Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Grottenbier - Η μπύρα των σπηλαίων

Grottenbier λοιπόν ειναι μια μπύρα που παρασκευάζεται απο την ζυθοποιία του St. Bernadus. Παρακάτω ακολουθούν κάποια ιστορικά στοιχεία που έγραψε σε παλαιότερη δημοσίευσή του ο Chalice :


Η ζυθοποιία του St. Bernardus, είχε πάντα μια ιδιαίτερα στενή σχέση με το μοναστήρι του Saint Sixtus. Όταν σε καιρούς αναταραχών, οι μοναχοί του Mont des Cats, είχαν καταφύγει απ’ τη Γαλλία στη περιοχή, είχαν δημιουργήσει ένα «μετόχι» το οποίο ονομάστηκε «Het Kapittel» (όνομα που πήρε αργότερα άλλη τοπική ζυθοποιία) και δημιούργησαν μια φάρμα παραγωγής γαλακτοκομικών. Όταν οι εκκλησιαστικές αναταράξεις τελείωσαν, οι μοναχοί επέστρεψαν στη Γαλλία και τη φάρμα στο Watou ανέλαβε o Evarist Deconinck ο οποίος συνέχισε να τη λειτουργεί και να φτιάχνει γαλακτοκομικά. Μετά τον πόλεμο, ο ηγούμενος του St.Sixtus, Dom Gerardus Deleye, πήρε κάποια μέτρα για να επαναφέρει τη μοναστική κοινότητα στην πρότερη ασκητική ζωή και μείωσε την παραγωγή μπύρας στο ελάχιστο, για την συντήρηση του μοναστηριού και τους επισκέπτες. Για να καλυφθούν όμως και οι ανάγκες της πέραν του μοναστηριού κοινότητας, έκανε μια συμφωνία με τον Deconinck, στο Watoo, ώστε να παρασκευάζει αυτός μπύρα για τους κατοίκους. Ο Deconick έφτιαξε τη πρώτη ζυθοποιία δίπλα στη φάρμα και με τη συνδρομή του ζυθοποιού του μοναστηριού έφτιαξε μπύρες περίπου σαν αυτές που φτιάχνονταν στο St.Sixtus.


Η συμφωνία αυτή ανανεώθηκε το 1962, από τον γαμπρό του Deconinck, τον κύριο Claus, o οποίος και είχε αναλάβει εν τω μεταξύ τη ζυθοποιία. Οι μπύρες έβγαιναν με την ετικέτα Saint Sixtus-Watoo, και είχαν μεγάλη επιτυχία, χωρίς να είναι πανομοιότυπες με αυτές του μοναστηριού, που μετά το 1989, οπότε και ανακαινίστηκε το ζυθοποιείο του, ξεκίνησε μια νέα εποχή στην παρασκευή μπύρας, υπό τον «ευλογημένο» αδελφό Mattias. Στα «θαύματα» του Mattias οφείλεται η εξαίρετη μπύρα Westvleteren, που έφτασε να θεωρείται ως η καλύτερη μπύρα του κόσμου.


Μετά το 1992, που η συμφωνία με το St.Sixtus έληξε, οι μπύρες της οικογένειας Claus συνεχίζουν να παρασκευάζονται με επιτυχία και με το όνομα Saint Bernardus
Για κάποιο διάστημα μάλιστα, ανέγραφαν στην ετικέτα τους και το χαρακτηρισμό «Τραππιστική Μπύρα» που όμως υποχρεώθηκαν να τον εγκαταλείψουν, ύστερα από καταγγελία της "Ένωσης των Τραππιστικών μοναστηριών.

Ευχαριστούμε Chalice για τα ωραία ιστορικά στοιχεία !!!

Για περισσότερα στοιχεία μπορείτε να επισκευτείτε και το site.


Grottenbier
λοιπόν ειναι μια μπύρα η οποία παρασκευάζεται με την μέθοδο της σαμπάνιας μέσα σε στοές κάτω απο την Γή και ιδιαίτερα κοντά σε πηγές, μένουν για 1-2 μήνες για μια πιο φυσική ωρίμανση και καθε εβδομάδα την γυρίζουν. Αυτές οι σπηλίες βρίσκονται στις περιοχές Kanne (Belgium) & Valkenburg (Netherland) όπως φαίνεται και στην ετικέτα της μπύρας. Η συγκεκριμμένη μπύρα είχε βαφτιστεί απο τoν guru M.Jackson σαν μια απο τις καλύτερες για την χρονιά 1998.
Σερβίρω την μπύρα στους 7-8 βαθμούς Κελσίου, χρώμα βαθύ καστανό με κάποιες κόκκινες ανταύγιες κατω απο το φώς. Σχηματίζεται πλούσιος μπέζ αφρός που κρατάει για αρκετή ώρα αφήνοντας ενα δάχτυλο μέχρι και το τέλος.


Αυτή η καστανή κυρία των 6,5% στο αλκοόλ ανεβάζει πόλλα αρώματα στην μύτη όπως μέλι, λίγο απο βαλσάμικο, κάποια κόκκινα φρούτα πετροκέρασο ίσως και κάποια μπαχάρια. Αρκετά πολύπλοκη μυρωδιά.

Στη γλώσσα τώρα έχουμε μπαχάρια και φρούτα σ εναν πόλυ όμορφ
ο συνδιασμό που αφήνουν μια πολυ καλή dry αίσθηση. Το σώμα της αρκετά γεμάτο που δεν αφήνει κανένα περιορισμό να νιώσω τις γεύσεις της. Ο λυκίσκος και το αλκοόλ δεν διακρίνονται σε καμμιά στιγμή. Ο χαρακτηρισμός Bruin με ξεγέλασε καθώς απο τις γεύσεις που μου έρχονται θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω και σαν sour Belgian Ale καθώς το παιχνίδισμα γλυκού και ελαφρώς ξινού συνεχίζεται μέχρι το τέλος και της μακράς επίγευσης.


Πρόκειται για μια πολύ καλή μπύρα και σίγουρα θα την χαρακτήριζα για τα δικά μου γουστα.

Βαθμολογία
9

7 σχόλια:

  1. Ekseretiki parousiasi gia mia ekseretiki etiketa. Tin exw dokimasei ouko liges fores kai panta me tin idia efxaristisi. Malista exw filaksi kai mia gia orimansi, edw kai 6 mines twra. Se kana 5ri xronia lew na tin dokimasw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΠΥΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ....ΝΑΙ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΕΙΜΑΙ. ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΜΠΥΡΕΣ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ...ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΥΡΕΩΣ ...Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΠΙΩ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΠΥΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΠΥΡΑΡΙΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΓΑΡΕΨΩ ΝΑ ΜΟΥ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι όμως .. το (ξανα)είδα και αυτό ... Δημοσίευση από το Μπυροκίνιο μου ? Αχ.. αυτά τα ταξίδια! Πώς μεταμορφώνουν τον άνθρωπο μέσα σε λίγες μόνο ώρες! Η αύρα της Ολλανδίας και της De Molen Νικολάκη μου μάλλον σου έκανε καλό ...

    Μπράβο αγορίνα !! Και αφού και ο Μιχαλάκης ο Jackson την έβαλε μέσα στις καλύτερες του '98, ε.. τότε σίγουρα θα δοκίμασες κάτι εξαιρετικό!!

    Πιλοτάκο μου ... Ναι! να τους αγγαρέψεις.. γιατί όχι? Έτσι πάνε αυτά! Αλλιώς υπάρχουν πάντα και οι online παραγγελίες, αλλά εν μέσω χαλεπών καιρών που διάγουμε καλύτερα θα ήταν απλά η αγγαρεία ...
    Εις υγείαν !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραιος ρε Ροκα μια χαρα μπυριτσα φαινεται η Grottenbier. Επρεπε να το ειχες παρει το 750αρι που βρηκαμε στην καβα στο Bodegraven στην πανακριβη τιμη των 4 ευρω...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια ιδιαίτερη μπυρίτσα η Grottenbier Ροκά και "δύσκολη" θα πρόσθετα μάλιστα. Είχα διαβάσει κι εγώ τις διθυραμβικές κριτικές του Jackson και τη δοκίμασα πριν καιρό, αλλά δεν με κέρδισε. Βέρα Φλαμανδή προφανώς που σημαίνει πως την ξινίλα και τη σταβλίλα την έχει από σόι, αλλά κάτι δεν μου έκατσε καλά στο αποτέλεσμα...
    Τέλος πάντων, θα της ξαναδώσω μια ευκαιρία... Να τη δω με άλλο μάτι βρε αδελφέ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να τα μααας... μια sour-ale που δεν έχω δοκιμάσει!

    Νικόλα είσαι ωραίος! Με έβαλες να τη ψάχνω από δω και πέρα! Τέτοια να μας κάνεις!

    Αιντε μπράβο κ για τη παρουσιασούλα! Έμπνευση από Ολλανδία βλέπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πλεον εχουμε περασει σε αλλο επιπεδο κ εχουμε αναγαγει την δοκιμη μπυρας σε κανονικη επιστημη,ενω ο Ροκας δειχνει ενα ατσαλο/αδαμαστο ταλεντο θα ελεγα...με σπεσιαλ φεστιβαλ κ ριζοσπαστικες δοκιμες, ευγε Νικολα!
    ομολογω οτι εχω μεινει αρκετα πισω αλλα καποιος πρεπει να φυλαει την αρχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή