Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Stone Brewery. Ο “πετροπόλεμος” ξεκίνησε. Είσαι άξιος να πολεμήσεις;

“This is an aggressive ale. You probably won’t like it. It is quite doubtful that you have the taste or sophistication to be able to appreciate an ale of this quality and depth. We would suggest that you stick to safer and more familiar territory–maybe something with a multi-million dollar ad campaign aimed at convincing you it’s made in a little brewery, or one that implies that their tasteless fizzy yellow beverage will give you more sex appeal. Perhaps you think multi-million dollar ad campaigns make things taste better. Perhaps you’re mouthing your words as you read this.”


Stone Arrogant glassX

Αυτό το άκρως προκλητικό κείμενο αναγράφεται στο πίσω μέρος του μπουκαλιού της “Arrogant Bastard Ale”, της μπύρας που από τότε που δημιουργήθηκε, το 1997, αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της “Stone Brewery”, της πρωτοεμφανιζόμενης τότε μικροζυθοποιίας, που με το προκλητικό ταμπεραμέντο και τη νοοτροπία του “φτιάχνουμε τις καλύτερες μπύρες που υπάρχουν κι όποιος διαφωνεί να πάει να…”

Όταν ο Greg Koch και ο Steve Wagner ένωναν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν μια ζυθοποιία διαφορετική από τις άλλες, είχαν ήδη στο ενεργητικό τους αρκετά χρόνια ενασχόλησης  ως ερασιτέχνες ζυθοποιοί, αλλά και ως λάτρεις της craft σκηνής, πηγαίνοντας από φεστιβάλ σε φεστιβάλ και επισκεπτόμενοι πολλές από τις μικροζυθοποιίες, εκείνα τα πρώτα χρόνια της αμερικανικής “craft beer revolution”. Στο μυαλό τους είχαν ένα στόχο. Να φτιάξουν μπύρες πιο γεμάτες σε γεύση και πιο ιδιαίτερες από αυτές που κυκλοφορούσαν τότε. Μπύρες σαν αυτές με τις οποίες πειραματίζονταν τότε μόνο μερικοί “τυχοδιώκτες” homebrewers, αλλά οι ακόμα “συντηρητικές” μικροζυθοποιίες της εποχής δεν τολμούσαν να βγάλουν στην αγορά. Μπύρες που όλοι ονειρεύονταν, αλλά κανείς δεν είχε τολμήσει έως τότε να προσφέρει στο κόσμο.

stone opening
1996. Κόβοντας την κορδέλα στα εγκαίνια της Stone

Ας αφήσουμε την ιστορία της Stone προς το παρόν κι ας γυρίσουμε στο μπουκάλι της Arrogant Bastard… Στο εμπρός μέρος, το διάσημο πλέον δράκο της Stone με το mug στο χέρι μας κοιτά εξίσου περιφρονητικά, προκαλώντας μας να διαψεύσουμε τα λεγόμενά του…
Δεν ήθελα πολύ ακόμα… Η αναμέτρησή μου με τις “you ‘re not worthy” προκλήσεις του Greg Koch, του “κακού παιδιού” της αμερικανικής craft beer σκηνής, ήταν από καιρό αποφασισμένη, όταν είχαν εμφανισθεί εκείνα τα 660άρια (22oz) μπουκάλια της Stone, στις σελίδες του Cracked Kettle. Η φημισμένη Russian Imperial Stout ήταν η μπύρα που έψαχνα να βρω καιρό τώρα, αλλά η Arrogant Bastard προσωποποιούσε την πρόκληση. Μια smoked porter ολοκλήρωσε την παραγγελία γνωριμίας μου με τη Stone. Θ’ αποδειχθώ άραγε άξιος;

Stone Arrogant g&b

Σερβίρω την Arrogant Bastard Ale στ’ ομορφότερο κατ’ εμέ απ’ τα ποτήρια που έχουν κυκλοφορήσει με το λογότυπό της, αυτό με τα δυο μπουκάλια που σχηματίζουν Χ, πίσω απ’ το κεφάλι του δράκου.
Κοκκινωπή στο χρώμα, σχετικά διαφανής, φτιάχνει μεγαλόπρεπο κεφάλι από πλούσιο, κιτρινωπό προς μπεζ αφρό, με ζωηρό ανάγλυφο. Ο αφρός θα υποχωρήσει γρήγορα, αφήνοντας όμως ένα μικρό καπάκι μέχρι τέλους.

Stone Arrogant UR2

Άρωμα σχετικά γλυκό, με τα malts να υπερισχύουν του λυκίσκου, ο οποίος όμως είναι πάντα εμφανής. Κέικ φρούτων, σταφίδα, σοκολάτα γάλακτος, είναι μερικά από τ’ αρώματα που έρχονται στο μυαλό.
Η γεύση της γλυκιά στη αρχή, καυστικά πικρή στη συνέχεια, σε ξαφνιάζει και σε προβληματίζει με τις διακυμάνσεις της. Ο roasty χαρακτήρας των malts πολιορκείται από τα χτυπήματα του λυκίσκου που επικρατεί στις εντυπώσεις, επιβάλλοντας μια μακρά πικρή επίγευση.
Απαλή η υφή στο στόμα, με μέτριο προς γεμάτο σώμα. Αν και το αλκοόλ της μόλις ξεπερνά τους 7 βαθμούς, το νιώθεις σαν μια βόμβα που προσγειώνεται στο στομάχι σου. Πλούσια και πολυδιάστατη, μπορεί να χάνει στην ισορροπία, αλλά ποτέ δεν είχε στόχο να θεωρηθεί ισορροπημένη.
Ο πόλεμος ξεκίνησε. Είσαι άξιος να πολεμήσεις;

Stone 4bottles


5 σχόλια:

  1. χωρίς πλάκα, είναι εξαιρετική, από τις σπάνιες περιπτώσεις που το μαρκετινγκ συνάδει με την ουσία. Την βρίσκω σε ψαγμένες κάβες στην Αγγλία και έχει την φήμη μια από τις πιο hoppy μπύρες που έχουν γίνει ποτέ, μαζί με την Ruination. Και αυτό δεν είναι καθόλου λίγο, αν σκεφτεί κανείς τον ανταγωνισμό από τις διάφορες πειραματικές αγγλικές ΙΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aχ αυτοι οι τρελοαμερικανοι μας εχουν εχουν τρελανει με τα απιστευτα μπυρονια που βγαζουν...Προς τα παρον εχω το φουτερακι της Arrogant Bastard και αυτες τις μερες περιμενω και της oaked version της Arrogant για να δουμε τι θα λεει...Παντως οι ετικετες της Stone ειναι ολα τα λεφτα...Καλα για το pint της Arrogant δεν το συζηταω...τα σπαει!!!! Νικο super παρουσιαση....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Πλούσια και πολυδιάστατη, μπορεί να χάνει στην ισορροπία, αλλά ποτέ δεν είχε στόχο να θεωρηθεί ισορροπημένη. "
    Με τέτοιο όνομα και με τέτοιες "δηλώσεις" από μεριάς της Stone δεν περίμενα να μας πεις κάτι διαφορετικό Νικόλαε Μέγα σαν γενική παρατήρηση για αυτή την μπύρα!
    Έχοξα τα μπουκαλάκια και καλώς τα δέχτηκες! Να υποθέσω πως είναι από το brewerytap ??

    Το ποτήρι πράγματι τα "σπάει" 'όπως είπε και ο Σπύρος, αλλά οι πέτρες τις Stone και σε τί δε τα σπάνε ?

    Ασφαλώς και δεν έχω δοκιμάσει αυτή την ετικέτα όπως εσύ Νικο και όπως ο Βρούτος μας !!
    Δυστυχώς από Stone έχω δοκιμάσει μόνο δυο "κλασσικά" κομμάτια, όπως η IPA (που βλέπω στη φωτο σου) και ασφαλώς περισσότερες φορές την Russian Imperial Stout της !!

    Άντε να δούμε πως θα συνεχιστεί και πως θα καταλήξει ο Πετροπολεμος αυτός!

    η προ-τελευταία φωτογραφία καταπληκτική και καθόλου "φτηνή" .... !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Apla mia foberh mpyra!! Dokimaste thn kai tha meinei sth mnhmh sas apax kai diapantos! Mprabo Chalice pou thn xanaeferes sto proskhnio me mia poly wraia parousiash, opws ths armozei! Auto pou grafeis gia thn elleiyh isorropias th xarakthrizei, afou mia tetoia mpyra xtypaei me dynamh oles sou tis aisthiseis!


    Mixo ypomonh, olo kai kapoia kaba sth Salonikh tha afougkrastei ton kaymo sou :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαχαχα ... Εντωμεταξύ ήθελα να γράψω πριν πως υποθέτω οτι και ο Dokimos θα την έχει δοκιμάσει σε κάποια από τις μπυροεξορμήσεις του στο Λονδίνο...
    Με δικαίωσες πάντως Δοκιμε άμεσα με το σχόλιό σου !!
    Φτάνει πια... οσο περισσοτερες απόψεις ακούγονται για αυτή την μπύρα τόσο μεγαλώνει ο "καημός" μας ....

    Πάω να πιω καμιά Berlin ( που διεκδικεί σύμφωνα με τη νέα διαφήμιση στην Τιβι τον τίτλο της καλύτερης ελληνικής μπύρας ...)για να πνίξω τον καημό μου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή