Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Rogue Double Chocolate Stout:
Η βασίλισσα σοκολάτα

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια πανέμορφη αλλά μοναχική βασίλισσα, η σοκολάτα. Επειδή όμως όσο όμορφη και να ήταν, μόνη της δεν την πάλευε, έκανε κάτι νέους φίλους και μια μέρα είπαν να ζήσουν όλοι μαζί.


Η σοκολάτα όμως έθεσε από την αρχή τους όρους της: Εγώ είμαι η βασίλισσα κι εγώ θα έχω το πάνω χέρι, τους είπε. Εγώ θα υποδέχομαι τους επισκέπτες μας εντυπωσιάζοντας τους με την ομορφιά μου, το δικό μου άρωμα θα κυριαρχεί στο κάστρο μας.
Έτσι κι έγινε. Εξωτερικά, οι τοίχοι του παλατιού, βάφτηκαν με ένα έντονο κόκκινο χρώμα.
Τώρα πως έγινε και αυτό κατέληξε στα χέρια μιας σκοτεινής σεφ, είναι κάτι που θα σας το διηγηθώ σε άλλο παραμύθι. :)

Η Double Chocolate Stout της Rogue (φαντάζομαι καμία σχέση με τη Rogue με τα ωραία δίχρωμα μαλλιά από τους X-Men :), είναι μια chocolate stout ή double stout ή imperial stout (ή και τα τρία μαζί :) και ήδη το όνομά της, ο τύπος της, το εντυπωσιακό μέγεθος και χρώμα της, κάνουν μια μπυροσοκολατολιχούδα σεφ σαν κι εμένα να τρίβει τα σκοτεινά της χέρια από ικανοποίηση που έπεσε σ' αυτά ένα τέτοιο φοβερό καλούδι!! :)


Το παραμυθένιο ερυθρό μπουκάλι των 750 ml λοιπόν, γράφει ότι η μπύρα έχει 9% αλκοολικούς βαθμούς και περιλαμβάνει τα εξής συστατικά:
2-Raw, C120 and Chocolate Malts, Cascade Hops, Rolled Oats, Roasted Barley, Honey, Chocolate, Free Range Coastal Water και… PacMan Yeast, ένα είδος μαγιάς για όλες τις χρήσεις (σαν το αλεύρι ένα πράμα :) την οποία η Rogue χρησιμοποιεί αρκετά συχνά στις συνταγές της και προσωπικά, η απορία για το αν η συγκεκριμένη μαγιά έχει καμία σχέση με αυτό το παιχνίδι που ΟΛΟΙ έχουμε παίξει, παραμένει.. ;)



Ωραία όλα αυτά, μήπως να μας έλεγες τι λέει και το ζουμί τέλος πάντων;


Αρχικά, η εμφάνιση: Το χρώμα της μαύρο, ο αφρός είναι καφέ και πλούσιος, θυμίζει φραπέ στην όψη και διατηρείται για ώρα.
Το άρωμά της είναι σαν σοκολάτα γάλακτος γεμιστή με φράουλα (τη θυμάστε τη Lila Pause;), ειδικά μέσα από το μπουκάλι και σαν πρώτη εντύπωση.
Αλλά κι αργότερα στο ποτήρι αν και δεν υπάρχει ιδιαίτερη οσφρητική ένταση, η σοκολάτα γάλακτος θα μείνει μέχρι το τέλος σαν γενικό αρωματικό χαρακτηριστικό και κάπου - κάπου θα βγαίνει από την κρυψώνα του κι ο καφές μαζί με μαύρα φρούτα όπως μούρο και κεράσι.

Όταν μετά από την ευχάριστη "προθέρμανση" στη μύτη φέρουμε το ποτήρι στα χείλη και τη δοκιμάσουμε, αυτή η ωραία αίσθηση σοκολατολιχουδιάς αλλά και φρουτο-ζαχαρωτού δε λείπει ούτε από 'δω. Λες και η μπύρα βγήκε από το εργοστάσιο του Willy Wonka ο οποίος στον ελεύθερο χρόνο του γίνεται και ζυθοποιός. :)
Στιγμιαία, εκτός από τη σοκολάτα πέρασε από το μυαλό μου και η εικόνα εκείνων των εντελώς ανθυγιεινών τεχνητών λαστιχο-ζαχαρο-βατόμουρων που τρώγαμε (έτρωγα :) κάποτε μετά μανίας από σακουλάκι :).
Το ανθρακικό είναι λίγο, το αλκοόλ γίνεται αντιληπτό και το σώμα της μπύρας είναι γεμάτο, πλούσιο. Η αίσθηση στον ουρανίσκο είναι γλυκιά, ζεστή και βελούδινη, σαν χάδι σε γούνα κακομαθημένης στρουμπουλής γάτας. :)


Όσο η μπύρα ζεσταίνεται, τόσο η γεύση ωριμάζει και "στρογγυλεύει" αλλά στο τελείωμα το σκηνικό αλλάζει και η σοκολάτα από γάλακτος μετατρέπεται σε μαύρη, η οποία μάλιστα μοιάζει να έχει καλύψει πικρή φλούδα πορτοκαλιού!
Ο λυκίσκος λοιπόν κάνει την εμφάνισή του στην επίγευση μαζί με κάτι το ελάχιστα στυφό και πικρό, ίσα - ίσα για να σπάσει η "μονοτονία" της σοκολάτας γάλακτος και του ζαχαροβατόμουρου. Υπάρχει και κάτι από καφέ (μου θύμισε κατακάθι ελληνικού καφέ) και από κακάο σε σκόνη, ειδικά στις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Εγώ συνόδεψα τη μπύρα με νοστιμότατα cupcakes φουλ στη σοκολάτα γάλακτος μέσα - έξω (φτιαγμένα από τα σκοτεινά μου χέρια φυσικά! :), εσείς που δεν πρόκειται να μαγειρέψετε, δοκιμάστε ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού βουτηγμένες σε μαύρη σοκολάτα και σε κάθε περίπτωση, βουτήξτε ελεύθερα σε κάθε είδους απολαύσεις ειδικά όταν έχουν να κάνουν με μπύρα, με σοκολάτα ή και με τα δύο μαζί! :)

6 σχόλια:

  1. Απίστευτη παρουσίαση αγαπητή Dark Chef!!!Μου έτρεχαν τα σάλια σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης και με αποτελείωσες με τη φωτογραφία των cupcakes σου.Φαίνονται όνειρο!Έχω κι εγώ μία ίδια κόκκινη κυρία κλειδωμένη σε ένα ντουλάπι για να αποφύγω την αποπλάνηση και να την απολαύσω όπως της αρμόζει!Ειλικρινά όμως με έβαλες σε σκέψεις να μην περιμένω ούτε λεπτό με αυτή τη θεσπέσια περιγραφή!Μου την έφερε στις Σέρρες φίλος που είχε έρθει πρόσφατα ταξιδάκι στην πρωτεύουσα από το Volume10(από εκεί την πήρες κι εσύ από ότι είδα στο blog σου).Εύχομαι πάντα τέτοιες κολασμένες μπυράκλες στο ποτήρι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική παρουσίαση, λιχούδικη, μου έτρεχαν τα σάλια! ΕΥΓΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Beerinder σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Σ' ευχαριστώ επίσης που έκανες και μια βόλτα στα άδυτα της σκοτεινής μου κουζίνας!
    Ναι, όπως πολύ καλά είδες αυτή είναι η δεύτερη μπύρα από το Volume 10 που παρουσιάζω εδώ! :)

    @ Gloriana είπα μετά από τις δικές σου ορεκτικές παρουσιάσεις να κάνω κι εγώ μία, έτσι για να μη νιώθεις μοναξιά!
    Ε και μόνο η λέξη chocolate σε πάει κατευθείαν στο λιχούδικο κομμάτι ;)
    Σ' ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που τώρα τελευταία σε βλέπω πιο συχνά στους Μπυραματισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική παρουσίαση ΣκοτεινοChef! Ειδικά η περιγραφή του ζουμιού! Καλά κάνω και αποφεύγω τις παρουσιάσεις σου... μ ανοίγουν την όρεξη!! Τη μπύρα δε την έχω πιεί ακόμα αλλά δε νομίζω να της αντισταθώ αν τύχει και βρεθώ κοντά της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ καλη παρουσιαση Dark Chef για μια πολυ καλη ετικετα απο την Rogue. Μια πανδαισια σοκολατας αυτη η μπυρα που εγω την ειχα συνοδεψει με το καλυτερο προφιτερολ των Αθηνων (Σερμπέτια του Ψύρρη )...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mέτριο σώμα και δυστυχώς άλλα σου υπόσχονται τα αρώματα και άλλα σου αφήνουν γεύση και επίγευση.

    Και πάντως,σε καμία περίπτωση δε μπορεί να συναγωνιστεί την μοναδική Choklat

    ΑπάντησηΔιαγραφή