Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

La cave à bulles @ Paris

Ένα από τα καλύτερα μέρη για να ψωνίσετε μπύρες στο Παρίσι είναι σίγουρα η Cave à bulles, μία καλά κρυμμένη ''μπουτίκ μπύρας'' με πολύ μεγάλη ποικιλία πρωτίστως σε γαλλικές ετικέτες. Ο Dokimos είχε τη χαρά να την επισκεφτεί πρίν από λίγες μέρες και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

Ιδιοκτήτης της κάβας είναι ο τρελαμένος μπυρόβιος Simon (βλέπε διπλανή φώτο), ένας απολαυστικός τυπάς με μπόλικο χιούμορ, ο οποίος όχι μόνο θα σας βοηθήσει να διαλέξετε τί να αγοράσετε αλλά θα μιλήσει μαζί σας για την κατάσταση της μπύρας στη Γαλλία, και θα σας δώσει συμβουλές πού να πάτε για να πιείτε καλή μπύρα στην πόλη του φωτός. Πέρασα ένα 40λεπτο μιλώντας μαζί του για την ''έκρηξη'' της μπύρας στη Γαλλία, η οποία με αργά αλλά σταθερά βήματα ακολουθεί Ευρώπη και Αμερική μα και τη μόδα των καιρών, αφού πειραματίζεται με διαφορετικά στυλ μπύρας, υλικά και ποσότητες λυκίσκου! Ο Simon (ο οποίος δηλώνει αθεράπευτο hop-junkie!) μου είπε ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχουν ανοίξει νέες μικροζυθοποιίες σε πολλά μέρη της Γαλλίας, ο κόσμος πίνει περισσότερη μπύρα απ’ότι παλαιότερα, το Παρίσι πέρα από μέρη για να αγοράσεις / πιεις μπύρα απέκτησε και τις δικές του ζυθοποιίες, και γενικώς τα πράγματα κινούνται, με το μέλλον της γαλλικής μπύρας να είναι ελπιδοφόρο – και απαγκιστρωμένο από το παρελθόν, την έλλειψη φαντασίας / επενδύσεων και τις (απολαυστικές κατά τ’άλλα) bières de Garde. Μου ανέφερε επίσης ότι δύο βράδια πρίν την επίσκεψή μου, είχε σκάσει μύτη στο μαγαζί ο James της Brewdog (με τον οποίο συνεργάζονται, αφού αρκετές ετικέτες της σκωτσέζικης ζυθοποιίας - συμπεριλαμβανομένου του Τακτικού Πυρηνικού Πιγκουίνου - βρίσκονται στην Cave à bulles), τα είπανε, ανοίξανε μπουκάλες, κτλ, καταλαβαίνετε...

 Η πραγματική αγάπη του Simon για το αντικείμενο φαίνεται και στο μικρό αλλά φροντισμένο μαγαζί του, που αποπνέει την οργάνωση ενός επιχειρηματικού μυαλού συνδυασμένη με αγνό μπυρο-ενθουσιασμό. Στη μέση βρίσκεται ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι με μπουκάλια και λυκίσκους (φρέσκους, αποξηραμένους σε βαζάκια, καθώς και πρόσθετα λυκίσκου σε σακουλάκια), και οι τοίχοι τριγύρω είναι γεμάτοι με ράφια που φιλοξενούν μπουκάλια και μερικά ποτήρια. 


Οι περισσότερες ετικέτες στην Cave à bulles είναι γαλλικές (100+ σίγουρα), μερικές γνωστές αλλά στην πλειονότητά τους καινούργιες (για μένα τουλάχιστον). Αρκετές προέρχονται από την Αλσατία, την παραδοσιακή μπυρο-περιοχή της Γαλλίας. Οι πλείστες γαλλίδες δεν έχουν υψηλά ποσοστά αλκοόλ και ακολουθούν κλασικά στυλ, όπως blonde, triple και dubbel. Υπάρχουν όμως και παραδείγματα του ‘νέου ανέμου’ που πνέει στο χώρο της γαλλικής μπύρας, όπως γαλλικές stout που ζυμώθηκαν με κόκκους καφέ, ipa, imperial ipa, bitter, κ.α! Ανάμεσά τους, είδα και την δυνατότερη γαλλική μπύρα, την Octo Pyroclastic Βlack IPA της Fleurac, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 24% α.φ.! 


Υπάρχουν επίσης μερικές βελγίδες (και lambic ανάμεσά τους), λίγες από Ιταλία-Αγγλία-Σκωτία-Γερμανία, και κάποιες δυσεύρετες εισαγωγές κυρίως από Δανία και Αμερική - όπως οι παρακάτω. 


Οι τιμές είναι κανονικές, η εξυπηρέτηση του Simon άριστη: μόλις του είπα ότι οι μπύρες θα κάνουν αεροπορικό ταξίδι, τις τύλιξε αμέσως σε bubble wrap. Ενω μιλάγαμε δε, ένας Γάλλος πελάτης μπήκε και σήκωσε το μισό μαγαζί! Τόσα χρόνια, τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί! Ο τύπος αγόρασε 30-35 μπύρες, με αρκετές από αυτές να είναι μπουκάλες του μισού, ενός και ενάμιση λίτρου (και πανάκριβες)! Τις αράδιασε όλες στο τραπέζι, έχωσε τις μισές στο τεράστιο σακίδιο πλάτης του και τις υπόλοιπες σε διπλές σακούλες στα χέρια και... bonne nuit!! Αφού ηρέμησα κάπως από το σοκ και είπα σιγα-σιγα να την κάνω κι εγώ, ο Simon μου λέει ''αφού δεν έχεις χώρο για να πάρεις άλλες μπύρες, τότε αυτή θα την πιείς εδώ προτού φύγεις!'', και ανοιγεί μία Cowboy and Indian, μία αμερικάνικου στυλ pale ale με μπόλικους λυκίσκους (ε, τί θα μου άνοιγε ο λυκισκο-μανής!) της Fleurac


Υπέροχη μπύρα, παρά το γεγονός ότι δεν βγήκε δροσερή από ψυγείο αλλά κατέβηκε από ράφι σε θερμοκρασία δωματίου! Ήταν πιστεύω ο καλύτερος επίλογος για την επίσκεψή μου σ’αυτό το αξιολογότατο μπυρομάγαζο στην καρδιά του Παρισιού!

La cave à bulles 
45 rue Quincampoix (πίσω από το κέντρο Pompidou)
75004
Paris 

9 σχόλια:

  1. Αααααα .. ωραία !! Μέχρι και στο Παρίσι έφτασε η χάρη σου αγαπητέ μας Δόκιμε ?? αυτά ειναι ... πάντα έτοιμος για μπυρορεπορτάζ !!
    Μακάρι να μπορούσα να πω οτι κάποια στιγμή αν (ξανα)πάω στο Παρίσι, θα πάω και από το Bulles που μας παρουσίασες σήμερις ... και αυτό γιατί απλά θα επιθυμούσα να μην ξαναπατήσω ποτέ μου ξανά σε αυτήν την πόλη ...
    Τελος πάντων ... γουστα ειναι αυτα ... χεχεχεχεχε!!
    Ευκαιρία πάντως ήταν να δούμε το πόσες πολλές ετικέτες έχουν και οι Γάλλοι "φίλοι" μας που θέλουν το καλό μας ... !!!
    Αλήθεια .. την 24άρα την αγόρασες ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mixos, esy pare th Barkelwnh kai dwse se mena to Parisi, na eimaste kai oi dyo euxaristhmenoi, xaxa! :)

    Thn 24ara den thn agorasa logw timhs, phra omws kapoies alles tis opoies exw hdh dokimasei kai htan poly kales! Molis brw xrono tha sas grayw liga gia mia gallikh extra bitter

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λέω κι εγώ, πήγε ο Δόκιμος στο Παρίσι και δε θα μας μιλήσει καθόλου για τις γαλλικές μπύρες? :)
    Αν ποτέ -με τη βοήθεια του Κυρίου ασφαλώς- βρεθώ στην πόλη του φωτός, θα το έχω υπόψη μου αυτό το φοβερό μαγαζί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα καλύτερα έχω διαβάσει για το "La Cave a Bulles" στο RB και έρχεται και ο Δόκιμος να μας τα επιβεβαιώσει με το επιτόπιο φωτορεπορτάζ του. Δυστυχώς όταν πήγα τελευταία φορά στο Παρίσι, το 2007, δεν ήταν τόσο γνωστό, ούτε και 'γω τόσο "κολλημένος" με τη μπύρα. Είχα όμως θυμάμαι πάει στο "Au Trappist" και είχα πρωτοδοκιμάσει εκεί τις αγαπημένες από τότε "Κasteel Brune" και "Duchesse du Bourgogne"
    Γι αυτό και την επόμενη φορά που θα βρεθώ (κι εγώ) στην πόλη του φωτός, δεν θα παραλείψω να πεταχτώ κι από εκεί. Aaaa... Paris :D

    Καλά Μίχο, μη γκρινιάζεις... μπορεί και να σαι ο μόνος που δεν θα θελε να ξαναπατήσει το πόδι του ξανά στο Παρίσι :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Dark Chef: Asfalws, kai na baleis to magazi tou Simon prwto sth lista sou! Syntoma tha diabaseis kai gia mia peripoihmenh gallikh mpyra pou dokimasa, h opoia xefeugei apo ta kathierwmena styl.

    @Chalice: Nai, sto Au Trappist eixa paei ki egw palaiotera, wraio meros. Auth th fora phga se 2 alla mpyroposta, to Falstaff sthn plateia Bastille (eixe men poikilia alla htan akribo kai den mou arese san xwros) kai to La Gueuze (ston kentriko dromo mprosta sto Pantheon), ena omorfo mpyromagazo me mpolikes belgides (kai lambic) / gallides. Kai s'auto to magazi oi times htan tsimpimenes, kati pou antanakla ena genikotero fainomeno sth gallikh prwteuousa. Teinw na symfwnhsw me osous lene oti pleon to Parisi einai pio akribo apo to Londino. Xarakthristika, gia mia gallida se mpoukali 33cl plhrwsa 9 eurw...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χμ, ωραία παρουσίαση..

    Νοέμβριο πάω Γαλλία-Γερμανία(Παρίσι, στάση Στρασβούργο και μετά Βερολίνο) και απλά ψήθηκα όσο δεν πάει να σηκώσω και εγώ το μάγαζι όπως ο φίλος Γάλλος!! :P

    Κάποιες διευκρινήσεις: όταν λές κανονικές τιμές, εννοείς με βάση τα ελληνικά δεδομένα, η ακόμα πιο χαμηλά από ότι θα τις έβρισκα στις ελληνικές κάβες(όποιες μπορώ να βρω βέβαια...);;
    Επίσης, ένα ακόμα beer store στο Παρίσι, το Bootlegger το επισκέφτηκες; Φαίνεταί καλό αλλά μάλλον λίγο τσιμπημένες οι τιμές του..

    Και κάτι τελευταίο. Από γαλικές ετικέτες, ποίες μου προτείνεις να δοκιμάσω; Ξέρω οτί ζητάω πολλά, αλλά δεν έχω ιδέα απο γαλλικές μπύρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Από γαλικές ετικέτες, ποίες μου προτείνεις να δοκιμάσω; Ξέρω οτί ζητάω πολλά, αλλά δεν έχω ιδέα απο γαλλικές μπύρες..."

      Ένα καλό εργαλείο για να εντοπίζουμε τις καλύτερες μπύρες κάθε χώρας, διατίθεται στο ratebeer. Για τη Γαλλία, το σχετικό link είναι αυτό: http://www.ratebeer.com/beer/country/france/72/

      Διαγραφή
  7. @Tsekouratos: Euxaristw, kai kala taxidia euxomai!

    Oi times einai kanonikes gia Gallia k sygkritika Agglia. Se sxesh me tis times sthn Ellada den mporw na sou pw epeidh apla den xerw (menw exwteriko). Pantws eimai sigouros oti tis pleistes gallikes etiketes pou tha breis stou Simon den mporeis na tis breis se ellhnikh kaba, opote kane mia ereuna agoras kai koita na ywniseis analoga.

    Gia to Bootlegger eixa diabasei kai ithela na paw alla telika den ta katafera. O eleutheros xronos pou eixa sth diathesh mou htan periorismenos kai epelexa na paw sto magazi tou Simon.

    Sxetika me tis protaseis pou zhtas, an kai den exw dokimasei polles gallikes mpyres, mhn xaseis thn eukairia na pareis th La Bracine Triple kai th St Rieul Brune - kai fysika auth: http://beeramatismoi.blogspot.co.uk/2012/03/brasserie-des-garrigues-la-ptite-biere.html#more

    Tis ypoloipes protaseis tha stis kanei o Simon :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Sas euxaristw polu kai tous duo.. skopevw na dokimasw polles gallikes mpures, pou ontws edw den yparxoun oute gia 8eama!!!! 8a paw kai sta dyo, kai efoson 8a katsw kanena 10hmero 8a tsekarw etiketes apo ta sites kai poies 8a yparxun dia8esimes kai meta 8a gemisw tis valitses!!!!
    kai 8a sas ferw kai esas 1-2 750aria!! an exete kapoia protimhsh mou lete!!! alliws ampempamplom kai agios o 8eos (oti mou kanei klik kai mou proteinei kai o Simon)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή