Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

The Alchemist - Heady Topper...

Τον περασμενο Αυγουστο ο κατατσροφικος κυκλωνας Αϊριν ειχε πληξει δεκα πολιτειες των ΗΠΑ και εκτος απο τις ανυπολογιστες υλικες καταστροφες υπηρχαν και δεκαδες απωλειες ανθρωπινων ζωων. Μια απο τις περιοχες που επληγει περισσοτερο ηταν η μικρη πολιτεια Βερμοντ στα σύνορα με τον Καναδά. Οι ζημιες ηταν πολυ μεγαλες και μια απο τις καταστροφες η οποια προκληθηκε απο την  πλημμυρα που επληξε την περιοχη Waterbury ηταν η pub/microbrewery The Alchemist. Επειδη οι κατατσροφες ηταν αρκετα μεγαλες στον χωρο της μικροζυθοποιιας αλλα και στην pub οι ιδιοκτητες της  αποφασισαν να μην ανακατασκευασουν τον χωρο που ειχε κατστραφει απο την πλημμυρα αλλα να φτιαξουν ενα καινουργιο χωρο οπου προς το παρον φτιαχνουν μονο την ναυαρχιδα της Alchemist την Double IPA - Heady Topper.

pub & microbrewery
Την Heady Topper ειχα την τυχη να την πετυχω στο Ølbutikken οταν βρεθηκαμε στην Δανια τον περασμενο Μάιο και βεβαια δεν εχασα την ευκαιρια να την δοκιμασω γιατι ηξερα οτι δυσκολα θα εβρισκα αλλη ευκαιρια για να την πετυχω καπου αλλου αφου μεχρι και στις ΗΠΑ ειναι αναρπαστη και μπορεις να την βρεις μονο σε καποιες πολιτειες γυρω απο το Βερμοντ. Στον can των 500ml γραφει "drink from the can" και ετσι ηπια μια γουλια κατευθειαν απο το κουτακι αλλα προτιμησα την υπολοιπη να την βαλω σε ενα σνιφτερακι που ειχα μαζι μου. Πιστευω οτι η μπυρα αδικειτε αν την πεις κατευθειαν απο το κουτακι γιατι χανεις ενα απο τα πιο δυνατα χαρτια της που ειναι το αρωμα της. Ετσι λοιπον αφου κατσαμε να φαμε ενα μπεργκερ σε μια απο τις κεντρικες πλατειες της Κοπεγχαγης βρηκα την ευκαιρια να δοκιμασω επιτοπου την Heady Topper.




Την σερβιρω στο σνιφτερ που ειχα μαζι μου και δημιουργει ενα υπολευκο αφρο δυο περιπου εκατοστων ο οποιος θα υποχωρησει σχετικα γρηγορα και θα αφησει ενα δαχτυλιδι γυρω απο τα τοιχωματα του ποτηριου ενω το χρωμα της ειναι εντονο πορτοκαλι και θολο. Το αρωμα της οπως ειπα και πιο πανω ειναι ολα τα λεφτα. Ειναι αρκετα hoopy με το γκρέιπφρουτ, το ροδάκινο, το πορτοκάλι, το πεύκο και τα τροπικά φρούτα να δημιουργουν ενα καταπληκτικο συνολο το οποιο σου γαργαλαει την μυτη πολυ ευχαριστα.


Απο γευση επισης πολυ καλη. Καταρχας ειναι πολυ φρουτωδες με το ροδακινο και το γκρέιπφρουτ να κυριαρχουν ενω παιζεται ενα πολυ ωραιο παιχνιδι μεταξυ της βυνης και του λυκισκου αφου απο την μια νοιωθεις την ζεστασια της βυνης και απο την αλλη νοιωθεις ενα ελαφρυ μουδιασμα απο τα τσιμπηματα του λυκισκου. Επισης βγαζει μια πολυ ωραια φρεσκαδα η οποια δεν χανεται καθολου για οση ωρα την απολαυανεις...



Το σωμα της ειναι μεσαιο προς γεματο, η αισθηση στο στομα ειναι κρεμωδης και ξηρη στο τελειωμα. Η ενανθρακωση ειναι αρκετα εντονη αλλα πολυ ευχαριστη. Το αλκοολ αν και στο 8% ABV δεν κανει πουθενα αισθητη την παρουσια του, ισως θα την εκανε αν επινες τρια-τεσσερα κουτακια στην σειρα αλλα που τετοια τυχη...:(. Τα IBU φτανουν στο 120 αλλα μπαλατζαρουν πολυ αρμονικα με τα malts και βγαζουν ενα πολυ ισορροποιμενο αποτελεσμα και τελος η επιγευση που σου αφηνει ειναι πολυ hoopy, φρουτωδες και πικρουλα...



Μια κορυφαια σιγουρα DIPA που ημουν πολυ τυχερος που ειχα την τυχη να την δοκιμασω...

βαθμος...9,5

6 σχόλια:

  1. Όντως μια πολύ ωραία μπύρα!!! Εμείς (εγώ και ο Ροκάς) ήμασταν τυχεροί που ο Σπύρος μας άφησε να δοκιμάσουμε 1-2 γουλιές από την μπύρα του... μιας και κάναμε την Μ@Λ@ΚΙ@ και δεν την πήραμε (όλο λάθη κάνω όταν βρίσκομαι σε τέτοιες μπυροκάβες)!!!

    Αλήθεια Σπυράκο... θύμησέ μου... πού είχες βρεί εκείνο το ποτήρι?!?! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "...στο σνιφτερ που ειχα μαζι μου..."
    Κάπου μεταξύ αστυνομικής ταυτότητας και διαβατηρίου, ε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι εννοείς Mantz για το σνιφτεράκι; Χωρίς τα εργαλεία της "δουλειάς" θα πήγαινε το παιδί στας Δανίας; Κι άσε τον Ρούχλα να πετάει σπόντες... Απ' τη ζήλεια είναι :P Εύγε Σπύρο Αλχιμιστή :D

    Ακόμα μια εξαιρετική αλλά και δυσεύρετη μπύρα περνά απ' τα σνιφτεράκια των Μπυραματισμών! Διπλό κατοστάρι στο RB!! Δεν το περίμενα όμως πως η Heady Topper θα κυκλοφορούσε και σε κουτάκι, αλλά πλέον... can rules :P
    Η κυκλοφορία σε κουτάκια φαίνεται πως ξεκίνησε με την μετεγκατάσταση του Alchemist στις νέες εγκαταστάσεις.

    Σας προτείνω να διαβάσετε και αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο, που εξιστορεί την περιπέτεια του Αλχημιστή από τον τυφώνα Αιρίν και την μετεγκατάσταση τους στις νέες εγκαταστάσεις. Ένα μικρό απόσπασμα:

    "As soon as I came around the corner, there it was. The water was in the back of the building. The neighborhood behind us was already under five feet of water."
    What he found inside the building broke his heart. Even though the main restaurant and pub area were still dry, water filled the entire basement stairwell.
    "I opened the door and the water was all the way up," John said.
    The basement was the Alchemist's nerve center. The brewing equipment was in the basement. The ingredients were stored in the basement. The tanks holding John's special brews were in the basement. The office and all the paperwork was down there, too.
    John closed the basement door, turned away, and walked to the bar. "I poured the last 'Holy Cow IPA' anyone would ever have," John said. "I didn't know at the time it was the last one."


    Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:
    http://www.weather.com/outlook/weather-news/news/articles/hurricane-irene-vermont-alchemist_2012-01-25

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να σας λυσω την απορια για το σνιφτερακι...το συγκεκριμενο το καβατζωσα (και να ηθελα να το αγορασω δεν το πουλαγε, το ειχε μονο για να δοκιμαζουν μπυρες στο μαγαζι...αρα υπαρχει η αλλη λυση...:)) απο το Ølbutikken οταν αγορασα και την Heady Topper και ο λογος που το τσιμπησα ειναι επειδη ειναι ενα συλλεκτικο ποτηρακι απο το Ølfestival του 2002...ε σιγα μην το αφηνα...:)...ετσι μιας και το ειχα μαζι μου μετα γιατι να μην το χρησιμοποιησω...:)

    και μια φωτο...

    http://i221.photobucket.com/albums/dd293/redordead700/DSC_0464-1.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Monk exw pathei... zhlia ywra!! :))

    Mprabo gia th dokimh auths ths spanias DIPA, kai euxaristoume pou moirasthkes me tous ypoloipous tis entypwseis sou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Oπως πάντα ο τρισμέγιστος ΜΟΝΚ,μας στέλνει αδιάβαστους με την παρουσίαση αυτής της εκλεκτής DIPA.Σπύρο κάθε σου παρουσίαση ή και αναφορά σε κάποια μπύρα,μου σηματοδοτεί τον στόχο για την μπύρα που πρέπει να ψάξω και να δοκιμάσω σύντομα.Ευχαριστώ ρε αδερφέ που είσαι οδηγός μου στο κυνήγι του μπυροθησαυρού.
    Τα κεφάλια μέσα τώρα πρέπει να εντοπίσουμε την The Alchemist - Heady Topper !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή