Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

De Struise Aardmonnik / Earthmonk sour ale :: μια υπέροχη Φλαμανδή oud bruin !

Το ότι έχω ιδιαίτερη αδυναμία και αγάπη στον Urbain, στον Carlo και στην υπόλοιπη παρέα της Struise είναι κάτι που μπορεί να καταλάβει κανείς εύκολα, αν κοιτάξει το πόσες φορές έχω καταπιαστεί με αυτήν την πειραματική και ρηξικέλευθη ζυθοποιία του Βελγίου!


Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι χρυσώνουμε το χάπι, όταν κάποιες από τις ετικέτες της Struise κινούνται σε επίπεδα κάτω των υψηλών προσδοκιών μας !
Παρόλα αυτά, η σημερινή ετικέτα δείχνει ξεκάθαρα το πόσο εξαιρετικές μπύρες μπορούν να βγάλουν τα παλικάρια εκεί στο Ooostvleteren του Βελγίου !

Ασφαλώς ένα "δύσκολο" και πολύ ιδιαίτερο είδος για το ευρύ κοινό αυτό των sour ales/ oud bruin!
Οι ετικέτες αυτές μαζί με όλες αυτές της αυθόρμητης ζύμωσης (lambic, gueuze κτλ) ξενίζουν (και ξινίζουν) αρκετά τον ουρανίσκο την πρώτη φορά που θα τις δοκιμάσεις, με αποτέλεσμα ή να τις λατρέψεις ή να τις αφήσεις μια για πάντα στην άκρη ... !!

Βεβαίως οι sour ales κινούνται σε ηπιότερους τόνους, αλλά δεν παύουν να είναι ετικέτες που δεν προτιμούνται από όλους!
Δεν είναι λίγες οι φορές που άκουσα ότι η πολυαγαπημένη πολλών από εμάς "Δούκισσα της Βουργουνδίας" δεν τους άρεσε (αναφέρομαι σε αυτή την μπύρα που έρχεται στη χώρα μας και που λογικά θα την έχουν δοκιμάσει περισσότερα άτομα) !!
Άλλοι πάλι βρίσκουν αυτό το είδος πολύ ταιριαστό με τα γούστα τους !! Στην απόλαυση δεν υπάρχουν στεγανά ασφαλώς και ο καθένας κάνει τις επιλογές των ετικετών που δοκιμάζει ανάλογα τις προσωπικές του "ιδιοτυπίες" !!


Θα υπενθυμίσω πως την εν λόγω κυρία που θα δούμε σήμερα την είχαμε δοκιμάσει κάποιοι από εμάς, για την ακρίβεια ο Πανούλης κι εγώ, σε βαρέλι στη Δανία αφού την πετύχαμε σε ένα από τα πολλά εξαιρετικά μασίνια που ήταν κουμπωμένα στο Mikkeller Bar της Κοπεγχάγης !!
Ο Θανασάκης μας, ως γνωστός λάτρης τέτοιων ετικετών, ούτε καν μπήκε στον κόπο να την μυρίσει !!

Εξαιρετική η πρώτη μας επαφή τότε στα draughts, εξαιρετική και αυτή στο μπουκάλι που κατέφτασε και αυτό απευθείας από την πηγή δια χειρός και αποσκευών του γιατρού μας από το Bar της Struise στην Brugges πριν 2 μήνες !!

De Struise Aardmonnik / Earthmonk
στα 8% ABV
At ratebeer, Beers are retired when a new batch is not bottled within 12 months. As Earthmonk takes 18 months to age on oak ... we have to be patient.



Βαθύ καφε-κοκκινωπό κάτω από το φως το σώμα της ! Αφρός μπεζουλής ελάχιστος (έως ανύπαρκτος θα έλεγα) μετά από μερικά δευτερόλεπτα που έχει σερβιριστεί η μπύρα! Δεν ξέρω αν φταίει που την ανοίξαμε δροσερή ( περί τους 7 βαθμούς Κελσίου), αλλά το κάναμε με σκοπό όπως θα αναφέρω παρακάτω!

Άρωμα :: η πρώτη πρώτη αίσθηση που υπερκαλύπτει σχεδόν τα πάντα στην αρχή είναι ότι μυρίζεις ένα ξινισμένο κρασί που φτάνει στα όρια από ξύδι μπαλσάμικο !! Μόλις ηρεμήσει αυτό το πρώτο κύμα στις αισθήσεις μας και καθώς η μπύρα αρχίσει να πιάνει υψηλότερη θερμοκρασία αρχίζουν να αναδύονται και αρώματα φρούτων, όπως κεράσι ( βύσσινο περισσότερο κατά τον Πάνο), ελαφρώς μια ξυλίλα ! Το αλκοόλ δεν φαίνεται να δίνει σημεία ζωής, ενώ καθώς πιάνουμε αρκετά ψηλές θερμοκρασίες η έντονη ξινοκρασίλα καταλαγιάζει αισθητά κι έτσι το άρωμα  αρχίζει και να "γλυκίζει" ελαφρώς!

Γεύση :: μια από τα ίδια ακριβώς στη γεύση, όπου το μπαλάντζο ξινού - γλυκού γέρνει εμφανώς στην αρχή υπέρ του ξινού ! Αυτή η υπέροχη ξινόγλυκη αίσθηση ( και όχι γλυκόξινη) θα μας ακολουθεί με ελαφριές σταδιακές μεταπτώσεις καθ'όλη τη διάρκεια της δοκιμής μας! Τα κερασο-βύσσινα (προσθέτουμε και to δαμάσκηνο κατά την άποψη του Doctor)  κι εδώ παρόντα σιγά σιγά με επίσης πολύ διακριτική αίσθηση ξύλου !!

Επίγευση :: τελείωμα καθαρά μπαλσάμικο, μακράς διάρκειας με σφήνες κερασιού ειδικά όταν η μπύρα πιάσει θερμοκρασίες άνω των 12-13 βαθμών Κελσίου !!


Σώμα αρκετά δεμένο, ενανθράκωση μέτρια προς υψηλή ! Το αλκοόλ της ανύπαρκτο σαν αίσθηση σε όλη τη διάρκεια !!
Επειδή προσωπικά η αγαπημένη μας Δούκισσα, αλλά και άλλες παρόμοιες ετικέτες που έχουμε δοκιμάσει, μου αρέσει περισσότερο δροσερή ( θεωρώ ότι κάνει κοιλιά όταν ανέβει η θερμοκρασία) ανοίξαμε σχετικά δροσερή αυτή την μπύρα! Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, εμένα προσωπικά αυτή τη φορά η μπύρα μου άρεσε περισσότερο όταν ζεστάθηκε και μάλιστα αρκετά! Αντίθετα, ο Πάνος την βρήκε καλύτερη στην αρχή !! Είπαμε ... περί ορέξεως τα πάντα !!
Αν θα έπρεπε να την συγκρίνω με την Δούκισσα ( επαναλαμβάνω πως αναφέρομαι σε αυτή την μπύρα γιατί την έχουν δοκιμάσει πιθανολογικά πιο πολλοί μπυρο-πότες) θα έλεγα πως έχει πιο γεμάτο σώμα, ενώ και το μπαλάντζο γέρνει περισσότερο στο ξινό σε αντίθεση με την Δούκισσα που έχει πιο ισορροπημένη την αίσθηση του γλυκού-ξινού !!


Σε κάθε περίπτωση έμεινα και πάλι υπερ - ευχαριστημένος !! Η μπύρα κατεβαίνει πολύ εύκολα και ευχάριστα ( για όσους τους αρέσουν αυτές οι γεύσεις) και έχει πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα και προσωπικότητα με όμορφες διακυμάνσεις στην πορεία !!
Την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους πιστούς γουστάρουν "ξινά" γούστα
 ( Ροκά, Σπυράκο... ακούτε καμπανάκια μήπως ??? )

Βαθμός :: 9,25

8 σχόλια:

  1. trellenome gia doukissa kai genikotera gia sour ales twn vriksellon. bravo gia mia poli wrea parousiasi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια απ' τις ετικέτες των De Struise που θα 'θελα πολύ να δοκιμάσω, αν και δεν είναι καθόλου εύκολο να τις βρεις... Μια μίξη 30% παλαιωμένης σε δρυινα βαρέλια και 70% φρέσκιας oud bruin που κυκλοφορεί σε πολύ περιορισμένες ποσότητες. Είναι πιστεύω εξαιρετικό να παρουσιάζονται στους Μπυραματισμούς τόσο ιδιαίτερες αλλά και δυσεύρετες μπύρες.

    Σχετικά με τον αφρό: Όπως είχε γράψει και ο Filip στο BBB πριν κάποια χρόνια, ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξεις αφρό σε μια oud bruin, σύμφωνα με τον Urbain είναι να τη σερβίρεις από ψηλά σε παγωμένο ποτήρι:
    http://belgianbeerboard.com/index.php?option=com_content&task=view&id=102

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίος ο ξινοΜιχούλης μας. Μπραάβο παληκαράκια μου που την ξεθάψατε αυτη την ετικετούλα. Πολύ όμορφη και η παρουσίαση που με κανει να την γουστάρω αυτή την μπύρα ακόμα περισσότερο. Ελπίζω κάποια στιγμή να πετύχω και γω καμμιά κούτα απο δαύτη :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραιος ο Μιχος...μας πεσαν λιγο τα σαλια η αληθεια ειναι...θελω πολυ να το δοκιμασω αυτο το μπυρακι, οπως και την αλλη πολυ καλη sour ale της Struise την Dirty Horse (αν και αυτη ειναι αρκετα σπανια). Ειχα πει του fugi να μου φερει καμια Earthmonk τωρα που ειχα παει Μπριζ αλλα και καλα δεν βρηκε...να τον πιστεψω;;; μαλλον οτι βρηκε το ηπιε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Yperthematizw auto pou sxoliase o Chalice gia th xara pou exoume na blepoume sto blog parousiaseis apo tetoies foberes etiketes! Mprabo se olous osous briskoun to xrono kai moirazontai thn trela tous mazi mas!

    Oson afora th mpyra (h opoia exei prostethei apo kairo sth lista), apla symplhrwnw to Monk gia ta salia, ta mazeuw ki egw apo to patwma... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To ότι την έριξα σχεδόν από το ταβάνι Νικόλαε Μέγα είναι το μόνο σίγουρο! Το ότι το ποτήρι δεν ήταν παγωμένο αλλά δροσερό από νεράκι της βρύσης επίσης σίγουρο!
    Όπως και να έχει μαθαμε και κατι που προσωπικά δεν το γνώριζα !! Την άλλη φορά θα το δοκιμάσω !!!

    Σπυράκο ... είναι λαμόγιο ο Ιωάννης ... μη σε ξεγελάει το ότι τάχα στις μπυρομαζώξεις ασχολείται με τα γλυκά και τις πίτσες !!!

    Δόκιμε ... αφού σου αρέσουν κι εσένα οι "ξινές πινελιές" στην μπύρα... να σαι σίγουρος πως θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω !!! Είθε να την πετύχεις πουθενά στο Νησί !!

    Ροκάααααα ... θέλεις και κούτα εσύ !!! ... εδώ αμάν κάναμε να βρούμε ένα μπουκάλι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια εξαιρετική ετικέτα απ'όλες τις μεριές! Ιδιαίτερα ισσοροπημένη μα συνάμα περίεργη! Και όσο για τα σάλια που έτρεξαν παραπάνω... ΖΗΛΙΑ ΨΩΡΑ!

    Με λίγα λόγια η Struise είναι ίσως η κορυφαία ζυθοποιία στο κόσμο...δε περίμενα κάτι λιγότερο από τη πρώτη γουλιά!

    Παρεπιμπτώντος έχω κρατήσει ένα ακόμη μπουκάλι για να το απολαύσει ο Θανάσης...γνωστός ως και "λάτρης των oud bruins"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είμαι κι εγω fan των μπυρών αυτών και ετσι ζητησα να μου την φερουν απο τη Μπρυζ φίλοι που ήταν εκεί πριν λίγες μέρες.Την έφεραν, την ηπια και έχει πάρει αμέσως την πρωτιά από τη Δούκισα της Βουργουνδίας που μέχρι τώρα ήταν η αγαπημένη μου στο είδος.Να την πιειτε οπωσδηποτε καποια στιγμη αν την βρειτε καπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή