Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Mikkeller & Brewdog Devine Rebel

Devine Rebel. Με αυτό το όνομα βάφτιστηκε το αποτέλεσμα της μπυρο-συνεργασίας μεταξύ των παλαβιάρηδων της Brewdog και του έτερου παλαβιάρη Μikkeller. Δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της μπύρας, διάσημα για τις ποιοτικές τους ετικέτες μα και την τρέλα τους, τους ασταμάτητους πειραματισμούς με υλικά και τις καινοτόμες ιδέες τους, δεν ήταν δυνατόν να μην ακολουθήσουν το trend της εποχής που θέλει γνωστούς ζυθοποιούς να συνεργάζονται για την παραγωγή μίας μπύρας. Έτσι λοιπόν, τα παλικάρια από τη Σκωτία και ο δεν-σταματάω-να-βγάζω-νέες-ετικέτες Δανός ένωσαν τις δυνάμεις τους to 2010 σε ένα ''rock n' roll'', ''επαναστατικό'' αποτέλεσμα!



Η Devine Rebel ζυμώθηκε στις εγκαταστάσεις της Brewdog. Για την παραγωγή της χρησιμοποιήθηκε μαγιά ale και μαγιά σαμπάνιας, ενω τo ¼ έχει παλαιωθεί σε δρύινα βαρέλια Speyside ουίσκι και το υπόλοιπο σε δεξαμενές stainless steel. Η μπύρα είναι ένα δυνατό, γευστικότατο barley wine με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 12.1% α.φ., το οποίο εμφιαλώθηκε σε πολύ όμορφα μπουκάλια των 330ml.

Το χρώμα της είναι ένα πολύ σκούρο κόκκινο / καφετί. Συνοδεύεται από ένα ένα μπεζ αφρό στην κορυφή, ο οποίος έχει ελάχιστη διάρκεια. Τα αρώματα που κυριαρχούν είναι τα μαύρα φρούτα όπως η σταφίδα, η καραμέλα, και το αλκοόλ από το ουίσκι. Είναι αρκετά έντονα, ενω στη συνέχεια που η μπύρα θα αρχίσει να ζεσταίνεται θα γίνουν πιο διακριτά.


Η γεύση είναι δυνατή, με γεμάτη αίσθηση και κατά βάση γλυκιά. Μπόλικα malts, βανίλια, ζάχαρη, καραμέλα, και μία αίσθηση ξύλου. Το ουίσκι γίνεται αντιληπτό αλλά χωρίς να κυριαρχεί όπως σε παρόμοιες ετικέτες, και ισορροπεί αρμονικά με μικρά τσιμπήματα από το λυκίσκο στο τελείωμα. Η επίγευση είναι μεγάλης διάρκειας, με μία γλυκιά αίσθηση να μένει στο στόμα. Το αλκοόλ φαίνεται, ειδικά καθώς η μπύρα ανεβάζει θερμοκρασία. Η ενανθράκωση είναι μέτρια-χαμηλή, κάτι που πιστεύω ταιριάζει με το γενικότερο χαρακτήρα της μπύρας.

Μία πολύ δεμένη, απολαυστική ετικέτα. Προσφέρεται για χειμωνιάτικα βράδια. Πιείτε την σιγα-σιγα, με μικρές γουλιές, κατά προτίμηση στο τέλος μίας κουραστικής μέρας, και θαυμάστε τη μαεστρία δύο εκ των κορυφαίων ζυθοποιών στην Ευρώπη στο ποτήρι σας!

Εις υγείαν όλων των μπυραματιστών,
Δόκιμος

7 σχόλια:

  1. Να πούμε καλό χειμώνα Δόκιμε, μια που ξεκίνησες τα barley wines; Αν ναι, με τον καλύτερο τρόπο τον ξεκινάς... Μια μπύρα που την κυνηγάω καιρό τώρα, αλλά δε μου κάθεται η άτιμη :P

    Μάλλον τη ρίχνεις όμως αλκοολικά... 13.8% αλκοόλ είναι, απ' ότι διαβάζω στο blog των ζυθόσκυλων :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειχα την τυχη και χαρα να την δοκιμασω περσι τον χειμωνα. Εξερετικοτατη και ιδανικη για να σε βγαλει ολο το βραδυ. Κριμα που μονο μια μπορεσα να τσιμπησω γιατι ετσι οπως το κοβω, δυσκολα θα την ξαναπετυχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίος ο Δόκιμος! Άντε και καμιά Abstrakt!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Chalice: Xaxa, opws ta les, ''epiase xeimwnas'' thn perasmenh bdomada kai thn anoixa! An kai to teleutaio 2mero exei kanei apisteuth zesth!!
    H version pou eides sto blog me 13.8% einai mallon h nea, h dikia mou eixe agorastei prin ena xrono, otan h mpyra htan akomh sto ''tapeino'' 12.1% ;)

    @Costas: Xairomai gia thn prwth epibebaiwsh! Euxomai na thn xanapetyxeis afou se enthousiase!

    @P-R: Abstrakt yaxnoume k Abstrakt den briskoume file! Kanw ypomonh, gia poso akoma tha mou krybetai :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ηταν δυνατον να συνεργαστουν τα δυο τρελοκομεια της παγκοσμιας ζυθοποιιας και να μην βγαλουν καλο πραμα...Ωραιος ο Δοκιμας...Ετσι να πεφτει η θερμοκρασια να αρχισουμε παλι τις Imperial Stout..:) Kαλα βεβαια οχι πως τις κοψαμε λογω υψηλων θερμοκρασιων, εδω πιναμε Dark Lord & Βlack Damnation Double Black με 35 βαθμους...αλλα λεμε τωρα...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Wraios o Dokimos, endiaferousa mpyritsa gia na xoume to nou mas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Monk: Xaxa, eseis katw eiste pantos kairou! Den noiazeste gia allages thermokrasias kai tetoies leptomereies!

    @Beerocker: Na exete to nou sas kai gia mia barrel aged version ths Devine Rebel, an kai den xerw an bgainei akoma

    ΑπάντησηΔιαγραφή