Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Stone Pale Ale και Stone IPA. Ανεβάζοντας τον πήχη στην Αμερικανική Craft Beer σκηνή.

Στο πρώτο μέρος αυτού του μικρού αφιερώματός μας, είπαμε κάποια πράγματα για το πώς ιδρύθηκε η Stone. Από το 1996 μέχρι σήμερα, 15 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Greg Koch και ο Steve Wagner έβαλαν μπρος τα καζάνια στις εγκαταστάσεις στο San Marcos. 15 πολύ ζωντανά χρόνια, που έφεραν την Stone μέσα στις 15 μεγαλύτερες σε παραγωγή Craft Breweries της Αμερικής - μέσα στις 25 μεγαλύτερες, συμπεριλαμβάνοντας και τους γίγαντες του χώρου.


stone bible 1


Η πρώτη μπύρα που κυκλοφόρησε ήταν η Stone Pale Ale, μια American Style Pale Ale με 5.4% αλκοόλ και 41 IBU’s, με λυκίσκο των ποικιλιών Columbus & Ahtanum. Απ’ την αρχή κατηγορήθηκε πως ήταν πολύ hoppy για pale ale, κάτι που κανονικά θα έπρεπε να επηρεάσει μια ζυθοποιία στο ξεκίνημά της. Αντ’ αυτού, ο Greg κι ο Steve συνέχισαν στο ίδιο μονοπάτι του «φτιάχνουμε τις μπύρες που μας αρέσει να πίνουμε εμείς κι όχι κάποιοι αμαθείς και άσχετοι με τη μπύρα…» και μέσα σε 18 μήνες κυκλοφόρησαν τις IPA, Smoked Porter και (για να ολοκληρώσουν το έγκλημα) την Arrogant Bastard

Stone Pale Ale

Stone Pale Ale g&b


Σερβίρω την Stone Pale Ale στους 6-7 βαθμούς. Το χρώμα της καστανοκόκκινο και σχετικά διαυγές, ενώ ο αφρός της λευκός, κρεμώδης και πλούσιος.
Άρωμα δυνατό, με εξέχουσα την παρουσία του λυκίσκου, χωρίς όμως να χάνει την ισορροπία με τα malts.
Στη γεύση, ο λυκίσκος ανεβαίνει άλλο ένα σκαλί στο βάθρο, σφραγίζοντας δυναμικά την παλέτα. Σε κάθε γουλιά, το πικρό χτύπημα του λυκίσκου δεν σου αφήνει περιθώρια να μην στραβώσεις τα χείλη σου, αναπροσαρμόζοντας ότι ήξερες και θεωρούσες κλασσικό για τις αμερικανικές pale ales.


Stone Pale Ale glass front


Βαθμολογώ με 8.5 την εμφάνιση, με 8.0 το άρωμα, 8.5 δίνω στη γεύση και 8.0 στη γενικότερη αίσθηση. Συνολική βαθμολογία: 8.25 στα 10


Stone Pale Ale in hand

Stone Smoked Porter

Ένα χρόνο μετά την Pale Ale, η Stone παρουσίασε την άποψή της για την porter, την Smoked Porter. To αλκοόλ της φθάνει το 5.9%  και η πικράδα της τους 53 IBU’s, με λυκίσκο απ’ τις ποικιλίες Columbus & Mt. Hood και καπνισμένη βύνη.
Με σκούρο καστανό χρώμα και πλούσιο μπεζ αφρό, αποτελεί μια πολύ καλή porter, εκλεκτή σε άρωμα και γέυση, με την καραμέλα και τον καπνό να στολίζουν τον κλασσικό καμβά από καφέ και ψημένη βύνη. Τη βαθμολογώ με 8.25 στα 10


Stone-Smoked-Porter-2-gl_thumb1

Stone IPA

Η πρώτη IPA που βγήκε απ’ τα καζάνια της Stone το 1997 ήταν μια προσπάθεια προσέγγισης του κλασσικού στυλ, με αυξημένες “a la Stone” τις ποσότητες των malts και του λυκίσκου, στο 6.9% αλκοόλ και “μόλις” 77 IBU’s (Θεωρητικά οι American ΙΡΑs κυμαίνονται μεταξύ 40 και 70 IBUs Ο Γελαστούλης κλείνει το μάτι


Stone IPA inhand


Ο λυκίσκος που χρησιμοποιείται στη Stone IPA είναι απ’ τις ποικιλίες Columbus, Chinook & Centennial, ενώ γίνεται και dry hopping για τουλάχιστον δυο εβδομάδες.


Stone IPA g&b


Σερβίρω την IPA περίπου στους 6 βαθμούς, στο πανέμορφο φλουτάκι της, με τους λυκίσκους. Το χρώμα της φωτεινό ξανθό προς χρυσαφί. Ο πλούσιος λευκός αφρός της υποχωρεί σχετικά γρήγορα, στολίζοντας με δαντελωτά ίχνη το ήδη στολισμένο  ποτήρι. Μένει ένα λεπτό καπάκι αφρού με μικρά λοφάκια.


Το άρωμά της γεμάτο και δυνατό, με το λυκίσκο να κυριαρχεί, επιβάλλοντας ευωδιές γρασιδιού, πεύκου και ρετσινιού. Σε δεύτερη φάση, ισχυρές δόσεις από malts βγαίνουν στην αντεπίθεση, προσπαθώντας να κοντράρουν κάπως την επίθεση. Η ισορροπία θα επέλθει αργότερα, όταν η IPA μας ανεβάσει λίγο θερμοκρασία.


Stone IPA foamy glass


Στο στόμα σπιρτόζα και γεμάτη, με δυνατό τσίμπημα στην άκρη της γλώσας και φυσικά… πικρή, με το λυκίσκο να κυριαρχεί σε μια γενικά πλούσια παλέτα. Πικρή και ξηρή στην επίγευση. Ο λυκίσκος καλύπτει σαν πικρός μανδύας τη γλώσσα και ποτίζει τον ουρανίσκο. Κάθε γουλιά είναι και μια επίδειξη δύναμης. Σίγουρα ένα κλικ πάνω απ’ τις συνηθισμένες IPA. Σίγουρα μια μπύρα που προκάλεσε αίσθηση όταν πρωτοκυκλοφόρησε, πριν 15 περίπου χρόνια Γελαστούλης


Stone IPA glass


Βαθμολογώ με 8.5 την εμφάνιση, με 8.0 το άρωμα, 8.5 δίνω στη γεύση και 8.5 στη γενικότερη αίσθηση. Συνολική βαθμολογία: 8.50 στα 10


Συνεχίζεται…

6 σχόλια:

  1. Chalice exeis parei fora blepw... ;)

    Poly wraia exelissetai to afierwma sou gia tis poiotikotates etiketes ths Stone, periektiko kai synodeuomeno apo omorfes photografies opws panta. Poly kales h IPA kai to Smoked Porter! To teleutaio to eixa petyxei on draft prin ligous mhnes sto Euston Tap kai mou afhse exairetikes entypwseis.

    H Pale Ale wstoso den mporw na pw oti me trelane to idio. Fysika milame gia mia poiotikotath mpyra, alla xwris kati xexwristo gia mena... An mou elegan na dialexw metaxy Stone k Sierra Nevada sthn kathgoria, tha epelega th deuterh. As einai, sthn ygeia mas:

    https://picasaweb.google.com/112339017431442796158/Various#5649361585725321490

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απο που τις παραγγειλατε αυτες ρε σεις? ποιο site?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Sierra Nevada Pale Ale είναι και για μένα απ' τις πιο αγαπημένες μπύρες και μάλιστα τώρα που τη βρίσκουμε και στην Αθήνα, δε λείπει ΠΟΤΕ απ' το ψυγείο μου. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Chronicle: Τις Stone τις παράγγειλα απ' το "Mybrewerytap.com". Δες περιγραφή στο τέλος τυ αφιερώματος στο Online Shopping: http://beeramatismoi.blogspot.com/2010/11/beer-online-shopping-1.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Super αφιερωμα στην Stone!!!...Απλα υποκλινομαι στον Μεγα Chalice...;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φοβερό το διπλό αφιέρωμα στην εξαιρετική και ανατρεπτική αυτή μικροζυθοποιία!Μπράβο γι'ακόμα μια φορά συνονόματε!!!Έχω δοκιμάσει την IPA τους σε βαρέλι στο Brewdog Bar του Εδιμβούργου και με ενθουσίασε.Μετά την Pliny the Elder(αν και αυτή είναι DIPA) σίγουρα η καλύτερη IPA που έχω γευτεί!Επίσης ένα μπουκαλάκι Ruination IPA και ένα Oaked Aged Arrogant Bastard περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους στη μικρή μου κάβα.Φοβερά και τα ποτηράκια τους και γενικά από merchandise σκίζουν εκεί στη Stone!

    ΑπάντησηΔιαγραφή