Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Μαλακές καραμέλες γάλακτος με μπύρα Leffe Bruin και αλάτι !!


Μετά το τελευταίο καταπληκτικό επετειακό "Σκοτεινό" Παγωτό από το μοναστήρι των τραππιστών του Scourmont-Chimay, η μπυρο-σπιτο-νοικοκυρά της Σκοτεινής Κουζίνας χτυπάει ξανά με μια ακόμη γλυκιά και μοναδική γευστικά μπυραματιστική πρόταση ... αυτή τη φορά από το Αββαείο του Notre-Dame de Leffe !!
Ας την απολαύσουμε παρακάτω, με την ελπίδα πως κάποιοι τολμηροί από εμάς θα έχουν το θάρρος να την φτιάξουν και να την απολαύσουν κυριολεκτικά στο σπίτι τους !!!

Μαλακές καραμέλες γάλακτος με μπύρα και αλάτι

Μια ακόμα συνταγή που πρέπει να υπάρχει σ' αυτό το κατάμαυρο (αλλά θέλω να πιστεύω νόστιμο) blog, σαν πιστή σκοτεινή φίλη του αγαπημένου αφρίζοντος αυτού ποτού που είμαι!
Είναι προσαρμογή συνταγής από εδώ (η προσθήκη των αλμυρών φιστικιών ήταν δική μου -καθόλου κακή!- ιδέα).


Αν δεν ξέρετε ακόμα πόσο γ@μάτος είναι ο συνδυασμός της καραμέλας γάλακτος και του αλατιού και αν σας αρέσει η μπύρα στην κουζίνα -και γενικότερα ασφαλώς- φτιάξτε την πρωτότυπη αυτή μπυροσυνταγή και θα με θυμηθείτε!


Υλικά:
- 2 φλιτζάνια μαύρη ζάχαρη
- ένα βιτάμ (250 γραμμάρια)
- 1 μπουκάλι των 330 ml μπύρα
(έβαλα τη Leffe Brune)
- 1 φλιτζάνι σιρόπι γλυκόζης
- 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
- βανίλια (καλύτερα σε υγρή μορφή)
- χοντρό αλάτι
- φιστίκια αλμυρά (peanuts)

Λιώνουμε σε μέτρια φωτιά βούτυρο και ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά τη μπύρα, το σιρόπι και το ζαχαρούχο ανακατεύοντας.
Ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, βράζουμε σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι το μίγμα να πήξει και το χρώμα να σκουρύνει. (ναι, δεν έχω θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής! :)
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει κάπως προσθέτουμε τη βανίλια και τα φιστίκια (βάζουμε μερικά, με το μάτι).
Απλώνουμε το μίγμα σε μεγάλο τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ή με βουτυρωμένο αλουμινόχαρτο και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
Το τοποθετούμε στο ψυγείο και κόβουμε τετράγωνα κομματάκια όταν έχει πήξει και κρυώσει καλά.


Αν αγαπάτε το φιστικοβούτυρο με τη γλυκιά και συγχρόνως αλμυρή γεύση, οι μπυρο-καραμέλες αυτές θα σας ξετρελάνουν, όπως ξετρέλαναν και εμένα!
Προσοχή μόνο, διατηρήστε τις καραμέλες σε μονή στρώση σε έναν δίσκο ή ταψί μέσα στο ψυγείο, γιατί επειδή δεν περιέχουν τεχνητές ουσίες του εμπορίου είναι αρκετά μαλακές και αν ακουμπάνε η μία την άλλη μπορεί να ενωθούν μεταξύ τους και να γίνουν σαν σφιχτή μαρμελάδα -όχι ότι αλλάζει η φοβερή γεύση βέβαια!


The Dark Chef ...

"ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΡΟΦΗ 
ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ,
ΤΟΤΕ ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ 
ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !"

Πού όλα αυτά ?
Μα ασφαλώς στην πολυ-αγαπημένη μας 

11 σχόλια:

  1. H προτοτυπια σκιζει στην Σκοτεινή Κουζίνα. Ποιος θα φανταζοταν οτι μπορει η μπύρα να μπει σε καραμελες; Αλλα πιο πολυ μου κανε εντύπωση το αλατι.
    Καιρο εχω να πιω κάποια λεφε και λεω αυριο να ανοίξω μια brun που έχω στην ακρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Γιώργο ... η Σκοτεινή Κουζίνα είναι πράγματι μια ζωντανή πρωτοτυπία και προσωπικά, κάθε φορά που θα βγει μια γευστική και αρωματική δημοσίευση στον αέρα,πριν αρχίζω να τη διαβάζω αναρωτιέμαι τι καινούριο είναι αυτό που θα συναντήσω !!!
    Dark Chef ... έπεσε ήδη σήμα και οι καραμελίτσες θα δρομολογηθούν άμεσα για να φτάσουν στο στόμα μου! Πλησιάζουν και γιορτές, οπότε θα ναι απόλυτα ταιριαστές με το κλίμα ... !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

    @ PBGiorgos η καστανή πιο σκοτεινή Leffe είναι η αγαπημένη μου από την οικογένεια.
    Αλάτι και καραμέλα γάλακτος πάνε τρελά, πίστεψέ με! Υπάρχουν επίσης ακόμα και σοκολάτες γάλακτος με αλάτι!

    @ Μixos βρήκες κάποιον πρόθυμο/ικανό να φτιάξει τις μπυροκαραμέλες δηλαδή? Πολύ χαίρομαι και πες μου όταν και αν τις δοκιμάσεις ποια άλλη μπύρα εκτός της Leffe Bruin πιστεύεις πως θα ταίριαζε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι Dark Chef, βρήκα κάποια και πρόθυμη και πολύ ικανή να τις φτιάξει αυτές τις καραμελίτσες ... να τις έχουμε όπως είπα για τις γιορτάρες μέρες των Χριστουγέννων !! Θα δοκιμάσω και θα σου αναφέρω ασφαλώς και εντυπώσεις και τυχόν μπυροπροτάσεις !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα!
    Υπέροχες οι μπυροσυνταγές σ' αυτό το blog. Δοκίμασα να φτιάξω χθες τις καραμελίτσες (γενικότερα δεν τα καταφέρνω και πολύ καλά με τη μαγειρική, αλλά σιγά σιγά το παλεύω να μάθω!), όμως μετά από μία μέρα στο ψυγείο το μείγμα εξακολουθεί να είναι αρκετά ρευστό. Πηχτό μεν, αλλά όχι αρκετά για να κοπεί. Είναι φυσιολογικό ή έκανα κάτι λάθος; Πόσο χρόνο θέλουν κανονικά για να σκληρύνουν πριν τις κόψουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Γειά σου Νίκο!
    Λοιπόν, η συνταγή δεν είναι δική μου ιδέα, είναι προσαρμογή συνταγής από το www.craftbeer.com και αν κάνεις κλικ στο link θα δεις ότι εκεί χρησιμοποιείται θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής. Βέβαια εγώ δεν είχα θερμόμετρο, με το μάτι κατάλαβα πότε ήταν έτοιμο το μίγμα. Αυτό όμως προϋποθέτει πείρα στην κουζίνα!

    Στην τελική, αφού έκανες που έκανες τον κόπο, αν εξακολουθεί να είναι ρευστό το μίγμα, θα έχεις μια σάλτσα καραμέλας βουτύρου που θα περιέχει και μπύρα! Τη βάζεις σε ένα βάζο και την τρως με το κουτάλι! Η γεύση έτσι κι αλλιώς δεν επηρεάζεται.

    Μπράβο πάντως που το προσπάθησες. Θα έρθουν κι άλλες μπυροσυνταγές στο μέλλον, η σκοτεινή μου κουζίνα εξάλλου τις αγαπάει! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έβαλα σε βαζάκι, μπορεί να το χρησιμοποιήσω σαν σάλτσα/σιρόπι σε καμιά κρέμα ή γλυκό (το καλοκαίρι θα ήταν ό,τι πρέπει για γαρνιτούρα σε παγωτό), αλλιώς θα φαγωθεί με το κουτάλι. Από γεύση σκίζει, οπότε σίγουρα δεν θα πάει χαμένο!

      Μα είμαι που είμαι άσχετος, όλο με γλυκά κάνω δοκιμές, δεν πάω σε τίποτα πιο εύκολο. Την είδα απλή τη συνταγή και είπα "ωραία, το 'χω, τι μπορεί να πάει στραβά...". Που να δεις μια σπιτική μερέντα που πήγα να φτιάξω πρόσφατα και προέκυψε ένα καφέ τούβλο. Αλλά που θα πάει, θα μάθω. Τις καραμέλες πάντως θα τις ξαναεπιχειρήσω κάποια στιγμή, να τις φάω και σε στερεή μορφή!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα Νίκο ( έχουμε μαζέψει όλους τους Νικόλαους εδώ μέσα ... ) και καλώς σε βρήκαμε κι εμείς !!
    Οι συνταγούλες εδώ μέσα είναι όλες μια προς μια αφού η έμπνευση και το ταλέντο της αγαπητής μας Σκοτεινής Σεφ είναι αστείρευτα ...
    Αυτές οι καραμέλες ρε παιδάκι μου ... μεγάλη ζημιά!! Ευτυχώς εμένα μου υποσχέθηκαν ότι θα μου τις κάνουν, γιατί αν περίμενες από μένα με το καλαμάκι θα τις ρουφούσαμε ... ούτε καν σάλτσα!! χεχεχεχε!!!
    Μη μασάς Νικ .. ο τολμών (κάποια στιγμή)νικά !!! Μια η μερεντούλα, μαι οι καραμέλες... ε που θα πάει ... μια τιραμισού θα την πετύχεις την επόμενη φορα ( έτσι το πα γιατί μου αρέσει τρελά σαν γλυκό, κι αν τυχον καταπιαστεις και την πετύχεις... μη με ξεχάσεις εις την βασιλεία των κουταλιών σου!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thanks! Κάποια στιγμή κάτι θα πετύχω από γλυκά. Στην επόμενη μπυροσυνταγή που θα μου κινήσει το ενδιαφέρον θα ξαναδοκιμάσω. Αν και μάλλον πρέπει να ακολουθήσω κι εγώ αυτή την τακτική, να αναθέτω τα γλυκά σε κάποιον που το 'χει. Στο φάγωμα των γλυκών πάντως είμαι πολύ καλός, αξίζει να με δείτε να με θαυμάσετε κάποια στιγμή. :D

      Για την ώρα λέω να μείνω στη ζυθοποίηση που ευτυχώς εκεί τα πάω κάαααπως καλύτερα (από το forum του beer-gr έμαθα και τους Μπυραματισμούς και παρακολουθώ το blog με μεγάλο ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες). Και λέω "κάααπως" γιατί σίγουρα δεν φτιάχνω παπάδες, αλλά τουλάχιστον το αποτέλεσμα δεν είναι και για κλάματα όπως η μαγειρική μου...!

      Διαγραφή
    2. Φίλε Nikos οι καραμελίτσες που έφτιαξαν άλλοι για χάρη μου, όπως θα είδες προφανώς, βγήκαν σούπερ ... Στην επόμενη παρτίδα που θα βγει θα σου κρατήσω μερικές .... με ανταλλαγή ένα μπουκαλάκι από τη δική σου μπύρα ... ( εχεχχεχε... αστειεύομαι ασφαλώς, μακάρι να ήσουν Θεσσαλονίκη να σου έδινα όσες ήθελες να δοκιμάσεις)
      Είπαμε, ο τολμών κάποια στιγμή νικά και αυτο πρέπει να κάνεις !!!

      Γλυκούς καραμελένιους χαιρετισμούς από τη Θεσσαλονίκη και by the way...
      Χρόνια πολλά για την ονομαστική σου εορτή ( στο χωριό μου βλέπεις δεχόμεθα ευχές ακόμη και ένα μήνα αργότερα!!!)

      Διαγραφή
    3. Θεσσαλονίκη δεν είμαι μόνιμα αλλά πηγαινοέρχομαι κάθε χρόνο, ειδικά στις γιορτές (έχω και καταγωγές, και γυναίκα σαλονικιά :) ). Πιθανώς να συναντηθούμε σε κάποια μπυραρία. Να 'σαι καλά, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!

      Διαγραφή