Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Μάθημα Θρησκευτικών :: Σόδομα και Γόμορρα συμβαίνουν στο Μύλο της Ολλανδίας! De Molen Sodom & Gomorra Barrel Aged !


Μετά τη φιλοξενία του Αβραάμ, όταν ο Κύριος έφευγε από το σπίτι του είπε στον Αβραάμ: «Η κακή φήμη των Σοδόμων και των Γομόρρων διαδόθηκε πολύ και η αμαρτία τους είναι πολύ βαριά. Θα κατεβώ, λοιπόν, να εξακριβώσω αν αληθεύουν όλες αυτές οι διαδόσεις που έφτασαν ως εμένα». Οι δυο άγγελοι έφυγαν από το σπίτι του Αβραάμ και κατευθύνθηκαν προς τα Σόδομα. Αλλά ο Κύριος παρέμεινε ακόμη μαζί με τον Αβραάμ.
Πλησίασε τότε ο Αβραάμ και του είπε: «θα καταστρέψεις τους δικαίους μαζί με τους αμαρτωλούς; Ίσως υπάρχουν κάποιοι δίκαιοι στην πόλη. θα τους καταστρέψεις κι αυτούς; Δε θα συγχωρήσεις την περιοχή για χάρη των λίγων δικαίων που βρίσκονται σ' αυτήν; Δε γίνεται να θανατώσεις δικαίους κι αμαρτωλούς μαζί, σαν να ήταν όλοι το ίδιο. Δεν είναι δυνατό! Ο κριτής όλης της γης δεν πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη;»
Ο Κύριος του απάντησε: «Αν βρω στην πόλη των Σοδόμων έστω και δέκα δικαίους, δε θα καταστρέψω την πόλη και την περιοχή για χάρη των δέκα».


Οι δυο άγγελοι έφτασαν στα Σόδομα το βράδυ. Ο Λωτ τους φιλοξένησε, τους περιποιήθηκε και τους ετοίμασε το δείπνο. Πριν όμως κοιμηθούν, οι άντρες των Σοδόμων περικύκλωσαν από παντού το σπίτι. Ήταν εκεί όλος ο αντρικός πληθυσμός της πόλης, νέοι και γέροι. Φώναζαν στο Λωτ και του έλεγαν: «Πού είναι εκείνοι οι άνθρωποι που ήρθαν σπίτι σου απόψε; Φέρ' τους μας έξω, να συνευρεθούμε μαζί τους!»
Τότε ο Λωτ τους παρακάλεσε και τους έλεγε, «μην τους κάνετε κανένα κακό, γιατί είναι φιλοξενούμενοι μου κι ήρθαν να προστατευτούν στο σπίτι μου».
Εκείνοι όμως φώναζαν και έλεγαν: «Ήρθε ένας ξένος και θέλει να μας κρίνει!» «Τώρα θα σου κάνουμε χειρότερα απ' ότι σ' εκείνους». Και σπρώχνοντας με βία το Λωτ προσπαθούσαν να του σπάσουν την πόρτα.



Τότε οι δύο άγγελοι άπλωσαν το χέρι τους και τράβηξαν το Λωτ μέσα στο σπίτι και έκλεισαν την πόρτα. Κατόπιν τύφλωσαν όλους όσοι ήταν απ' έξω, μικρούς και μεγάλους, έτσι που άδικα προσπαθούσαν να βρουν την πόρτα του σπιτιού.
Είπαν τότε οι δυο άγγελοι στο Λωτ: «Πάρε τη γυναίκα σου, το γαμπρό σου, τους γιους σου και τις κόρες σου και όποιον δικό σου έχεις στην πόλη και φύγετε γιατί θα καταστρέψουμε αυτό τον τόπο. Είναι μεγάλη η κατακραυγή που υψώνεται στον Κύριο ενάντια στους κατοίκους της περιοχής και ο Κύριος μας έστειλε να καταστρέψουμε τα Σόδομα».

Ο Λωτ πήγε και μίλησε στους γαμπρούς του, που επρόκειτο να παντρευτούν τις θυγατέρες του και τους είπε: «Σηκωθείτε και φύγετε από 'δω, γιατί ο Κύριος θα καταστρέψει την πόλη». Αυτό όμως φάνηκε αστείο στους γαμπρούς του και τον ειρωνεύτηκαν.

Όταν ξημέρωσε, οι άγγελοι είπαν στο Λωτ: «Σήκω, πάρε τη γυναίκα σου και τις δυο σου κόρες, για να μην καταστραφείς για τις αμαρτίες της πόλης. Φύγε και μην κοιτάξεις πίσω σου και μη σταθείς πουθενά σε όλη την περιοχή».
Όταν ο Λωτ απομακρύνθηκε, τότε ο Κύριος άφησε από τον ουρανό να βρέξει θειάφι και φωτιά στα Σόδομα και στα Γόμορρα. Οι πόλεις εκείνες και οι κάτοικοί τους καθώς και όλη η γύρω περιοχή και η βλάστηση της καταστράφηκαν. Η γυναίκα όμως του Λωτ παρέβη την προειδοποίησή του αγγέλου και κοίταξε πίσω για να δει τι συνέβαινε και αμέσως έγινε στήλη άλατος. Σε όλη την περιοχή ανέβαινε από τη γη καπνός, σαν να έβγαινε από καμίνι.


Αυτά τα παραπάνω αναφέρονται εν ολίγοις στη Γένεση για την καταστροφή αυτών των δυο πόλεων κοντά στη Νεκρά Θάλασσα !

Τα Σόδομα και τα - η Γόμορρα ( Γομόρρα), μιας και το γένος της 2ης αμαρτωλής πόλης διχάζει τους μελετητές της Παλαιάς Διαθήκης ...

Οι επιστημονικές μελέτες πολλές για την εξακρίβωση της ύπαρξης αυτών των δυο πόλεων, αλλά και της καταστροφής τους, έτσι όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη !!

Το να σχολιάσω όλα τα παραπάνω ... 
μάλλον μου κάθεται κομματάκι βαρύ και ανθυγιεινό 
τέτοια ώρα που ναι, βράδυ Κυριακής !!

Η φωτογραφία  που τράβηξε ο Ρουχ-Ρουχ  με τον "άθεο" Καζαντζάκη ... το βράδυ που την δοκιμάσαμε παρέα ... διόλου τυχαία ...

Μια από τις πιο εξαιρετικές ετικέτες που δοκιμάσαμε σε βαρέλι στο πρόσφατο φεστιβάλ της De Molen, φτιαγμένη συν τοις άλλοις και με καπνιστά malts και παλαιωμένη σε διάφορα βαρέλια από whiskies και bourbons!
Ίσως αυτό το μπέρδεμα και οι προσμίξεις που συνέβησαν κατά την παραγωγή της ετικέτας αυτής να υπήρξε και η αφορμή για το όνομά της και ασφαλώς η αιτία που δεν μπόρεσα να αντισταθώ όταν την είδα μπροστά μου στο shop της De Molen και την έφερα μαζί μου πίσω στην Ελλάδα!
Εξάλλου, ουκ ολίγες φορές ο ολλανδικός Μύλος έχει χρησιμοποιήσει ονόματα στις ετικέτες του που μπλέκουν τον Παράδεισο, την Κόλαση, την Καταδίκη, τον Ουρανό και τη Γη ...

Μια περίπλοκη αρωματικά και γευστικά Imperial Stout στα 11,9% ABV (στο Φεστιβάλ η βαρελίσια ήταν στα 12,8% ABV) που πολύ σύντομα θα την ξανα-έχουμε κοντά μας ... για να πέσουμε πάλι με τα μούτρα στην αμαρτία και την ακολασία!

stay tuned ...


Όσο για τον "δίκαιο" Λωτ ... 
έγινε "άθελά" του εν ώρα μέθης γενάρχης των Μωαβιτών και των Αμμανιτών, αφού "κοιμήθηκε" με τις δυο του κόρες !!!

Να ... 
γι' αυτό θα καταστραφεί η Γη μας σε ένα μήνα από τώρα ... !!! 

Μέγας είσαι Κύριε και θαυμαστά τα Έργα Σου !!!
Σχόλιον Ουδέν ...

ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΤΕΛΟΣ




 Η καταγωγή των Μωαβιτών και των Αμμανιτών
Γεν. 19,30          Ἀνέβη δὲ Λὼτ ἐκ Σηγὼρ καὶ ἐκάθητο ἐν τῷ ὄρει αὐτὸς καὶ αἱ δύο θυγατέρες αὐτοῦ μετ᾿ αὐτοῦ· ἐφοβήθη γὰρ κατοικῆσαι ἐν Σηγώρ. καὶ κατῴκησεν ἐν τῷ σπηλαίῳ, αὐτὸς καὶ αἱ δύο θυγατέρες αὐτοῦ μετ᾿ αὐτοῦ.
Γεν. 19,30                 Ο δε Λωτ ανέβη από την Σηγώρ και εκάθησεν στο όρος αυτός και αι δύο θυγατέρες μαζή του, διότι εφοβήθη να κατοικήση μέσα εις την Σηγώρ. Εμεινε δε στο σπήλαιον αυτός και αι δύο θυγατέρες μαζή του.
Γεν. 19,31          εἶπε δὲ ἡ πρεσβυτέρα πρὸς τὴν νεωτέραν· ὁ πατὴρ ἡμῶν πρεσβύτερος, καὶ οὐδείς ἐστιν ἐπὶ τῆς γῆς, ὃς εἰσελεύσεται πρὸς ἡμᾶς, ὡς καθήκει πάσῃ τῇ γῇ·
Γεν. 19,31                  Είπε δε η μεγαλυτέρα θυγάτηρ εις την μικροτέραν· “ο πατήρ μας είναι ηλικιωμένος και δεν υπάρχει κανείς εις την περιοχήν, που κατοικούμε, ο οποίος να μας νυμφευθή, όπως γίνεται εις όλην την οικουμένην.
Γεν. 19,32          δεῦρο καὶ ποτίσωμεν τὸν πατέρα ἡμῶν οἶνον καὶ κοιμηθῶμεν μετ᾿ αὐτοῦ καὶ ἐξαναστήσωμεν ἐκ τοῦ πατρὸς ἡμῶν σπέρμα.
Γεν. 19,32                 Ελα, λοιπόν, να δώσωμεν κρασί στον πατέρα μας, να κοιμηθώμεν μαζή του και να αποκτήσωμεν απογόνους από τον πατέρα μας”
Γεν. 19,33          ἐπότισαν δὲ τὸν πατέρα αὐτῶν οἶνον ἐν τῇ νυκτὶ ἐκείνῃ, καὶ εἰσελθοῦσα ἡ πρεσβυτέρα ἐκοιμήθη μετὰ τοῦ πατρὸς αὐτῆς ἐν τῇ νυκτὶ ἐκείνῃ, καὶ οὐκ ᾔδει ἐν τῷ κοιμηθῆναι αὐτὸν καὶ ἐν τῷ ἀναστῆναι.
Γεν. 19,33                 Επότισαν πράγματι τον πατέρα των κατά την νύκτα εκείνην με κρασί και η μεγαλυτέρα κόρη εισήλθεν στον κοιτώνα του πατρός της και εκοιμήθη μαζή του κατά την νύκτα εκείνη. Αυτός δε δεν αντελήφθη τι έκαμεν ούτε όταν εκοιμήθη με την κόρην του ούτε και όταν εξύπνησε.
Γεν. 19,34          ἐγένετο δὲ ἐν τῇ ἐπαύριον καὶ εἶπεν ἡ πρεσβυτέρα πρὸς τὴν νεωτέραν· ἰδοὺ ἐκοιμήθην χθὲς μετὰ τοῦ πατρὸς ἡμῶν· ποτίσωμεν αὐτὸν οἶνον καὶ ἐν τῇ νυκτὶ ταύτῃ, καὶ εἰσελθοῦσα κοιμήθητι μετ᾿ αὐτοῦ, καὶ ἐξαναστήσωμεν ἐκ τοῦ πατρὸς ἡμῶν σπέρμα.
Γεν. 19,34                 Κατά δε την άλλην ημέραν είπεν η μεγαλυτέρα προς την νεωτέραν· “ιδού χθες εκοιμήθην εγώ με τον πατέρα μας. Ας τον ποτίσωμεν κρασί και κατά την νύκτα αυτήν, και συ πήγαινε και κοιμήσου μαζή με αυτόν, ώστε να αποκτήσω μεν απογόνους από τον πατέρα μας”.
Γεν. 19,35          ἐπότισαν δὲ καὶ ἐν τῇ νυκτὶ ἐκείνῃ τὸν πατέρα αὐτῶν οἶνον, καὶ εἰσελθοῦσα ἡ νεωτέρα ἐκοιμήθη μετὰ τοῦ πατρὸς αὐτῆς, καὶ οὐκ ᾔδει ἐν τῷ κοιμηθῆναι αὐτὸν καὶ ἀναστῆναι.
Γεν. 19,35                 Επότισαν πράγματι και κατά την νύκτα εκείνην τον πατέρα των οίνον, τον εμέθυσαν και εισελθούσα η νεωτέρα εκοιμήθη μαζή του. Εκείνος δε δεν αντελήφθη τίποτε ούτε όταν εκοιμήθη με την κόρην του ούτε και όταν εξύπνησε.
Γεν. 19,36          καὶ συνέλαβον αἱ δύο θυγατέρες Λὼτ ἐκ τοῦ πατρὸς αὐτῶν.
Γεν. 19,36                 Συνέλαβον δε και αι δύο θυγατέρες από τον πατέρα των τον Λωτ.
Γεν. 19,37          καὶ ἔτεκεν ἡ πρεσβυτέρα υἱὸν καὶ ἐκάλεσε τὸ ὄνομα αὐτοῦ Μωὰβ λέγουσα· ἐκ τοῦ πατρός μου· οὗτος πατὴρ Μωαβιτῶν ἕως τῆς σήμερον ἡμέρας.
Γεν. 19,37                 Εγέννησεν η μεγαλύτερα τέκνον και εκάλεσεν αυτό Μωάβ, λέγουσα· “Από τον πατέρα μου απέκτησα υιόν”. Αυτός έγινε γενάρχης των Μωαβιτών, οι οποίοι και ζουν μέχρι σήμερα.
Γεν. 19,38          ἔτεκε δὲ καὶ ἡ νεωτέρα υἱὸν καὶ ἐκάλεσε τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἀμμάν, λέγουσα· υἱὸς γένους μου· οὗτος πατὴρ Ἀμμανιτῶν ἕως τῆς σήμερον ἡμέρας.
Γεν. 19,38                 Εγέννησε δε και η νεωτέρα θυγάτηρ υιόν και έδωσεν εις αυτόν το όνομα Αμμάν, το οποίον σημαίνει “αυτός είναι υιός εκ του γένους μου”. Αυτός είναι γενάρχης των Αμμανιτών έως σήμερον.


4 σχόλια:

  1. Να πέσουμε στην ακολασία κι ας γίνουμε στήλη άλατος δηλαδή? ;)

    Ενάρετος ο Λωτ, σωστός οικογενειάρχης και τρυφερός πατέρας πάνω απ' όλα!
    Πολύ μου άρεσε πάντως το σημερινό μάθημα θρησκευτικών και ειδικά το μουσικό κλείσιμό του! :)

    Και για τους ταινιόφιλους:

    http://www.youtube.com/watch?v=MiXaJU25Kg8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ta Sodoma kai ta Gommora edw mesa pia! Mpainoume na diabasoume gia th maurompyra tou Mylou kai katalhgoume na diabazoume tas grafas - kai dh ta erwtika kamwmata tou methysmenou Lwt!

    Ti mpyres pate kai pinete amartwloi, tha kaeite sthn kolash! Sas exw proeidopoihsei pollakis! Ouai!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βλέπω αγαπητή Dark Chef ότι τίποτε δεν αφήνεις να περάσει απαρατήρητο και ασφαλώς η ταινία που μας προτείνεις μόνο έκπληξη δεν μου προκαλεί από μεριάς σου, αφού ξέρω ότι και σινεφίλ είσαι και βιβλιοφάγος! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον "άθεο" ... και άντε να μην πω τι να ναι αυτό του Λωτ ...
    (θα σε εκπλήξω εγώ αυτή τη φορά, αλλά έχω δει τους sodom μέχρι και live ... χεχεχεχεχε)!

    Δόκιμε ... μια μπύρα με τέτοιο όνομα σε παρασέρνει για άλλες προεκτάσεις πέραν της μπύρας αυτής καθαυτής. Εξάλλου, όπως είπα και σε προηγούμενη δημοσίευση για τέτοιες μπυρούκλες πολυσύνθετες και σπέσιαλ δεν πρόκειται πια να μπαίνω στην άχαρη διαδικασία να τις ακτινογραφώ γιατί μάλλον τις υποβιβάζω με αυτόν τον τρόπο ! Η μπύρα είναι πέρα για πέρα εξαιρετική όπως όλες οι μαυρίλες που πλέον βγάζει η De Molen ...
    Όσο κι αν προειδοποιείς, στην μπυρο-Κόλαση είμαστε ήδη μισο-καμμένοι και μάλιστα είναι βέβαιο πως κι εσύ έχεις αρπάξει πολύ κάπνα ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για κόλαση καλά πάω?
    Εεε !!! περιμένετε και 'μένα. Η κόλαση θέλει καλή παρέα αφθονη μπύρα και VENOM !!!
    http://youtu.be/FO4KBTVdGXA

    ΑπάντησηΔιαγραφή