Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Hornbeer HopHorn Black IPA :: Το Κέρατο "πνίγεται" στο λυκίσκο !

Τις μπύρες του Κέρατος τις γνωρίσαμε για τα καλά πρώτη φορά πριν λίγους μήνες στην Κοπεγχάγη και στο ομώνυμο Φεστιβάλ μπύρας που έγινε τον Μάιο που μας πέρασε ! Μπορεί να έγινε η πρώτη γνωριμία, αλλά τότε δεν προχωρήσαμε για τα καλά σε περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων !


Από τις ανερχόμενες μικροζυθοποιίες της Δανίας η Hornbeer φίλες και φίλοι που ακολουθώντας τα χνάρια των Mikkeller, Beer Here, Midtfyns, Amager, Evil Twins δεν κάνει τίποτε παραπάνω από το να επιβεβαιώνει και αυτή την τρελή έξαρση που γνωρίζει η έννοια της μικροζυθοποιίας στην όμορφη χώρα της Δανιμαρκίας !!


12 ετικέτες - πίνακες ζωγραφικής από την Hornbeer η οποία έχει ένα πολύ μεγάλο line up παραγωγής από μπύρες καλύπτοντας  τα πάντα !!!

Με αυτό το Κέρας θα ασχοληθούμε σήμερα, αλλά και στη συνέχεια προσεχώς με κάποιες παρουσιάσεις των πολύ φευγάτων αρτιστικά - και ποιοτικά - ετικετών του !! Εξάλλου έχουμε κάνει αρκετές φορές νύξη στο παρελθόν για τη ζυθοποιία και τις ετικέτες της !

Η ζυθοποιία από το Kirke Hyllinge της Δανίας έχει ήδη τραβήξει τα βλέμματα των απανταχού μπυρόφιλων στον κόσμο κι εμείς εδώ στους Μπυραματισμούς που ποτέ δεν ακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά συμβαδίζουμε με αυτές, θα σας πούμε μερικά λόγια για τις μπύρες που βγαίνουν από τα καζάνια αυτών των Δανών μικροζυθοποιών !!


Hophorn το όνομα της ετικέτας που θα δούμε σήμερα και από το όνομα καταλαβαίνουμε πως θα παίξει πολύ λυκίσκος ....


Από τα πλέον σύγχρονα και "τελευταίας βρασιάς" είδη μπύρας το στυλ που αντιπροσωπεύει η εν λόγω ετικέτα ! Οι Δανοί είναι γνωστό ότι αποτελούν από τους μεγαλύτερους Beer geeks παγκοσμίως σαν λαός ! Η επανάσταση των τελευταίων ετών σε κάθε είδος μπύρας που συντελείται στις Η.Π.Α., αποτελεί για αυτούς παράδειγμα προς μίμηση και αντιγραφή κατά τη διάρκεια της παραγωγής τους!

Έτσι με την Hophorn οι της Hornbeer βάλθηκαν να φτιάξουν μια Black IPA και μάλιστα να την μπιμπάρουν στο λυκίσκο !! Με 4 διαφορετικά είδη λυκίσκου και International Bittering Units στα 135 παρακαλώ,
 η ετικέτα αυτή αποτελεί μια από τις πιο πρόσφατες παραγωγές τους ( 2010) !

Hophorn Black IPA
στα 9,3% ABV


Χρώμα βαθύ καφέ με κοκκινωπές ανταύγειες κάτω από το φως ! Στο ποτήρι φαίνεται αρκετά πιο μαύρο από ότι όταν θα παρατηρήσεις την μπύρα καθώς τη σερβίρεις! Αφρός μπεζοκαφετής, θα πέσει στητός και συνεκτικός και θα κάνει αρκετή ώρα να μας αποχωριστεί !!
Ωραία η πρώτη εντύπωση σίγουρα στο πολύ όμορφο και επίσης φευγάτο ποτηράκι της Hornbeer !!

Άρωμα : βασικά η μπύρα προτείνεται να σερβιριστεί κοντά στους 12 βαθμούς, αλλά εγω την έχω ξεκινήσει πιο δροσερή, περί τους 7 βαθμούς !! Το αποτέλεσμα ; Απλά να παρακολουθήσω με ενδιαφέρον τις εναλλαγές αυτής της μπύρας όσο ζεσταίνεται ! Η πρώτη αίσθηση με το που ανοίγεις το καπάκι είναι ότι σε έχουν χώσει μέσα σε ένα στάβλο με φρεσκοκομμένο γρασίδι και μάλιστα σου έχουν πάρει τη μούρη και στην τρίβουν πάνω στο γρασίδι !! Απόλυτη κυρίαρχη αυτή η αίσθηση στην αρχή που δεν επιτρέπει να διαφανεί αρχικά τίποτε άλλο !! Ως συνήθως βέβαια, τα πάντα ηρεμούν σιγά σιγά και αρχίζεις να διακρίνεις και τα υπόλοιπα ! Γρασίδι το είπαμε ... γκρέιπφρουτ στη συνέχεια σε ένα υπέροχο συνδυασμό με καφέ και ελαφρότερα σοκολάτα ! Όταν ζεσταθεί ακόμη πιο πολύ η μπύρα και φτάσει περί που τους 12-13 βαθμούς το αλκοόλ, η σοκολάτα και λυκίσκος κάνουν παιχνίδι κατά βάση αφήνοντας πίσω τα υπόλοιπα απλά να υπάρχουν !


Γεύση: Η πρώτη αίσθηση σαφώς και καταδείχνει αυτό που επιθυμούν να κάνουν τα 135 IBUs! Μια ευχάριστη πίκρα σε συνδυασμό με φρούτα, βότανα και μπαχάρια, ενώ ο καφές και το αλκοόλ ακολουθούν ! Τα malts καταφέρνουν να βγάλουν τη γλυκύτητά τους και να εξισορροπήσουν τον λυκίσκο λίγο αργότερα όταν πιάσουμε υψηλότερες θερμοκρασίες ! Εκεί τότε όλα εξευγενίζονται και σιγά σιγά η μπύρα αρχίζει να γλυκαίνει, ενώ επίσης βγαίνει πιο έντονη η bitter σοκολάτα !

Επίγευση: το φινάλε αρκετά πικρό, λιγότερο φρουτώδες, αλλά με ισχυρότερη την παρουσία του καφέ! Μακράς διάρκειας, αλκοολικό που σε καμιά περίπτωση δε σταματάει να κλείνει πικρά, αλλά απίστευτα ευχάριστα την αυλαία των αισθήσεων !!

Σώμα αρκετά δεμένο, αλλά ευτυχώς τόσο που να μην κάνει την μπύρα δυσκολόπιοτη και μπουκωτική! Σίγουρα δε θα επιθυμούσα να πιω όλο το 500άρι μπουκάλι μόνος μου ! Είναι μια μπύρα που καλό είναι να μοιραστεί σε 2-3 άτομα !!

Η μπύρα αυτή είναι μια έκπληξη ευχάριστη συνεχώς και δε σε αφήνει στιγμή χωρίς να έχει κάτι το καινούριο να βγάλει στο φως από τα σπλάχνα της, είτε στο άρωμα, είτε στη γεύση !! Αν επιθυμείτε να δείτε όλες αυτές τις εναλλαγές ( πράγμα που εμένα πάντα με εξιτάρει) μπορείτε να την δοκιμάσετε από πιο δροσερές θερμοκρασίες ! Αλλιώς  ... αφήστε την να πιάσει υψηλότερες θερμοκρασίες!
Το σίγουρο είναι πως σε κάθε περίπτωση θα σας αποζημιώσει !!

Βαθμολογία :: 8,5


Hornbeer
Hornsherredvej 463
4070 Kirke Hyllinge
τηλ:: +45 4042 5724 και +45 4031 1580




Skål ... !!!

3 σχόλια:

  1. Ακρως εντυπωσιακη η εμφανιση των προιοντων αυτης της ζυθοποιιας κ απ ότι φαινεται θα μαθουμε πολλα ακομα στο αμμεσο μελλον.βλεπετε τπτ δεν ξευφεγει απο το αγρυπνο φως του ''λαμπατερ'' το οποιο σταθερα πια φωτιζει καθε μας γουλια.
    keep tasting Χρησταρα, το ποτηρι τα σπαει λεμε...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πανεμορφες οι ετικετες των μπουκαλιων και μαλλον και το περιεχομενο τους. Βρε τους κεραταδες τους Δανους !
    Πολυ καλη παρουσιαση Mixos!Αναλυτικοτατη οπως παντα για τα χαρακτηριστικα της μπυρας. Tο ποτηρι οπως ειπε και ο Weissman τα σπαει και τα ξανακολλαει κανονικα!

    Ξερουμς αν θα ερθουν τελικα στην ελλαδα καποιες απο αυτες; Να γυρναμε ολοι με ένα Κερατο στο χερι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩ ..ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΖΩ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή