Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ZEOS PILSNER – Μια μεγαλόπρεπη ελληνίδα πριγκίπισσα (pils)


Την πρώτη φορά που μου σέρβιραν την απαστερίωτη Zeos pils από ένα πλαστικό πράσινο μπουκάλι του μισού λίτρου, σούφρωσα τα χείλη. Πως γίνεται μια μπύρα να διατηρεί την ποιότητά της σε ένα πλαστικό υλικό, αναρωτήθηκα και γκρίνιαξα.  Όταν την δοκίμασα, μου έπεσε το σαγόνι. Η απαστερίωτη Zeos  είναι η καλύτερη pils – μακράν – που έχω δοκιμάσει από μπουκάλι…



Ο Χρήστος Παπαδήμας είναι ο ιδρυτής της ζυθοποιίας, που επέστρεψε με την οικογένειά του από τον Καναδά έχοντας όμως μεγάλη εμπειρία από τις τοπικές εκεί μπύρες. Στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με τον διάσημο ζυθοποιό του Βανκούβερ, David Wood και τον μάγο της ζυθοποίησης Barry Murray και έτσι η ζυθοποιία Zeos, στον Ίναχο Άργους, έγινε πραγματικότητα.
Με το αρτεσιανό νερό της Πελοποννήσου και τα βασικά κύρια συστατικά της μπύρας, ο David Wood δημιούργησε την πρώτη βαρελίσια παρτίδα της Zeos, το 1998. Αργότερα, όταν οι ανάγκες να εμφιαλωθεί η μπύρα αυξήθηκαν, ο νεαρός ταλαντούχος Λουκάς Παπαχαράλαμπος ανέλαβε δράση και η ζυθοποιία άρχισε να πουλά εμφιαλωμένες μπύρες σε όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο). 
Ευτυχώς, η βαρελίσια Zeos pilsner, πωλείται στο γνωστό πράσινο πλαστικό μπουκάλι με το λευκό καπάκι και με ημερομηνία λήξης ενός μηνός από την παρασκευή της. Διατηρείται μόνο σε ψυγείο γιατί είναι απαστερίωτη, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολη η μεταφορά της σε όλη την Ελλάδα.
Θα τη βρείτε κυρίως στην Πελοπόννησο και σε κάποια μέρη στην Αθήνα: Αμπελοσοφίες (Κάτω Πετράλωνα), Σταλιά (Γλυφάδα), Vegera (Γλυφάδα), Beer Factory (Χαλάνδρι), Fast Market (Μαρούσι), Το Μαγέρικο της Νάγιας (Καλλιθέα). Εποχιακά, αναζητήστε την και στο Ipanema Beer Bar (Θεσσαλονίκη).


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η απαστερίωτη Zeos pilsner, κατασκευάζεται κάτω από τα Γερμανικά πρότυπα με υψηλού επιπέδου αγνά συστατικά χωρίς προσθήκη χημικών και άλλων προϊόντων για την επίσπευση της παραγωγής της. Περιέχει βύνη κριθαριού και σιταριού, λυκίσκο και μαγιά.  
Επέλεξα να την σερβίρω σε ένα αμερικάνικο κρίκερ για όλα τα είδη βαρελίσιας μπύρας και όχι στο κλασικό πίλσνερ. 
Χρώμα χρυσό, πλούσιος λευκός αφρός που υποχωρεί σιγά σιγά. Μύτη με έντονη βύνη, λυκίσκο και ιδέα μήλου, ροδάκινου, ίσως και γλυκόριζας. Το στόμα είναι πικάντικο και πικρό. Ελαφρύ σώμα, επίγευση έντονη, ξηρή, μεγάλης διάρκειας με έντονη την αίσθηση φρεσκοψημένου ψωμιού.
 
Σερβίρεται στους 4-7 ˚C. Συνοδέψτε την με πιάτα μεσογειακής κουζίνας.

         
Τύπος (είδος): Pils

Αλκοόλ: 5,0 %
Προέλευση:
Eλλάδα
Ζυθοποιία: Ζυθοποιία Ζέος, Άργος 

Περιεχόμενο: 500 ml   
Περιγραφή: Ελαφρύ σώμα, πλούσιος λευκός αφρός, χρώμα: χρυσό, άρωμα: έντονη βύνη, λυκίσκος, ιδέα μήλου και ροδάκινου, γλυκόριζας, γεύση:  πικάντικη, πικρή, επίγευση: μακράς διάρκειας, έντονη, ξηρή, φρεσκοψημένο ψωμί.

10 σχόλια:

  1. Είναι η πρώτη ετικέτα της Ζέος που δοκίμασα και από τότε την τιμώ πολύ συχνά. Θα συμφωνήσω με την περιγραφή της, εγώ στο άρωμα διακρίνω αρκετά και μια αίσθηση από μέλι.
    Την έχω δει και σε κατάστημα με βιολογικά προϊόντα στην Αθήνα εκτός από κάβες, και θα προσθέσω ότι σε σχέση με την ποσότητα στο μπουκάλι είναι επίσης πολύ ικανοποιητική και η τιμή της!
    Μπράβο Gloriana για τις πληροφορίες και την παρουσίαση κι ελπίζω να κάνεις αρκετές ακόμα στους Μπυραματισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ σεφ. Και γω αναμένω να διαβάσω και εδώ άρθρα σου.
      :-D

      Διαγραφή
  2. Mπραβο gloriana ωραια παρουσιαση για μια αλαπημενη ελληνικη μπυρα την οποια την τιμαω πολυ συχνα (μαζι με την septem pale ale ειναι οι πιο συχνες αγορες οταν αγοραζω μπυρες για το σπιτι). Μια παρατηρηση μονο, απο την ημερομηνια παραγωγης της η ληξη της ειναι εναμισης μηνας μην οχι ενας...βεβαια και στους δυο μηνες να την πεις μια χαρα ειναι...

    Το μονο αρνητικο ειναι οτι δεν ειναι σταθερη η παραγωγη της...εχω δοκιμασει μπουκαλια που δεν ηταν τοσο καλη οσο ειναι συνηθως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντέχει και δυο μήνες? Super... Αν καταφέρει το Ipanema και τη φέρνει θα την προτιμώ πολύ συχνά. Σ' ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

      Διαγραφή
  3. Μπράβο Σοφία.Πολύ ωραία παρουσίαση για μια πολύ καλή μπύρα, που την αδικεί η συσκευασία της.Θα την βρίσκεις μόνιμα πλέον στο IPAnema...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Skull δεν ξέρεις πόσο χαρούμενη με κάνεις... Έρχονται δυο αγαπημένοι φίλοι από Φιλανδία και θέλω να την δοκιμάσουν! Μαζί με τις άλλες εκλεκτές Ελληνικές...

      Διαγραφή
  4. Την είδα στην κάβα της γειτονιάς τυχαία και είπα να την δοκιμάσω.

    ΕΡΩΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΟΥΛΙΑ.

    Έχει μια ιδιαίτερη γεύση που δεν έχει καμία άλλη. Πολύ καλή δουλειά μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελεια μπυρσ! Μακραν ανωτερη γευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ιδιαίτερη γεύση,τέλεια μπύρα και πάνω από όλα Ελληνική ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ωραιοτερη μπυρα που εχω πιει. Δεν την αλλαζω με καμμια αλλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή