόκληρη την ποικιλία της Craft σ' ένα εστιατόριο δεν είναι και λίγο πράγμα. Όλο και κάποιος θα μπει στον πειρασμό να δοκιμάσει κάτι πέραν των κλασσικών νερόμπυρων και τότε...
Γράψαμε για την Craft πως επαναπαύθηκε στο μερίδιο αγοράς που έχει κερδίσει και δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε κάτι περισσότερο. Σ' ένα video παρουσίαση της ζυθοποιίας από το "Pathfinder" ο head brewer της Craft αποκαλύπτει (κάπου στο 5') πως στα σχέδιά του την επόμενη πενταετία είναι να διπλασιάσει τη γκάμα της ζυθοποιίας, κυκλοφορώντας και άλλα στυλ, βελγικά, αγγλικά και αμερικανικά. Είδομεν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο video:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=RBrIRRvcs7I
Καλά ...
ΑπάντησηΔιαγραφήμεγάλη μπουκιά φάε.. μεγάλη κουβέντα μη λες ...!
Θα το δούμε σε βάθος χρόνου!
(κακοοοοοοός ... χεχεχεχε)
Kαποια στιγμη ξεστομιζει οτι μεσα στις προθεσεις της Craft ειναι να βγαλει και Imperial Stout...!!!πλακα θα εχει παντως...οχι πως περιμενω και κατι το ιδιαιτερο...αλλα θα εχει πλακα...:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς περιμένουμε να δούμε... Οι Septem κι η Donkey ανεβάσανε τον πήχη στην ελληνική ζυθοποίηση και φέτος είχαμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε ελληνικές Porter και IPA. Πολύ θα θελα να δω και μια ελληνική imperial stout ή μια DIPA, αλλά από το να το λες στο να το κάνεις έχει μια μεγάλη απόσταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν πάντως η Craft σκοπεύει να δώσει τον καλύτερό της εαυτό και να πρωτοτυπήσει, φτιάχνοντας ταυτόχρονα και κάτι πραγματικά καλό, είμαι σίγουρος πως οι πρώτοι που θα της πούνε Μπράβο και θα σπεύσουν να αγοράσουν το προϊόν της θα είμαστε εμείς εδώ.
Κάτι ακόμα που παρατήρησα στο video ήταν πως τα εστιατόρια της Craft συνεχίζουν να παράγουν μπύρα, κάτι που μου φαίνεται πως δεν ισχύει - τουλάχιστον για τους Αμπελόκηπους όπου βρέθηκα πρόσφατα.